Keiptauna ir viens no lieliskākajiem brīvdienu galamērķiem; te skatam pavērsies kalnu grēdu skaistums, kas iznirst no mirdzoša jūras ūdens; pilsētu sedz zaļuma paklājs, ko rotā ziedu ornamenti un izteikta augu suga dažādība.


Keiptaunā atradīsiet neskartas baltas pludmales un atvēsinošo Atlantijas okeānu, kurā saulrietā iegrimst mēness. Saikne ar dabu ir apbrīnojama – te iespējams ieraudzīt savvaļā ganāmies zebras, vai arī vērot citus dzīvniekus, kas laiski pārvietojas pa Galda kalnu, iespējams vērot vaļus no restorāna klāja, kurš paver skatam ainavu uz False Bay - iespējams, kaut kur pa ceļam netālu no Cape Point, jūs pārsteigs draiski paviāni.

Jāsaka gan, ka Keiptaunai piemīt arī savs pilsētnieciskums: mākslas galerijas, bāri, starptautiski novērtēta opera un dizaineru veikali – šo iemeslu dēļ Keiptauna kļuva par 2014. gada Pasaules Dizaina galvaspilsētu. Nenoliedzami šī pilsēta allaž bijusi viskosmopolītiskākā Dienvidāfrikas pilsēta.

Pirmie, kas šajā teritorijā izveidoja dārzus un 1666.gadā uzbūvēja drūmo Labās cerības pili (Castle of Good Hope) bija holandieši, pēc tam te ieradās franči, kas attīstīja vīna darīšanas prasmes un iekaroja oriģinālo kolonistu lauku mājas; Malajas vergi līdz šejienei atveda garšvielas un minaretus, savukārt angļi aiz sevis atstāja karaļa Džordža laika savrupmājas un Viktorijas laika mājas ar terasēm. Bēgļi no visas Āfrikas ceļoja uz dienvidiem, lai meklētu savu laimi Keiptaunas plakanās virsotnes kalna pavēnī.

Keiptauna ir kontrastu pilsēta, no augstas klases baudām līdz depresīvai nabadzībai; no bangojošas jūras līdz vīnogulāju alejām, te arī pieejami izcili vīni par pieņemamām cenām.

Kad apmeklēt

Keiptaunu var apmeklēt jebkurā gadalaikā. Populārākais gadalaiks ir vasara; karstākā tūrisma sezona ir no decembra vidus līdz janvāra sākumam. 

Cits tūristu iecienīts laiks ir gada karstajos mēnešos no februāra līdz martam. Aprīlī temperatūra ir patīkami maiga, saule nav tik spilgta, Cape Doctor (dienvidaustrumu vējš, kas appūš pilsētu) ir pierimies un saulrieti ir pasakaini. 

Ziemas Keiptaunā ir mērenas, dažreiz tās sākas maijā, tomēr visbiežāk jūnijā/jūlijā. Saulainas dienas mijas ar lietusgāzēm, kas sniedz patīkamu veldzi, kalnu straumes ieplūst klinšainās ieplakās, apgādājot ar ūdeni ziemas augus, piemēram, lilijas un alojas. Ziema ir piemērotākais laiks, kad iepazīt Galda kalna nogāzes un pakāji. 

No jūlija līdz novembrim var novērot no dienvidiem migrējošos vaļus; šeit pieejama pasaulē vislabākā iespēja novērot vaļus no sauszemes, tomēr jārēķinās, ka laiks no jūlija līdz augustam mēdz būt lietains. No oktobra līdz novembrim Keiptaunā atkal sāk plaukt dažādas augu un ziedu sugas, savukārt mērenās saules apspīdētās pludmales vēl joprojām ir salīdzinoši tukšas. Šajā laikā varēsiet atrast vislabākos vasaras piedāvājumus ceļojumam – it īpaši, ja rezervēsiet jau laikus.

Nokļūšana

Transfērs: daži oficiālie operatori piedāvā starppilsētu transporta pakalpojumus, stendi pieejami arī lidostas terminālī. Tiesa, ieteicams jau laicīgi rezervēt vai sarunāt kādu, kas sagaidīs ierašanās zonā. Par vienu personu būs jāmaksā aptuveni R250 (250 Dienvidāfrikas randi – aptuveni 21,28 eiro) un R30 (aptuveni 2,37 eiro) par katru papildu personu City/Waterfront teritorijā; pirms plkst.7.00 un pēc plkst. 22.00 sagaidītāji ir krietni noslogoti, šajā laikā privāti pakalpojumi izmaksās aptuveni R100. 

Centurion (00 27 21 934 8281, info@centuriontours.co.za; www.centuriontours.co.za) ir ļoti efektīva; alternatīvs variants ir Rikkis (0861 745 547; www.rikkis.co.za), rezervējiet taksometru par fiksētu cenu R260/R290, lai tiktu līdz City/Waterfront, neatkarīgi no pasažieru skaita (taksometri pieņem līdz četriem pasažieriem, atkarībā no bagāžas daudzuma).

Ja ceļojat vienatnē, MyCiti Airport Shuttle (0800 65 64 63) būs vislētākais transfēra variants, izņemot, ja vēlaties nokļūt Waterfront (aptuveni R63), jo tad būs jāpārsēžas citā autobusā vai jāizvēlas taksometra pakalpojumi, kas aizvedīs līdz pilsētas Civic Centre.

Maksa pieaugušajiem R57 (aptuveni 5,91 eiro) vienā virzienā, bērniem vecumā no 4 līdz 11 gadiem R26,50, bērniem, kas jaunāki par 4 gadiem, bez maksas. Biļetes pieejamas kioskos gan Civic Centre, gan lidostas autobusu stacijās. Autobusi atiet ik pēc 20 minūtēm no abiem galapunktiem; brauciena ilgums aptuveni 20 minūtes; 45-55 minūtes sastrēgumstundās. 

Padoms: romantiskākais veids, kā sākt brīvdienas, - ierodieties OR Tambo starptautiskajā lidostā Johannesburgā (Johannesburg) jau no paša rīta; laicīgi noorganizējiet transfēru uz Pretoriju (Pretoria) (aptuveni 30 minūšu brauciena attālumā). No šejienes Rovos Rail (00 27 12 315 8242, www.rovos.co.za) piedāvā luksusa vilciena pakalpojumus, kas ierindoti pasaules top pieciniekā; šajos vilcienos ir pieejamas lielākās luksusa istabas uz riteņiem. Iekāpiet Pretorijā un pavadiet turpmākās divas naktis luksusa atmosfērā – lielisks veids, kā ceļot uz dienvidiem, kur atrodas Keiptauna. Cenas divvietīgai istabai ar 'all inclusive' servisu no R27'200.

