Algarvi ir fantastiska gaisma. Katru rītu, atverot aizkarus, redzēsiet zilas debesis – apkārt valdīs gaisma. Tomēr ir arī citi iemesli, kādēļ ir vērts doties uz šo vietu. Algarvi ir zelta pludmaļu reģions – to ieskauj kaļķakmens klintis un mazi, vienkārši restorāniņi, kuru piedāvājumā ir svaigi noķertas zivis – grilētas un apslacītas ar vietējo olīveļļu.

Algarvi ir daudzveidīga. Iekšzemē, augšup Monšiki (Monchique) kalnos piedzīvosiet un redzēsiet dzīvesveidu, kas Eiropā sen vairs nav sastopams. Dienas šeit tiek aizvadītas saskaņā ar gadalaikiem - cūku bēres un krājumu gādāšana ziemai, riekstu un ogu vākšana, lai pagatavotu vietējo "spēka dziru". Olīvas, apelsīni, ceratonijas un mandeles, ko ievāc no kokiem un pārdod tirgū. Nelielajos ciematos ar bruģētajām ielām ieraudzīsiet baltas ēkas, kafejnīcas, pie kurām sēdēs vīri ar galvassegām un malkos bica (espresso) un sievas, kas uz ielām grilēs sardīnes.

Algarvi dzīve pie jūras ir pavisam savādāka - tā ir cieši saistīta ar dabu. Redzēsiet vietējos iedzīvotājus dodamies Atlantijas okeānā paisuma laikā un meklējam gliemežus un jūras pīlītes; visā krasta garumā zvejnieki, kas apguvuši amatu no saviem tēviem, dodas jūrā pēc tinteszivīm un astoņkājiem, sardīnēm un tunča.

Šāda veida dzīve atšķiras no mums ierastās ikdienas, tāpēc piesaista tūristus.

Aiz jūras piekrastes, Algarvi centrā, uz klintīm izveidoti vairāki kūrorti - daži no tiem veidoti skaistos dārzos, piemēram, Vila Joya vai Vila Vita Parc; dažiem no tiem raksturīgs izteikts miers un klusums - tie vairāk atgādina betona klosterus.

Austrumu daļā izskatās, ka laiks stāv uz vietas: šeit atradīsiet brīnišķīgas, mazas, autentiskas viesu mājas (Fazenda Nova, Vila Campina) un lielie tūristu pūļi, kas skāruši lielāko daļu Algarvi, nav šo teritoriju pat skāruši, kas ļāvis šeit saglabāt raksturīgo mierīgo ainavu ar ciematiem un korķa koku un olīvkoku audzēm.

Rietumu Algarvi valda savvaļas atmosfēra; šeit valda Atlantijas okeāns, un noteicējas loma ir mātei dabai, kas piedāvā sērfošanas, putnu vai delfīnu vērošanas iespējas, vai arī klinšainas kalnu pastaigu takas no viena līča līdz otram. Pieejamas arī izcilas apmešanās vietas (Martinhal Resort, Memmo Baleeira), kas papildina šīs vietas piedāvājumu.

Lai arī kuru Algarvi daļu izvēlēsieties, sastapsiet draudzīgus un viesmīlīgus cilvēkus; izcili vietējie vīni par lieliskām cenām, kā arī gardi ēdieni, sākot ar svaigām zivīm un beidzot ar reģionam raksturīgiem šķiņķu veidiem.

Arī tādās apbūvētās teritorijās kā Albufeira vai Vilamoura atradīsiet lieliskas un nomaļas pludmales, tomēr, lai sajustu patieso Algarvi atmosfēru, dodieties uz vietām, kur brīvdienu sajūtu papildinās vietējai videi raksturīgais dzīvesveids. Tas viss kombinācijā ar sauli, ko mēs vienmēr tik ļoti alkstam piedzīvot savās brīvdienās.

Kad apmeklēt?

Katru sezonu iespējams raksturot ar ziediem: sārtie mandeļkoka ziedi uz zilo debesu fona februārī, džakarandas koki zilajos ziedos rotās ielas maijā, spilgti sārtie bugenvilijas ziedi uz zilo debesu fona jūlijā un ugunīgi sarkanās puansetijas decembrī -atkal uz zilu debesu fona. Īsāk sakot, no laika apstākļu viedokļa šeit ir patīkami visu gadu.

Ja vēlaties apmeklēt pludmales laikā, kad tajās ir maz tūristu, tad ierodieties laikā ārpus skolas brīvdienām. Labākie mēneši ir maijs, jūnijs vai oktobris, kad saule patīkami silda un apmeklētāju skaits ir neliels.

Vasaras karstumā - jūlijā un augustā - centrālais Algarvi rajons ir ļaužu pārpilns, bet, ja dosieties iekšzemes teritorijas virzienā gar apelsīnu, olīvu un korķa koku audzēm, kā arī stārķu ligzdām uz elektrības stabiem un jumtiem, tad atklāsiet klusu lauku paradīzi, kas gadsimtu gaitā ir maz mainījusies.

