Foto: Shutterstock
Ceļojot ir svarīgs ne tikai galamērķis, bet arī ceļš, pa kuru dodies – tā ir pievienotā vērtība, ja ir iespēja apskatīt arī skaistāko tūrisma objektu apkārtni. Taču gadās, ka pats ceļš kļūst par sava veida galamērķi. Piemēram, vilcienu maršruti, kuros paveras elpu aizraujoši skati uz nacionālajiem parkiem, kalniem un pat ledājiem, mūsdienās ir kļuvuši populāri tūristu vidū. Šie neaizmirstamie vilcienu maršruti noteikti ir ne tikai ceļš, bet arī fantastiski apskates objekti.

Ceļojot ar vilcienu, var ne vien baudīt dabas skatus, kas plešas aiz loga, bet arī saudzēt dabu, kā arī izvairīties no lidostu drūzmas. Turklāt tālo reisu vilcieni ir kā ripojošas viesnīcas – te var gan apmeklēt restorānus, gan ērti izgulēties, gan viegli pārvietoties pa vilcienu, kas īpaši patiks bērniem.

Cauri visai Kanādai


Četru dienu laikā var izbraukt cauri vienam no garākajiem dzelzceļa maršrutiem Kanādā. Maršruta garums ir 4466 kilometri un tas šķērso visu Ziemeļameriku. Neticami garais dzelzceļš savieno Toronto un Vankūveru, pa ceļam šķērsojot mežus, kalnus, pilsētas un ciematus. Ainavas aiz loga mainās kā bildītes sociālajos medijos – pilsētas skatus nomaina ciemi, ezerus nomaina prērijas, kuras pāriet upēs, klintīs un kalnos. Savukārt, lai nepalaistu garām nevienu skaisto dabas stūrīti, braucienu var baudīt vagonā, kura sienas un jumts ir caurspīdīgi.

Foto: Shutterstock

Pa Jaunzēlandes Dienvidu salu

Dzelzceļš vijas cauri visai Jaunzēlandes Dienvidu salai, tādējādi to sadalot divās daļās. Deviņu stundu ilgais maršruts kļuva populārs jau 1987. gadā, kad šeit izveidoja pasažieru līniju. Tagad dzelzceļa maršruts ir kļuvis iecienīts arī tūristu vidū, jo vilcieni ir piemēroti atpūtai un dabas skatu baudīšanai – plaši panorāmas logi (dažos vagonos ir pat jumta logi). Maršruts ved gar pasakainiem kalniem, kurus sedz balta sniega kārta un bieza migla, veidojot spēcīgu kontrastu ar smilgu laukiem, zaļajiem kokiem un tirkīzzilajām upēm.

Kalifornijas zefīrs

Tieši tā šo maršrutu dēvē angļu valodā. Dzelzceļa maršruts, kam ir tik gards nosaukums, ved no vēju pilsētas Čikāgas uz Sanfrancisko. Ziemā tas šķērso sniega klātās kalnu grēdas, kuras vasarā pārvēršas par zaļojošu paradīzi. 3938 kilometrus garais ceļš sākotnēji darbojās no 1949. līdz 1970. gadam. Pēc neilgas pauzes, 1983. gadā, tas tika atjaunots. Kopš tā laika šis gleznainais maršruts, kas apvieno mūsdienu Amerikas kūrortu kultūru ar zelta drudža laikmetu, ir kļuvis ārkārtīgi populārs. Braucot pa pasakaino maršrutu var vērot bezgalīgi plašos laukus, Kolorado upes ainavas un kalnus cauri kuriem ved vilciena tuneļi.

View this post on Instagram

A post shared by Amtrak (@amtrak)

Vilciens, kurš ved cauri mākoņiem

Jā, arī tādi vilcieni ir – ne tikai lidmašīnas ved cauri mākoņiem. Argentīnas ziemeļos ir dzelzceļa līnija, kura atrodas 4206 metrus virs jūras līmeņa. Neko neteiksi – iespaidīgi! Dzelzceļš ved pa nelīdzenajiem Andu kalniem no kurienes paveras brīnišķīgs skats uz apkārtni. Ņemot vērā, ka par šo pasakaino maršrutu sen ir liela interese, tika izveidots arī ekskursiju vilciens. Ekskursija sākas Sanantonio de Los Kobres ciemā, kas mazliet atgādina vesternu filmu notikumu vietu. Tālāk ceļš ved pa tiltiem un viaduktiem, braucot gar mākoņiem. Taču tas nav viss – no vilciena var baudīt arī fantastisko skatu uz Andu kalniem.

Ledāju ekspresis


Neskatoties uz savu nosaukumu, tas nav nekāds steidzīgais ekspresis, ar kuru darba dienās doties uz darbu. Tieši pretēji – tas ir paredzēts tūristiem, kuri vēlas baudīt neaizmirstamus Alpu skatus. Vilciens nesteidzīgi met līkumus gar kalnu grēdām un šķērso dziļas aizas pāri 291 tiltam. Izbrauciena ilgums ir astoņas stundas, kura laikā var nokļūt no kūrortpilsētas Cermati uz slaveno Sanktmoricu. Savukārt tie ceļotāji, kuriem ar elpu aizraujošajiem skatiem uz sniegotajiem Alpiem ir par maz, var izvēlēties vietu ekspreša restorānā, kurā ir iespēja baudīt arī gardus ēdienus un dzērienus.


Izmantotie informācijas avoti, kur var iepazīties ar detalizētu informāciju par visiem maršrutiem:

The Canadian
TranzAlpine Train
Train to the Clouds
California Zephyr
Glacier Express
National Geographic

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!