Grieķiju mēdz dēvēt par Rietumu civilizācijas šūpuli. Šeit ik uz soļa sastopami kultūrvēsturiski pieminekļi, atdzīvojas senas leģendas un to visu caurvij iedvesmojošs dabas skaistums. Tirkīzzila ūdens apskalotas pludmales, kalni, lejas un dāsni ražas lauki. Un pavisam īpaša noskaņa ir meklējama tās salās. Tūroperatora “Novatours” speciālisti dalās par divu Grieķijas salu - Krētas un Rodas - mazāk zināmām pērlēm, ko būtu vērts iekļaut apskates vietu sarakstā.

Krētas slepenās pludmales un dabas brīnumi

Krēta ir populārākā Grieķijas sala. Tās īpašie lepnumi ir Eiropā garākā aiza, Knosas pils un Heraklionas Arheoloģijas muzejs. Šeit ir arī daudz labi attīstītu tūrisma kūrortu. Taču ne tikai ar savām apburošajām dabas ainavām tā piesaista jaunas pieredzes meklētājus. Sala glabā bagātu virteni patiesi unikālu vietu, kas ne visiem ir zināmas.

Loutra – unikāls, neliels zvejnieku ciemats Krētas dienvidrietumos. Interesanti, ka Loutru var sasniegt tikai ar laivu, cita transporta līdz ciematam nav. Lai nokļūtu šeit, vispirms jābrauc uz kalnu pilsētu Sfakia Hanijā, kur var rezervēt laivu uz ciematu. Ierodoties Loutrā, sagaida ārkārtīgi mierīga atmosfēra, kas ir lieliski piemērota, lai pasēdētu kādā no brīnišķīgajām kafejnīcām un vēlāk baudītu kristāldzidro jūras ūdeni.

Triopetra. Triopetru ieskauj Siderota kalns, olīvu birzis un, protams, jūra. Vietai ir dots nosaukums par godu trim majestātiskām klintīm, kas lepni slejas pussalā. Mazākā no divām pludmalēm, ko sauc par Lesser Triopetra (vai Koumado), ir slēgts, smilšains un akmeņains līcis.

Nogurušie no sauļošanās, šeit var apmeklēt krāšņo pravieša Elijas kapliču. Tikmēr apkaimes galveno pludmali Rietumu Triopetras (vai Chatizi) raksturo rupjas smiltis, kas pludmalē un ūdenī mirdz neparastās krāsās.

Glyka Nera – viena no skaistākajām Krētas pludmalēm, un tā neapšaubāmi ir viena no visvairāk neskartajām apskates vietām salā, ko raksturo krāšņi zils ūdens un smalkas baltas smiltis. Pludmalē ir krogs, kas pārdod vietējās uzkodas un dzērienus, kā arī piedāvā sauļošanās krēslus. Vēso avota ūdens straumju dēļ jūras ūdens var būt auksts arī vasarā, bet pati pludmale atstāj neizdzēšamu iespaidu.

Samārijas aiza. Viss Krētas kalnu skaistums sastopams, apmeklējot vienu no garākajām aizām visā Eiropā. Ceļš pa šo aizu aizņem apmēram piecas stundas, tāpēc ne visi tūristi ir apņēmības pilni to darīt. Tomēr šo vietu noteikti ir vērts iepazīt, jo apkārt paveras brīnišķīgi skati.

Samārijas aiza ir veidojusies pirms aptuveni 14 miljoniem gadu. Šeit var apbrīnot Samārijas ciprešu mežus, šķērsot izžuvušo upi, veldzēties tīrāko avotu ūdenī, nokāpt pa akmeņainu taku tieši Lībijas jūras krastos.

Matala. Krētas salā ieteicams apmeklēt Matalas ciematu un pludmali, kurā aplūkojamas ļoti interesanta smilšakmens klints, kas atgādina perforētu sieru. Akmeņainajās smilšakmens klintīs ir melnas alas, kur senos laikos (I – II gs.) tika apglabāti romiešu karavīri. Pludmale pie ciemata ir diezgan plaša, smilšaina. Tur esot, apbur ciemata dzīves ikdienas skati, laivas, kas līgani šūpojas ūdenī un visaptverošs miers.

Vēstures liecības Rodas salā

Vēl viena sala, kas piesaista ceļotājus Grieķijā, ir Rodas sala – saules dieva Hēlija dzimtene. Šeit savas pēdas vēstures līkločos ir atstājuši romieši, bizantieši, turki un itāļi. Salas vārdā nodēvētā pilsēta ir lielākā viduslaiku aizsardzības pilsēta Eiropā un iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Septiņu avotu ieleja. Tā ir aizsargājama teritorija, kas atrodas 30 kilometrus no Rodas pilsētas centra, netālu no Arhangelos ciema. Nepārspējamais dabas skaistums vilina vietējos iedzīvotājus ierasties šeit karstās vasaras dienās un paslēpties lapu platānu ēnā.

Foto: Shutterstock

Ielejā ir septiņi dabiski avoti, kas pēcāk ietek upē, kas, savukārt, ietek ezerā. Pirms niršanas ezera vēsajos ūdeņos var pastaigāties pa kādu no daudzajām apkārtnes pārgājienu takām un apbrīnot pāvus.

Eikalipta iela. Šī iela, kas savieno Kolumbijas ciematu ar Rodas-Lindosas šoseju, ir gara aleja, kas ieskauta ar augstiem eikaliptiem. Alejas garums ir ap diviem kilometriem, tāpēc tā ir lieliska vieta skriešanai vai pastaigai, baudot nomierinošo eikaliptu smaržu. Ceļš ved tieši uz jūru un daudziem krodziņiem, kur var baudīt svaigas jūras veltes.

Krīta sala. Šī sala ir ideāla vieta tiem, kas vēlas aizbēgt no trokšņa un tūristu kņadas. Šeit nav ne automašīnu, ne veikalu, taču tās ostu rotā daudzas krāsainas mājas, zvejnieku laivas, mājīgas kafejnīcas un zivju krodziņi, kur vietējie gatavo gardus un svaigus ēdienus.

Tauriņu ieleja. Dabas mīļotājiem noteikti jāapmeklē šis Rodas brīnums. Ne velti šo salas daļu dēvē par paradīzi. Te iespējams redzēt daudz ūdenskritumu, gleznainus kanālus, Grieķijas salām neraksturīgu sulīgu veģetāciju, bet galvenais – simtiem krāsainu tauriņu sugu. Cauri ielejai ved ainaviska dabas taka.

Foto: Shutterstock

Linda. Tā ir kādreizējā senā piejūras pilsēta, viena no trim svarīgākajām senajām pilsētām, kas celta Rodas salā. Šodien Linda ir rosīgs ciems – piemineklis ar žilbinoši baltām mājām. Uzkāpjot Lindo Akropolē, paveras pasakains skats uz Sv. Pāvila līci un pastaiga pa pilsētas bruģētajām ielām atklās tradicionālās arhitektūras skaistumu. Pilsētas apskates vietas - Bizantijas Sv. Jāņa baznīca, Atēnas Lindetas templis un daudzas citas.

Yeni Hammam. Tā ir publiska pirts, kas atrodas vēsturiskā ēkā Rodas pilsētā, blakus Sultāna Mustafas mošejai Arion laukumā. Peldēšanās publiskajā pirtī ir lēta izklaide, kas daudziem vietējiem patīk, pateicoties tās izcilajai videi – marmora grīdas un greznie griesti rada burvīgu gaismu pirtniekiem. Šī autentiskā pieredze ļaus jums tuvāk ieskatīties Rodas iedzīvotāju vietējā dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!