Foto: Shutterstock

Saule, vējš, krāšņa daba, labi vīni, savdabīgi apskates objekti un, protams, okeāns un Zelta Vārtu tilts - to visu un vēl daudz ko var piedāvāt Sanfrancisko, viena no netipiskākajām un aizraujošākajām Amerikas pilsētām. Lai neapjuktu lielajā tūrisma objektu un izklaižu klāstā, piedāvājam pieturas punktus un norādes, kas palīdzēs apskatīt un iemīlēt Svētā Franciska pilsētu.

Foto: Shutterstock

Sanfrancisko ir viena no lieliskākajām Amerikas kājāmgājēju pilsētām. Ja ir labs apavu pāris un Muni (sabiedriskā transporta) biļete, tad apskatīt var gandrīz visu. Arī daba ir daļa no apskates objektu klāsta. 

Sanfrancisko atrodas pašā Sanfrancisko pussalas galā, un to caurvij daudzi pastaigu un velosipēdistu celiņi. Daudzi no tiem ved gar krastu, no Embarcadero krastmalas līdz Zelta Vārtu parkam (Golden Gate Park). Šķērsojot Zelta Vārtu tiltu, iespējams nonākt Sausalito krastmalā, Point Reyes pussalas nacionālajā parkā un Muira (Muir) mežos.

Pilsēta ir slavena ar savu brīvdomību un aktīvo dzīvesveidu. Tajā attīstijās hipiju kustība, Sešdesmito gadu mīlestības vasara un geju tiesību kustība, savukārt netālā Kalifornijas Bērklijas Universitātē (UC Berkeley) bija vieta, kur radās vārda brīvības un "locavore" (vietējās pārtikas/ilgtspējas) kustības.

Pilsēta ir slavena ar saviem izcilajiem restorāniem. Tās tuvumā atrodas izcilie vīna reģioni - Sonomas un Napas ielejas. Ceļotāji divu stundu laikā var nokļūt vietā, kur iespējams nogaršot labāko vīnu valstī. Tas nozīmē, ka arī pilsētā daudzviet iespējams nogaršot labākos Kalifornijas vīnus.

undefined

Foto: Shutterstock

Kad apmeklēt

Viena no vislielākajām tūristu kļūdām ir domāt, ka jūnijs, jūlijs un augusts būs siltākie Sanfrancisko mēneši. Parasti šis laiks ir miglas un negaidīta vēsuma sezona. 

Labākais Sanfrancisko apmeklēšanas laiks ir septembris un oktobris. Temperatūra ziemā bieži vien daudz neatšķiras no vasaras, bet ziemā ir lietaināks.

Nokļūšana

No Sanfrancisko starptautiskās lidostas (www.flysfo.com) taksometrs līdz centram izmaksās 50 dolārus (aptuveni 39 eiro), un brauciena ilgums būs aptuveni 20 minūtes. Lētāk būs, ja izvēlēsieties American Airporter Shuttle (www.americanairporter.com) mikroautobusu servisu – brauciens izmaksās 17 dolārus jeb 13 eiro par pirmo personu grupā un 10 dolāri par pārējiem, kas dodas uz to pašu vietu. Brauciens ilgst no 40 līdz 90 minūtēm.

Lētākais un bieži vien ātrākais variants būs sabiedriskais transports BART (Bay Area Rapid Transit; www.bart.gov), kas atiet no lidostas uz Sanfrancisko centru. 30 minūšu brauciens izmaksās 8,10 dolārus. Lai izmantotu autobusu un vilcienu līnijas pilsētas robežās, izmantojiet Bay Area ceļojuma plānotāju ( http://511.org).

Kruīzi: Ērtā un mājīgā Pier 35 (www.sf-port.org) ir Sanfrancisko ostas galvenā piestātne. No tās pilsētas slavenākie apskates objekti atrodas rokas stiepiena attālumā. Slavenā Zvejnieku piestātne (Fisherman's Wharf) atrodas tikai 15 minūšu pastaigas attālumā, bet līdz Čainataunai (Chinatown) nonāksiet 25 minūtēs, savukārt Vienības laukums(Union Square) ir aptuveni 30 minūšu gājiena attālumā. 

