Reti apdzīvota, kādreizējā ieslodzīto teritorija, kurā atrodas daži no pasaules lieliskākajiem savvaļas rezervātiem – uz Austrālijas tūrisma ainavas fona Tasmānija izskatās kā savādniece. Pretstatā poliglotu kaimiņiem ( tā dēvētajai "sauszemes daļai"), Tasmānijā augstu vērtē reģionālo identitāti, kuru veido ar jūras braucieniem saistīta pagātne, skarba, vēja appūsta teritorija un acīmredzama izolācijas atmosfēra.

Tie, kas alkst piedzīvojumu, Tasmānijā atradīs mežonīgas upes, neskartus lietus mežus un nepieradinātu ainavu, kas vilinās doties un iepazīt to tuvāk. Tos, kam patīk laiska atpūta, vilinās Tasmānijas jaunie atpūtas nami, vēss vīns un izcila vietējā virtuve - Tasmānijas jūras veltes (austeres, jūras vēderkāji un okeāna foreles) šobrīd ir augstākās klases eksporta prece.

Pievienojiet Port Arthur drupas, vilinošo Wineglass Bay līča skaistumu un iespēju redzēt delfīnus, roņus un vaļus viņu dabiskajā vidē - Tasmānija sāk šķist ļoti vilinoša vieta, kur doties ceļojumā.

Kas svarīgi, Tasmānijas galvenā sala – te ir 334 piekrastes salas – ir patiešām kompakta. Tā ir gandrīz tikpat liela kā Īrija, bet te ir daudz mazāk automašīnu, tāpēc nebūs problēmu salu izbraukāt no viena gala līdz otram.

Pateicoties MONA atklāšanai, kas ir lielākā Austrālijas modernās mākslas kolekcija, Tasmānija beidzot sāk attaisnot savu švītīgo "Ābolu salas" imidžu. Ir laiks doties uz Tasmāniju, pirms to nav apsēduši lieli tūristu pūļi.

Kad doties?

Tasmānija atplaukst vasarā (no decembra līdz martam), kad salas iedzīvotāji dodas burāt, braukt ar kajakiem, kalnu velosipēdiem vai vienkārši malko kafiju, gozējoties saulē.

Galvenais vasaras pasākums ir ikgadējā jahtu regate Rolex Sydney to Hobart Yacht Race, kas notiek decembra beigās un ieskandina svētku atmosfēru, ļoti izteikti tas jūtams Hobart's Constitution Dock. Jahtu sacensība notiek vienlaicīgi ar Taste Festival – Tasmānijas ražojumu un kulinārijas talanta svētkiem, kas notiek pilsētas vēsturiskajā piekrastē.

Vasara ir īstais laiks, kad doties izaicinājumu pilnajās pastaigās, piemēram, pa Overland Track un South Coast Track, kā arī apmeklēt kaimiņos esošo Marijas salu (Maria Island), Branija salu (Bruny Island) vai Flindersa salu (Flinders Island) – visas piedāvā vērtīgas ekspedīcijas.

Nokļūšana

Tiešie lidojumi savieno Tasmāniju ar Sidneju, Melburnu, Brisbenu un Goldkoustu (Gold Coast).

Apskates vietas Tasmānijā

Hobārta (Hobart)

Hobārta ir viena no skaistākajām galvaspilsētām pasaulē. 212000 iedzīvotāju pilsēta atrodas starp Mt Wellington un Derventas upi (Derwent River); no attāluma tā šķiet vairāk piederoša Aļaskai nevis Austrālijai. Pretstatā saviem kaimiņiem kontinentā, Hobārtas ainavu nerotā moderni debesskrāpji un gigantiski iepirkšanās centri. Te dominē diezgan oriģināla ainava, kas saglabājusies no kolonijas laikiem, it īpaši, ap Sullivans Cove, kur atrodas senas noliktavas un dzīvojamās ēkas.
Pēdējos gados nedaudz nolaistā un nomaļus atstātā Tasmānijas galvaspilsēta dzīvību un jaunu elpu atguva līdz ar Senās un jaunās mākslas muzeja atklāšanu (Museum of Old and New Art (MONA)) 2011. gadā. Arī kulinārijas jomā šobrīd notiek sava veida renesanse. Kafejnīcas, bāri un galerijas ievieš dažādus jauninājumus, un Hobārta pārvēršas par stilīgu vietu.

