Foto: Shutterstock
Amerikas otro lielāko pilsētu bieži vien maldīgi uzskata par filmu industrijas pilsētu. Viens no sešiem iedzīvotājiem šeit strādā radošajā jomā, tomēr daudzi no tiem nestrādā filmu vai TV industrijā, bet gan, piemēram, modes, mākslas, arhitektūras, dizaina, mūzikas, literatūras un teātra nozarēs.

Citiem vārdiem sakot, Losandželosa ir viena no pasaules radošākajām pilsētām. Šajā pilsētā atradīsiet muzejus un jaunas galerijas, kurām piemīt eksperimentāls raksturs - kas tāds, kas pietrūkst daudzām citām kultūras galvaspilsētām. Šeit uzturas daudzi no valstī labākajiem šefpavāriem, kā arī radoša modes un dizaina kopiena, kas rada inovatīvu arhitektūru, apģērbus un grafikas darbus.

Ja viss iepriekš minētais Jūs nepārliecina, tad ziniet, ka Losandželosa ir pārpildīta ar izcilām atpūtas vietām pie dabas krūts, turklāt ar visām lietām, kas nepieciešamas pilsētniekiem. Pilsētā izveidoti vairāki daļējie brīvdabas parki (piemēram, Runyon Canyon, Will Rogers State Park un Griffith Park), kā arī 35km garā South Bay velotaka, kas aizvedīs no Will Rogers State Beach ziemeļu daļā uz Playa Del Rey dienvidu daļā.

Pusi dienas brauciena attālumā no pilsētas varēsiet lieliski atpūsties un nodoties slēpošanai vietā ar nosaukumu Big Bear; tāpat varat apmeklēt Santa Ynez Valley vīna dārzus pie Santa Barbaras (Santa Barbara), vai arī meklēt piedzīvojumus pārgājienā pa High Mojave tuksnesi pie Palmspringsas (Palm Springs).

Lai gan iesācējiem varētu šķist, ka pa Losandželosu ir grūti pārvietoties, un iesācējam šeit esošie 10 un 12 joslu lielceļi izskatīsies patiešām šausminoši, tad redzēsiet, ka, līdzko būsiet izbraukuši automaģistrāles ar lēno satiksmi, varēsiet veikt garas distances itin īsā laika posmā.

Kad doties?

Losandželosa ir piemērota atpūtai jebkurā gada laikā. Janvāris un februāris ir lietainākie mēneši, tāpēc neaizmirstiet lietussargus vai apģērbu, kas aizsargās no salīšanas; ziemas vakaros temperatūras var būtiski pazemināties, bet tik un tā dienas daļu varēsiet pavadīt, valkājot T-kreklu. Pie pludmalēm parasti ir nedaudz vēsāka gaisa temperatūra un no maija līdz jūnijam var gadīties, ka no rītiem šajās teritorijās ir pelēka migla.

Nokļūšana

Pārsēšanās: ierodoties Los Angeles International Airport LAX (www.lawa.org), lielākā daļa cilvēku dodas iznomāt automašīnu, ko izmantot visu uzturēšanās laiku.

Taksometrs no Losandželosas uz Santamoniku (Santa Monica) izmaksās $35, un brauciena ilgums būs aptuveni 20 minūtes, atkarībā no satiksmes blīvuma. Taksometrs no LAX uz Holivudu (Hollywood) maksās $50, un brauciena ilgums būs aptuveni 45 minūtes. Lētāks variants būs Super Shuttle (001 310 782 6600/ 001 310 782 6600 www.supershuttle.com); ja brauksiet kopā ar vēl kādu pasažieri, tad tas izmaksās $16 no personas par braucienu līdz Santamonikai un $17 par braucienu uz Holivudu; braucienu ilgums būs no aptuveni 60 līdz 120 minūtēm (atkarīgs no pieturu skaita).

Naudas taupīšanas nolūkos varat izmantot arī LA Metro Trip Planner ( 001 323 466 3876, http://socaltransport.org), kas palīdzēs saprast, kuras autobusu un/vai metro kombinācijas ļaus nokļūt nepieciešamajā galamērķī visātrāk.

Foto: AFP/Scanpix

Pārvietošanās

Autobusi un vilcieni: tikai retais iedomāsies izmantot Losandželosas autobusu vai metro pakalpojumus, tomēr būsiet pārsteigti atklāt, ka atsevišķās vietās tie ir patiešām ātri un ērti. Izmantojiet izcilo LA Metro Trip Planner, lai noskaidrotu, kuras autobusu un/vai metro kombinācijas ļaus nokļūt nepieciešamajā galamērķī visātrāk.