Decembrī un janvārī, kaut gan naktis ir vēsākas, dienas vidū šeit ir silts un saulains; viesnīcu cenas ir zemākas un, kaut gan peldēšanās būs pa spēkam tikai pašiem rūdītākajiem, arī šis būs patīkami pavadīts laiks Algarvi.

Ja ceļojuma galvenais mērķis būs vietējās virtuves iepazīšana un apskates objektu apmeklēšana, tad atcerieties, ka ziemā daudzi restorāni ir slēgti- tas pats attiecas uz atsevišķiem tūrisma objektiem, piemēram, ūdens parkiem un zoodārziem. Dažas lidsabiedrības ziemas laikā samazina lidojumu skaitu uz šo vietu, tāpēc jau laikus iegādājieties biļetes par izdevīgākajām cenām. Ierodoties oktobra beigās un novembrī, pastāv iespēja piedzīvot spēcīgas lietus gāzes.

Nokļūšana

Faro lidostas (00351 289 800800; ana.pt) pievadceļos un stāvlaukumos šobrīd notiek remontdarbi, tomēr tas daudz nekavē ierasto režīmu. Lidosta atrodas 4 km attālumā no Faro - Algarvi galvaspilsētas; apmeklējiet arī vecpilsētu.

Pārvietošanās

Eva Buses (289 899760; eva-bus.com) kursē starp lidostu un Faro, kā arī uz dažādām Algarvi vietām.

No/uz lidostu nekursē neviens vilciens, tomēr reģionālie vilcieni kursē gar krastu un apstājas Faro pilsētā, ar galapunktu Lagosā, kas atrodas rietumos. Rēķinieties, ka šis būs ainavām bagāts, tomēr lēns brauciens (808 208208; cp.pt).

Ar velosipēdu

Lai iepazītu Algarvi ar velosipēdu, sazinieties ar Swift Momentum Sports (swiftmomentumsports.com), un rezervējiet velobraukšanas un kalnu velobraukšanas brīvdienas - gan gida pavadībā, gan bez tā. Šeit pieejami 18 izmēģināti un pārbaudīti maršruti ar dažādām grūtības pakāpēm, kas šķērso dažas no skaistākajām reģiona lauku ainavām.

Ar automašīnu

Automašīnu nomas uzņēmumi Faro lidostā: Avis (avis.com.pt), Budget (budget.com), Europcar (europcar.com) un Hertz (hertz.co.uk). Lai nomātu automašīnu jābūt 21 gadu vecam. Braukšana ir ceļa labajā pusē. Ātruma ierobežojumi apdzīvotās teritorijās ir 48 km stundā, 95 km stundā uz A klases ceļiem un 120 km stundā uz autostrādēm.

Obligāti nēsājiet līdzi braukšanas apliecību (un pasi), tāpat jābūt brīdinošajam trijstūrim, atstarojošajai vestei, rezerves riepai un rezerves priekšējā luktura spuldzēm. Ja notiek negadījums vai automašīna salūzt, saskaņā ar likumu automašīnu nedrīkst pamest un jāvalkā atstarojošā veste līdz brīdim, kad ierodas policija.

Autrumu-rietumu A22 automaģistrāle aizvadītajā gadā tika pārveidota par maksas ceļu - samaksa tiek iekasēta elektroniski. Pārbaudiet, vai iznomātajā automašīnā ir uzstādīta Via Verde ierīce, kas automātiski reģistrē ceļojuma izmaksas. Lai izvairītos no samaksas, izmantojiet National 125 ceļu, kas veic to pašu maršrutu, tikai rēķinieties ar blīvāku satiksmi.

Alkohola robeža ir 0.5gm/l. Ar likumu aizliegts braukšanas laikā lietot mobilo telefonu, izņemot, ja tam ir pieejama hand free iespēja. Bērni, kas vecāki par 12 gadiem un kuru augums lielāks par 5 pēdām, automašīnā var atrasties bez bērnu sēdekļiem.

Fakti, kas jāzina

Valūta: eiro

Telefona kods: 00 351

Neatliekamā palīdzība: 112

Lielākajā daļā pilsētu ir tūrisma biroji. Visu veidu kontaktinformācija pieejama šeit: visitalgarve.pt/visitalgarve/ven

PADOMS

Daudzos restorānos un veikalos vēl joprojām nevar norēķināties ar kredītkartēm, tāpēc pārliecinieties, ka jums ir līdzi skaidra nauda.

Kafejnīcu skaits pieaug, un tās ir neatņemama sastāvdaļa no portugāļu dzīves. Kafija pieejama dažādos veidos, sākot ar bica (espresso) un beidzot ar galao (latte).

