Agrāk tūristi devās uz Pērtu lielākoties ziņkārības vadīti, lai uzzinātu, kāda ir dzīve pasaules visizolētākajā pilsētā. Ilgu laiku Rietumaustrālija kultivējusi kontinenta malas imidžu – šī ir vieta ar kobaltzilām debesīm, senām raktuvēm, pērļu medniekiem un saulē iedegušiem sērfotājiem. Tomēr pilsēta pie Svanas (Swan) upes pakāpeniski sāk atbrīvoties no sava "pusaudža" neveikluma. Plaukstošā vietējā ekonomika piesaista jaunos talantus un investīcijas no visas pasaules. Izslavētais pilsētas "Vidusjūras dzīvesstils", kura pamatā ir burāšana, dzīves baudīšana un pludmale, tagad daudziem šķiet neizsakāmi pievilcīgs.

Izsmalcināti restorāni, arvien labāks viesnīcu piedāvājums, kā arī dabas tūrisms nenoliedzami uzlabo Pērtas tēlu. Pērtas iedzīvotāji mūsdienās neuzskata savu izolētību kā kaut ko negatīvu – viņi iemācījušies no tās gūt labumu, jo tieši tas atšķir pilsētu no konkurējošajām "vecajām" pilsētām - Sidnejas un Melburnas. Daudzās jomās pērtiešiem patiešām izdodas izvirzīties vadībā, piemēram, Rietumaustrālijas vīns ir iemantojis pasaules atzinību.

Patīkamais klimats (Pērtā ir vairāk saulainu dienu nekā citās Austrālijas pilsētās), moderna un skaista vide padara pilsētu par ļoti saistošu vietu tūristiem. Pērtas iedzīvotāji ir ļoti dāsni un viesmīlīgi - viņi labprāt uzņem savā pilsētā viesus.

Kad doties?

Tā kā Pērta atrodas Rietumaustrālijas dienvidu daļā, tā ir aktuāla visu gadu. Lai gan vietējie ziemas mēnešos noskurināsies, jo "ir vēss", jebkuram tūristam no Rietumeiropas šādi laika apstākļi liksies ļoti patīkami; vidējā ziemas temperatūra šeit ir 14oC. Vasaras ir garas, karstas un sausas, kā arī ļoti piemērotas Pērtas iepazīšanai. Vasaras temperatūras Rietumaustrālijas galvaspilsētā var sasniegt līdz pat 30oC, tāpēc nodrošinieties ar saules aizsarglīdzekļiem. Pilsētas iedzīvotāju skaits strauji palielinās, tomēr vietējie joprojām saglabā savu mierīgo attieksmi pret ikdienas ritējumu. Patiesībā Pērta liksies kā pilsēta, kur lielāko gada daļu iedzīvotāji ir brīvdienu noskaņojumā.

Nokļūšana

Lidojumi uz Pērtas Starptautisko lidostu (Perth International Airport).

Pārvietošanās

Ierašanās Pērtas lidostā

Modernā Pērtas lidosta atrodas 12 km attālumā no pilsētas. Brauciena līdz Pērtas centram ilgs aptuveni 40 minūtes. Iekšzemes un starptautiskie termināli viens no otra ir atdalīti. Pieejami starppilsētu autobusu pakalpojumi. Starptautiskajā terminālī kopš 2012. gada notiek uzlabošanas darbi; plānots darbus pabeigt 2014. gadā.

Transports no lidostas uz pilsētu 

Taksometri un lidostas starppilsētu autobusi nodrošina satiksmi no lidostas uz pilsētu. Par taksometru vienā virzienā būs jāmaksā aptuveni $40. Lidostas starppilsētas autobusi apkalpo gan no iekšzemes, gan no starptautiskajiem termināliem. Samaksa par braucienu vienā virzienā no iekšzemes termināla uz pilsētu ir $15, bet no starptautiskā termināla - $18. Pieejamas ģimeņu un grupu atlaides. 

