Foto: Reuters/Scanpix
Pateicoties gleznainajai atrašanās vietai, skatam uz mierīgajiem un zilajiem Adrijas jūras ūdeņiem, Dubrovnika kļuvusi par vienu no pasaules visburvīgākajām pilsētām. Tagad šī pilsēta ir UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un kļuvusi par Horvātijas vispopulārāko tūrisma galamērķi. Vēsturiski Dubrovnika reiz bijusi galvaspilsēta Ragusas Republikai (1358-1808) – vietai, kurā uzplauka jūrniecība.

Kādēļ apmeklēt?

Zelta laikmetā, 16. gadsimtā, Dubrovnikas pilsētai piederēja viena no lielākajām tirdzniecības flotēm pasaulē ar filiālēm vairāk nekā 50 ārzemju ostās.

Mūsdienās cilvēki šeit ierodas atpūsties, nevis tirdzniecības nolūkos. Galvenais uzmanības piesaistītājs ir pievilcīgā, tikai kājāmgājējiem paredzētā vecpilsēta ar neskaitāmām aristokrātiskām palazzi un baroka stila baznīcām, kuras ietver viduslaiku nocietinājumi.

Visu papildina pludmales, neskarta jūra, ēdināšanas iestādes brīvā atmosfērā, kas piedāvā nobaudīt tikko izzvejotas jūras veltes, kā arī elegantas piecu zvaigžņu viesnīcas un piedzīvojumu sporta iespējas. Tieši tāpēc šo vietu kā savu atpūtas galamērķi izvēlējušās tādas slavenības kā Džons Malkovičs, Mikijs Rurks, Bejonsē un Eva Longorija.

Lai gan cenas šeit ir divreiz lielākas kā citviet Horvātijā, šķiet, ka nevienu tas nebaida. Pēc kruīza kuģu apmeklētības ostā 2008. gadā Dubrovnikas pilsēta ieguva desmito vietu pasaulē - šeit piestāja 650 kuģu, atvedot aptuveni 850 000 pasažieru.

Šie rādītāji turpina augt - 2012. gadā šis skaits pārsniedza miljonu. Lai novērstu pārapmeklētību, pilsēta vienojās ar kruīza kompānijām, ka dienas laikā no kuģa nenokāps vairāk nekā 7000 pasažieru.

Kad apmeklēt?

Lielākajai daļai cilvēku vispiemērotākie mēneši varētu būt maijs - jūnijs vai septembris- oktobris, jo tad iespējams izbaudīt saulainas dienas ar pietiekami siltu jūras ūdeni, viesnīcām, restorāniem un tūristiem atvērtām apskates vietām, turklāt bez lieliem ļaužu pūļiem.

Karstākajā tūristu sezonā no jūlija līdz augustam Dubrovnika ir tūristu pārpildīta - viesnīcu cenas pieaug zibens ātrumā, restorāni un pludmales ir pārpildītas, tomēr šajā laikā visiem ir iespēja izbaudīt Dubrovnikas Vasaras festivālu un dzirkstošo naktsdzīvi.

Arī neaktīvajā sezonā (no novembra līdz aprīlim) šeit ir jauki, kaut gan dažas no tūristu interesējošām iespējām nav pieejamas un laika apstākļi ir mazāk paredzami.

Nokļūšana

Kruīza kuģi: Pasažieri no kruīza kuģiem izkāpj Gruž ostā (www.portdubrovnik.hr), kas atrodas 2,5 km no vecpilsētas. Pieejami piepilsētas autobusi, kas pasažierus 10 minūtēs aizved no ostas uz vecpilsētu. Šo autobusu kursēšanas biežums un izmaksas atkarīgas no attiecīgās kruīza kuģa kompānijas. Pieejami arī taksometri. Dažas no kruīza kompānijām piedāvā arī ainavām bagātu laivu braucienu no Gruž ostas uz vecpilsētas piestātni, pa ceļam ļaujot izbaudīt ainavas ar viduslaiku mūriem un torņiem.