Braukšana ar velosipēdu: pilsētai, kur dominē automašīnas, Losandželosā ir pieejams arī visai pārsteidzošs skaits atsevišķu veloceliņu (http://www.labikepaths.com) un vairāk kā 225km velojoslu un 4000 velonovietnes. Santamonikas un Venēcijas (Venice) pludmales promenādes ir kā nosētas ar velosipēdu un skrituļslidu nomas punktiem. Daži no populārākajiem velosipēdu nomas veikaliem Santamonikā ir Spokes N Stuff (http://spokes-n-stuff.com/location_rental.html 001 888 242 3971/ 001 888 242 3971), Griffith Park un Marina Del Ray; cenas, sākot no $14,99 par visu dienu.

Taksometri: Yellow Cab Co (001 877 733 3305, www.layellowcab.com) un LA Checker Cab (001 310 330 3720, http://ineedtaxi.com) ir divas no Losandželosas taksometru kompānijām ar vislabākajām atsauksmēm.

Automašīnu noma: LAX pieejamas gandrīz 40 automašīnu nomas kompānijas, tomēr tikai 10 no tām piedāvā starppilsētu autobusu pakalpojumus, kas aizved pasažierus līdz termināliem, piemēram, Advantage, Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, Fox, Hertz, National, Payless un Thrifty. Varat iznomāt automašīnu arī uz stundu vai dienu; šādus pakalpojumus piedāvā Zipcars (www.zipcar.com/la) - izdevīgs un ērts variants, ja esat apmetušies Holiviudā, kur atrodas lielākā daļa Zip car stacijas.

Kas jāzina, pirms doties

Foto: AFP/Scanpix

Svarīgi kontakti:

Losandželosas Apmeklētāju informācijas centrs (Los Angeles Visitors Information Center) (001 213 689 8822, www.discoverlosangeles.com, 685 South Figueroa St, Downtown).

Neatliekamās palīdzības pakalpojumi: ievadiet 911.

Vietējā ceļa satiksmes negadījumu/neatliekamās palīdzības evakuācijas informācija: ievadiet 511 vai apmeklējiet www.go511.com.

Uzziņas: ievadiet 411.

Pamatfakti:

Valūta: ASV dolārs.

Telefona kods: Losandželosā ir 5 dažādi teritoriju kodi: 305, 213, 323, 424 un 818. Zvanot uz Losandželosu no citām valstīm, ievadiet 001, pēc tam vienu no trīs ciparu teritoriju kodiem un pēc tam numuru. Zvanot no Losandželosas teritorijas, ievadiet vieninieku un pēc tam trīs ciparu teritorijas kodu, kam seko numurs.

Vietējie likumi un etiķete

Vienmēr nēsājiet līdzi pasi un, ja pārvietojaties ar transportlīdzekli, arī braukšanas tiesības, jo jebkurā brīdī Jūs var apstādināt policija.

Atļauts nogriezties pie labi, degot sarkanajai luksofora gaismai (ja esat nonākuši pie apstāšanās vietas pirmie un nav pretimnākošas satiksmes, kā arī zīmes, kas vēsta, ka "pie sarkanās nogriezties aizliegts").

Lielākajā daļā Amerikas pilsētu automašīnas jānovieto satiksmes virzienā pareizajā ceļa pusē, pretējā gadījumā nāksies maksāt soda naudu.

Tāpat nenovietojiet automašīnu 4,5m rādiusā no ugunsdzēsības iekārtas.

Apskates vietas


Foto: Shutterstock

Desmit galvenās apskates vietas

Grifita observatorija (Griffith Observatory)

Nesen renovētā (2006. gadā) izcilā art deco observatorija atrodama augstu virs pilsētas, netālu no Holivudas zīmes, Grifita parkā (Griffith Park). Šeit izveidots lielisks planetārijs un baudāmas ainavas pār pilsētu. Pie citiem apskates objektiem pieskaitāms 16 kvadrātkilometru plašais Grifita parks ar Losandželosas zoodārzu un Autry Center's muzeju, kas veltīts Amerikas rietumiem.