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports: pilsētā pakāpeniski tiek attīstīts ilgi gaidītais plāns, saskaņā ar kuru tiks izveidota vienota sabiedriskā transporta sistēma. Šobrīd MyCiti autobusi savieno Gardens teritoriju ar pilsētas centru un Waterfront; drīzumā sāks darboties Camps Bay pietura, kas ļaus vieglāk piekļūt pludmalei. Sākuma karti iespējams iegādāties MyCiti stacijās, tā maksās R23 (1,66 eiro); lielākā daļa braucienu maksā aptuveni R5,50 (0,47 eiro).

Aktuālākos jaunumus, kartes un maršrutus var aplūkot www.capetown.gov.za/en/MyCiti, vai arī uzzināt, zvanot pa tālruni 0800/656-463.

Jāteic, ka Keiptaunas sabiedriskais transports nav pielāgots tūristiem. Pat gleznainais maršruts ar elektrovilcienu, kas savieno Keiptaunu ar Saimonstaunu (Simonstown) ir ne visai baudāms netīro logu dēļ, un vagoni ir "izrotāti" ar grafiti; ievērojiet, ka drošība nav garantēta. 

Auto noma: ņemot vērā iepriekš minēto, ieteicams uz pāris dienām iznomāt automašīnu, izņemot, ja vēlaties visu ceļojuma laiku palikt vienuviet. Ceļa satiksmes noteikumi (izņemot braukšanu pa ceļa kreiso pusi) ir tādi paši kā daudzviet Eiropā; satiksme ārpus sastrēguma stundām nav īpaši pārblīvēta, automašīnu novietošana nesagādā problēmas, pieejamas saprotamas norādes un zīmes; arī vienmēr klātesošais kalns var kalpot par labu navigācijas ierīci.

No pazīstamākajiem autonomas tīkliem lētākus variantus piedāvā Tempest, kaut gan pirms nomāšanas ir vērts salīdzināt cenas ar Avis. Ja meklējat patiešām lētu variantu, Value Rentals būs viens no uzticamākajiem variantiem (021/386-7699; www.valuerentalcar.com; sākot no R149 par dienu, ieskaitot apdrošināšanu).

Autobusu tūres: Hylton Ross (00 27 21 511 1784, www.hyltonross.co.za), African Eagle (00 27 21 464 4266, www.daytours.co.za) un Springbok Atlas (00 27 21 460 4700, www.springbokatlas.com) piedāvā pusdienas, pilnas dienas un vairāku dienu tūres ar mikroautobusu un lieliem autobusiem; Hylton Ross piedāvā iespēju rezervēt privātas tūres ar mikroautobusiem uz jebkuru izvēlēto galamērķi par aptuveni R3200, ieskaitot vadītāju/gidu.

Ja alkstat lielāku neatkarību, izmantojiet CitySightseeing autobusu bez jumta, kas piedāvā "iekāpt/izkāpt" iespēju, ļaujot apmeklēt daudzus no galvenajiem apskates objektiem, kā arī audiogida komentārus austiņās. 

Pieejami divi maršruti. Viens savieno Waterfront ar dažādiem pilsētas apskates objektiem (ieskaitot Galda kalnu) un Camps Bay pludmali, savukārt otrs piedāvā nelielu pussalas tūri, kas aizvedīs uz Kirstenbošu (Kirstenbosch). Autobusi regulāri kursē no Two Oceans Aquarium (Waterfront) laikā no plkst. 8.30 līdz 16.35; iekāpt var jebkurā pieturvietā. Pieejama arī jaunā Night Tour (R40) un Canal Cruise (R30), kas savieno Two Oceans Aquarium, kas atrodas Waterfront, ar Convention Centre pilsētā.

Cenas: R120 par dienas biļeti, kas nopirkta tiešsaistē, R70 bērniem; divu dienu biļete R220, bērniem - R150 (bērniem, kas jaunāki par 5 gadiem, bez maksas). Ja biļeti pirksiet uz vietas pie vadītāja, būs jāmaksā R30 vai pat vairāk. 

Taksometri: taksometri ar skaitītājiem (no R9 līdz R13 par kilometru) nebraukā pa ielām, meklējot klientus, tie atrodami īpašās zonās, tāpēc nāksies sazināties un pasūtīt telefoniski. Taujājiet pēc ieteikuma savas apmešanās vietas saimniekam/atbildīgajai personai vai sazinieties ar Excite (021-418-4444), kas piedāvā uzticamu taksometru pakalpojumus par R9/km. Laba izvēle ir Rikkis – komfortabli Londonas stila taksometri (tajos ietilpst līdz pat 5 cilvēki) par fiksētu cenu par braucienu, piemēram, R110 no pilsētas līdz Camps Bay; zvaniet 086 174 5547.

Kuģi: "Kanāla kruīza" taksometrs savieno Waterfront ar pilsētu. 20 līdz 30 minūšu brauciens no Aquarium uz Convention Centre ir laba izklaide, it īpaši, ja ceļotāju kompānijā ir bērni (www.citysightseeing.co.za). Cenas: R30 pieaugušajiem, R10 bērniem. 30 līdz 60 minūšu ostas tūres, kas brauc pa Victoria & Alfred Bay, dodas uz Quay 5 vai North Quay (www.capecharters.co.za; 00 27 21 418 0782). Ja vēlēsieties apmeklēt Robenas salas muzeju (Robben Island Museum), tad noteikti būs nepieciešams pārvietoties ar kuģi; ja tas neliekas saistoši, tad apsveriet iespēju rezervēt 90 minūšu šampanieša saulrieta kruīzu no Waterfront ostas (iepretim V&A Hotel) uz Clifton (00 27 21 418 5806, www.waterfrontboats.co.za; R220).

Padoms: ja vilina doma par braucienu gar krastu, siltam vējam rotaļājoties matos, apsveriet iespēju nomāt klasisku kabrioletu no Motor Classic (00 27 21 461 7368, www.motorclassic.co.za), vai arī izmēģiniet pakalpojumus, ko sniedz Cape Cobra Hire (00 27 83 321 9193, www.capecobrahire.co.za).

Green Cab (00 27 86 184 3473, www.thegreencab.co.za) piedāvā videi draudzīgu taksometru pakalpojumus; automašīnās tiek izmantota sašķidrināta degviela. Pilsētas un Waterfront braucieni maksā fiksētus R45; ārpus šīs zonas brauciens maksās R10 par kilometru.