Vilciens: Dubrovnikā nav dzelzceļa pakalpojumu.

Pārsēšanās: Dubrovnikas lidosta (www.airport-dubrovnik.hr) atrodas 20 km uz dienvidaustrumiem no pilsētas centra. Vasaras sezonā turp var aizlidot arī no Rīgas.

Atlas apkalpoto lidostas autobusu grafiki ir pieskaņoti ienākošajiem lidojumiem un pasažieriem jāizkāpj pieturā Pile Gate tieši pie vecpilsētas vai arī Dubrovnikas autoostā tieši pie prāmju ostas (biļetes cena 35 HRK). Ja izvēlaties taksometru, tad rēķinieties, ka būs jāmaksā aptuveni 200 HRK.

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports : Dubrovnikas vecpilsētā var pārvietoties tikai kājāmgājēji, un tā atrodas 2,5 km uz dienvidaustrumiem no ostas. Lai tur nokļūtu, izvēlieties autobusus Nr. 1, 3 vai 6 (www.libertasdubrovnik.hr); ja pirksiet biļetes no autobusa vadītāja, tad tās maksās 15 HRK, bet, ja avīžu kioskā, tad 12 HRK. 24 stundu vienas dienas biļete maksā 30 HRK. Līdz vecpilsētai aptuveni 25 minūtēs varat aiziet arī ar kājām.

Automašīnu noma: Ja plānojat pavadīt laiku Dubrovnikā, automašīna nav nepieciešama. Vecpilsētā var pārvietoties tikai ar kājām un novietot automašīnu pie pilsētas mūriem ir ļoti sarežģīti. Pat ja vēlaties izbraukt no pilsētas, ieteicams labāk izmantot autobusa vai prāmja pakalpojumus, izņemot, ja vēlaties apmeklēt nepopulāras tūrisma vietas. Lai uzzinātu automašīnu nomas cenas, apmeklējiet šo mājas lapu: www.travelsupermarket.com.

Fakti, kas jāzina

Svarīgi kontakti

Horvātijas neatliekamās palīdzības numurs: 112

Dubrovnikas Tūrisma birojs, Brsalje 5 (ārpus vecpilsētas, netālu no Pile Gate); 00385 (0)20 323887 un 312011; www.tzdubrovnik.hr. Atvērts katru dienu no 8.00-20.00.

Pamatfakti

Valūta: Horvātijas kuna (HRK)
Ievērojiet, ka, lai gan Horvātija ir pievienojusies Eiropas Savienībai, tā automātiski nemaina valūtu uz eiro.

Telefona kods: 00385

Vietējie noteikumi un etiķete

Nepieminiet karu. Tā vēl joprojām ir sāpīga tēma un, tā kā daudzās ģimenēs ir jauktas laulības, labāk izvairīties no diskusijām par to, kurai pusei bija "taisnība" un kura puse "maldījās".

Atsevišķās izolētās pludmalēs ir nūdistu teritorijas, kuras parasti apzīmē ar FKK (no vācu valodas Freikörperkultur - tulkojumā "brīva ķermeņa kultūra"). Citās pludmalēs ir atļauts peldēties bez apsegtas augšdaļas, tomēr tas nav uzskatāms par ierastu praksi.

Braukšanas laikā, jāieslēdz automašīnas priekšējās tuvās gaismas - gan naktī, gan dienā.

Dubrovnikas apskates vietas

Foto: AFP/Scanpix

Ievērojiet, ka lielākā daļa apskates vietu atrodas pilsētas mūru ieskautajā, kājāmgājējiem paredzētajā vecpilsētā.