Adrese: 2800 East Observatory Road, Griffith Park, Los Angeles.
Kontakti: 001 213 473 0800, www.griffithobs.org.
Darba laiks: no trešdienas līdz piektdienai, no pēcpusdienas līdz 22.00 un nedēļas nogalēs no 10.00 līdz 22.00.
Ieejas maksa: bez maksas ieeja teritorijā un ēkā. Planetārija šovi no $7 pieaugušajiem, $3 bērniem un bērniem, kas jaunāki par 5 gadiem, bez maksas.

Getija villa (Getty Villa) un Getija centrs (Getty Center)

Getija muzejs (Getty Museum) izveidots divās plašās zonās. Visekstravagantākā ir oriģinālā Getija villa Malibu (Malibu); tā ir pirmā gadsimta romiešu stila villa, ko uzcēla naftas magnāts Džons Pols Getijs (J Paul Getty).

Villā izvietota pasaules līmeņa grieķu, romiešu un etrusku antikvariātu kolekcija. Getija centrs, kurš 1997. gadā savas durvis apmeklētājiem vēra Brentvudas (Brentwood) kalna nogāzē un izmaksāja $1,3 miljardus, vairāk izskatās pēc gigantiskas baltas farmācijas rūpnīcas; šeit atrodas pasaules klases amerikāņu un Eiropas fotogrāfu kolekcijas, kā arī Eiropas mākslinieku darbi un mēbeles.

Adrese: Getty Center, 1200 Getty Center Drive, Brentwood.
Getija villa: 17985 Pacific Coast Highway, Malibu.
Kontakti: 001 310 440 7300, www.getty.edu/visit/.
Darba laiks: Getija centrs: no otrdienas līdz piektdienai un svētdienās, no plkst. 10.00 līdz 17.00, sestdienas, no plkst. 10.00 līdz 21.00, Getija villa: no otrdienas līdz pirmdienai, no plkst. 10.00 līdz 17.00.
Ieejas maksa: abas vietas pieejamas bez maksas, tomēr apmeklētājiem jāmaksā $15 par automašīnas novietošanu (cena norādīta par vienu automašīnu; Getija villas apmeklētājiem biļetes uz konkrētu laiku jārezervē iepriekš).

Hollyhock House

Amerikāņu visinovatīvākā 20. gadsimta arhitekta Frenka Loida Raita (Frank Lloyd Wright) veidotā ēka, kas vienlaicīgi ir arī viens no viņa eksperimentālākajiem darbiem; tā atrodas 14,5 hektāru plašā teritorijā, pašā Holivudas vidū un celta naftas mantiniecei Elīnai Bernsdālai (Aline Barnsdall). Šo celtni pabeidza 20. gadsimta 20. gadu sākumā, tās dizainu iedvesmoja maiju tempļi, un to rotā stilizēti Bernsdālas mīļākie ziedi.

Adrese: Barnsdale Art Park, 4800 Hollywood Blvd, Los Angeles.
Kontakti: 001 323 644 6269, http://hollyhockhouse.net.
Darba laiks: tūres pieejamas no trešdienas līdz svētdienai, plkst. 12.30, 13.30, 14.30 un 15.30 (nav nepieciešams rezervēt).
Ieejas maksa: pieaugušajiem $7 un bērniem, kas jaunāki par 17, $2.

Volta Disneja koncertzāle (Walt Disney Concert Hall)

Gan Gugenheima (Guggenheim) koncertzāle Bilbao, gan Volta Disneja koncertzāle Losandželosā ir veidotas kā spirālveida metāla ēkas, kas uz citu fona izceļas kā īstenas rotaslietas; tās veidojis populārākais mūsdienu arhitekts Amerikā, Frenks Gehrijs (Frank Gehry). 

Pieejamas individuālas un speciālistu vadītas tūres, tomēr vienīgais veids kā nokļūt galvenajā zālē, ir apmeklēt kādu koncertu. Volta Disneja koncertzāle ir mājvieta Losandželosas Filharmonijai, ko vada viens no izcilajiem mūsdienu diriģentiem, Gustavo Dudamels (Gustavo Dudamel).

Adrese: 111 South Grand Avenue, Downtown, Los Angeles.
Kontakti: 001 213 972 7211, www.musiccenter.org.
Darba laiks: individuālās tūres pieejamas gandrīz katru dienu, no plkst. 10.00 līdz 14.00; atsevišķās dienās pieejamas tūres gida pavadībā, no plkst. 12.00 līdz 13.00, vairāk informācijas: www.musiccenter.org/visit/toursched.html.
Ieejas maksa: individuālas tūres cena $10; tūres gida pavadībā $15 no personas.

