Laika gaitā Lansarote Kanāriju salās pakāpeniski kļuvusi par augsta līmeņa tūrisma galamērķi. Negaidiet no šīs vietas kaut ko pārlieku glamūrīgu un kliedzošu – šejienes klusā revolūcija ietver elegantas un videi draudzīgas vietas, kas ļaus labi pavadīt laiku, braucot ar velosipēdu, pastaigājoties, sērfojot vai degustējot vietējos vīnus.


Salā dominē mākslinieka, arhitekta un vides aktīvista Cēzara Manrikes (César Manrique) darbi. Viņa savdabīgā māksla akcentē salas unikālo ģeoloģiju, kļūstot par tūristu piesaistes objektiem. Iepazīstot Manrikes darbus iespējams aizvadīt visu dienu; daži no tiem atrodas stilīgos bāros un restorānos.

Playa Blanca, Puerto del Carmen un Costa Teguise atradīsiet stilīgas, ģimenēm piemērotas viesnīcas, kaut gan arī ārpus kūrortiem atradīsiet plašu piedāvājumu ar apmešanās vietām par samērīgām cenām. Varēsiet izvēlēties no stilīgām viesnīcām, dzīvokļiem un vasarnīcām, kas celtas tradicionālā stilā, ciemu mājām un luksusa villām.

Kad apmeklēt

Uz Kanāriju salām var doties jebkurā laikā, jo labi laika apstākļi šeit ir garantēti gandrīz vienmēr. Protams, sastopamas arī vētras un vējainas dienas, tomēr lielākoties laiks te ir saulains un vidējā gaisa temperatūra ir 22oC. Jūlijā un augustā, kad uz salas ir viskarstākais laiks, gaisa temperatūra ir ap 25 grādiem. Lai arī kad dotos uz Lansaroti, te vienmēr ir pietiekami silts, lai peldētos un sauļotos.

Nokļūšana

Arrecife lidosta (928 846000; www.aena.es) atrodas salas austrumu krastā - nepilnus piecus kilometrus no Aresifes (Arrecife) pilsētas un 10 kilometrus no Puerto del Carmen kūrorta.

Pārvietošanās

Arrecife Bus (928 811522; www.arrecifebus.es) piedāvā maršrutus pa visu salu, šie pakalpojumi gan nav bieži un regulāri. No lidostas uz Aresifi kursē autobuss, no kura tālāk var pārsēsties braucieniem uz citām vietām.

Taksometra pakalpojumi no lidostas maksā aptuveni €22, ja brauksiet uz Puerto del Carmen, ja brauksiet uz Costa Teguise - €35, bet, ja galamērķis ir Playa Blanca, tad €55.

Ja vēlaties redzēt ko vairāk par galvenajiem tūrisma objektiem, ko piedāvā aplūkot organizētās ekskursijās, tad Lanzarotes iepazīšanai noteikti nepieciešams nomāt automašīnu. Vietējā uzņēmuma Cabrera Medina (928 822910; www.cabreramedina.com) piedāvājumā ir laba transportlīdzekļu izvēle. Autonomai filiāle atrodas gan lidostā, gan Puerto del Carmen, Costa Teguise un Playa Blanca kūrortos.

Autos Feber ir vēl viens uzticams autonomas uzņēmums, kam ir biroji Aresifē un galvenajos kūrortos (928 810834; www.autosfeber.es).

Kas jāzina, pirms doties

Tūrisma biroji

  • Aresife: Avenida Generalísimo Franco 6; 928 81172.
  • Puerto del Carmen: Avenida de las Playas; 928 513351.
  • Playa Blanca: pie prāmju termināļa; 928 517794
  • Costa Teguise: Avenida Islas Canarias, blakus Pueblo Marinero; 928 592542.

Tūrisma mājas lapas

www.turismolanzarote.com; www.turismodecanarias.com;
www.lanzaroteinformation.com; www.lanzaroteguidebook.com.
www.centrosturisticos.com

Neatliekamā palīdzība: 112
Valūta: eiro
Tālruņa kods: 0034

Vietējie likumi un etiķete

Sauļošanās ar atkailinātu augšdaļu ir norma, bet nūdisms ir pieņemams tikai klusākās pludmalēs.