Dodoties vakaros uz restorāniem, varat ņemt līdzi bērnus - arī tā ir daļa no portugāļu ikdienas.

Algarvi apskates vietas



Apmeklējiet Silviš (Silves)

Silviš atrodas vidienē - to ieskauj apelsīnu koku ielejas un sarkanas smilšakmens pilis, kas lepni slejas debesīs. Vieta, kas kļuva par kultūras centru laikā, kad Algarvi okupēja mauri. Silveš bija mājvieta dzejniekiem un oratoriem līdz 1242. gadam, kad pilsētu ieņēma Santjago ordeņbrāļi (Knights of Santiago). Apmeklējiet pili un Apburtās mauru meitenes cisternu (Cistern of the Enchanted Moorish Girl) (Castelo de Silves: atvērta katru dienu; 282 445 624). Jaukā katedrāle, kas atrodas tuvumā, ir celta 13. gadsimtā (Largo da Sé: atvērta katru dienu, izņemot svētku dienas). Šeit atrodas arī arheoloģijas muzejs (Rua das Portas de Loule: atvērts no otrdienas līdz svētdienai; 282 444832).

Pastaigājieties pa Via Algarviana

Šis 186 jūdžu garais pastaigu maršruts sākas Alkotim (Alcoutim), netālu no Spānijas robežas, un virzās līdz Algarvi Svētā Vincenta ragam (Cape St Vincent). Maršruts ir labi izstrādāts, un visu ceļu pieejamas zīmes, kas norāda attālumus līdz tuvākajai apmešanās vietai vai apskates objektiem. Ceļš aizvedīs arī pa neiemītām takām; ainavām bagātākais laiks ir pavasarī, kad laukus rotā savvaļas puķes.
viaalgarviana.org

Apmeklējiet zivju tirgu

Vislabāk reģiona atmosfēru sajutīsiet, apmeklējot pārtikas tirgu - Algarvi raksturo zivju tirgus. Algarvi austrumu daļā esošajā Olhão ar zvejošanu nodarbojas jau kopš viduslaikiem; zivju tirgus fasāde un interjers ir lielisks arhitektūras piemērs; pieejamas vairāk kā 80 tirgotāju vietas. Dažādība un pārpilnība, ko piedāvā Atlantijas okeāns lomi ir patiešām iespaidīga: dorada (jūras breksis) un robalo (jūras asaris) šeit ir crème de la crème, tomēr arī astoņkāji un tinteszivis ir iecienītas, tāpat arī ēdamie gliemeži, jūras pīlītes un lagosta (klinšu omāri). Pēc tam apstājieties jebkurā no āra kafejnīcām, lai atpūtinātu kājas.
Darba laiks no plkst. 7.00 līdz aptuveni plkst. 13.00; slēgts svētdienās un pirmdienās ierobežota tirgošana.

Spēlējiet golfu

Algarvi ir slavena ar šeit pieejamajiem golfa laukumiem ar dažādiem piedāvājumiem. Maksa atkarīga no tā, kādu laukumu izvēlēsieties, tāpēc vislabāk uzzināt, kādi ir piedāvājumi. Sir Henry Cotton Championship golfa laukums (18 bedrītes, par 73), kas atrodas Le Meridien Penina, ir pirmais šajā reģionā izveidotais laukums un joprojām ir iecienīts golfa cienītāju vidū; šeit ir divas slavenas bedrītes - asā pagrieziena piektā ar kanālu un ezeru, kā arī trīspadsmitā, ko ieskauj un aizēno augu audzes. Cena diviem spēlētājiem un bagiju būs aptuveni €103 no personas.
Le Meridien Penina Golf & Resort: 282 420200

Apmeklējiet baznīcu

Vienkāršās un baltās baznīcas, kas izsētas pa Algarvi teritoriju iespējams liks domāt, ka šeit nav bagātīgu arhitektūras pieminekļu. Tomēr daudzas no šīm baznīcām klāj senas, rokām apgleznotas flīzes (azulejos), kas rotā celtni no grīdas līdz pat grieztiem; daudzās baznīcās ir arī apzeltīti altāri. Durvis un logi visbiežāk ir veidoti Manueline - vēlās gotikas arhitektūras stilā, kas nosaukts par godu karalim Manuelone (valdīja laikā no 1495.- 1521. gadam); šāda stila arhitektūru finansēja no bagātībām, ko Portugāle ieguva no garšvielu tirdzniecības. Ārpus Almansilas (Almancil) atrodas nelielā 18. gadsimtā celtā São Lourenço baznīca, ko uzskata par Algarvi arhitektūras pērli. Zilās un baltās azulejos, ko pabeidza 1730. gadā, kupols, sienas un ratu rumba rada iespaidu, ka bagātīgi apzeltītajam altārim piemīt īpašs spēks.

Rua da Igreja, São Lourenço, 8135-Almancil (289 395451). Ieejas maksa €2.