Kas jāzina pirms ceļojuma

Svarīgi kontakti

Neatliekamās palīdzības pakalpojumi: zvaniet  082 911 vai 084 911 (ātrā medicīniskā palīdzība), 10111 (policija un ugunsdzēsības dienests). Lai sazinātos ar jebkuru neatliekamās palīdzības dienestu no mobilā tālruņa, zvaniet 112. 

Medicīniskā aprūpe: lai atrastu tuvāko privāto klīniku vai arī lai, sazinātos ar speciālistu, apmeklējiet www.netcare.co.za. Citi ar ceļojumiem saistīti jautājumi: www.travelclinic.co.za

Tūrisma biroji un informācija: centrālais birojs Cape Town Tourism (00 27 21 487 6800, www.capetown.travel) uz Burg un Castle ielu stūra. Pirmdienas-piektdienas, 8.30-17.30; sestdienas-svētdienas, 9.00-13.00. Par atpūtu Keiptaunā un ārpus tās, vai arī par to, kā labāk kombinēt atpūtu Keiptaunā ar piemērotu safari un/vai Viktorijas ūdenskritumu, jautājiet, rakstot uz e-pastu: pippadebruyn@mweb.co.za

Pamatfakti

Valūta: Dienvidāfrikas randa.
Telefona kods: no ārvalstīm ievadiet 00 27 (Dienvidāfrika), pēc tam 21 (Keiptauna). Zvanot no Dienvidāfrikas teritorijas, ievadiet 021 (Keiptaunas kods).
Wi-Fi: lielākajā daļā viesnīcu un viesu namos, kā arī daudzās kafejnīcās un bāros pieejams bezmaksas Wi-Fi. Dažas no tām apkopotas: www.redbutton.co.za;(pēc tam noklikšķiniet uz "sites"). Loading Bay (30 Hudson Street, De Waterkant) apvieno visus labumus vienuviet – laba kafija, labs ēdiens, jauki cilvēki, un vieta atrodas tuvu Cape Quarter iepirkšanās centram, kā arī pieejams bezmaksas wi-fi. Ja vēlaties visam iepriekšminētajam pievienot arī skatu uz jūru, tad dodieties uz Caffe Neo, kas atrodas 129 Beach Road, Mouille Point.

Vietējie likumi un etiķete

Gluži tāpat kā jebkurā citā lielpilsētā, Keiptaunā ir problēmas ar noziedzību, tiesa, lielākā daļa noziegumu notiek ārpus tūristu apmeklētajām vietām. Atcerieties par ierastajām ar drošību saistītām lietām – nešķiedieties ar naudu, neapmeklējiet šaubīgas vietas (jūsu gids/apmešanās vietas saimnieks vai cita atbildīgā persona dos padomu), nestaigājiet vienatnē, esiet vērīgi un uzmaniet savas personīgās mantas. Neizlaidiet no sava redzesloka kredītkartes un sekojiet līdzi, kā to izmanto trešās personas, jo noziegumi ar kredītkartēm ir ļoti izplatīti.

Apskates vietas Keiptaunā

Uzkāpiet Galda kalnā 

Patieso Keiptaunas plašumu iespējams sajust, tikai uzkāpjot Galda kalnā (dēvēts arī par Hoerikwaggo jeb Jūras kalnu) – pakājē redzēsiet pilsētu, kas uz kalnu fona izskatīsies pavisam maza; skatam pavērsies plašais okeāns un bezgalīgās debesis.

2013. gada decembrī Galda kalns tika iekļauts "Jauno 7 dabas brīnumu" sarakstā. Šo kalnu pazīst arī ar nosaukumu Hoerikwaggo jeb Jūras kalnu, jo tas paceļas tieši no okeāna dibena. Visvieglāk kalna virsotnē nokļūt ar gaisa vagonu, kas sagādās patīkamus iespaidus jebkura vecuma bērniem, tomēr, lai pilnvērtīgāk izbaudītu ainavu, kāpiet kalnā kājām. Pieejami vairāki maršruti: Plattekloof Gorge no Tafelberg Road ir viens no vieglākajiem, līdz ar to arī populārākais.

Ja vēlaties gūt privātākus iespaidus, zvaniet Riānai Vorsterei (Riaan Vorster) (0836831876). Pieredzējusī gide izvēlēsies interesantāko maršrutu un iepazīstinās ar šīs apkaimes ģeoloģiju, floru, faunu un vēsturi. Maksa, sākot no R500 no personas par pusi dienas, ieskaitot ierašanos un aizvešanu. 

Atrodiet laiku pašas augstākās vietas iepazīšanai, ieturiet maltīti un lejup dodieties pēc saulrieta. Ja ir atbilstoši laika apstākļi, gaisa vagoni (00 27 21 424 8181, www.tablemountain.net) atiet katru dienu ik pēc 15 minūtēm no Tafelberg Road, sākot no plkst. 8.00 līdz 20.00 (laiki atkarīgi no sezonas, tāpēc labāk iepriekš pārbaudīt konkrēti). 

Cenas: vislētāk iegādāties tiešsaistē, kursēšanas laiki ir izdevīgi, jo iegādātās biļetes ir derīgas 14 dienas, sākot no iegādes dienas. Brauciens turp un atpakaļ maksā R185 pieaugušajiem (R100 vienā virzienā), R90 bērniem vecumā no 4 no 17 gadiem (R47 vienā virzienā); bērniem, kas jaunāki par 4 gadiem, bez maksas.

Līkums pa pussalu līdz Cape Point

Loka maršruts, kuru var apceļot jebkurā virzienā, vedīs gar brīnišķīgiem piekrastes apgabaliem, no kuriem paveras ainaviski skati uz False Bay līci un pasakaino Atlantijas piekrasti, kur skatienu piesaistīs klintis, kas ietver Čepmena virsotnes ceļu (Chapman's Peak Drive). Šis ir viens no ainaviski bagātākajiem izbraucieniem pasaulē. Dodieties uz Rhodes Memorial, Kirstenbošas botāniskajiem dārziem vai Groot Constantia (turp jādodas rīta pusē) un pēc tam ieturiet lenču savādajā Kalk Bay ciemā. 