Pirms ceļojuma sagatavojiet vairākas Eiropas Veselības apdrošināšanas kartes un pases kopijas, tās būs jāuzrāda gadījumā, ja nāksies vērsties pēc medicīniskās palīdzības.

Saskaņā ar likumu, vienmēr jānēsā līdzi pasi. Reizēm personu apliecinošs dokuments jāuzrāda , norēķinoties ar kredītkarti vai debetkarti.

Apskates vietas Lansarotē

Divas nedēļas Lansarotē paskries vēja spārniem, nododoties sērfošanai, braukšanai ar kalnu velosipēdu, peldēšanai, kā arī apmeklējot vulkāniskajā klintī tapušos Cēzara Manrikes mākslas objektus.

Cēzara Manrikes fonds

Cēzara Manrikes māja, kas veidota laukakmenī lavas laukā, tagad ir fonds, kas veltīts viņa dzīvei un darbiem. Pirmajā stāvā izvietota izstāžu telpa, kurā aplūkojami slavenu viņa laikabiedru darbi, ieskaitot Tapiesu (Tàpies), Millaresu (Millares), Pikaso un Sauru (Saura), tomēr šajā telpā vislielāko uzmanību piesaista ainava, kas paveras skatam no milzīgajiem logiem.

Bazalta pakāpieni aizved līdz peldbaseinam ar tirkīzzilu ūdeni un piecām lavas burbuļvannām. Tālāk ejas ved līdz vulkāniskajai klintij. Apmeklējiet šo fondu, lai uzzinātu ko vairāk par Manriki – pēc tam būs vieglāk izprast pārējos viņa darbus, kas atrodami uz salas.

Ieejas maksa 8 eiro. Atvērts katru dienu.
Taro de Tahiche, Tahiche; 928 843138; www.fcmanrique.org.

Timanfaya Nacionālais parks

Plašās melnās dabas ainavas centrālais objekts ir Islote de Hilario vulkāns. Autobusi izvadās pa parku, kur varēsiet aplūkot neparastus klinšu veidojumus. Virsotnē atrodas restorāns, kura dizaina autors ir Cēzars Manrike; šeit zivis un gaļu pagatavo uz grila, izmantojot siltumu, kas nāk no vulkāna iekšienes. Tūristiem tiek piedāvāts safari kamieļa mugurā pa parka teritoriju; safari sākas Jaizas (Yaiza) ciematā.

Ieejas maksa, ieskaitot autobusa tūri gida pavadībā ir 9 eiro pieaugušajiem un 4,50 eiro bērniem. Atvērts katru dienu.

Timanfaya atrodas nepilnus 6,5 kilometrus uz ziemeļiem no Jaizas; 928 173789; www.centrosturisticos.com.

La Graciosa

Lanzarotes ziemeļu galapunktā nav ceļu - tikai brīnišķīgas pludmales un daži idilliski piejūras zivju restorāni. Piemērota vieta braukšanai ar velosipēdu un pārgājieniem. Izmantojiet prāmja pakalpojumus no Orzolas (Orzola) (www.lineasromero.com) vai arī rezervējiet braucienu no kūrorta.

Tegise (Teguise)

Nelielā Tegises pilsētiņa salas centrālajā daļā tika dibināta 15. gadsimtā, sākotnēji tā bija Lanzarotes galvaspilsēta. Skaistas kolonijas laika savrupmājas virknējas gar bruģētajām ielām, kas aizved uz Plaza de San Miguel, kur svētdienās notiek rosīgs tirgus. Convento de San Francisco tika izveidots 16. gadsimta beigās, savukārt Convento de Santo Domingo tika izveidota aptuveni gadsimtu vēlāk.

Sērfošana Famarā

Famara atrodas salas ziemeļrietumos, tās ainavu papildina dramatiskas klintis, kuras ik dienas appūš Atlantijas vējš; pludmale ir piemērota dažādiem ūdenssporta veidiem, te ir piemēroti apstākļi sērfošanai, vindsērfingam un kaitošanai. Atzinību ieguvusi Lansarotes Sērfošanas skola, kur savus pakalpojumus piedāvā profesionāli instruktori; augstas kvalitātes apmācības, turklāt mācību process būs kā patīkama izklaide.