Autobusi, vilcieni, prāmji

Pērtā ir salīdzinoši laba sabiedriskā transporta sistēma – ar izvērstiem vilcienu un autobusu tīkliem. Prāmji apkalpo pasažierus pa Svanas upi, aizvedot tos no pilsētas uz Dienvidpērtu. Ātrgaitas prāmji savieno Pērtu, Frīmantlu (Fremantle) un Rotnestas salu (Rottnest Island). Ceļotājiem iespējams izmantot bezmaksas CAT autobusu pakalpojumus, kas savieno Pērtu, Kings Park un Barrack Street prāmju piestātni.

Pērtas taksometri

Pilsētā pieejami daudzi taksometri, tomēr vakaros tie mēdz būt ļoti pieprasīti un aizņemti. Daudzi taksometru vadītāji nepieņem pasažierus no ielas, tāpēc labāk dodieties uz tuvāko taksometru pieturu. Varat arī pasūtīt taksometru telefoniski jau iepriekš. Divi galvenie Pērtas taksometru uzņēmumi ir Swan Taxis (13 1330) un Black and White (131 008) – abi pieņem tiešsaistes un telefoniskas rezervācijas.

Ieteikums: Brauciens ar vilcienu no Pērtas uz Frīmantlu sagādās lielisku dienu bez raizēm. Varēsiet ne tikai iepazīt veco ostas pilsētu, bet arī izkāpt un pakavēties kādā no pilsētas slavenajām pludmalēm, piemēram, Cottesloe vai Swanbourne. DayRider caurlaide ($7.70) ļauj visu dienu neierobežoti pārvietoties ar autobusiem, vilcieniem un prāmjiem - pēc plkst. 9.00, darba dienās. 

Kas jāzina, pirms doties

Krāpnieki

Interneta vidē iespējams atrast diskusijas par cilvēkiem, kurus apkrāpuši autonomas uzņēmumi, kas liek maksāt lielas soda naudas par neesošiem automašīnas bojājumiem. Pirms lietošanas rūpīgi aplūkojiet automašīnu. Nofotografējiet jebkāda veida bojājumus. Iegādājieties papildu apdrošināšanu, lai samazinātu savu atbildību. Naktī neatstājiet automašīnu ielas malā.

Noderīgi fakti

Valūta: Austrālijas dolārs

Vietējie likumi un etiķete

Pērta savā ziņā ir mačo pilsēta – vīriešiem patīk pievērst uzmanību ar savu izskatu. Standarta vīriešu kārtas pērtieša veidolā ietilpst šorti, sporta krekls bez piedurknēm un pludmales čības. Tūristus, iespējams, pārsteigs fakts, ka bāros un restorānos bieži vien no klientiem tiek lūgts ievērot dress code, kas pieprasa, lai visi klienti valkātu atbilstošu apģērbu, proti, pēc iespējas vienkāršāk. Vietējiem vīriešiem patīk apmeklēt "trūcīgi ģērbto bārus", kuros apkalpojošās daiļā dzimuma pārstāves valkā pieticīgu veļu (un dažreiz pat vēl mazāk).

10 apskates vietas Pērtā

Kings Park

Kings Park, kas nosaukts par godu karalim Edvardam VII (Edward VII), ir viens no Pērtas lepnumiem. Parkā mijas krūmiem apauguši neapstrādāti zemes apgabali, kopti zālieni, botāniskie dārzi, kara memoriāli un izglītojošas ekspozīcijas. 4 kvadrātkilometrus lielais parks ir pasaulē lielākais, kas veidots kādas pilsētas teritorijā. Piemērota vieta pastaigām vai mierīgam piknikam.

Adrese: Kings Park Road, Perth.
Kontakti: +61 8 9480 3600; www.bgpa.wa.gov.au.
Cenas un darba laiki: bezmaksas ieeja, atvērts katru dienu.

Peldiet, snorkelējiet vai sērfojiet

Pērtā viss grozās ap pludmali – izvēlei pieejamas 19 dažādas pludmales. Ikviens atradīs sev piemērotāko, neatkarīgi, vai esat izcils peldētājs vai tikai iesācējs. Visslavenākās pludmales ir Cottesloe (ar glābēju dienestu), Scarborough (sērfošanai un vindsērfingam), City Beach (peldēšanai), Trigg (sērfošanas profesionāļiem) un Mettams Pool (peldēšanai). Tālāk atrodas Rockingham Beach, ko iecienījušas ģimenes ar bērniem.