Dodieties pie ūdens

Algarve Seafaris piedāvā dažādas programmas, ieskaitot makšķerēšanu jūrā un rifos, kā arī piekrastes kruīzus, kas ļaus aplūkot alas un nomaļas pludmales. Transporta izvēle ir plaša, sākot ar lieliem katamarāniem un beidzot ar nelielām jahtām. Kruīzi uzsāk braucienus Vilamoura Marina. Kruīzu laikā paredzētas pieturas peldēšanai un niršanai, kā arī iespaidīgo alu iepazīšanai.
Rezervēšana: 289 302318; algarve-seafaris.com. Kruīza cenas no €20; zvejošanas cenas no €40, ieskaitot ekipējumu un ēsmu.

Zoo Marine

Šī Algarvi vieta piesaista visvairāk apmeklētāju. Liels uzsvars uz vides saglabāšanu un izglītošanu; padomāts par piedāvājumu bērniem, kuri šeit var nokļūtu tuvu pie dzīvniekiem un putniem. Delfīnu, jūras lauvu un roņu šovi ir izcila izklaide; vecākiem bērniem tiek piedāvātas peldes ar delfīniem nelielās grupās (jārezervē iepriekš; €155 no personas). Pieejami arī ūdens slīdkalniņi un karuseļi.
Atvērts no marta vidus līdz novembrim, 10.00-18.00, un līdz plkst. 19.30 jūlijā un augustā. Slēgts no novembra līdz marta vidum. Pieaugušie €27; bērniem, kas ir īsāki par 3 pēdām un 3 collām, ieeja bez maksas; garākiem bērniem cena €18 (289 560 300/1; zoomarine.pt)

Delfīni savvaļā

Lai iepazītu jūras dzīvi, dodieties uz Mar Ilimitado at Sagres, kas specializējas jūras savvaļas dzīves vērošanā. Pāris jūras biologu pavadībā, apmeklētājiem tiek parādīti jūras bruņurupuči un delfīni, kā arī vētrasputni. Iespējams paveiksies redzēt delfīnu aktivitātes, kas īpaši patiks bērniem.
Pieaugušie €32; bērni €25 (91 683 2625; marilimitado.com)

Ūdensparki

Grūti pretoties ūdensparku piedāvājumam; daudzi no tiem ir kā apskates objekti. Īpaši patiks bērniem, kas būs gatavi šeit aizvadīt visu dienu. Trīs vadošie ūdensparki:

Aquashow Park Hotel, Quarteira - šeit atradīsiet iecienīto 50 pēdu augsto čūskveidīgo slīdkalniņu.
Atvērts no maija līdz septembrim, 10.00-17.00, vasarās slēgšanas laiks ir vēlāks. Ieejas maksa €27 no pieaugušā; €18 bērniem no pieciem līdz desmit gadiem; jaunākiem par pieciem gadiem bez maksas (289 389396; park.aquashowparkhotel.com).

Aqualand, Alcantarillha
Kamikaze slīdkalniņš ļaus pāris sekundēs noslīdēt no 120 pēdu augstuma; pie šīs atrakcijas sagaidāmas visgarākās rindas.
Atvērts no jūnija līdz septembrim, 10.00-17.00, vasaras laikā slēgšanas laiks ir vēlāks. Ieejas maksa €22 pieaugušajiem; €16 bērniem vecumā no trīs līdz 12 gadiem; jaunākiem par trīs gadiem bez maksas (282 322 828; aqualand.pt).

Slide & Splash, Estombar
Plešas aptuveni setiņu hektāru lielā teritorijā; ievērojamākās atrakcijas - Tornado un Vētrainā upe. Šeit notiek arī dzīvnieku šovi, kuros piedalās papagaiļi un reptiļi.
Atvērts no aprīļa līdz oktobrim, 10.00-17.00; vasaras laikā slēgšanas laiks ir vēlāks. Ieejas maksa €24.50; €18 bērniem vecumā no pieciem līdz desmit gadiem; jaunākiem par pieciem gadiem bez maksas (282 340800; slidesplash.com).

Ūdens sporta veidi

Rietumu krastā ir piemēroti apstākļi sērfošanai. Pieejamas dažādas skolas iesācējiem, ieskaitot Sagres Natura (mācību cenas no €50/dienā; 282 824072; sagresnatura.com), kas aizvedīs uz jebkuru pludmali, kur būs attiecīgie laika apstākļi. Ar ūdensslēpēm varēsiet braukt mierīgākos ūdeņos Quinta do Lago (lagowatersports.com; 289 394929 vai 96 403 8472); tāpat pieejami banānu laivas braucieni un citi ūdens sporta veidi.

Dažādas ziņu aģentūras nodrošina publikācijas angļu valodā par aktuālajiem un turpmāk paredzētajiem koncertiem, festivāliem un tirgiem. Vēl viens labs informācijas avots ir pieejams šeit: algarveuncovered.com.

