Foto: stock.xchng
Tā ir unikāla iespēja redzēt tādus leģendāras apskates vietas kā Sarkanais laukums, Kremlis un Ļeņina kapenes. 24 stundu nerimstoša kņada, kas valda vienā no Eiropas dzīvīgākajām pilsētām – metropole ar vairāk kā 10 miljoniem iedzīvotāju; šeit atrodami daudzi naktsklubi, bāri un iepirkšanās centri.

Šeit baudīsiet arī kultūru - sākot ar žilbinošiem lielizmēra darbiem, kurus veidojuši tādi senie meistari kā Iļja Repins, un beidzot ar nenovērtējamām reliģiskām ikonām. Tretjakova galerija būs īstā vieta, kur atgūties no garas dienas Krievijas galvaspilsētā.

Vakarā uzposieties operas vai baleta izrādei. Ja atliek laiks, aizstaigājiet līdz Vecajam Arbatam - galvenajam tūrisma objektam Maskavā, kas reiz bija ievērojamāko Krievijas rakstnieku un komponistu mājvieta.

Kad apmeklēt?

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Labākie ir divi periodi: no maija sākuma līdz jūlijam, pirms vēl nav kļuvis pārāk auksts, un laikā ap Jauno gadu, lai pieredzētu neaizmirstamas un īstenas krievu ziemas ainavas.

Nokļūšana

Pirms došanās: visiem, kas iebrauc Krievijā no Rietumu valstīm, nepieciešama vīza.

Pārsēšanās: starptautiskie lidojumi uz Maskavu tiek apkalpoti divās lidostās - Domoģedovo un Šerementjevo. No Domoģedovo (www.domodedovo.ru) taksometrs līdz centram izmaksās aptuveni R2000 (47 eiro), tomēr uzmanieties no krāpniekiem.

Ekspreša vilciens, kas dodas uz Paveļetskij staciju gandrīz pašā centrā, būs labāks risinājums (R300, 45 minūtes) Vairāk informācijas šeit: www.domodedovo.ru/en/main/getting/1/aero. Starppilsētu autobusi (R200) dodas uz Domoģedovo staciju pilsētas dienvidos.

No Šeremetjevo lidostas (http://svo.aero/en) starppilsētu autobusi (R200, 30 minūtes) dodas uz Rečnoj Vokzal metro staciju, kas atrodas ziemeļos. Ekspreša vilciens (R300, 35 minūtes) dodas uz centrālo Beloruskij dzelzceļa staciju. Vairāk informācijas: http://svo.aero/en/aeroexpress.

Vilcieni: tiešie vilcieni no Parīzes vai Berlīnes, kas ilgst 24 stundas (rezervēšana: 020 7619 1083, www.europeanrail.com).

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports: biļetes skaistajā Maskavas metro (http://engl.mosmetro.ru) maksā fiksētus R30 (aptuveni 0.70 eiro) par vienu braucienu uz jebkuru vietu metro sistēmā. 20 biļešu komplekts maksā R500 (aptuveni 13 eiro). Plašā autobusu, tramvaju un trolejbusu sistēma ir lēta. Metro nav pieejamas norādes angļu valodā, tāpēc pārliecinieties, ka izkāpjat nepieciešamajā vietā.

Taksometri: pieejami daži uzņēmumi, kuros strādā angliski runājoši taksometru vadītāji. Vairāk informācijas šeit: www.welcometaxi.ru.

Automašīnu noma: Maskavas nepatīkamie satiksmes sastrēgumi padara automašīnu nomāšanu par bezjēdzīgu pasākumu. Pat ja dodaties ārpus pilsētas, labāk izvēlēties sabiedrisko transportu.

Kas jāzina pirms doties

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Svarīgi kontakti
Neatliekamā palīdzība: ievadiet 01 (ugunsdzēsības dienests), 02 (policija), 03 (ambulance) - ņemiet vērā, ka angļu valodā runās retais.
Tūrisma birojs un informācija: Maskavā nav tūrisma biroju.

Pamatfakti:

Valūta: rublis.

Telefona kods: Maskavā ir divi telefona kodi- 495 un 499 (ja zvanīsiet no ārvalstīm, priekšā jāliek 00 7). Kodiem priekša jāliek 8 - piemēram, 8- 495 1234567.

Vietējie likumi un etiķete

Lai gan situācija laika gaitā ir uzlabojusies, tomēr Krievijas policija vēl joprojām ir bēdīgi slavena ar attieksmi pret ārzemniekiem, tāpēc vienmēr nēsājiet līdzi dokumentus.