Svanas ieleja (Swan Valley)

Tikai 25 minūšu brauciena attālumā no Pērtas atrodas Svanas ieleja – viens no Rietumaustrālijas svarīgākajiem vīna audzēšanas apgabaliem. Vīna cienītāji labi zina vārdus
Sandalford
,
Houghton
un
Jarrah Ridge
, bet šajā reģionā ražo arī alu, sierus, olīveļļu un citas delikateses.

Adrese: Swan Valley Visitor Centre, Meadow un Swan ielu stūris, Guildford.
Kontakti: +61 8 9379 9400; www.swanvalley.com.au.

Frīmantla

Rosīgajā 19. gadsimta Frīmantlas ostā nokļūt ir itin viegli, braucot ar automašīnu, vilcienu vai prāmi. Bez Viktorijas laika ēkām, kas ir labi saglabātas līdz mūsdienām, šeit atradīsiet arī dažas kolonijas laika pērles, piemēram Frīmantlas cietumu (Fremantle Prison). Arī Frīmantlas tirgus (Fremantle Markets) radīs lieliskus iespaidus; tirgus atvērts piektdienās, sestdienās un svētdienās no plkst. 9.00.

Adrese: Fremantle Visitor Centre, Kings Square, Fremantle.
Kontakti: +61 8 9431 7878; www.fremantlewa.com.au.

Vērojiet saulrietu

Pērtā iespējams nolūkoties uz krāšņākajiem saulrietiem pasaulē - neaprakstāmas sajūtas, vērojot, kā saule ienirst Indijas okeānā (noskaņu lieliski papildinās glāze vietējā vīna). Atrodiet sev vietu kādā no pilsētas daudzajām pludmalēm – populārākā vieta ir Cottesloe - un pacietīgi gaidiet dabas izrādes sākumu. Lielisks sākums turpmākajām vakara gaitām.

Rietumaustrālijas Akvārijs (The Aquarium of Western Australia)

Dodieties piedzīvojumos, iepazīstot 12 000 km garo piekrastes līniju, sākot no Dienvidu okeāna līdz pat tropiskajiem dienvidiem. Pa ceļam varēsiet snorkelēt kopā ar haizivīm vai pastaigāties pa īstu koraļļu rifu. Laikā no septembra līdz decembrim pieejamas vaļu vērošanas ekspedīcijas.

Adrese: 91 Southside Drive, Hilary's.
Kontakti: +61 8 9447 7500; www.aqwa.com.au.
Cenas un darba laiks: $29 (pieaugušie), $17 (bērni). Atvērts katru dienu, no plkst. 10.00-17.00.

Rockingham Wild Encounters

Vai kādreiz esat iedomājušies sevi peldam kopā ar delfīniem, vai arī rotaļājoties ar pingvīniem vai jūras lauvām? Šis uzticamais un klientu augstu vērtētais uzņēmums piedāvā dažāda veida dabas tūres, izmantojot pielāgotus transportlīdzekļus. Pieejami pārbraucieni ar autobusiem no Pērtas.

Adrese: 153 Arcadia Drive, Shoalwater.
Telefona numurs: +61 8 9591 1333; www.dolphins.com.au.
Cenas un darba laiks: $205 (peldēšana un delfīnu tūre). Atvērts katru dienu no 1. septembra līdz 4. jūnijam.

Zvana tornis (Bell Tower)

82,5 m augstajā tornī atrodas 12 zvani no Londonas St Martins-in-the-Fields. Pat, ja jums neinteresē zvani, ir vērts uzkāpt tornī, lai nolūkotos uz skaistajām ainavām pār Svanas upi.

Adrese: Barrack Square, Riverside Drive.
Kontakti: +61 8 6210 0444; http://swanbells.com.au.
Cenas un darba laiks: $14 (pieaugušajiem), $9 (bērniem/atlaides). Atvērts katru dienu no plkst. 10.00.