Galvenie kruīzu operatori: Crystal, Princess un Royal Caribbean.

Pārvietošanās

Autobusi un vilcieni: Alternatīvs variants automašīnai būs pilsētas labi sakārtotais sabiedriskais transports ar autobusiem, tramvajiem, metro un dzelzceļu. Muni vilcienu, autobusu un ielu automašīnu sistēma ir vislabākais veids, kā pārvietoties pilsētā. Septiņu dienu braukšanas biļete visiem transporta veidiem maksās 26 dolārus (aptuveni 20,50 eiro). Muni biļete vienā virzienā maksā 2 dolārus (1,60 eiro) pieaugušajiem un 0,75 dolārus bērniem.

Foto: Shutterstock

Tramvajs: pieejami trīs ainavām bagāti tramvaju maršruti (www.sfcablecar.com). Cena visos virzienos ir 5 dolāri.

Braukšana ar velosipēdu: Sanfrancisko atrodas kalnainā apvidū, tomēr vietējie it kā to nemaz nepamana. Līdzīgi tādām pilsētām kā Ņujorka un Londona, arī šī pilsēta strauji papildina savu veloceliņu skaitu. Drošas velobraukšanas vietas aplūkojamas šajā velomaršrutu kartē: www.sfbike.org.

Zvejnieku piestātnes tuvumā atrodas Blazing Saddles velonoma (www.blazingsaddles.com), kur cenas kalnu velosipēdiem ir no 32 dolāriem dienā. Pie Zelta Vārtu tilta atrodas tādas nomas kā Golden Gate Park Bike un Skate Rental (www.goldengateparkbikeandskate.com), kur kalnu velosipēdu noma izmaksās 5 dolārus stundā.

Foto: Shutterstock

Taksometri: visvairāk taksometru vienmēr ir tūristu iecienītajās vietās, piemēram, Zvejnieku piestātnē, Vienības laukumā un pie vairākām dārgām viesnīcām. Brauciens piecu kilometru attālumā izmaksās aptuveni 10 dolārus (8 euro), neskaitot 10 – 15 procentu dzeramnaudu.

Ieteicams izvairīties no pārvietošanās ar automašīnu pa pilsētu, jo Sanfrancisko ir blīva satiksme un dārgas autostāvvietas, ja izdosies atrast tajās vietu. Ja tomēr vēlēsieties iznomāt automašīnu, tad visas vadošās automašīnu nomas kompānijas ir pieejamas Zvejnieku piestātnē. Tomēr automašīnu noma būs labākais variants, ja plānojat doties ārpus pilsētas. Visas ierastās amerikāņu automašīnu nomas kompānijas ir pieejamas Sanfrancisko starptautiskajā lidostā, kā arī pilsētas centrā – Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, Hertz, National, Payless un Thrifty.

undefined
Foto: Shutterstock
undefined

Svarīgi kontakti:

Glābšanas dienesta tālrunis: 911.

Uzziņas: ievadiet 411.

Pamatfakti:

Valūta: ASV dolārs.
Telefona kods: 00 1 415, pēc tam septiņu ciparu numuru, ja zvaniet uz Sanfrancisko no ārvalstīm. Sanfrancisko teritorijā ievadiet 415, kam seko septiņu ciparu numurs. 

Vietējie likumi un etiķete:

Ja vadīsiet automašīnu, vienmēr nēsājiet līdzi pasi un vadītāja apliecību, jo Jūs var apstādināt policija. 

Pie sarkanās luksofora gaismas var griezties pa labi, ja vien nav zīmes, kas to aizliedz.
Lielākajā daļā Amerikas pilsētu automašīna jānovieto satiksmes kustības virzienā, turklāt pareizajā ceļa pusē. Pretējā gadījumā būs jāmaksā soda nauda. 

Auto nedrīkst novietot 4,5 metru rādiusā no ugunsdzēsības iekārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!