Foto: Shutterstock

Idilliskas pludmales, vasarīgs miers, lēns dzīves ritms, zaļi pakalni un lepni, eksotiski džungļi – ne velti Seišelu salas tiek sauktas par paradīzes salām. Ceļotāji tur bauda gan privātumu un lutinošu atpūtu, gan gardu kreoliešu virtuves pieredzi, gan aktīvu izklaidi – ekskursijas uz interesantākajām vietām vai netālām salām, ūdens sporta aktivitātes. Tūroperatora "Novatours" ceļotāja Liāna dalās ieteikumos, kāpēc vērts ceļot uz šo salu.

Seišelu salas ir 115 salu valsts Indijas okeānā. Tās centrālo daļu veido četras galvenās salas: Mae, Pralēna, Silueta un Ladiga. No tām lielākā ir Mae, kur dzīvo lielākā daļa valsts iedzīvotāju (gandrīz 90 procenti). Te atrodas arī valsts galvaspilsēta Viktorija un galvenā lidosta. Šai salai ir labākie savienojumi ar citām salām un plašākais tūristu mītņu piedāvājums – no augstākās klases viesnīcām un villām līdz pieticīgākiem dzīvokļiem.

Naktsmītņu dažādība


Liāna vērš uzmanību, ka Seišelu salās viesnīcas tiek klasificētas pēc vietējās sistēmas, pamatojoties uz numuru skaitu un viesnīcas lielumu. "Izmitināšanas un pakalpojumu kvalitāte ir ļoti dažāda – pat vienā viesnīcā var būt dažāda veida numuriņi. Seišelu salās nav lielu ēku, līdz ar to nebūs milzīgu atpūtas kompleksu, pārsvarā ir atsevišķas villas, vienas vai vairāku istabu brīvdienu mājas. Pieejami arī eleganti apartamenti ar privātiem baseiniem un skatu tālos plašumos. Atpūtnieku privātums tiek rūpīgi sargāts, pludmales pie viesnīcas atrodas nomaļākās vietās, tāpēc tās parasti izbauda tikai viesnīcu viesi," stāsta ceļošanas eksperte.

Pēc Liānas teiktā, ir arī diezgan daudz vienkāršāku, bet mājīgu viesnīcu skaistās vietās, līčos. Šīs pārsvarā ir dzīvokļu tipa naktsmītnes, kurās netiek piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi, bet ir virtuves, kurās viesi paši var pagatavot maltītes.

Transporta iespējas


Seišelu salas piesaista atpūtniekus no visas pasaules ne tikai ar savām skaistajām pludmalēm, burvīgajiem līčiem, dzidru un siltu okeāna ūdeni, bet arī ar iespaidīgu eksotisko dabu, tāpēc, šeit esot, noteikti vērts izpētīt ne tikai to salu, kur ciemojies, bet arī citas.

Mae sala nav liela, to var ērti iepazīt, dodoties izbraucienā ar īrētu automašīnu, taču nevajadzētu aizmirst, ka satiksme notiek pa kreiso pusi. Droši var izmantot arī taksometra pakalpojumus. Daudzi autovadītāji piedāvā privātas ekskursijas uz interesantākajām salas vietām. Liāna piemetina, ka attālumus nevajadzētu mērīt kilometros, bet minūtēs, jo ceļi nereti vijas cauri kalniem, tāpēc dažu kilometru attāluma mērošana prasa ilgāku laiku nekā parasti.

"Protams, var braukt arī ar vietējo transportu, taču jābūt gatavam, ka brauciens var ieilgt, autobuss ne tikai lēni virzās, bet arī bieži apstājas. Ja ieplānotais galamērķis nav pārāk tālu, droši vien ātrāk to izdosies sasniegt pastaigājoties," iesaka Liāna. Savukārt uz salām var ērti ceļot ar laivām un prāmjiem.