Frīmantlas cietums

Aizraujošais cietuma komplekss ir celts 19. gadsimta 50. gados; tagad tas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Cietums darbojās līdz 1991. gadam, tagad tas atdots tūristu apskatei. Pieejamas dažādas tūres, ieskaitot tūri pa pazemes tuneļiem.

Adrese: The Terrace, Fremantle.
Kontakti: +61 89336 9200; www.fremantleprison.com.au.
Cenas un darba laiks: dienas tūre $19 (pieaugušie), $10 (bērni).

Jūrniecības muzejs (Maritime Museum)

Rietumaustrālijas Jūrniecības muzejs stāsta par Eiropas ēras jūrniecības un ekspedīciju vēsturi. Muzeja ekspozīcijā aplūkojama jahta Australia II, zemūdene un kapteiņa Kuka kuģa Endeavour kopija. Kopumā pieejamas sešas galerijas.

Adrese: Victoria Quay, Fremantle.
Telefona numurs: +61 8 9431 8334; http://www.museum.wa.gov.au ;
Cenas un darba laiks: $10 (pieaugušie), $3 (bērni). Atvērts katru dienu no plkst. 9.30 -17.00 (izņemot trešdienas).

Vienas dienas ekskursijas

Rotnestas sala (Rottnest Island)

Vairākas Rietumaustrālijas iezemiešu paaudzes pavada savas brīvdienas uz šīs sausās, lielākoties ar satiksmi nenoslogotās salas. Rotnesta saglabājusi savu pirmatnīgumu un ģimenei draudzīgo atmosfēru. Noīrējiet velosipēdu un atrodiet kādu pamestu pludmali. Okeāns šeit ir kristālskaidrs. No Pērtas un Frīmantlas pieejama regulāra prāmju satiksme.

Mandura (Mandurah)

75 km no Pērtas atrodas Mandura – plaukstoša un rosīga piekrastes pilsēta ar restorāniem un plašu aktivitāšu piedāvājumu svaigā gaisā. Izvēlieties kruīzu pa Peel-Harvey Estuary upes grīvu vai nobaudiet austeres Dolphin Quay piestātnē.

Jorka (York)

Jorka ir kā apslēptais dārgums – senākā iekšzemes apmešanās vieta štatā, kur atradīsiet daudzas skaistas un vecas ēkas, vīna dārzus un pārbaudītas pārgājienu takas. Eivonas upi (Avon River) iecienījuši kanoe braucēji. Pilsētā ir daudzas kafejnīcas un ģimenēm draudzīgi krodziņi. 

Pērthilsa (Perth Hills)

Pērthilsas apgabals veido tādu kā centru starp Mandaringas (Mundaring) un Kalamandas (Kalamunda) pilsētām; tajā atradīsiet svaigāko, štatā pieejamo produkciju un plašu brīvdabas aktivitāšu piedāvājumu, piemēram, pārgājienus, braukšanu ar kalnu velosipēdiem un zirgu izjādes. Papildu bonuss visam piedāvājumam – gleznainas dabas ainavas.

Svanas ieleja

Iepazīstiet šo teritoriju, dodoties īsā ekskursijā no Pērtas, tomēr, ja iespējams, uzkavējieties šeit ilgāk – tas ir tā vērts. Šeit varēsiet apmeklēt vairāk kā 40 vīna darītavas, kā arī siera, olīveļļas un alus darītavas, piemēram, Feral Brewing. Pieejamas arī tūres ar pavadoņiem.

IETEIKUMS

Gluži tāpat kā citās Austrālijas pilsētās, Pērtā ir ļoti intensīva satiksme. Gleznainā Frīmantlas pilsēta cenšas šo situāciju mainīt, ieviešot bezmaksas velosipēdu pieejamību pilsētas viesiem. Free Wheeling Fremantle atrodas Shop 76 E-Shed Victoria Quay un bez maksas nodrošina viesiem velosipēdus, kartes un ķiveres (jāizmanto obligāti). Pakalpojums ir pieejams: vasarās no trešdienas līdz svētdienai, bet ziemas mēnešos no trešdienas līdz ceturtdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!