Iespējams izmantot vienas dienas kursu, kas maksās 46 eiro, vai piecu dienu kursu, kas maksās 230 eiro, ieskaitot ekipējuma nomu un pusdienas.

Callejón 4, Caleta de Famara; 928 528 623; www.surfschoolanzarote.com.

Iepirkšanās

Noteikti meklējiet vietu, kur iegādāties rotaslietas, kuras rotā peridots – zaļais dārgakmens, kuru iegūst salas vulkāniskajā augsnē. T-krekli, krūzes un šalles ar Cēzara Manrikes veidoto logo būs lieliskas dāvanas un suvenīri mājiniekiem. Viens no labākajiem suvenīru piedāvājumiem pieejams Manrikes fonda veikalā. Uz salas atrodamas arī filiāles, ieskaitot Aresifi (Jose Betancourt 26) un Tegisi (La Lonja, Plaza 18 de Julio).

Ja vēlaties mājās aizvest vīnus, tad labākie vietējā ražojuma vīni būs Los Bermejos un Stratvs.

Svētdienu rītos Tegisē tiek organizēts liels ielu tirgus, kas orientēts uz tūristiem. Ja vēlaties piedzīvot autentiskāku tirgus atmosfēru, kur piedāvā vietējos rokdarbus un mājražojumus, svētdienas rītā dodieties uz Hariju (Haría). Artesanía de Haría (Barranco 4) atradīsiet podnieku darbus un keramiku.

Biosfera Plaza (Avenida Juan Carlos I, 15; www.biosferaplaza.es), kas atrodas Puerto del Carmen un Deiland, kas atrodas Playa Honda (Chimidas 20; www.deilandplaza.com) ir lieli iepirkšanās centri, kas ir atvērti katru dienu.

Padomi

Nodokļi elektronikai, smaržām, apģērbam un apaviem Kanāriju salās ir mazāki nekā Spānijas sauszemes daļā.

Ja plānojat aplūkot vairākus Manrikes veidotus objektus, tad iegādājieties biļeti, kas garantēs ieeju trīs centros par 20 eiro pieaugušajiem un 10 eiro bērniem; ieeja četros centros – 26 eiro pieaugušajiem un 13 eiro bērniem, savukārt sešos centros par 30 eiro pieaugušajiem un 15 eiro bērniem.

Lansarotes pludmales

Kādu pludmali apmeklēsim šodien? Pludmali ar zeltainām smiltīm un rāmu ūdeni vai arī tādu, kuras viļņi ir lieliski piemēroti sērfošanai? Slepenu līci klints pakājē vai arī vietu, kas atgādina par to, ka kādreiz šeit atradies vulkāna krāteris? Atpūšoties Lansarotē, šie ir ierastākie sarunu temati.

Gluži tāpat kā visas Kanāriju salas, arī Lansarote radusies jūras vulkāniskās aktivitātes rezultātā, tomēr tikai dažās no pludmalēm ir melnās smiltis. Pavadiet dienu, dodoties izbraucienā pa salu, un ļaujiet vulkāniskajai ainavai atpūtināt no nogurdinošās ikdienas.

Tiklīdz būsiet atbrīvojušies un sajutuši brīvdienu noskaņojumu, iespējams radīsies vēlme doties kaitot, airēt vai nirt. Lūk, dažas no pludmalēm, kur doties:

Famara (Famara)

Salas ziemeļrietumos, nomaļus no kūrortiem atrodas garš, līkumots līcis, kuru rotā brīnumaina izskata sārtas klintis. Pedro Almodovars (Pedro Almodóvar) šo pludmali izvēlējās par filmēšanas vietu pāris galvenajām ainām savai filmai Broken Embraces. Cēzars Manrike – mākslinieks, arhitekts un apkārtējās vides aizsargātājs, kura ietekme manāma viscaur salā, savu bērnību pavadīja tieši Famarā un vienmēr ir apgalvojis, ka šī ir viņa iemīļotākā vieta.