Kalk Bay reiz bija īstens zvejnieku ciemats (te vēl joprojām darbojas daži senie zivju tirgi), tagad tas pārvērties par lielisku iepirkšanās rajonu – šaurās, bruģētās ieliņas ieskauj šiki modes veikaliņi un dažas mākslas galerijas (ja meklējat īstu mākslu, labāk dodieties uz Vudstoku); nelielajā ciema ostā atradīsiet arī lieliskas vietas, kur paēst. Dodieties uz Kalky's, kur var nogaršot izcili pagatavotas zivis un ceptus kartupeļus pavisam vienkāršā vidē (vienreiz lietojamie plastmasas trauki; vīns no pakām - iedomājieties, kā tas ir). Live Bait piedāvā galdiņus jūras krastā un gardu ēdienu, savukārt Harbour House īpašais piedāvājums ir ainavisks skats uz jūru, lauciniecisks šiks dekorācijās un ēdienkarte, kas neliks vilties. 

Līdz Kalk Bay var nokļūt vai nu pa Boyes Drive, kas priecēs ar skaistām ainavām, vai arī gar Main Road, šķērsojot Muizenberg, kur iespējams novērtēt koloniālās ēras arhitektūru (ja izvēlēsieties pēdējo, tad nepalaidiet garām Casa Labia - izcila vieta, kur nobaudīt espresso), kaut gan pēdējā maršrutā iespējams piedzīvot satiksmes sastrēgumus. Kalk Bay ir viena no pilsētas patīkamākajām iepirkšanās vietām, kas nedēļas nogalēs ir visai rosīga. Šauras bruģētas ieliņas un lieliska restorānu izvēle, sākot ar maciņam draudzīgo Olympia Café un beidzot ar svaigām jūras veltēm ar brīnišķīgu skatu uz okeānu, ko piedāvā Harbour Café vai Live Bait.

Tālāk dodieties gar False Bay krastu, šķērsojot flotes ciemu Saimonstaunu (Simonstown) – pirms doties tālāk uz Labās cerības raga rezervātu, te var piestāt Boulders un apmeklēt pingvīnu koloniju. Daudzi steidz pēc iespējas ātrāk apmeklēt Cape Point; ja laiks ļauj, labāk izvēlieties apkārtceļu un iegriezieties kādā no pamestajām pludmalēm. Pēc tam dodieties uz Misty Cliffs un Scarborough līdz Čapmena virsotnei; cerams, ka paspēsiet šeit nokļūt tieši saulrieta laikā; noslēdziet piedzīvojumu Chapmans Peak Hotel, kur pasniedz labākos kalmārus pilsētā.

Iepazīstiet pilsētas centru pastaigājoties 

Keiptaunas nelielo centru ieskauj nogāzes, izstaigājot to, izbaudīsiet un novērtēsiet pilsētas arhitektūras burvību, kā arī vietējo iedzīvotāju un pilsētas jaunienācēju radīto multikulturālo vidi; šeit atrodamas arī dažas no labākajām iepirkšanās un ēdināšanas vietām, piemēram, Bree Street.
Jaunizveidotie kājāmgājēju tilti atvieglo gājienu no pilsētas centra līdz Green Point, var arī doties uz Convention Centre, lai sēstos ūdenstaksometrā un nokļūtu Waterfront.


Izcils ievads pilsētas vēsturē būs trīs stundu pastaiga gida pavadībā pa Footsteps to Freedom (00 27 83 452 1112, www.footstepstofreedom.co.za), pieejama no pirmdienas līdz sestdienai, plkst.23.30 no The Taj foajē pie  St George Hout Streets stūra; cena R210 vienai personai).

Noteikti dodieties pastaigā pa Company Gardens – pilsētas zaļo zonu, kur atradīsiet arī Nacionālo galeriju; tur bieži vien aplūkojamas izcilas izstādes.

Pikniks Kirstenbošā

Lai gan Galda kalns ir viens liels un labs piknika galds ar daudziem ēnainiem nostūriem un raibām gravām; tomēr viena no labākajām vietām, kur atlaisties un ieturēt maltīti, ir ziedošās Kirstenbošas pļavas, kuras aizēno milzīgi koki. Burbuļojošajos strautos un ūdens tilpnēs bērni var priecāties par dzīvīgiem kurkuļiem, bet turpat zālājā ganās pērļvistas.

Šie dārzi izskatās lieliski jebkurā gada laikā; liekas, ka šī neskartā un plaukstošā daba saplūst ar Galda kalnu. Vasaras svētdienas vakaros piknikotāji pūļiem dodas ieņemt labākās vietas zālienā, lai vērotu Kirstenbošas Saulrieta koncertus (Kirstenbosch Sunset Concerts) (www.webtickets.co.za pieejama programma un biļetes; R80-R135 vienai personai).

Piknika grozi ir pieejami turpat blakus esošajos restorānos, bet, ja vēlaties īstus svētkus, cienastu izvēlieties paši netālajā Woolworths, kas ir labākais vietējais lielveikals (turklāt visai dārgs). www.woolworths.co.za

Atvēsinieties Kliftona (Clifton) pludmalē

Kliftona pludmalē var nokļūt pa stāvām kāpnēm, kas līkumo starp vienstāva vasarnīcām; pludmale apvieno četrus smilšainus sirpja formas līčus - katrs no tiem piesaista dažādus saules cienītājus: ģimenes dodas uz Pirmo pludmali (First Beach), bet nūdisti uzturas Trešajā pludmalē (Third)). Te nesastapsiet tirgotājus, kas ir ierasta parādība Camps Bay.

Grūti noticēt, ka pilsēta no šejienes atrodas tikai 10 minūšu brauciena attālumā. Atlantijas piekrastes ūdens parasti ir stindzinošs, tomēr nekas nelīdzinās sajūtām, kas rodas, saules sakarsušo ķermeni iegremdējot ledusaukstā ūdenī, lai pēc tam atkal nodotos siltajai saulei.

Ja ir par aukstu, dodieties uz False Bay krastu, kur ūdens būs pāris grādus siltāks un vilinoši spirdzinošs; labākās atpūtas vietas atradīsiet nedaudz aiz Saimonstaunas.

Iegādājieties vīnu, izmēģinot īpaši izstrādātu maršrutu

Rezervējiet individuālo vīna tūri ar kādreizējo Vīna degustētāju ģildes (Wine Tasters Guild) priekšsēdētāju Stīvenu Flešu (Stephen Flesch) (00 27 21 705 4317, www.gourmetwinetours.co.za). Pastāstiet viņam, kura ir jūsu iecienītākā vīna darīšanas teritorija vai reģions (vai arī ļaujiet izvēlēties viņam), Stīvens izstrādās maršrutu, kas iekļaus gan ievērojamas vēsturiskas teritorijas, gan tādas, kas atrodas ārpus tūristu maršruta.