MOCA

Kad 2010. gadā avangardists un Ņujorkas mākslas dīleris Džefrijs Deičs (Jeffrey Deitch) kļuva par Moca dirktoru, Moca kļuva par pilsētas vadošo modernās mākslas iestādi.

Adrese: The Geffen Contemporary at MOCA, 152 North Central Avenue, Downtown & MOCA Grand Avenue, 250 South Grand Avenue, Downtown.
Kontakti: 001 213 626 6222, www.moca.org.
Darba laiks: abas ēkas, svētdienas, no plkst. 11.00 līdz 18.00, pirmdienas un piektdienas, no plkst. 11.00 līdz 17.00, ceturtdienas, no plkst. 11.00 līdz 20.00; sestdienās, MOCA Geffen Contemporary, no plkst. 11.00 līdz 21.00 un MOCA Grand Avenue, no plkst. 11.00 līdz 18.00.
Ieejas maksa: US$10. Bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, ieeja bezmaksas. Ceturtdienas vakaros, no plkst. 17.00 līdz 20.00, ieeja bez maksas.

Universal Studios

Foto: AFP/Scanpix

Universal piedāvā braucienus ar balvu ieguvušo King Kong 3D, ko radījis Lord of the Rings režisors Pīters Džeksons (Peter Jackson), Shrek 4D braucienu, Mummy braucienu un The Simpsons virtuālos amerikāņu kalniņus. Tāpat izmantojiet iespēju doties slavenajā aizskatuves tūrē un aplūkojiet specefektu studiju, kur pieejamas CGI un 3D efektu demonstrācijas.

Adrese: Universal Studios, 100 Universal City Plaza, Hollywood.
Kontakti:  001 800 864 8377, www.universalstudioshollywood.com.
Darba laiks: laiki ir mainīgi, bet parasti parks ir atvērts no plkst. 10.00 līdz 18.00, no pirmdienas līdz svētdienai, ar pagarinātu darba laiku no piektdienas līdz svētdienai.
Ieejas maksa: kopējā ieejas maksa ir $74. Dažu viesnīcu (piemēram, Beverly Garland's Holiday Inn) klientiem ir pieejami īpaši piedāvājumi. Autostāvvietas cenas: $15 no parka atvēršanas līdz 15.00 un $10pēc plkst. 15.00.

Hantingtonas Botāniskais dārzs (Huntington Botanical Gardens)

Brazīliešu izcelsmes ainavu arhitekts Roberto Barle Markse (Roberto Burle Marxe) plašo Hantingtonas tuksneša dārzu reiz nodēvēja par "visneparastāko dārzu pasaulē". Šeit redzama pasaulē vecākā un lielākā kaktusu, sukulentu un ekstrēmām vidēm raksturīgu augu kolekcija.

Hatingtona aptver 48,5 hektāru plašu teritoriju, un tajā atrodas vairāk kā ducis dažādu dārzu, tostarp Japāņu dārzs ar Kioto (Kyoto) tējas namiņu un Kamēliju dārzs ar vairāk kā 60 šo augu sugām un 1200 šķirnēm. Netālu atrodas arī Pasadena (Pasadena) - skaists 1908. gadā veidots Azartspēļu nams (Gamble House), ko veidojuši mākslinieku un arhitektu apvienība Greene & Greene (www.gamblehouse.org).

Adrese: 1151 Oxford Road, San Marino.
Kontakti: 001 626 405 2100, www.huntington.org.
Darba laiks: no sestdienas līdz svētdienai, no plkst. 10.30 līdz 16.30pm; pirmdienas, no trešdienas līdz pirmdienai, no plkst. 12.00 līdz 16.30.
Ieejas maksa: pieaugušajiem darba dienās $15, bet nedēļas nogalēs $20; studentiem jāmaksā $10, savukārt bērniem, kas jaunāki par 5 gadiem, ieeja bez maksas. Katra mēneša pirmajā ceturtdienā ieeja bez maksas, tomēr biļetes jārezervē jau iepriekš.

Rose Bowl sīkumtirgus

Parīzē ir Les Puces de Saint-Ouen, bet Losandželosā ir Rose Bowl. Abi ir vieni no lielākajiem sīkumtirgiem pasaulē. Losandželosas Rose bowl ir vairāk kā 2500 tirgotāju, kas pārdod visu, sākot ar vintāžas apģērbiem un antīkām mēbelēm un beidzot ar rotaļlietām un žurnāliem.