Iepirkšanās

Vietējā keramika būs atbilstošs suvenīrs, ko aizvest mājās. Labāko un skaistāko amatnieku keramiku varēsiet atrast Porches Pottery, kas atrodas uz galvenā N125 ceļa pie Lagoa. Dažādu formu un izmēru šķīvji, kurus rotā ar rokām gleznotas puķes, zivis, spāres, bruņurupuči, zilā, zaļā un dzeltenā krāsa. Kafijas un tējas servīzes, sviesta trauki, ziepju trauki, puķu podi un svečturi - to visu varēsiet aizvest mājās kā patīkamu suvenīru. Laiski atpūtieties un nobaudiet gardus salātus Bar Bacchus; iespējams izvēlēsieties kādu ēnaina dārza nostūri.
Porches Pottery (Porches 8400-451; 282 352 858; porchespottery.com) atvērts no pirmdienas līdz piektdienai, 9.00-18.00; sestdienās, 10.00-14.00.

Algarvi pludmales



Praia de Albandeira, Algarvi centrālā daļa

Šī brīnišķīgā pludmale atrodas ārpus tūristu ierastā maršruta. Neliela, ar baltām smiltīm, iespiesta starp okera krāsas klintīm - šeit nav pieejami ūdens sporta veidi, saulessargi, sauļošanās vietas un arī apmeklētāji šeit ir uz pirkstiem saskaitāmi. Paņemiet līdzi labu grāmatu un izbaudiet sauli, vai arī atlaidieties klinšu ēnā.

Bāri un ēšanas iespējas:
Augšdaļā starp klintīm atrodas laucinieciska stila bārs, kur varēsiet nobaudīt vēsu alu, bet, uzkāpjot augstāk, nonāksiet Suites Alba, kuras piedāvājumā eleganti ēdieni.

Nokļūšana:
Sekojiet zīmēm virzienā uz no Benagilas (Benagil) uz Porčes (Porches)ciematu. Nogriezieties pa kreisi šaurā, vienvirziena ielā un pēc dažiem kilometriem nonāksiet autostāvvietā tieši virs pludmales.

Praia do Anção, Algarvi centrālā daļa

Šī bezgalīgā, zelta smilšu, zilā karoga pludmale ir ģimeņu iecienīta atpūtas vieta - šeit ir rāms ūdens, glābēji un aizsargāta kāpu teritorija. Pludmalē ir sauļošanās vietas, saulessargi un pieejama laivu noma, kā arī ūdens slēpošana. Pludmale ir Quinta do Lago turpinājums, tomēr piekļūšana ir pa diezgan nelīdzenu ceļu; autostāvvieta ir bez maksas.

Bāri un ēšanas un ēšanas iespējas:
Šeit atrodas Dois Passos - viens no Algarvi labākajiem zivju restorāniem; bezrūpīgs interjers, kurā dominē zilā un baltā krāsa. Īpašajā piedāvājumā: melnie rīsi ar tinteszivs tinti (slēgts no decembra līdz februārim /pieņem tikai skaidru naudu/€30-50).

Nokļūšana:
No Almansilas (Almancil) virzieties uz Vale do Lobo un Quinta do Lago. Pie T veida ceļa savienojuma pagriezieties pa kreisi uz Quinta do Lago un tad pirms Pine Trees jāšanas centra - pa labi. Virzienus norāda zīmes.

Praia do Amoreira, Algarvi rietumu daļa

Šī pludmale paredzēta dabas mīļotājiem; šeit atrodas nebeidzamas klintis, kurās atradīsiet jūras zvaigznes un jūras ežus. Jūrā ir straumes, tāpēc šī nebūs piemērota peldvieta bērniem. Pludmale piemērota sērfošanai, un bērniem patiks plašā smilšu teritorija, kur rotaļāties.

Bāri un ēšanas iespējas:
Ņemiet līdzi savu pārtiku, jo šeit nav restorānu.

Nokļūšana:
No Alžezuras (Aljezur) pie Municipal Gym, atradīsiet zīmi, kas norāda uz Praia do Amoreira; aptuveni piecu jūdžu attālumā.

Praia do Barril, Algarvi austrumu daļa

Šī zilā karoga pludmale atrodas uz salas un veido daļu no Ria Formosa dabas parka; varēsiet apmeklēt Enkuru kapsētu - tos šeit atstājuši tunča zvejnieki, kuri labojuši savus lielos tīklus. Populārākās nodarbošanās šajā pludmalē ir vindsērfings un burāšana; tuvumā atrodas viena no Algarvi nūdistu vietām.
Bāri un ēšanas iespējas:
Pieejami pieci vienkārši restorāni nelielos zvejnieku namos.
Nokļūšana:
Dodieties uz Pedras d'el Rei tūristu ciematu; vasaras laikā uz šo vietu aizvedīs miniatūrs vilciens, šķērsojot vietējos purvājus. Pludmalē varēsiet nokļūt arī pa šauru koka tiltu.