Tūre iekļauj lenču kādā no vīna darītavu vadošajiem restorāniem (starp citu, Stīvens ir Keiptaunas Slow Food organizācijas līderis). Cenas par vienu dienu: R1800 pirmajai personai un R900 par katru nākamo personu. Pusdienu ilga ekskursija maksā R1200 pirmajai personai un R550 par katru nākamo.

Ja Stīvens ir aizņemts, tad sazinieties ar Lisu no Racontours (00 27 21 794 6561, www.racontours.co.za). Viņas tūres maksā R1850 no personas, ieskaitot lenču.

Jums garšo Sauvignon? Izbrīvējiet laiku degustācijām Cape Point vīna dārzos (00 27 21 789 0900, www.capepointvineyards.co.za), kur vīndara Dankana Savadža (Duncan Savage) nelielajā vīna dārzā top viens no Keiptaunas labākajiem Sauvignon, kā arī gards Sauvignon blanc/semillon sajaukums, Isliedh. Ja esat iecienījuši sauso Sauvignon, tad noteikti nodegustējiet Durbanville, Elim un Elgin ražotos vīnus.

Malkojiet tēju Mount Nelson

Lielisks veids, kā pavadīt pēcpusdienu, un obligāti apmeklējama vieta ģimenēm ar meitām, kam patīk pucēties, ir Mount Nelson. Atlaidieties plīša dīvānos koloniālās ēras stilā veidotās telpās, klausoties pianista priekšnesumā, vai arī pie strūklakas iekoptajos dārzos.

Pavadiet šeit pāris stundas un pēc tam dodieties pie antīkā stilā veidotas bufetes, kur pasniedz kūciņas, tortes un sāļās uzkodas. Rezervēšana obligāta (00 27 21 483 1000). R225 pieaugušajiem, R165 bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem.

Apmeklējiet "otru pusi"

Kaut gan pagājušas jau divdesmit gadi, kopš beigusies rasu segregācija, pilsētā vēl joprojām ir saglabājusies rasu ģeogrāfiskā atdalīšanās – gaišādainie iedzīvotāji dominē bagātajās piepilsētās, kas atrodas ap kalnu, savukārt nabadzīgākie ļaudis, kam ir cita ādas krāsa, apmetušies piepilsētās, ko dēvē par "pilsētas rajoniem krāsainajiem iedzīvotājiem".

Ja neapmeklēsiet šīs teritorijas, tad nebūsiet iepazinuši pilnīgi visu Keiptaunas strāvojumu un enerģiju. 

Nav ieteicams apmeklēt šos rajonus bez zinoša gida vai tūres operatora pavadības; autentiskākie iespaidi tiek piedāvāti Coffeebeans Routes (www.coffeebeansroutes.com), kur pieejams Keiptaunas Džeza Safari (R725 no personas) – viesi var pavadīt laiku ar vietējiem džeza mūziķiem viņu mājvietās; visam seko privāts šovs, šī ir īpaši iecienīta izklaide. Vēl viens veids, kā mijiedarboties ar vietējo vidi, ir iepazīt Keiptaunas virtuvi vietējā pavāra mājās, Keiptaunas alu, Rootz regeju un Hip Hop pirmsākumus. 

Pastaigājieties pa Waterfront un dodieties saulrieta kruīzā

Lai gan tūristu iecienīta un pieblīvēta, Waterfront ir jauka pastaigas vieta (lielveikalā gan neatradīsiet neko tādu, kas nav pieejams citviet pasaulē). Two Oceans Aquarium ir viena no obligāti apmeklējamajām vietām, it īpaši bērniem, savukārt kruīzs pa Table Bay patiks jebkura vecuma cilvēkiem.

Tikai lūkojoties uz pilsētu no jūras, iespējams saprast, cik liela nozīme Keiptaunas iedzīvotāju dzīvē ir kalnam, kas slejas pāri cilvēku veidotajai necilā izmēra pilsētai. Šādiem braucieniem ir vairāki piedāvājumi, tomēr 90 minūšu šampanieša saulrieta kruīzs no Waterfront ostas (iepretim V&A Hotel) uz Kliftonu (Clifton) atmiņā saglabāsies visilgāk (00 27 21 418 5806, www.waterfrontboats.co.za).

Sestdienas rīts Neighbourgoods tirgū Vudstokā 

Pirms dažiem gadiem Old Buiscuit Mill rajonā pie Albert Road savu iknedēļas darbu sāka Neighbourgoods tirgus. Pāris mēnešu laikā to apdzīvoja pilsētas hipsteri ar pašbrūvētu alu un mājās gatavotu gaļu/maizi/olīvām/sieriem; šī mākslinieciskā vide vēl joprojām ir lieliska vieta, kur novērot interesantus cilvēkus. 

Vislabāk te ierasties ap plkst. 8 vai 8.30 (jau stundu vēlāk te ir visai daudz cilvēku, dažreiz pat neciešami daudz); pēc tirgus iepazīšanas dodieties aplūkot mākslas veikalus, kas izveidojušies, lai novirzītu daļu no tirgus apmeklētājiem – dzirnavu komplekss ir vieta, kur atradīsiet arī Test Kitchen un Pot Luck - divus no Keiptaunas labākajiem restorāniem; pirmajā pieejams izcils ēdiens, otrajā - izcilas ainavas. 

Ja vēlaties šeit pavadīt dienu (un padedzināt kalorijas), dodieties pastaigā no Old Biscuit Mill rajona gar Albert Road vai pat Main Road pilsētas virzienā, pa ceļam baudot Viktorijas laika piepilsētu ainavu – pa pusei dirt-n-grunge, pa pusei hip-and-happening stilā, kas ir arī mājvieta eklektiskai Dienvidāfrikas iedzīvotāju kopienai. 

Neighbourgoods veiksmīgā darbība veicinājusi arī citu tirgus vietu izveidi: Hout Bay Harbour tirgus (no plkst. 5.00 līdz 21.00 piektdienās un no plkst. 9.30 līdz 16.00, sestdienās un svētdienās; www.bayharbour.co.za); City Bowl tirgus, kas atrodas Hope Street (ceturtdienu vakaros un sestdienu rītos; www.citybowlmarket.co.za), kā arī divi pārtikas tirgi, kas atrodas Tokai tirgū: Porter Estate tirgus, kas atrodas Tokai mežā sestdienu rītos un zem jumta esošais Earth Fair tirgus (www.earthfairmarket.co.za) trešdienu pēcpusdienās un sestdienu rītos. 