Foto: Shutterstock

Mae salas bagātais apskates vietu piedāvājums


Mae salā ir tikai viena liela pilsēta – tā galvaspilsēta Viktorija, kuru var izpētīt pusstundas laikā. Apmeklētākā pilsēta ir Beau Vallon, kas vienmēr sagaida ar Āfrikas ritmiem un mājīgiem restorāniem, garu, gleznainu pludmali un dažādām ūdens aktivitātēm. Mazās zvejnieku pilsētiņas vai ciemi, kuru nosaukumi saistās ar līču (franču valodā "anse") un pludmaļu nosaukumiem, priecē ar svaigu jūras velšu ēdieniem.

Foto: Shutterstock

Liāna Mae salā iesaka apmeklēt Viktorijas vēstures muzeju, iespaidīgi skaisto "Mont Fleuri" botānisko dārzu, apskatīt Seišelu salu milzu bruņurupučus un apmeklēt tirgu, kur var iegādāties eksotiskus augļus un svaigas jūras veltes. Uzmanību piesaista arī miniatūrais pulksteņa tornis, kas tiek uzskatīts par Viktorijas simbolu, un krāsainais hinduistu templis.

"Braucot no galvaspilsētas gar krastu uz dienvidiem, apmeklējiet Takamakas ruma fabriku, kas atrodas 18. gadsimta tradicionālā Seišelu salu koloniālā stila savrupmājā. Muižā varēs redzēt, kā top rums no cukurniedrēm, piedalīties degustācijā, iegādāties dzērienu līdzi ņemšanai, kā arī baudīt to kopā ar gardās kreoliešu virtuves ēdieniem", iesaka Liāna.

Pludmales atpūtas kārotājiem noteikti jāapmeklē vienu no populārākajām salas pludmalēm – "Anse Royale", kur iespējams arī nirt un apbrīnot zemūdens krāspilno pasauli. Salas dienvidos atrodas viena no skaistākajām salas pludmalēm "Anse Intendance", ko ieskauj kokospalmas.

Atpūšoties Mae salā, vērts ieplānot arī pārgājienu, ņemot vērā, ka ziemeļu pusē ir vairāk kalnu, bet dienvidu pusē daudz zaļumu un sulīgas veģetācijas. "Pārgājieni šajā salā vienmēr ir ļoti interesanti, jo pastaigājoties var apbrīnot savvaļas eksotiskos augus, kurus Latvijā audzējam kā telpaugus," stāsta Liāna.

Foto: Shutterstock

Milzu kokosrieksti Praslinas salā


Kad Mae sala ir iepazīta, ceļotāja iesaka apmeklēt Praslinas salu, kas no Mae salas ar prāmi sasniedzama aptuveni 45 minūšu laikā.

Arī šī sala sagaida viesus ar izmitināšanas iespējām, taču tā ir krietni mierīgāka. Uz salas dzīvo aptuveni deviņi tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa strādā tūrisma jomā. Liāna salu apceļoja ar taksometru, kura šoferis minēja, ka Praslīnā elektrība ieviesta tikai ap 1970. gadu. "Tiešām, tā ir civilizācijas maz skarta sala, kuras daba ir patiesi unikāla," stāsta ceļotāja.

Foto: Shutterstock

Īpaša apciemojuma vērts ir "Vallee de Mai" dabas liegums, kurā aug palmas, kuru lapu platums sasniedz sešus metrus, bet garums – pat 14 metrus. Vēl pārsteidzošāki ir to augļi – jūras kokosrieksti, kas pēc formas atgādina cilvēka sēžamvietu. Šie gigantiskie rieksti sver aptuveni 20 kilogramus. "Ja rodas kārdinājums iegādāties šādu suvenīru, pērciet tikai sertificētos veikalos un saņemiet pirkumu apliecinošu dokumentu. Rieksti nav lēti, tie maksā 300 līdz 400 eiro," norāda Liāna. Ja paveicas, parkā var redzēt retu melno papagaili.