Kurš apmeklē? Sērfotāji, bohēmisti un skandināvi, it īpaši norvēģi, kas apmetas vasarnīcās kalnu tuvumā pie pludmales.
Ko te iesākt? Sērfot, nodarboties ar vindsērfingu vai kaitošanu – bieži vien Famarā trenējas šo sporta veidu profesionāļi. Rezervējiet ciema sērfošanas skolu apmācības. Klintis iecienījuši arī tie, kam patīk lidot ar deltaplānu.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Tieši pludmalē nav šādas iespējas, tomēr tuvumā esošajā La Caleta de Famara ciemā atrodas pāris bāri un restorāni. El Risco piedāvā izcilus zivju, rīsu un Kanāriju salu tradicionālos ēdienus (Calle Montaña Clara 30; 00 34 928 366397;www.restauranteelrisco.com). Pie ēdiena nogaršojiet Lansarotes vīnu.

Nokļūšana

Braucot pa ceļu LZ-30, kas šķērso salas centru, nogriezieties uz LZ-401 vai LZ-402; abi ceļi aizvedīs uz Famaru.

Papagajo (Papagayo)

Sirpja formas pludmale ar tīrām un baltām smiltīm, ko ieskauj klintis. Daudzi Papagajo dēvē par visskaistāko pludmali Lansarotē. Tā paslēpusies salas dienvidu galapunktā Los Ajaches dabas rezervātā – teritorijā, kuru ieskauj vulkāniski kalni.

Kurš apmeklē? Tūrisma sezonā šo vietu apmeklē diezgan daudz ļaužu – daudzi no tiem apmetas tuvumā esošajā Playa Blanca kūrortā.

Ko te iesākt? Sauļoties, peldēties un snorkelēt. Dodieties pastaigā gar jūru līdz Fuerteventurai (Fuerteventura). Ja šeit ir pārāk daudz cilvēku, tad dodieties uz tuvējiem Las Mujeres, Pozo, Congrío vai Muelas līčiem, kas ir klusāki; tos iecienījuši nūdisti.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Zemesragā, tieši pie autostāvvietas atrodas Casa Angelina galdiņi (pārāk neformāla iestāde, iepriekšēja rezervācija nav nepieciešama); šī ir patīkama un nesteidzīga vieta, kur nobaudīt paelju, gliemežus, garneles vai astoņkājus – visus, protams, zvejojuši vietējie. Varat arī paņemt līdzi ledus kasti un piknika grozu, nodrošinoties ar daudziem dzērieniem, jo noteikti ilgi nevēlēsieties pamest šo vietu.

Nokļūšana

Sekojiet norādēm no Playa Blanca; brauciet aptuveni 15 minūtes pa ceļu, kas drīzumā nogriezīsies uz pludmales celiņu. Par celiņa izmantošanu un pludmales autostāvvietu jāmaksā €3. Pludmalē var nokļūt arī ar ūdenstaksometru no Playa Blanca, tas maksās €10 abos virzienos (928 596107; www.lineasromero.com).

Las Conchas

Idilliskā zelta smilšu pludmale ar kristālskaidru ūdeni atrodas uz La Graciosa salas, kas ir daļa no Chinijo arhipelāga uz ziemeļiem no Lansarotes.

Kurš apmeklē? Gan vietējie, gan tūristi, kas uz dienu vēlas doties ārpus kūrorta.

Ko te iesākt? Lai gan jūra liekas ļoti vilinoša, uzmanieties, jo peldēšana var izvērsties visai "viltīga" – šis ir Kanāriju salu tālākais ziemeļu punkts. Noteikti jālieto stipras aizsardzības saules aizsargkrēms. Var doties pastaigā vai braucienā ar velosipēdu, vai arī vienkārši atlaisties pludmalē. Niršanu ar akvalangu iespējams noorganizēt Centro Buceo (902 401666;www.lineasromero.com/eng/buceo).

Bāri un ēdināšanas iespējas

Nelielajā Caleta del Sebo ostā pieejami pāris restorāni, piemēram, Enriqueta (928 842051) un El Marinero (928 842070).