Praia do Camilo, Algarvi rietumu daļa

Šī zilā karoga pludmale un tuvumā esošā Praia da Dona Ana (kur pieejamas alu tūres) rotā daudzas Algarvi pastkartes. Apbrīnojiet brīnumainās klintis, no kurām dažas paceļas 70 pēdu augstumā virs Atlantijas okeāna, kā arī gleznaino Costa d'Oiro (zelta krasts) piekrasti un izpētiet alas un grotas.

Bāri un ēšanas iespējas:
Restaurante o Camilo, ko iecienījuši vietējie iedzīvotāji, pieejami jūras produkti un izcilas grilētas zivis.

Nokļūšana:
No Portimaunas (Portimao) gar ostmalu pa lielo Avenue dos Descobrimentos dodieties uz Lagosu. Virzoties pa šo ceļu, nonāksiet pie krustcelēm ar Estrada da Ponta da Piedade - šajā vietā pagriezieties pa kreisi. Šis ceļš aizvedīs līdz Praia do Camilo.

Praia da Marinha, Algarvi centrālā daļa

Šī balto smilšu pludmale, saskaņā ar Michelin Guide, ir iekļauta Eiropas labāko desmitniekā. Tā atrodas klinšainā vietā; līdz pludmalei nokļūsiet pa akmens pakāpieniem - sasniedzot mērķi, skatam pavērsies skaidrs jūras ūdens, kas arī padara Praia da Marinha par labāko snorkelēšanas vietu; no šejienes iespējams doties alu iepazīšanas braucienos.

Bāri un ēšanas iespējas:
Vienkāršs koka kiosks piedāvā saldējumus un dzērienus.
Nokļūšana:
No Portimaunas pa N125 ceļu dodieties uz Porčesu; līdzko pabrauksiet garām Lagoa Starptautiskajai skolai, nogriezieties pa labi, kur būs norāde uz Praia da Marinha.

Praia de Odeceixe, Algarvi rietumu daļa

Šī skaistā zilā karoga pludmale šogad Portugāles pludmaļu konkursā tika ierindota septiņu Portugāles brīnumu sarakstā. Tā atrodas Algarves ziemeļrietumos, kur tā robežojas ar Alentežu (Alentejo); skaistas ainavas. Upe plūst pa vienu pludmales pusi, bet otru pusi apskalo jūra. Paverieties augšup un redzēsiet stārķus, kas vij savas ligzdas uz klintīm; šeit lidinās arī piekūni.

Bāri un ēšanas iespējas:
Café Dorita piedāvā reģionam raksturīgus ēdienus - melno sivēnu un zivis, kā arī burgerus un salātus.

Nokļūšana:
No Alžesuras dodieties uz ziemeļiem pa N120. Nogriezieties pa kreisi pie Baiona (Baiona) ciemata un brauciet pa ceļu gar upi līdz pludmalei.

Praia do Martinhal, Algarvi rietumu daļa

Šajā zilā karoga pludmalē varēsiet sērfot, braukt ar dēļiem un nodarboties ar vindsērfingu, vai arī vienkārši palikt sauszemē un smiltīs spēlēt volejbolu vai futbolu. Pieejama sērfošanas skola - iespējams pierakstīties uz mācībām.

Bāri un ēšanas iespējas:
Koka restorāns Nortada, kas atrodas aiz kāpām, piedāvā izcilas Sagresas (Sagres) austeres un sulīgas garneles, ko pasniedz kopā ar ķiploku mērci un eļļu. Dunas restorāns pie Martinhal Resort, piedāvā izmantot peldbaseinu ar tramplīnu - īpaši patiks bērniem un atrodas nelielas pastaigas attālumā.

Nokļūšana:
Pa N125 dodieties uz Vila do Bispo un turpiniet virzīties ārpus pilsētas pa N268 uz Sagresu. Martinhal atradīsiet pēc norādēm ceļa kreisajā pusē, pāris kilometru pirms Sagresas.

Praia do Alvor, Algarvi centrālā daļa

Šo vietu iecienījuši vietējie iedzīvotāji, kā arī tūristi. Alvor ir zilā karoga pludmale, ko iecienījuši kaitsērfinga piekritēji; šeit iespējams iznomāt arī ūdens velosipēdus un kajakus. Ūdeņi šeit ir patīkami rāmi.
Bāri un ēšanas iespējas:

"Bolinhos frescos!" - tādus izsaucienus dzirdēsiet no tirgotājiem, kas ar groziem rokās pārvietojas pa pludmales smiltīm un piedāvā iegādāties svaigi ceptas kūciņas. Pusdienās dodieties uz Dunas, kas atrodas pie pludmales ieejas - šeit piedāvā izcilas zivju filejas, mencas kūkas, steika bagetes, kā arī pieejama laba vīnu izlase.