Dienas ceļojumi 

Cape Point

Brauciens uz dienvidiem no pilsētas centra līdz Cape Point ieejai ilgst aptuveni 90 minūtes, ja braucat bez pieturām vai nopietniem satiksmes sastrēgumiem; realitātē var gadīties, ka braucienā pavadīsiet visu dienu un galu galā tā arī neredzēsiet, ko vēlējāties, tāpēc rūpīgi ieplānojiet savu braucienu, balstoties uz savām interesēm. Prātīgāk taujāt pēc ieteikumiem no kāda pieredzējuša cilvēka. 

Rietumkrasta Nacionālais parks (West Coast National Park)

Obligāti apmeklējama vieta agrā pavasarī (jebkurā laikā, sākot no jūlija beigām līdz septembra sākumam), kad lietus liek uzziedēt margrietiņu paklājiem, kas nenoliedzami atdzīvina ainavu. Atpakaļceļā šķērsojiet gleznaino Riebeek Kasteel vai arī virzieties uz ziemeļiem, lai aizvadītu nakti Paternosterā (Paternoster), kas ir skaistākais Rietumkrasta ciems.

Vīna lauki

Galvenie lauku rajoni – Stellenboša (Stellenbosch), Franšoeka (Franschhoek) un Pārla (Paarl) atrodas aptuveni 60-90 minūšu brauciena attālumā uz austrumiem no pilsētas. Ir grūti izvēlēties vienu un labāko, tomēr sarkanvīna cienītājiem ieteicams labāk doties uz Stellenbošu, kur tiek ražota lielākā daļa valsts slavenāko sarkanvīnu; šeit arī atrodas chi-chi jeb stilīga universitātes pilsētiņa ar dzīvīgas atmosfēras ieskautu kafejnīcu kultūru.

Stellenbošā atrodas lielākā daļa valstī iecienītāko restorānu (Jordan Restaurant, Terroir un Overture – 2012. gadā visi tika iekļauti top 10), bet tuvumā esošajā Franšoekā atradīsiet The Tasting Room, kur saimnieko šefpavārs Margo Janse (Margot Janse) – restorāns atrodas vienā no skaistākajām alejām. Ja laiks atļauj, apmeklējiet abas vietas, šķērsojot Helshoogte Pass, kas ļaus aplūkot izcilas ainavas. Vislabāk, protams, ieplānot vīnu laukos pavadīt vairākas dienas. 

Ja esat pieredzējis vīnu zinātājs, tad atrodiet laiku aplūkot plaukstošo vīna dārzu reģionu Dārlingā (Darling) vai Eldžinā (Elgin), kur varēsiet baudīt skaistas ainavas – Eldžinā tās vairāk saistāmas ar augļu dārziem nekā ar vīna dārziem. Šīm vietām piemīt lauku šarms, kas raksturīgs tikai seniem un tradīcijām bagātiem vīnu reģioniem. Ja interesē Cape Dutch arhitektūra, tad arī Tulbaga (Tulbagh) (aptuveni 90 minūšu brauciena attālumā) ir gleznaina vieta, kur ražo pietiekami labu vīnu.

Tālāk no Eldžinas var doties uz Hemel en Aarde ieleju, netālu no Hermanusas (Hermanus) – jebkurš no šeit ražotajiem vīniem ir patiešām gards.

Brauciens pa piekrasti

Clarence Drive ir brīnišķīgs klinšu ieskauts piekrastes maršruts – tikpat iespaidīgs un stāvs kā slavenā Čepmena virsotne. Ja Čepmena virsotne savieno Hout Bay ar Nūrdhoeku (Noordhoek), tad Clarence Drive līkločiem ved no Gordon's Bay (pie R44 pagrieziens ir 25 minūšu brauciena attālumā no pilsētas centra uz N2) uz piekrastes pilsētu Hermanusu, kas atrodas uz austrumiem no pilsētas (90 minūšu brauciens, ja neiekļūstat sastrēgumā).

Izvēlieties šo maršrutu, ja Čepmena virsotne ir slēgta, vai arī izmantojiet to kā papildu dienas ceļojumu. Noteikti izmantojiet šo iespēju, ja vēlaties novērot vaļus pa labi uz dienvidiem – tie ierodas vairoties ūdeņos, kas šķeļas pret krastu (no augusta līdz oktobrim, it īpaši Overbert piekrastes līnijā ap Hermanusu); te ir labākā vieta vaļu vērošanai nosauszemes.

Nedaudz pirms Hermanusas atrodas Hemel en Aarde (Debesis un Zeme) ieleja – vieta, kur ražo ļoti labus Pinot noir un Chardonnay; nodegustējiet tos pie Bouchard Finlayson un Hamilton Russell, noteikti apstājieties arī Creation Wines. Aiz Hermanusas atrodas Gansbaai, kur tūkstošiem cilvēku ierodas novērot baltās haizivis no tuva attāluma. Ekipējumu niršanai ar haizivīm būrī piedāvā Marine Dynamics.

Restorāni un kafejnīcas

Jūsu apmešanās vietas menedžeris, īpašnieks vai šveicars palīdzēs atrast piemērotāko restorānu vai kafejnīcu, atkarībā no jūsu vēlmēm, sākot ar autentisku grieķu, itāļu, indiešu, taizemiešu virtuvi un beidzot ar nedaudz pārvērtēto vietējo Keiptaunas malajiešu virtuvi, vai arī teicamas kvalitātes steiku restorānu (kas vairāk atbildīs vietējai gaumei).

The Roundhouse

Restorāns izveidots nelielā 18. gadsimta medību mājā, ko ieskauj mežiem klāta grava un skatam paveras ainava ar mirdzošu okeāna virsmu. Šī vieta piesaista ar savu vidi un ainavām, tā izpelnījusies pilsētas centra visromantiskākā restorāna slavu. Grūti noticēt, ka The Roundhouse atrodas tikai pāris minūšu attālumā no pilsētas centra un neona gaismu naktsdzīves ieskautās Camps Bay pludmales. Nāciet uz šejieni pirms saulrieta.

Ja vēlaties vieglu maltīti, izvēlieties tapas no Rumbullion ēdienkartes; šī ēstuve atrodas tieši zem The Roundhouse un ir atvērta pa dienu. 

Adrese: Kloof Road, The Glen, Camps Bay
Kontakti: 00 27 21 438 4347, www.theroundhouserestaurant.com
Cenas: degustācijas ēdienkarte maksā R675; 4 ēdienu maltīte R520 (vīns nav iekļauts).
Darba laiks: otrdiena-sestdiena, no plkst. 18.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Test Kitchen

Pasaules klases iestāde. Piedzīvosiet ne tikai inovatīvu garšu baudījumu, bet arī īpašu servisu. Vienpadsmit ēdienu gardēžu ēdienkarte visā krāšņumā prezentē Lūka Deila Robertsa (Luke Dale Roberts) ģenialitāti virtuvē; šeit vislabāk ierasties patiešām izsalkušiem. Apkalpojošā personāla pakalpojumi ir nevainojami, turklāt atklātā virtuve ļaus novērot pavārus darbībā – tas izskatās kā mūsdienu deju pasākums.