MONA

Kā gan iespējams noraksturot MONA (Senās un jaunās mākslas muzeju)? Bieži vien to dēvē par Austrālijas lielāko privāto mākslas galeriju, tomēr patiesībā MONA ir cilvēka ekscentriskās būtības atspoguļojums. Muzeja īpašnieks Deivids Volšs (David Walsh), kurš ir profesionāls kāršu spēlmanis, šajā projektā ieguldīja $75 miljonus; rezultātā Derventas upes krastos Berīdeilas (Berriedale) piepilsētā (15 minūšu brauciena attālumā no Hobārtas centra) tika izveidota gigantiska betona un metāla konstrukciju ēka.

Muzejā atrodas 400 mākslas darbi, kā arī dīvaina klasisko senlietu kolekcija un popārta instalācijas. MONA apzināti veidots provokatīvi – Volšs to dēvē par "graujošu pieaugušo Disnejlendu". Netālu atrodas arī vīna darītava, divi restorāni, maza alus darītava un pāris stilīgas pārdotavas. Ak jā, arī tenisa korts.

Freycinet

Freycinet Nacionālajā parkā no Hobārtas iespējams nokļūt itin viegli; pakāpeniski šī vieta kļūst par Tasmānijas vadošo tūristu piesaistes objektu (nekonkurējot ar magnētiski pievilcīgo MONA). Pastaigu takas, labi organizētas pārgājienu un kajaku ekspedīcijas, kā arī neskaitāmas lauku mājas, kas kalpo kā labas apmešanās vietas. Tas viss padara Freycinet par vilinošu vietu tiem, kas meklē rāmākus piedzīvojumus; Wineglass Bay būs piemērota vieta skaistām fotogrāfijām.
Freycinet kā pārgājienu, makšķerēšanas un pastaigu vietu iecienījuši arī vietējie. Pateicoties nesen atklātajai ekskluzīvajai viesnīcai Saffire, Freycinet ieguva arī zināmu glamūra pieskaņu, tomēr visvairāk tūristu joprojām piesaista dziļūdens makšķerēšana un snorkelēšana.

Branija sala

Branija sala atrodas Hobārtas dienvidrietumos, un vēl pirms trim gadiem tā bija Tasmānijas vislabāk glabātais noslēpums. Pateicoties Bruny Island Cruises, tagad situācija ir mainījusies – šis balvu ieguvušais eko-piedzīvojums ļauj iepazīt salas krasta līniju, aci pret aci satiekot roņus, delfīnus, jūras putnus (ieskaitot majestātiskos albatrosus) un pa retam saskatot arī kādu kuprvali.

Lai gan daudzi tūristi steidz atgriezties uz prāmja, ir vērts Branija salā pavadīt visu dienu, jo šī ir vieta, kas mīklaini ir pazudusi no pasaules apskates vietu radara. Te iespējams piedzīvot arī patīkamu iepirkšanos – vietējie sieri, austeres, ogas, vīns, lasis. Iepērcieties un sarīkojiet pikniku kādā no tuvējiem līcīšiem.

Port Arthur

Šī vieta iemūžināta neskaitāmos romānos, filmās un dokumentālajās filmās, kas atspoguļo Tasmānijas notiesāto vēsturi. Port Arthur 19. gadsimtā bija galvenais galamērķis Lielbritānijas noziedzīgās pasaules pabirām, kā arī vieta soda izciešanai.

Šobrīd tā ir iekļauta UNESCO īpašas nozīmes vietu sarakstā; šeit apvienojas savāds Anglijas un Dantes stila šausmu šovs. Cietums tika izveidots, lai lauztu tajā esošo iemītnieku personības; daži no tiem bija vēl tikai bērni. Iespējams, cietuma lielākā cietsirdība bija fakts, ka tas tika izveidots tik skaistā vietā. Noteikti nepalaidiet garām naksnīgās spoku tūres un laivu braucienus uz Mirušo salu (Isle of the Dead).

Marijas sala

Pēc Port Arthur Marijas salas notiesāto drupas liksies kā bērnu rotaļu laukums. Par pieticīgu samaksu apmeklētāji var nakšņot kādā no cietuma kamerām, vai arī izvēlēties gulēt teltī kādā no divām uz salas izveidotajām telšu vietām.