Adrese: 1001 Rose Bowl Drive, Pasadena.
Kontakti: www.rgcshows.com/RoseBowl.aspx.
Darba laiks: no plkst. 5.00 līdz 16.30, katru mēneša otro svētdienu.
Ieejas maksa: Laikā no plkst. 7.00 līdz 8.00 ieejas maksa ir $15. Standarta ieejas maksa pēc plkst. 9.00 ir $8. VIP ieejas maksa laikā no plkst. 5.00 līdz 7.00 ir $20. Bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, ieeja ir bez maksas. Autostāvvieta ir bez maksas.

Ēģiptiešu teātris (Egyptian Theater)

Lielākā daļa tūristu dodas uz Graumana ķīniešu teātri (Grauman's Chinese Theater) Holivudā, kur iespējams redzēt slavenību pirkstu un kāju nospiedumus, kā arī autogrāfus; tāpat šeit iespējams aplūkot Graumana radīto brīnišķīgo Ēģiptiešu teātri, kas atrodas tikai pāris kvartālus tālāk uz austrumiem pa Hollywood Boulevard.

1922. gadā tajā notika pirmās Holivudas filmas pirmizrāde. Mūsdienās šis nams ir mājvieta Amerikas kinotēkai (American Cinematheque); piemērota vieta, kur noskatīties klasiskā žanra filmu un apbrīnot satriecošo interjeru.

Adrese: 6712 Hollywood Boulevard, Hollywood.
Kontakti: 001 323 466 3456. www.americancinemathequecalendar.com/egyptian_theatre_events
Darba laiks: no ceturtdienas līdz svētdienai.
Ieejas maksa: filmu biļetes pieaugušajiem $11; bērniem un senioriem $9.

South Bay veloceļš

Viens no garākajiem pludmales celiņiem pasaulē ir 35km garais South Bay veloceļš, kurš ved gar Klusā okeāna pludmalēm, no Will Rogers State Beach ziemeļu daļā līdz Playa Del Ray dienvidu pusē.

Vidējā daļa (5km brauciens) no Santamonikas pludmales līdz Venēcijas pludmalei ir kā karnevāla piedzīvojums, jo šeit sastapsiet lielu daudzumu skrituļslidotāju, skrējēju un savādus paštaisītus transportlīdzekļus. Pa ceļam redzēsiet daudzus kioskus, kur iespējams iznomāt velosipēdus un skrituļslidas; nomāt iespējams uz stundām vai dienām.

Vairāk informācijas: www.labikepaths.com/bike-paths/south-bay-along-the-beach/

Iepirkšanās



Losandželosas iepirkšanās būs izdevusies, ja zināsiet, kura rajona piedāvājums atbilst Jūsu vēlmēm. Vai Jums tuvs ir hipsteru stils? Varbūt Jūs esat incognito filmu zvaigzne, kam patīk iepirkties Melrouzpleisā (Melrose Place) un Melrose Ave modes veikalos, bet varbūt meklējat vadošos amerikāņu zīmolus, piemēram, Anthropolgie, the Gap un Banana Republic, jo tad Jums jādodas uz Santamonikas Third St Promenade vai Beverly Center.

West Third (atrodas starp Lasiengu (La Cienega) un Fairfaksu (Fairfax)) ir viena no Losandželosas stilīgākajām un iecienītākajām iepirkšanās ielām. Bez blīvi izvietotajiem modes veikaliem, ielūkojieties arī veikalā, kas piedāvā interjera lietas, Cook's Library, kur smelsieties idejas virtuvei. Modi piedāvā arī veikals ar nosaukumu Milk.

Venēcijas Kinney Boulevard ir iecienīta gardēžu iestāde, jo šeit atrodas restorāni ar sezonāliem piedāvājumiem, piemēram, Joe's, Wabi Sabi un Gjelina; šeit atrodas arī lieliska iepirkšanās iela ar dučiem vintāžas un citiem radošiem veikaliņiem, piemēram, Strange Invisible Perfumes (100% organiskie aromāti), Bohemian Exchange (stilīgu apģērbu maiņa) un Surfing Cowboys (vietējā mēroga pludmales stils).