Ziedu dāvināšana Maskavas iedzīvotājiem ir ļoti delikāts etiķetes jautājums. Vienmēr pārliecinieties, ka ziedi ir nepāra skaitā, izņemot, ja dodaties uz bērēm, kur pieņemts nest pāra skaitā.

Ieejot kāda cilvēka privātajā dzīvoklī, novelciet apavus.

Apskates vietas



No Kremļa piļu diženuma līdz Vecā Arbata burzmai, kas ir vadošie Maskavas tūrisma objekti - šī pilsēta neļaus Jums garlaikoties.

Piecas galvenās apskates vietas

Sarkanais laukums

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Laukums, kurā kopš tā izveidošanas 15. gadsimtā, izpildīti nāves sodi, notikušas kronēšanas un Aukstā kara laika parādes. Šeit atrodas gan Ļeņina mauzolejs (atvērts no plkst. 10.00-13.00, slēgts pirmdienās, piektdienās; ieejas maksa) un psihodēliskie Svētā Bazila katedrāles torņi; nesen izveidotais GUM universālveikals padara Sarkano laukumu par vietu, kur modernā Krievija satiekas ar tās spilgto pagātni.

Metro: Revolūcijas laukums

Kremlis

Foto: Reuters/Scanpix

Kremlis ir vieta, kur atrodas Krievijas valdība; cietoksni izveidoja 1156. gadā. 15. gadsimtā cars Ivans III uzaicināja itāļu arhitektus uzraudzīt iespaidīgos rekonstrukcijas darbus, ieskaitot ievērojamās Granīta palātas celšanu.

Kontakti: (00 7 495 697 0349, www.kremlin.museum.ru).
Darba laiks: 10.00-17.00, izņemot trešdienas.
Ieejas maksa: Kremlis R500 (12.50 eiro), Valsts arsenāls R700 (17.00 euro).
Metro: Ļeņina bibliotēka

Vecā Arbata rajons

Nemanot aizvadīsiet pusi dienas, klaiņojot un apgūstot Vecā Arbata rajonu - dzīvīga kājāmgājēju zona ar daudziem ielu muzikantiem, bāriem un restorāniem.

Metro: Arbatskaja/Smoļenskaja.

Gorkija parks

Parks nosaukts par godu komunisma ēras rakstniekam Maksimam Gorkijam; tas atrodas Maskavas upes krastā un to no jauna atvērts 2012. gadā - tagad tajā pieejamas daudzas kafejnīcas, restorāni, brīvdabas vasaras kino, bezmaksas WiFi, kā arī šūpuļtīkli atpūtai (protams, ja to atļauj laika apstākļi). Pieejamas arī laivas un neliels atrakciju parks.

Kontakti: (00 7 495 933 3201, www.propark.ru - tikai krievu valodā), Krimsky Val 9.
Metro: Kultūras parks

Tretjakova galerija

Šeit atrodas pasaulē lielākā Krievijas mākslas kolekcija. Galvenie apskates objekti - no tādiem māksliniekiem kā Iļja Repins, Mihails Vrubels un slavenais ikonu gleznotājs Andrejs Rubļovs. Daudzi 20. gadsimta mākslas darbi apskatei pieejami Jaunajā Tretjakova galerijā (vairāk informācijas galvenajā mājas lapā).

Kontakti: (00 7 495 953 1051, www.tretyakovgallery.ru/en).
Darba laiks: 10.30-19.30, pirmdienās slēgts.
Ieeja: R450 (11.23 euro).
Metro: Tretjakovskaja.

PADOMS

Ļeņina mauzolejā nav atļauts ienest kameras, pat somas ne. Tāpēc novietojiet tās kādā drošā vietā vai arī atstājiet viesnīcā.

Dienas ceļojumi

Sergijev-Possad

Mazajā Sergijev-Possad pilsētiņā atrodas 14. gadsimta Svētā Sergeja Svētās Trīsvienības klosteris (www.stsl.ru); ceļojums uz šo pilsētu ļaus iepazīt ne tikai Krievijas vienu no svarīgākajām reliģiskajām vietām, redzēsiet arī, kāda ir dzīve ārpus galvaspilsētas. Šeit atrodas vairākas acij tīkamas baznīcas un pilis; neapšaubāmi viskrāšņākā ir 16. gadsimta Debesīs uzņemšanas katedrāle. Līdz klosterim iespējams nokļūt ar vilcienu no Maskavas Jaroslavskij stacijas aptuveni stundas laikā.