Nokļūšana

Pludmale atrodas 15-20 minūšu kuģīša brauciena attālumā no Orzolas (Órzola) Lanzarotes ziemeļos, ko apkalpo Lineas Marítimas Romero (928 842055; www.lineasromero.com) vai Biosfera Express (928 842585; www.biosferaexpress.com). Kuģīši piestāj Caleta del Sebo, no kurienes speciāli džipi aizvedīs tālāk uz Las Conchas, kas atrodas 6,5 kilometru attālumā. Pieejama arī velosipēdu noma.

Garita

Pie Arietas (Arrieta) ciemata salas ziemeļos atrodas "La Garita" – pludmale ar zelta smiltīm, kas pakāpeniski ieslīpi virzās jūrā.

Kurš apmeklē? Gan vietējās ģimenes, gan cilvēki, kas apmetušies Arietā vai tuvākajos ciemos.

Ko te iesākt? Pludmales dienvidu galā bieži vien ir piemēroti apstākļi sērfošanai. Arietas rosīgākajā daļā ūdens ir rāmāks. Pieejama ari bērnu rotaļu zona.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Chiringuito pludmales bārs, kur strādā pozitīvs apkalpojošais personāls, visu dienu piedāvā tapas. Nedaudz tālāk pludmalē atrodas Casa de la Playa (Playa de la Garita 1; 928 173339), kas ir patīkama pusdienu vieta; ēdienkartē atradīsiet svaigāko zivju piedāvājumu.

Nokļūšana

Pārvietojieties pa LZ1 līdz Arietai. Tieši pie pludmales atrodas autostāvvieta.

Caletón Blanco

Šī vieta sastāv no vairākām pludmalēm – te virknējas vairāki nelieli baltu smilšu un siltu klinšu baseinu līcīši, kas izvietojušies salas ziemeļaustrumos pie Orzolas.

Kurš apmeklē? Lielākoties vietējie un cilvēki, kas apmetušies tuvējos kempingos.

Ko te iesākt? Tīrais safīra krāsas ūdens padara šo vietu piemērotu snorkelēšanai. Varat atrast arī piemērotu vulkāniskas klints daļu, pie kuras atlaisties un nodoties lasīšanai un saules baudīšanai.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Ņemiet līdzi piknika grozu vai arī dodieties uz kādu no zivju restorāniem Orzolas ostā, piemēram, Bahía de Órzola (Quemadita 3; 928 842575) – nogaršojiet gliemežus ar mojo verde (Kanāriju salu virtuvei raksturīgā mērce ar koriandru un ķiplokiem) – vai arī Perla del Átlantico (Peña de San Dionisio 1; 928 842589), kur varēsiet nobaudīt paelju, tunci vai steiku.

Nokļūšana

Brauciet ziemeļu virzienā pa LZ1. Kad pabrauksiet garām Los Jameos del Agua, un nokļūstiet līdz Orzolai, pagriezieties pa labi kādā no nelielajām autostāvvietām, kad būsiet ieraudzījuši iepatikušos līci.

Playa Quemada

Pludmales nosaukums tulkojumā nozīmē "nodedzinātā pludmale". Kad ieraudzīsiet ogļu melnās smiltis un klintis, sapratīsiet, kādēļ tāds nosaukums. Pludmale atrodas salas dienvidaustrumu krastā, blakus kādreizējam zvejnieku ciemam pie Puerto Calero.

Kurš apmeklē? Vietējie un cilvēki, kam gribas mainīt ikdienas ainavu no mīlīgajām un ļaužu pilnajām pludmalēm Playa Blanca un Puerto del Carmen kūrortos.

Ko šeit iesākt? Sauļoties. Pludmalē ir diezgan izteikts aizvējš, kas padara šo vietu par piemērotu laba iedeguma iegūšanai. Te ir droši peldēties, īpaši, ja esat ieradušies ar bērniem.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Restaurante Playa Quemada (617 908264), kas atrodas tieši pludmalē, piedāvā vienkāršu maltīti uz lieliskas terases. Pajautājiet, kuru no vietējām zivīm vislabāk izvēlēties, vai arī vienkārši izvēlieties kādu no dienas ēdieniem.

Nokļūšana

Nogriezieties no LZ2 netālu no Uga uz LZ706, un nokļūsiet tieši pludmalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!