Ja vēlaties sastapt slavenības, tad aizmirstiet par Rodeo Drive. Tā vietā dodieties uz Melrose Avenue (sākas Melrouzpleisā un sniedzas līdz Fairfaksai).  Melrose Avenue atrodas daži no švītīgākajiem dizaineru veikaliem pilsētā; Maxfield (Nr.825), Fred Segal (Nr. 8118) un dizaineru veikals Decades (Nr. 8214).

Ja Jūs interesē piedāvājums no cita cenu spektra, tad dodieties uz Third St Promenade, kas atrodas Santamonikā. Šeit atrodas milzīgs brīvdabas tirdzniecības centrs ar visiem vadošajiem ASV zīmolu veikaliem (Abercrombie & Fitch, American Apparel, Anthropologie, Apple).  Tāpat ir vērts apmeklēt arī The Beverly Center (www.beverlycenter.com) un The Grove (www.thegrovela.com).

PADOMS

Apģērbs Amerikā ir salīdzinoši lētāks nekā Eiropā, it īpaši, ja iepērkaties universālveikalos un veikalu ķēdēs, piemēram, Banana Republic, Gap, Anthropologie un Urban Outfitters.

Naktsdzīve


Foto: Shutterstock

Daudzi tūristi ir pārsteigti par to, cik agri tiek slēgti Losandželosas restorāni un bāri. Tā ir pilsēta, kas ceļas agri un nevēlas nokļūt mājās pārāk vēlu. Turpmāk tekstā piedāvājam iestādes, kur varēsiet uzturēties ilgāk.

The Edison

The Edison izveidots pārveidotā elektrostacijā stilīgā centra rajonā; šīs ir viens no Losandželosas stilīgākajiem un aktuālākajiem bāriem, kura atmosfēra veidota Vecās pasaules stilā ar romantikas pieskaņu. Interjers ir glamūrīgi industriāls; ietērpieties kā dīva un ierodieties ar šiku.

Adrese: 108 West 2nd St, Downtown.
Kontakti: 213 613 0000 www.edisondowntown.com.
Cenas: kokteiļi no $13.
Darba laiks: no trešdienas līdz piektdienai, no plkst. 17.00 līdz 2.00; sestdienās, no plkst. 20.00 līdz 2.00.

The Windows Lounge

Foto: PantherMedia/Scanpix

Švītīgais bārs Four Seasons viesnīcā Beverlihilsā (Beverly Hills) būs lieliska vieta, kur novērot cilvēkus. Iekštelpu/āra atpūtas telpā atrodas oniksa kamīns, brūni ādas krēsli un plašs iekšpagalms ar dīvāniem un krēsliem. Piemērota vieta kokteiļu baudīšanai un nelielām uzkodām.

Adrese: Four Seasons Hotel, 300 South Doheny Drive, Beverly Hills.
Kontakti: 001 310 273 2222, www.fourseasons.com/losangeles.
Cenas: vīna glāzes cena no $13, bet kokteiļi no $18.
Darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai, no plkst. 11.00 līdz 1.30 (dzīvā mūzika no ceturtdienas līdz sestdienai, plkst. 21.00); svētdienās, no plkst. 16.00 līdz 00.30.

Avalon

Šis milzīgais Holivudas naktsklubs savas durvis pirmoreiz vēra 1927. gadā, kad šeit uzstājās Beatles; arī tagad šī iestāde ir tikpat aktuāla, jo šeit tiek rīkotas trakulīgas house/trance mūzikas deju ballītes. Piektdienās notiek elektroniskās mūzikas pasākumi. Otrajā stāvā izveidots Bardot atpūtas telpa, kur gandrīz katru vakaru skan dzīvā mūzika.

Adrese: 1735 Vine St, Hollywood.
Kontakti: Avalon (001 323 462 8900, www.avalonhollywood.com) Bardot (001 323 462 1307).
Cenas: $15 ieejas maksa, ierodoties pirms plkst. 23.00.
Darba laiks: Avalon piektdienās, no plkst. 22.00 līdz 4.00; sestdienās, no plkst. 22.30 līdz 8.00; Bardot no otrdienas līdz svētdienai, no plkst. 19.30 līdz 2.00.

The Tar Pit

Iestāde nosaukumu ieguvusi, pateicoties netālu esošajām fosilo atradumu šahtām, kur tik atrastas mamutu un zobenzobu tīģeru atliekas. The Tar Pit bārs ir stilīga vieta, kur pasniedz dažādas mazas uzkodas, piemēram, ceptas pīles gabaliņus, kā arī iestādes kokteiļus.