Nokļūšana:
Iebraucot Alvorā (Alvor), nogriezieties pa kreisi lejup pa kalnu, kur ieraudzīsiet norādi uz praia. Pie apvedceļa, kur atrodas aptieka, brauciet taisni. Pie T savienojuma pagriezieties pa kreisi un atradīsiet pludmales autostāvvietu.

Praia do Armado, Algarvi rietumu daļa

Šī ir augstākās klases Portugāles sērfošanas pludmale, kā arī daudzu starptautisku un nacionālu bodībordinga un sērfošanas sacensību norises vieta; šeit atrodas arī sērfošanas skola. Pludmalē ir smilšainas kāpas un klintis; bēguma laikā veidojas klinšu baseini.

Bāri un ēšanas iespējas:
Pieejams vienkāršs pludmales bārs.

Nokļūšana:
Izbrauciet no Alžesuras un pa N120 virzieties uz dienvidiem, nogriezieties pēc aptuveni 6,5 kilometriem virzienā uz Sagresu. Pēc četriem kilometriem aiz Bordeiras sasniegsiet Karrapateiras (Carrapateira). Pie Karrapateiras dienvidu izejas pagriezieties pa labi un atradīsiet norādi uz Amado.

PADOMS

Pludmalē plīvojošs sarkans karogs nozīmē, ka ūdens nav drošs paisuma vai bēguma dēļ. Dzeltens karogs nozīmē, ka varat uzturēties tikai piekrastē, kur ūdens ir sekls. Zaļš karogs nozīmē, ka jūra ir droša. Melnbalts un rūtains karogs nozīmē, ka pludmale pagaidām netiek uzraudzīta, savukārt zilais karogs nozīmē, ka pludmalē ir laba ūdens kvalitāte un vide ir ilgtspējīga. Algarvi ir vairāk nekā 70 zilā karoga pludmales.

Restorāni



Algarvi pilnībā apmierinās to cilvēku vēlmes, kam garšo zivis un tomātu salāti, jo šim reģionam ir raksturīga vienkārša un dvēseliska virtuve. Jāsaka, ka šī virtuve var likties nedaudz smagnēja, tomēr garšīga; pieejama plaša kūku un konditorijas izstrādājumu izvēle, bieži vien izmantojot vietējās izejvielas, piemēram, ceratonijas un mandeles. Zemāk uzskaitītie restorāni ir reģiona labākie.

Ocean, Algarvi centrālā daļa

Viens no diviem portugāļu restorāniem, kam piešķirtas divas Michelin zvaigznes. Ocean piedāvā īpašu attieksmi, zinošu cilvēku saskaņotus vīnus un elegantus vietējos ēdienus, kurus pasniedz izsmalcinātā vidē ar skatu uz jūru. Restorāns ir daļa no Vila Vita Parc viesnīcas.

Adrese: Rua Anneliese Pohl, Alporchinhos, 8400-450 Porches
Kontakti: 282 310 161; vilavitaparc.com/en/culinary-delights/ocean
Cenas: četri ēdieni €125 no personas (papildu samaksa par vīnu saskaņošanu).
Darba laiks: tikai pusdienas; slēgts trīs nedēļas novembrī/decembrī un uz mēnesi janvārī/februārī.
Rezervācijas obligātas.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Vista Restaurant, Algarvi centrālā daļa

Bela Vista Hotel viesnīcas pērle. Šefpavārs Rogerio Kalhau (Rogério Calhau) piedāvā inovatīvus un radošus ēdienus, piemēram, fenheļa gaspačo ar garneļu tartaru vai arī sarkano kefali ar kartupeļiem safrānā; visu pasniedz elegantā interjerā, kas veidots uz terases ar skatu uz jūru.

Adrese: Bela Vista Hotel & Spa, Praia de Rocha, Portimao
Kontakti: 282 460280; hotelbelavistaalgarve.com
Cenas: €55 par degustācijas ēdienkarti; a la carte aptuveni €30.
Darba laiks: tikai pusdienas; slēgts līdz 1. februārim.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Rei das Praias, Algarvi centrālā daļa

Daudziem šī vieta šķitīs labākā visā Algarvi: skaists skats uz nelielu pludmali; terase ar jūras ainavu, un visu papildina lielisks restorāns. Izcili vīni, laba svaigu zivju izlase un izteikti draudzīgs apkalpojošais personāls.

Adrese: Praia dos Caneiros, Ferragudo
Kontakti: 282 461 006; restaurantereidaspraias.com
Cenas: aptuveni €50 bez vīna.
Darba laiks: katru dienu, 9.00 līdz pusnaktij.