1. Pilsētas mūri

Dubrovnikā noteikti jāapmeklē viduslaiku mūri, ko vislabāk var izdarīt, veicot divu kilometru pastaigu gar cietokšņa aizsargvaļņiem. Šāda pastaiga ļaus izbaudīt mainīgās jūras un vecpilsētas ainavas, kā arī iemūžināt tās skaistās fotogrāfijās. Šie 24 metru augstie un 6 metrus biezie mūri celti 13. gadsimtā. 15. gadsimtā tos papildus nostiprināja, pievienojot virkni iespaidīgu torņu, kam bija jāaizsargā pilsētu no turkiem.

Adrese: Placa (galvenā ieeja mūros tieši Pile Gate iekšienē)
Kontakti: 020 638 800
Darba laiks: katru dienu no 8.0-19.00 (vasarā); 10.00-15.00 (ziemā)
Ieejas maksa: 90 HRK

2. Rektora pils (Rector's Palace) un Kultūras vēstures muzejs

Ragusas Republikas laikā šīs ēkas pirmajā stāvā dzīvoja provinces vadītājs - rektors. Viņa valdīšanas laiks ilga vienu mēnesi un visu šo termiņa laiku rektora pienākums bija dzīvot tieši šajā ēkā (bez ģimenes). Šie apartamenti tagad ir Kultūras vēstures muzejs, kurā aplūkojamas attiecīgā perioda mēbeles un tērpi, kā arī gleznas ar Ragusas laika aristokrātiem. Apakšējā stāvā atradās padomes sapulču telpa, ieroču noliktava, šaujampulveris un apakšzemes cietums. Ēka celta 15. gadsimtā, tomēr laika gaitā tā tikusi papildināta ar renesanses un baroka stila elementiem.

Adrese: Pred Dvorom 3
Kontakti: 00 385 20 321422, www.dumus.hr
Darba laiks: katru dienu no 9.00-18.00 (vasarā); no pirmdienas līdz sestdienai 9.00-16.00 (ziemā)
Ieejas maksa: 70 HRK. Šī ir vienotā biļete gan uz Kultūras vēstures muzeju, gan uz Jūrniecības muzeju.

3. Jūrniecības muzejs

Ragusas lielā bagātība balstījās uz tirdzniecības kuģiem - 16. gadsimtā Ragusai piederēja viena no pasaules lielākajām flotēm ar vairāk kā 180 kuģiem un 4000 jūrniekiem. Sv. Jāņa cietoksnī (St John's Fortress), kas veidots, lai aizsargātu ieeju uz veco ostu, varēsiet uzzināt par republikas spēcīgās flotes attīstību. Izstādēs aplūkojami kuģu modeļi, jūrnieku formas, navigācijas ekipējums, karogi un kartes.

Adrese: Tvrdja Sv Ivana
Kontakti: 00 385 20 323904, www.dumus.hr
Darba laiks: no otrdienas līdz svētdienai .00-18.00 (vasarā); no otrdienas līdz svētdienai 9.00-16.00 (ziemā)
Ieejas maksa: 70 HRK. Šī ir vienotā biļete gan uz Jūrniecības muzeju, gan uz Kultūras vēstures muzeju.

4. War Photo Limited

Dubrovnikas stipro nocietinājumu izturība gadsimtu gaitā pārbaudīta vairākas reizes - pēdējo reizi tas notika asiņainajā Dienvidslāvijas sabrukuma laikā. Šī mūsdienīgā galerija ir veltīta foto žurnālistikai no kara zonām visā pasaulē, ar uzsvaru uz objektīvām reportāžām, kuru centrā ir cilvēks. Pēdējās izstādes: "Nemierīgais islāms" (Troubled Islam) (analizē Bosnijas, Palestīnas, Irākas, Čečenijas un Afganistānas civilo iedzīvotāju dzīves) un "Purpursarkanās sirdis" (Purple Hearts) (aplūko to ASV karavīru pēckara dzīves, kas piedalījušies nesenajos karos ārvalstīs) un "Sebrenicas genocīds 11/07/95" (Srebrenica Genocide 11/07/95) (atspoguļo daļu no šausminošajām Bosnijas kara ainām).