Ikoniska pludmale Ladiga salā


Ar prāmi 15 minušu brauciena attālumā no Praslinas salas atrodas Ladiga sala. Tā ir ļoti maza sala, apmēram 10 kvadrātkilometru platībā. Galvenais transports uz salas ir velosipēdi.

Pludmali sauc "Anse Source d'Argent", taču to dēvē arī par pludmaļu Meku un tā ir viena no visvairāk fotografētajām pludmalēm pasaulē. Pludmale atrodas nacionālā lieguma teritorijā, kurā ieeja ir par maksu. Ar ūdeni nogludinātas dažādu formu granīta akmeņu ainavas un dzidri zilais ūdens atņem vārdus, šeit laiks apstājas.

Liāna iesaka salu iepazīt, dodoties izbraucienā ar velo: "Parkā, kas atrodas blakus "Anse Source d'Argent" pludmalei, aug kokosriekstu un vaniļas plantācijas un dzīvo lielie Aldabras bruņurupuči. Salas piekraste ir bagāta ar apburošām pludmalēm, kur pa smiltīm rāpo dažādu krāsu un izmēru krabji, krastā nāk haizivju mazuļi un daudz eksotisku zivju."

Foto: Shutterstock

Draudzīgi un sirsnīgi salu saimnieki


Pēc Liānas teiktā, vietējie iedzīvotāji ir draudzīgi, mierīgi un izpalīdzīgi: "Cilvēki nav uzmācīgi. Ja kaut ko parāda vai dod padomu, atlīdzību negaida. Kādu vakaru gribējām pludmalē pasūtīt dzērienu, bāra darbinieks jau bija pabeidzis darbu, bet viņš gan atrada kokosriekstu, ar ko pacienāt, gan piedāvāja mums bezmaksas maltīti."

Labākais laiks apmeklēšanai – ziemā


Seišelu salās ir divas sezonas: no novembra līdz martam un no aprīļa līdz oktobrim. Labākais laiks, kad turp doties, ir Latvijas ziema. "Es Seišelu salās viesojos decembrī. Lietus lija tikai vienu reizi un ļoti īsu laiku – tropu lietus," atceras Liāna.


Gaisa temperatūra visu gadu ir vienāda, taču karstums ceļotāju netraucēja: "Protams, tiešie saules stari var ātri apdedzināt, taču, pateicoties saules siltumam, okeāna ūdens ir ļoti silts. Atkarībā no līča, dažreiz šķita, ka neeju okeānā, bet eju vannā."

Kreoliešu virtuve un līdzi ņemamie ēdieni


Kā stāsta Liāna, salu ēdienkartē dominē kreoliešu virtuve. No tās bagātīgā klāsta īpaši ieteicams nogaršot rīsu sautējumus ar jūras veltēm, zivi. "Ārkārtīgi priecēja augļu piedāvājums: kokosrieksti, mango un citi eksotiskie augļi. Lai kur dotos, svaigus augļus vienmēr var nopirkt," stāsta ceļotāja.

Atpūtnieki Seišelu salās remdē slāpes ar svaigu tikko novāktu kokosriekstu ūdeni un bauda svaigi spiestas sulas no eksotiskiem augļiem. Liāna atceras, ka viena no interesantākajām garšu pieredzēm bija salda greipfrūtu sula sajaukumā ar sāli. Ir vairāki banānu veidi, un šeit var nogaršot retus eksotiskus augļus, piemēram, maizes augļus.


Apmeklējot Seišelu salas, suvenīriem vislabāk iegādāties dažādas garšvielas, no kurām dažas Latvijā nav pieejamas, piemēram, kanēļa lapas. Salās aug arī vaniļa, no kokosriekstu eļļas tiek gatavoti daudzi kosmētikas līdzekļi, kā arī ārkārtīgi smaržīgie jostro ziedi. Šie aromāti vēl ilgi atgādinās par brīnišķīgāko atpūtu Paradīzes salās.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!