Ieteicama rezervācija.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Adega Vila Lisa, Algarvi centrālā daļa

Šis nelielais restorāns, kurš atrodas ārpus ierastajiem tūristu maršrutiem, ir kā portugāļu kontingentam zināms noslēpums. Baltajās sienās ar tipiskajiem zilajiem rotājumiem, pasniedz ēdamo gliemežu buljonu un pēc tam - astoņkāji. Šeit nav ēdienkartes un Žozē Vila (Jose Vila), kurš rada visus ēdienus, ir vairāk mākslinieks nekā šefpavārs.

Adrese: 52 Rua Francisco Bivar, Mexilhoeira Grande
Kontakti: 282 968 478. Rezervācija obligāta.
Cenas: aptuveni €40 bez vīna.
Darba laiks: tikai pusdienas, tikai ceturtdienās un sestdienās.

Maksāšanas veids: skaidrā naudā.

Gigi's, Algarvi centrālā daļa

Vasaras laikā šeit pulcējas elites klienti; Džidži (Gigi) dzied savas operas ārijas un iesaka nobaudīt svaigas zivis un mīkstmiešus, ko viņš atnesis no tirgus rītausmā. Carabinieri - lielās sarkanās garneles-jānogaršo obligāti.

Adrese: Praia da Quinta do Lago, Almancil
Kontakti: 96 404 5178
Cenas: aptuveni €40 bez vīna.
Darba laiks: lenčs tikai no plkst. 12.30. Slēgts no decembra līdz februārim.
Rezervācijas obligātas.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Gisela's, Algarvi centrālā daļa

Spilgti sārtā un tirkīza krāsā rotāta stilīgā vieta, kur pieejama terase ar skatu uz jūru. Izcils svētdienas brančs, kuru papildina melodiska džeza mūzika un izsmalcināti ēdieni, piemēram, āte ar sparģeļiem vai ar kastaņiem pildīts melnais sivēns (porco preto).

Adrese: Vale do Lobo Praça
Kontakti: 289 353421; giselasrestaurante.com
Cenas: branča ēdienkarte: €30 no personas.
Darba laiki: atvērts katru dienu vasarā, izņemot pirmdienas; ziemā: atvērts piektdienu un sestdienu pusdienām un svētdienas brančam.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Vivendo Restaurant, Algarvi rietumu daļa

Vācu izcelsmes šefpavārs pasniedz gardus, modernus centrālās Eiropas virtuves ēdienus: pamēģiniet tagliatelle ar trifelēm un sēnēm, ko pasniedz augšstāva restorānā vai apakšstāva bistro.

Adrese: Estrada Meia Praia, Vila Palmeira, Lagos
Konatkti: 282 770 902
Cenas: kompleksā ēdienkarte restorānā €35, ieskaitot pusi vīna pudeles; a la carte €35; bistro: a la carte €20 no personas.
Darba laiks: pirmdienās slēgts (katru gadu slēgts 10. decembrī un 18. janvārī). Restorāns: 19.30 līdz pusnaktij; bistro: atvērts no 11.30līdz pusnaktij.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Boia, Algarvi rietumu daļa

Šis rosīgais pludmales restorāns ar papīra galdautiem un zivīm, kuras filejas jāatdala pašam pēc tam, kad būsiet redzējuši, kā tās tiek piegādātas; mutē saglabāsies jūras garša.

Adrese: Rua dos Pescadores 101, Salema
Kontakti: 282 695 382
Cenas: aptuveni €20 bez vīna.
Darba laiks: katru dienu; no 10.00 līdz pusnaktij.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Lua de Foia, Monchique, Algarvi centrālā daļa

Lauciniecisks restorāns kalnos ar skaistām ainavām uz ieleju. Šeit pasniedz reģionālos ēdienus - meža cūku, meža trusi un saldos kartupeļu čipsus.

Adrese: Estrada da Foia, Monchique
Kontakti: 282 911149
Cenas: €15, ieskaitot vīnu.
Darba laiks: atvērts katru dienu, izņemot pirmdienas lenčam un pusdienām.

Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Paixa, Vale do Lobo, Algarvi centrālā daļa

Izsmalcināts portugāļu tapas bārs - sveču gaisma vakarā; uzmanīgs apkalpojošais personāls, kas piedāvā plašu vīnu izlasi un tapas, sākot ar cūkas ausi un beidzot ar austerēm.

Adreses: 52 Quadradhinos, Vale de Lobo
Kontakti: 289 394 699; paixarestaurante.com
Cenas: aptuveni €25 bez vīna.
Darba laiks: visu dienu, katru dienu, izņemot svētdienas ziemā.
Ieteicamas rezervācijas.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

PADOMS

Gusto, kas atrodas Conrad Algarve Hotel, ir vienīgais Algarvi restorāns, kur ēdienkarti veido trīs Michelin zvaigznes ieguvis šefpavārs. Heinss Beks (Heinz Beck) darbojas kā konsultants no Romas. Lieliska pasniegšana un garšu līdzsvars; pamēģiniet desertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!