Test Kitchen daudziem vietējiem liek justies lepniem, ka viņi dzīvo Keiptaunā. (Šefpavārs Lūks atvēris arī salīdzinoši jaunu ēstuvi Pot Luck Gallery, kas atrodas Biscuit Mill un piedāvā šefpavāra īpašās tapas mākslas galerijā).

Adrese: The Biscuit Mill, 375 Albert Rd, Woodstock/Salt River
Kontakti: 00 27 21 447 233, www.thetestkitchen.co.za
Cenas: Gardēžu ēdienkarte maksā R700 (R950 ar vīnu ieteikumiem pie ēdiena); piecu ēdienu ēdienkarte R470 (R660 ar vīnu); trīs ēdienu ēdienkarte R375. Pieejami arī lieliski piecu un triju ēdienu veģetārie piedāvājumi.
Darba laiks: otrdiena-sestdiena, 12.30-14.00 un no 19.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Terroir

Īsta gardēžu paradīze, ja nokļūsiet pie galdiņiem ozolu pakājē. Te pasniedz vienkāršu, klasisku un gardu ēdienu. Maikls Broutons (Michael Broughton) ir viens no Keiptaunas vadošajiem šefpavāriem (kopā ar Lūku Deilu Robertsu un Margo Jansi (Margot Janse)), viņu dēvē par mērču meistaru. Broutons piedāvā vienkāršus ēdienus, tomēr to garša ir izteikti perfekta. Izcili ēdienu savienojumi ar vīniem. Atmosfēra ir draudzīga un nesteidzīga. Ieturēsiet maltīti un baudīsiet atpūtu.

Adrese: Kleine Zalze wine farm, off R44
Kontakti: 00 27 21 880 8167, www.kleinezalze.com
Cenas: pamatēdieni no R160 līdz R200.
Darba laiks: katru dienu no 12 līdz 14.30; no pirmdienas līdz sestdienai no 18.30.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Willoughby & Co

Willoughby piedāvā labākos suši pilsētā ar sastāvdaļām pareizajās proporcijās; ja vēlaties baudīt afrikāņu virtuvei raksturīgās garšas, pasūtiet 4x4 vai Rainbow Nation. Labāk izvēlēties sēdvietu pie bāra letes, nevis pie galdiņa lielveikala gaitenī (jā, diemžēl vieta atrodas lielveikalā), izņemot, ja jums ir bērni, kas nozīmē, ka pretī esošais rotaļu veikals novērsīs uzmanību. Arī ēdieni, kas nav no japāņu virtuves, ir teicami. Šī iestāde ir izteikti populāra, apkalpošana ir raita, tāpēc rindā nav jāstāv pārāk ilgi. 

Adrese: Victoria Warf, V&A Waterfront
Kontakti: 00 27 21 418 6115
Cenas: siltie ēdieni no R79.
Darba laiks: katru dienu, 11.30-22.30.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

95 Keerom 

Šis restorāns atbilst visām prasībām: stilīga, tomēr vienkārša vide, uzmanīga un inteliģenta apkalpošana un saimnieka klātbūtne (Džordžio (Gorgio) pats personīgi ir gatavs pastāstīt par īpašajiem piedāvājumiem); pārdomāts vīnu piedāvājums; vienkārši un gardi ēdieni par labu cenu.

Tradicionāla itāļu ēdienkarte, kas patiks cilvēkiem, kuri nemīl eksperimentēt ar ēdienu. Tieši iepretim atrodas otrs Džordžio restorāns – Carne - kura specialitāte ir sarkanā gaļa; šī vieta ieguva labākā steiku restorāna statusu Dienvidāfrikas 2012. gada Eat Out balvu pasniegšanā.

Adrese: 95 Keerom Street, pilsētas centrs
Kontakti: 00 27 21 422 0765, www.95keerom.com
Cenas: pamatēdieni maksā aptuveni R120.
Darba laiks: trešdiena-piektdiena, 12 pēcpusdienā -14.00; pirmdiena-sestdiena, 19.00-22.30.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Bistro Sixteen82

Jutekliska atmosfēra ar skatu uz vīna dārziem, labi ēdieni (kaut gan izsmalcināti klienti, iespējams, teiks, ka te viss ir nedaudz haotiski) par saprātīgām cenām – ko gan vairāk var vēlēties? Iestādei piemīt lauciniecisks šarms, tomēr tā vienlaicīgi ir arī romantiska un ģimenēm draudzīga; vieta, kur keiptaunieši ierodas, lai svinētu, un tūristi ir patiešām priecīgi būt par šo svētku lieciniekiem. Bistro atrodas 20 minūšu braucienā no centra, tomēr tas atmaksājas; vislabāk ierasties uz lenču vai vakara sākumā (jo skaistās ainavas, iestājoties naktij, vairs nav redzamas).

Adrese: Steenberg Estate, Constantia
Kontakti: 00 27 21 713 2211, www.steenberg-vineyards.co.za
Cenas: pamatēdieni maksā aptuveni R130.
Darba laiks: 9.00-20.00, katru dienu.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Hemelhuijs

Līdzīgi kā bistro Sixteen82, arī Hemelhuijs ir iecienīta lenča vieta. Nedaudz ekstraordināra vieta, tomēr maciņam draudzīga un atrodas ērtā vietā pilsētas centrā. Interjers ir tikpat radošs kā ēdienu garšas (garneles un kokosriekstu buljons ar dārza zirņiem, svaigu ingveru, koriandru un līčijām; kokosriekstos cepti kalmāri, ūdenskreses un ciedru riekstu salāti ar trifeļu majonēzi). Daudzi iecienījuši šeit piedāvātos burgerus. Lielisks svaigo sulu piedāvājums.