Arkhangeļskoe

Šī 18.gadsimta lauku īpašums atrodas 30 minūšu autobusa vai taksometra brauciena attālumā no Tušinskaja metro stacijas; lielisks galamērķis atpūtas braucienam ārpus Maskavas. Šeit varēsiet aizvadīt dienu, iepazīstot teritorijas pilis un dārzus.

Atvērts darba dienās, no plkst. 9.00-18.00; nedēļas nogalēs no plkst. 9.00-19.00.

PADOMS

Maskavā nav tūrisma biroju, bet informāciju par tuvākajiem šoviem varat uzzināt The Moscow Times (www.themoscowtimes.com) - galvaspilsētas bezmaksas laikraksts angļu valodā.

Naktsdzīve



Visi ir dzirdējuši, ka Maskava ir "pilsēta, kas nekad neguļ". Šeit atrodami gan mazi bāri, gan "elitāri" naktsklubi. Krievijas galvaspilsētas piedāvājumā ir viss, kas nepieciešams, lai aizvadītu neaizmirstamu nakti.

Jean-Jacques

Franču stila bārs ar vilinošu ēdienu, vīnu un alus piedāvājumu. Mājīgais un jautrās atmosfēras ieskautais Jean-Jacques atrodas neliela gājiena attālumā no Vecā Arbata.

Adrese: Nikitskij bulvar 12 (Metro: Arbatskaja)
Kontakti: 00 7 495 690 3886, www.jan-jak.com
Cenas: vīns no R150 par glāzi.
Darba laiks: katru dienu, 24 stundas.

Bilingua

Iecienīta vieta Maskavas intelektuāļu un studentu vidū. Bilingua pieejams arī grāmatu veikals.

Adrese: Krivokolenij Per 10 (Metro: Čistije Prudi)
Kontakti: 00 7 495 623 9660, www.bilinguaclub.ru
Cenas: alus no R80.
Darba laiks: katru dienu, 24 stundas.

Kitaiskii Ljotčik

Labi paēdīsiet un pēc tam varēsiet noklausīties kādas līdz šim nepazīstamas grupas koncertu. Šis ir draudzīgas atmosfēras pārpildīts bārs/kafejnīca/dzīvās mūzikas atskaņošanas vieta.

Adrese: Ļubjansky Per 25/12 (Metro: Kitai Gorod)
Kontakti: 00 7 495 624 5611, www.jao-da.ru
Cenas: alus no R100
Darba laiks: katru dienu, 24 stundas

Propaganda

Viens no Maskavas vecākajiem un slavenākajiem klubiem. Propaganda piedāvā regulārus pasākumus ar dīdžejiem no Rietumu valstīm, nodrošinot svaigāko mūzikas piedāvājumu visiem apmeklētājiem.

Adrese: Boļšaja Zlatoustinskij Per 7 (Metro: Kitai Gorod)
Kontakti: 00 7 495 624 5732, www.propagandamoscow.com
Cenas: alus no R100.
Darba laiks: katru dienu, 24 stundas.

Ļudji kak Ļudji

Šis viesmīlīgais bārs-kafejnīca ir ļoti iecienīts pirms klubu apmeklējuma stundās.

Adrese: Soļanskij tupik 1-4 (Metro: Kitai-Gorod)
Kontakti: 00 7 495 621 1201, www.ludikakludi.com
Cenas: vīns no R175 par glāzi.
Darba laiks: pirmdiena-ceturtdiena un svētdiena, 8.00-23.00; piektdiena-sestdiena, 8.00-6.00.

IETEIKUMS

"Baltika" nav vienīgais Krievijas alus. Ir vērts nogaršot arī "Zolotaja Bočka" un "Klinskoe".

Restorāni

Iespējams krievu virtuve nav tik izslavēta, kā citas, tomēr Maskavā ir atrodamas vietas, kur nobaudīt ko patiešām labu. Daudzi no ēdieniem, iespējams, izklausīsies daudz sliktāk, nekā tie patiesībā garšo, piemēram, tradicionālais ščī jeb kāpostu zupa.

Godunov

Neliela gājiena attālumā no Sarkanā laukuma atrodas Godunov, uz kura galdiņiem pasniegs tradicionālo krievu virtuvi - pankūkas, boršču, stori un daudzus citus gardumus.