Īss pārbrauciens no Triabunna aizvedīs uz salu, kas ir neizskaidrojami aizraujoša – daudz vilinošu drupu, līču, eikaliptu biezokņu un savvaļas dabas, ieskaitot ķengurus, valabijus un Cape Barren zosis. Spilgtākiem iespaidiem rezervējiet četru dienu tūri Maria Island Walk, kas piedāvā arī gidus-ekspertus, gardēžu ēdienus (un vīnu) un komfortablas apmešanās vietas teltīs.

Lansestena (Launceston)

Nesenie vēstures notikumi nav bijuši visai dāsni pret Lansestenu, kas ir viena no Austrālijas vēsturiski nozīmīgākajām vietām. Reiz te atradās galvenā kuģu osta, tomēr 20. gadsimta sākumā Lansestenas bagātība samazinājās, zīmīgi ietekmējot arī šejienes arhitektūras un industriālo ainavu. Tikai tagad tiek apzināta šo vērtīgo vēstures pieminekļu vērtība.

Tūristam Lansestera būs kā vārti uz Tamaras upi (Tamar River) – vienu no ražīgākajiem Tasmānijas vīna ražošanas apgabaliem un sākumpunktu ekspedīcijām uz Cradle Mountain un West Coast. Lansesterā ir vērts pavadīt visu dienu un izbaudīt šejienes jaukos parkus un arhitektūru. Izmantojiet kruīza pakalpojumus pa Eskas upi (Esk River), apmeklējiet Cataract Gorge un nogaršojiet veldzējošu alu pilsētas slavenākajā alus darītavā J Boag & Son.

Cradle Mountain

Cradle Mountain, Dove Lake un Lake St Clair ir atslēgas vārdi jebkuram, kurš novērtē neskartu savvaļas dabu un plašas debesis. Savādi, bet šīs vietas vērtība tika atzīta tikai 1912. gadā , kad to atklāja austriešu botāniķis Gustavs Veindorfers (Gustav Weindorfer), ceļojot pa Cradle Mountain. Mūsdienās šī teritorija tiek dēvēta par Tasmanian Wilderness World Heritage Area, un tā aizņem piekto daļu no salas.

Izturīgāki pārgājienu cienītāji dodas uz Cradle Mountain, kur uzsāk nedēļu ilgu pārgājienu pa Overland Track; tūristiem, kuru laiks ir ierobežots, tiek piedāvātas arī neskaitāmas vienas dienas pastaigas parkā. Cradle Mountain ir arī lieliska vieta vietējās dabas iepazīšanai. Valabiji, oposumi, vombati un Tasmānijas velni ir tikai dažas no sugām, kuras šeit var sastapt.

Stravna (Strahan) & Kvīnstauna (Queenstown)

Stravna atrodas Tasmānijas rietumu krastā – mazā un jaukā osta ar skatu uz brīnišķīgo un plašo Macquarie Harbour ir sešas reizes lielāka par Sidnejas ostu. Tāpat kā lielākā daļa dažādu Tasmānijas vietu, arī šī osta sākotnēji bija notiesāto labošanas iestāde (Sāras sala (Sarah Island)), tomēr vēlāk tā pārtapa par zivju audzēšanas un ekotūrisma vietu. Viena no iecienītākajām izklaidēm ir kruīzs pa vareno Gordonas upi (Gordon River).

Mūsdienās Stravna ir laivotāju, pārgājienu cienītāju, kalnu velosipēdistu un citu piedzīvojumu meklētāju meka; te iespējams iepazīt nomaļas savvaļas ainavas. Tāpat ir vērts apmeklēt Kvīnstaunu (Queenstown) – 19. gadsimta kalnrūpniecības pilsētu. Noteikti izmēģiniet tvaika vilcienu.
Tarkine (Tarkine).

Tarkine savu nosaukumu ieguvusi pateicoties Tarkinu aborigēniem (Tarkiner Aborigines), kas reiz apdzīvoja šo vietu Tasmānijas rietumu krastā. Tarkine ir lielākais mēreno lietus mežu rezervāts Austrālijā – tiek uzskatīts, ka te mitinās lielākā daļa Austrālijas aborigēnu. Pilsēta pie Artūra upes (Arthur River) ir labs sākumpunkts pludmaļu un mežu ekspedīcijām, kā arī savvaļas dabas pētīšanai, putnu vērošanai un upju kruīziem.