Adrese: 71 Waterkant Street, Cape Town
Kontakti: 00 27 21 418 2042, www.hemelhuijs.co.za
Cenas: pamatēdieni maksā aptuveni R85.
Darba laiks: No pirmdienas līdz piektdienai: 9.00-16.00, sestdienās: 9.00-15.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Harbour House

Te pasniedz svaigas un labi sagatavotas zivis; apkalpošana izcila, tāpat kā ainavas ar skatu uz jūru. Waterfront atvērta vēl viena iestāde ar līdzīgu piedāvājumu, tomēr Kalk Bay Harbour House atrašanās vieta – mola labajā pusē, kur jūras viļņi šķeļas pret klintīm (un dažreiz arī pret logiem) - ir maģiska. Lejup pa kāpnēm atrodas Polana un Live Bait – ne tik eleganta, ēdienkarte nav tik plaša, apkalpošana ir lēnāka, bet arī nav slikts variants.

Adrese: Kalk Bay Harbour (or Waterfront), Cape Town
Kontakti: 00 27 21 788 4131, www.harbourhouse.co.za
Cenas: pamatēdieni maksā aptuveni R95.
Darba laiks: pirmdiena-svētdiena; 12.00-16.00 un 18.00-22.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Maria's

Neliels grieķu restorāns, kuram izveidojies savs pastāvīgo klientu loks, tāpēc galdiņa rezervēšana pēdējā mirklī var sagādāt problēmas - pat patīkamos vasaras vakaros, kad laukumā izvietoti papildu galdiņi. Restorāna saimnieki Kleitons (Clayton) un viņa burvīgā sieva Keita parasti arī paši uzturas restorānā, atmosfēra ir rāma un vietējai videi raksturīga (piemēram, arī suņi ir laipni gaidīti). Pasūtiet pildītus kalmārus, pēc tam lēni pagatavotu jēra gaļu.

Adrese: 31 Barnett Street, Gardens
Kontakti: 00 27 21 461 3333
Cenas: pamatēdienu vidējā cena aptuveni R100.
Darba laiks: otrdiena-sestdiena; 12.00-14.00 un no 18.30.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Col'cacchio Camps Bay

Ēdināšanas uzņēmumu ķēde, tāpēc vide ir visai bezpersoniska un interjers vienkāršs, tomēr, ja garšo kraukšķīgas picas ar plānu pamatni un radošām variācijām (lieliskas kombinācijas piedāvājumā, kā arī varat radīt paši savu picu), tad šī Camps Bay picērija pie pludmales būs labākā vieta, kur baudīt ainavu un pavadīt laiku ģimenēm ar bērniem. Bērni var izmantot krītiņus un zīmēt uz papīra galdautiem, kā arī rotaļāties ar mīklu, veidojot dažādas formas, ko pēc tam var izcept krāsnī.

Ierodieties laicīgi, lai rezervētu vietu pie loga un novērojiet saulrietu, tomēr ņemiet vērā, ka troksnis un bērnu radītais haoss rosīgākajos ēdienreižu laikos nebūs piemērots tiem, kas ir bez bērniem vai nemīl bērnus. (Ievērojiet: ja iepriekš minētais attiecas uz jums un/vai nevēlaties pamest pludmali, picu iespējams pasūtīt ar piegādi).

Adrese: Victoria Road, Camps Bay
Kontakti: 00 27 21 438 2171, www.colcaccio.co.za
Cenas: picas no R49.
Darba laiks: katru dienu, 12 pēcpusdienā-22.30.
Rezervācija: ieteicama vietām pie logiem.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Kalky's

Skaistā vasaras dienā garās rindas uz šo mazo ēstuvi, kas atrodas Kalk Bay ostas nomalē (iepretim Harbour House) apliecina tās popularitāti dažādu ļaužu vidū. Ierodieties ap plkst. 12 vai 14.30 un varēsiet izvairīties no rindām; pasūtiet ēdienu, izvēlieties galdiņu, pievienojoties kādam no keiptauniešiem – būsiet pārsteigti, cik tie ir dažādi, tomēr visus vieno vēlme apēst kraukšķīgu heku un kartupeļus, ko var ēst rokām vai ar plastmasas piederumiem.

Adrese: Kalk Bay Harbour, Kalk Bay
Kontakti: 021 7881726
Cenas: zivs un kartupeļi sākot no R42.
Darba laiks: katru dienu, 10.00-20.00.
Rezervācija: nav iespējama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes, bet tehnika mēdz niķoties, tāpēc nodrošinieties arī ar skaidru naudu.

Dog's Bollocks

Klasiska ēdināšanas vieta - pilsētas stilīgākais burgeru tīkls, kas nav pat īsti restorāns (te nav ēšanas piederumu, glāžu, piemērotu mēbeļu), tomēr šeit ir pāris dārza krēslu, kas izvietoti pie brauktuves pilsētas daļēji industriālajā daļā. Burgerus mājas gaumē pagatavo Naidžels (Nigel), kurš pats gatavo arī šeit piedāvāto vīnu: Ukuva iAfrica, kas iepakots 1,5l kartona iepakojumos. Burgeri ir lieliski (burgerus bez gaļas vietējie veģetārieši dēvē par "labākajiem uz planētas"), tāpat kā interesantie regulārie klienti.

Adrese: 6 Roodehek Road, Gardens
Kontakti: 083-440-7843
Cenas: no R50 līdz R60.
Darba laiks: pirmdiena-sestdiena, no plkst. 18.00.
Rezervācija: nav iespējama.
Maksāšanas veids: skaidrā naudā.

Piezīme gardēžiem: auglīga augsne, lielisks klimats, radoša kultūra un skaistums iedvesmo vienus no pasaules izcilākajiem šefpavāriem un piedāvā piedzīvot ne tikai lieliskāko ēdienu baudīšanas pieredzi Āfrikā, bet arī, saskaņā ar citu laimīgu tūristu teikto, arī maciņam draudzīgāko virtuvi mūslaiku pasaulē. 

Ja iespējams, rezervējiet galdiņu vienā (vai visos!) iepriekšminētajos restorānos. Ņemiet vērā, ka atsevišķos gadalaikos dažās no iestādēm galdiņš jārezervē 2 mēnešus iepriekš. 

Ņemot vērā, cik daudz restorānu ir pussalā, ir vērts pirms ierašanās izpētīt, kurš no tiem ir tuvākais vietai, kur plānojat apmesties. Eat Out ir ikgadējs ēdināšanas iestāžu apskats, kuru gatavo īpaši izvēlēti kritiķi par gandrīz katru restorānu, novērtējot tos 10 baļļu sistēmā. Rossouw's Restaurants ir ikgadējs ceļvedis, kur ēstuves klasificētas saskaņā ar budžeta iespējām, kā arī piedāvā noderīgas sadaļas, piemēram, "Ģimenei" un "Romantiski"; lielāko daļu recenziju iesnieguši paši klienti, tādējādi lasītāja izvēli neietekmē tikai kritiķu atsauksmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!