Adrese: Teatraļnaja laukums 1 (Metro: Teatraļnaja)
Kontakti: 00 7 495 698 4480, www.godunov.net
Cenas: lenčs 41 eiro; vakariņas 59 eiro.
Darba laiks: katru dienu, no 12 pēcpusdienā-pusnaktij.
Rezervācija: obligāta.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

Café Pushkin

Lai gan nosaukums Café Pushkin liek domāt, ka tā ir kafejnīca, tomēr tas nenoliedzami ir restorāns, kurā pasniedz perfekti pagatavotus franču un krievu virtuves ēdienus; izcila apkalpošana.

Adrese: Tverskaja Bulvar 26a (Metro: Tverskaja)
Kontakti: 00 7 495 739 0033, www.cafe-pushkin.ru/en
Cenas: lenčs 41 eiro; vakariņas 59 eiro.
Darba laiks: katru dienu, 24 stundas.
Rezervācija: obligāta.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

Genazvale
Šeit pasniedz gardus gruzīnu ēdienus (patiks veģetāriešiem); Genazvale atrodas netālu no Vecā Arbata. Šī vieta ir kā daļa no Dienvidkaukāza, kas atvesta uz Maskavu. Nogaršojiet khachapuri, kas pildīts ar sieru.

Adrese: Novij Arbat 11 (Metro: Arbatskaja)
Kontakti: 00 7 495 697 9453, www.restoran-genatsvale.ru
Cenas: lenčs 32 eiro; vakariņas 45 eiro.
Atvērts: katru dienu, no 12 pēcpusdienā-pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem visas vadošās kredītkartes.

Mari Vanna

Iestādes interjers veidots kā mājīgs, bohēmas ieskauts dzīvoklis. Mari Vanna specializējas krievu "mājas virtuves" ēdienos. Šeit nav izkārtnes, tāpēc jānospiež durvju zvans dzīvoklim Nr. 10.

Atrašanās vieta: Spiridonojevskij Per 10 (Metro: Puškinskaja)
Kontakti: 00 7 495 650 6500, www.marivanna.ru/msk
Cenas: lenčs 31 eiro; vakariņas 47 eiro.
Darba laiks: katru dienu, 9.00-23.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem Visa un MasterCard.

Mu-Mu

Šī vieta nosaukta par godu Ivana Turgeņeva stāstam. Mu-Mu pasniedz lētus, bet labus eiropeiskus un krievu ēdienus. Āra galdiņi ir lieliski piemēroti ģimenēm, protams, ja ir atbilstoši laika apstākļi.

Atrašanās vieta: Uitsa Arbat 4 (Metro: Arbatskaja)
Kontakti: 00 7 495 691 8588, www.cafemumu.ru
Cenas: lenčs 17 eiro; vakariņas 30 eiro.
Darba laiks: katru dienu, 9.00-23.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: tikai skaidrā naudā.

PADOMS

Maskavā ļoti populārs ir suši, tomēr šeit ir ļoti maz vietu, kur to var nobaudīt.

Iepirkšanās



Nav lielas jēgas kā suvenīru izvēlēties krievu melno kaviāru vai vodku, jo abas lietas par līdzīgām cenām un iespējams pat labākas kvalitātes varēsiet atrast arī savā valstī. Tomēr ir vērts apsvērt sarkanā kaviāra un laša ikru iegādi. Šīs mazāk zināmās delikateses meklējiet lielākos lielveikalos, piemēram, Sedmoi Kontinent (atrodas daudzviet pilsētā).

Tverskaja, kas atrodas centrālajā Maskavas daļā, patiks tiem, kas vēlas tērēt naudu, iegādājoties jaunāko modi. Šeit atrodas arī 19. gadsimta Eliseevskij pārtikas veikals (www.eliseevskiy.ru); adrese - Tverskaja 14. (Metro: Puškinskaja). Šo vietu vērts apmeklēt kaut vai izcilā interjera dēļ.

Dažāda veida klasiskos suvenīrus atradīsiet Izmailovskij tirgū, kas atrodas 3-ja Parkovaja. (Metro: Izmailovskij Park). Šeit varēsiet atrast matrjoškas, padomju laika piemiņas lietas, gramofonus un pašdarinātus šaha galdiņus.

PADOMS

Uzmanieties no viltotiem padomju laika suvenīru piedāvājumiem. Ja šķiet, ka piedāvājumā ir kaut kas viltots, tad visticamāk tā arī ir. Valsts Drošības Dienesta pulksteņi visbiežāk ir ražoti pēc-padomju laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!