Detalizēts Tarkines ceļvedis pieejams šeit: www.discoverthetarkine.com.au. Pieejamas arī organizētas pārgājienu tūres. Tarkine Trails (www.tarkinetrails.com.au) piedāvā izbraucienus nelielām grupām gida pavadībā, kas aizvedīs līdz lietus mežiem un aicinās palīdzēt izglābt Tasmānijas velnus, kas ir apdraudēta dzīvnieku suga. Parka nomalē pieejamas arī divas ekoloģiskās apmešanās vietas.

Izbraucieni pa Tasmāniju

Rietumkrasta savvaļas ceļš (West Coast Wildernesss Way)

Tasmānijas robotais krasts ir reti apdzīvots, nomaļš un bēdīgi slavens ar savu mitrumu. Dodieties četru dienu izbraucienā pa Rietumkrasta savvaļas ceļu. Ceļojums sākas tūristu mekā Cradle Mountain, tālāk dodoties uz gleznaino Stravnas zvejnieku ciemu, kas atrodas varenajā Macquarie Harbour. Galvenie apskates objekti ir "Mežonīgo rietumu" kalnrūpniecības apmetne, kas atrodas Kvīnstaunā, Wilderness tvaika vilciens (apkalpo pasažierus no Kvīnstaunas), mēreno lietus mežu plašumi un nepārspējamā Gordonas upe. 

Austrumkrasta patvērums 

Tasmānijas apmeklējums nebūs pilnīgs, ja neapmeklēsiet Freycinet Nacionālo parku un visfotogēniskāko piekrastes līniju Wineglass Bay. Šis piecu dienu brauciens sākas Hobārtā un iekļauj visas galvenās apskates vietas austrumu krastā, ieskaitot maģisko Marijas salu – kādreizējo cietumu. Brauciens turpinās uz Bičeno un Svētās Helēnas (St Helens) apmetnēm, kā arī uz mežonīgo pludmali Bay of Fires.

Notiesāto ceļš (Convict Trail)

Port Arthur drupām piemīt nedaudz spocīga pievilcība; četru dienu izbrauciens "Notiesāto ceļš" aizvedīs uz tā saukto "Modeļa cietumu" (Model Prison) (celts 1833. gadā) un ļaus iepazīt visu tās vēsturisko kontekstu. Ceļojums sākas Hobārtā un ved pa notiesāto ceļu līdz Ričmondai (Richmond), Coal River, kur tagad atrodas viens no Tasmānijas labākajiem vēsā klimata vīna dārziem; pēc tam brauciens turpinās uz Sorellu (Sorell) un turienes Tasmānijas velnu patvērumu (Tasmanian Devil Sanctuary). Ceļojums noslēdzas Port Arthur Peninsula, kur var baudīt apbrīnojamo savvaļas dabu. Noteikti nepalaidiet garām pasaulē augstākās jūras klintis.

Nesteidzoties iepazīstiet notiesāto apmetņu drupas, cietumsargu kotedžas un nevainojamos angļu stila dārzus.

Tasmānijas pludmales

Tasmānija atrodas visai tuvu Antarktikai. Jūra, kas apskalo salu, ir tīra un neskarta, tomēr to nevar nosaukt par tropisku. Tasmānijas pludmales ir piemērotas pastaigām, sērfošanai vai fotografēšanai. Karstuma viļņu laikā var peldēties, tomēr ne pārāk ilgu laiku.

Kliftonas pludmale (Clifton Beach)

Kliftonas pludmale ir viena no salas galvenajām sērfošanas vietām; to iecienījuši vietējie Hobārtas iedzīvotāji. Pludmale atrodas 25 kilometrus uz dienvidaustrumiem no pilsētas centra, South Arm Peninsula. Vasaras mēnešos te strādā glābēji, citā laikā peldēties nav ieteicams.

Kolas līcis (Coles Bay)

Freycinet Peninsular atrodamas daudzas pludmales, kur iespējams peldēt. Labākā smilšu pludmale ir Wineglass līcī, tomēr šī nebūs drošākā vieta, kur peldēties, turklāt nokļūšana prasīs 40 minūšu ilgu gājienu. Ģimenēm piemērotāka būs Ričardsonas pludmale (Richardson Beach) un neskartā Hazardas pludmale (Hazards Beach).

Bay of Fires

Līci ieskauj aizsargāta teritorija, un šī lieliskā krasta līnija nav daudz mainījusies kopš laikiem, kad te vēl nebija ieradušies eiropieši. Piekrastē tagad iespējams doties pastaigā gida pavadībā; pieejamas ekoloģiskās apmešanās vietas. Pludmalei piekļūst no The Gardens pie St Helens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!