Adrese: 609 N La Brea Ave, West Hollywood.
Konatkti: 001 323 965 1300, www.tarpitcocktails.com.
Cenas: kokteiļi no $12 ($6 laikā no plkst. 17.00 līdz 18.30pm).
Darba laiks: katru nakti, no ;plkst. 18.00 līdz 2.00.

The Hollywood Bowl

Losandželosas galvenā koncertu vieta, kas vienlaicīgi ir arī izcila estrāde, kur tiek rīkoti dažādi pasākumi, sākot ar klasiskās mūzikas koncertiem ar slaveno diriģentu Gustavo Dudamelu un beidzot ar slaveniem popmūzikas koncertiem ar tādām zvaigznēm, kā Gledisa Naita (Gladys Knight) vai Sāra Maklahana (Sarah McLachlan). Šeit tiek rīkoti arī komiķu vakari, džeza koncerti un HD filmu vakari ar klasiskajām filmām, piemēram, West Side Story un Fantasia.

Adrese: 2301 North Highland Avenue, Hollywood.
Kontakti: 001 323 850 2000, www.hollywoodbowl.com.

Restorāni


Foto: Shutterstock

Losandželosa ir pilsēta ar lielisku gastronomisku piedāvājumu. Svaigu sezonālu sastāvdaļu pārpilnības un Kalifornijas brīvās domāšanas rezultātā izveidojušies dažādi ēdienu pagatavošanas stili; daudzi zvaigžņotie šefpavāri, piemēram, Hosē Andrē (Jose Andres) (Bazaar), Volfgangs Paks (Wolfgang Puck) (Spago, Cut), Deivids Maiers (David Myers) (Comme Ca), Suzanna Goina (Suzanne Goin) (Tavern, AOC, Lucques), Nensija Silvertone (Nancy Silverton) (Osteria Mozza) un Hirojuki Urasava (Hiroyuki Urasawa) (Urasawa).

Urasawa

Šī restorāna apmeklējums būs neizsakāmi dārgs, tomēr neaizmirstams gardēža piedzīvojums. Šefpavārs Hirojuki Urasava ir Losandželosas vadošais suši šefpavārs, kas ieguvis popularitāti ar savu 25 - 30 ēdienu degustācijas ēdienkarti (kas tiek mainīta katru vakaru). Katrs izēstais šķīvis būs kā garšas eksplozija, piemēram, foie gras shabu shabu un mazais mākslas darbs Kaiseki stilā.

Adrese: 2185 N Rodeo Drive, Beverly Hills.
Kontakti: 001 310 247 8939.
Cenas: $250 no personas, bez nodokļiem, dzeramnaudas vai dzērieniem.
Darba laiks: lenčs katru dienu, no plkst. 11.30 līdz 14.30 un pusdienas no plkst. 17.30 līdz 21.30.
Rezervēšana: obligāta.
Maksāšanas veids: Pieņem visas vadošās kredītkartes.

Patina

Patina restorānu parasti saista ar Volta Disneja koncertzāli; to vada šefpavārs Tonijs Esnaults (Tony Esnault), kurš pavārprasmes mācījies kopā ar Alanu Dukasē (Alain Ducasse) un ieguvis popularitāti, pateicoties saviem klasiskajiem franču ēdieniem, piemēram, Dorade Royal ar fenheli un sviestā pagatavotu omāru. Restorāns regulāri iegūst balvas, pateicoties izcilajam vīnu piedāvājumam.

Adrese: Walt Disney Concert Hall, 141 South Grand Avenue, Downtown.
Kontakti: 213 972 3331  www.patinarestaurant.com.
Cenas: pamatēdienu cena, sākot no $40; degustācijas ēdienkartes cena, sākot no $130.
Darba laiks:  no otrdienas līdz sestdienai, no plkst. 17.00 līdz 21.30; svētdienās, no plkst. 16.00 līdz 21.00.
Rezervēšana: obligāta.
Maksāšanas veids: visas vadošās kredītkartes.

PADOMS

Patina vada kafejnīcu arī Volta Disneja koncertzālē; lieliska vieta, kur ieturēt lenču, nobaudot svaigus salātus vai sviestmaizi, turklāt samaksāsiet mazāk par $10.

Tavern

Suzannu Goinu un Karolīnu Stainu (Caroline Styne) (abas vada Lucques, AOC un nesen arī Tavern) atzinīgi novērtējis pat LA Times. Iestādes specializējas mūsdienu lauku ēdienos, ko pasniedz jaukās telpās.