Adrese: Antuninska 6
Kontakti: 00 385 20 322166, www.warphotoltd.com
Darba laiks: katru dienu 10.00-22.00 (no jūnija līdz septembrim); no otrdienas līdz svētdienai 10.00-16.00 (no maija līdz oktobrim); slēgts no novembra līdz aprīlim.
Ieejas maksa: 30HRK

5. Dubrovnikas gaisa vagons

Gaisa vagonus atklāja 2010. gada jūlijā. Uz viduslaiku Dubrovnikas fona šie vagoniņi ir kā mūsdienīgs akcents. Divi gaiši un plaši vagoni atiet no stacijas ārpus vecpilsētas - katrs var uzņemt līdz 30 cilvēkiem. Šie vagoni veic regulārus 3 minūšu ilgus braucienus uz Srdj (405 m) kalna virsotni.

No virsotnes paveras fantastiskas ainavas uz vecpilsētu, jūru un salām, šeit iespējams novērot brīnumainus saulrietus. Pieejams arī restorāns, kafejnīca un suvenīru veikals. Tie, kam patīk pārgājieni, bieži vien izmanto gaisa vagonu kā nokļūšanas līdzekli kalnā un lejā dodas kājām. Tas ir ieteikums, kas noderēs tūristiem ar bērniem.

Adrese: Frana Supila 35a
Kontakti : 00 385 20 325393, www.dubrovnikcablecar.com
Darba laiks: no jūnija līdz augustam no 9.00 līdz pusnaktij, septembrī no 9.00-22.00, oktobrī un no aprīļa līdz maijam 9.00-20.00, novembrī un no februāra līdz martam 9.00-17.00, no decembra līdz janvārim 9.00-16.00.
Ieeja: 50 HRK vienvirziena braucienam, 94 HRK abos virzienos.

Dienas ceļojums

Stona (Ston) un Korčulas sala (Korčula)

Organizētas autobusu ekskursijas (ilgums 12 stundas) gar jūras piekrasti aizvedīs jūs uz 15. gadsimtā izveidoto Trsteno (Trsteno) kokaudzētavu: skaists renesanses dārzs ar strūklakām, kas izveidotas kalna malā virs jūras. Ceļojums turpinās uz Stonu, ko veido divi ciemati - Mazā Stona (Mali Ston) un Lielā Stona (Veli Ston). Abus ciemus aizsargā un savieno 5 km aizsargmūri, kas celti 14. un 15. gadsimtā, lai nepieļautu Otomaņu impērijas teritorijas paplašināšanos Pelješacas (Pelješacas) pussalā.

Stona ir slavena ar izcilas kvalitātes austerēm un gliemenēm, kuras svaigas pasniedz piejūras restorānos. Pirms atgriezties Dubrovnikā, pēdējā brauciena pieturvieta ir Korčulas sala, kur atradīsiet skaistu viduslaiku mūru ieskautu vecpilsētu. (www.atlas-croatia.com; no maija līdz oktobrim, 485 HRK)

Smaiļošana pa jūru uz Lokrumu (Lokrum)

Lielisks veids, kā iepazīt Adrijas jūras krastu, ir smaiļošana pa jūru. Instruktoru pavadībā trīs stundu brauciens sāksies pie Lovrijenacas cietokšņa pakājes (Lovrijenac Fortress) (ārpus pilsētas mūriem, netālu no Pile Gate), pēc tam vedīs apkārt Dubrovnikas viduslaiku mūriem uz nelielo Lokrumas salu, piestājot Betinas (Betina) pludmalē, lai pavadītu laiku snorkelējot un iepazīstoties ar vietējo botānisko dārzu. Neaizmirstiet paņemt līdzi peldkostīmus/peldbikses un dvieli! (www.adventuredalmatia.com; no maija līdz oktobrim, 230 HRK) Ieteicams ceļojot ar bērniem vecumā no 12 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!