Tavern apvieno ceptuvi, deli, gardēžu kafejnīcu ar nosaukumu Larder (sviestmaizes, salāti un radoši burgeri, piemēram, cūkgaļas un manchego siera) un galveno restorānu, kura interjers atgādina gaisīgu siltumnīcu; šeit piedāvā gardus ēdienus, piemēram, zivi ar fenheļa biezeni un zaļo harissa pastu.

Adrese: 11648 San Vicente Boulevard, Brentwood.
Kontakti: 001 310 806 6464, www.tavernla.com.
Darba laiks:  no pirmdienas līdz ceturtdienai, no plkst. 8.00-11.00, no plkst. 11.30 līdz 14.30 un no plkst. 17.30 līdz 21.30; piektdienās no plkst. 8.00 līdz 11.00, no plkst. 11.30 līdz14.30 un no plkst. 17.30 līdz 22.30; sestdienas no plkst. 10.00 līdz 14.30 un no plkst.17.30 līdz 22.30; svētdienās no plkst. 10.00 līdz 14.30 un no plkst.17.00 līdz 21.30.
Rezervēšana: obligāta.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

PADOMS

Vislabāk ieturēt maltīti Larder laikā no plkst. 8 līdz 20.00, jo šajā laikā cenas būs daudz zemākas.

Red 0

Labākais meksikāņu šefpavārs valstī noteikti ir Riks Beiless (Rick Bayless) (iecienītākais prezidenta Obamas šefpavārs); savu pirmo Losandželosas restorānu viņš atvēra 2010. gadā. Ēdienkartes zvaigzne ir "Meksikas varenais septiņnieks" ("Mexico's Celebrated Seven"), kurā iekļauts pollo en mole poblano (grilēta vista bagātīgā šokolādes mērcē) un Cochinita Pibil (sulīga cūkgaļa ar trotilu, kas pagatavota banānu lapās).

Adrese:  8155 Melrose Avenue, Los Angeles.
Kontakti: 001 323 655 50009 www.redorestaurant.com.
Cenas: pamatēdienu cenas, sākot no $25.
Darba laiks: no svētdienas līdz ceturtdienai, no plkst. 18.00 līdz 23.00 un no piektdienas līdz sestdienai, no plkst. 17.30 līdz pusnaktij.

Rezervēšana: obligāta.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

Umami Burger

Ņujorkieši ir kā traki pēc Shake Shack's burgeriem, tomēr Losandželosas Umami Burger (kas atrodas 5 vietās, ieskaitot Holivudu, Santamoniku un Los Feliz) piedāvā daudz izsmalcinātāku ēdienkarti, hipsteru stila interjeru un tādus īpašos piedāvājumus, kā trifeļu burgers, Hatch burgers (ar zaļajiem čilli pipariem), ceptus saldos kartupeļus, kokteiļus un interesantus desertus.

Adrese:  Umami Urban, 1520 N Cahuenga Blvd, Hollywood.
Kontakti: 001 323 469 3100 http://umamiburger.com.
Cenas:  burgeru cenas no $10.
Darba laiks: no svētdienas līdz ceturtdienai, no plkst. 11.00 līdz 23.00 un no piektdienas līdz sestdienai, no plkst. 11.00 līdz pusnaktij.
Rezervēšana: nav nepieciešama.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

Tender Greens

Šefpavāri Ēriks Oberholcers (Erik Oberholtzer), Mets Laimans (Matt Lyman) un Deivids Dreslers (David Dressler) izloloja ideju par Tender Greens, strādājot augsta līmeņa viesnīcā Shutters on the Beach. Restorāns piedāvā gardus organiskus ēdienus par pieņemamām cenām, piemēram, chipotle bārbekjū vistu, grilētu steiku un grilētus vietējos organiskos dārzeņus (katrs ēdiens izmaksās tikai US$10,50). Tender Greens tagad atrodams 6 vietās (ieskaitot Santamoniku, Holivudu, Kalversitiju (Culver City) un Pasadenu).

Adrese: Tender Greens, 6290 Sunset Boulevard, Hollywood.
Kontakti: 001 323 382 0380 www.tendergreensfood.com.
Cenas: pamatēdienu cena $10,50.
Darba laiks:  katru dienu, no plkst. 11.30 līdz 22.00.
Rezervēšana: nav nepieciešama.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!