Foto: Privātais arhīvs

Vispatiesāk izjust Grieķijas sirdspukstus var, viesojoties vietās, kur tūristi parasti neiegriežas un vietējie netraucēti ļaujas savam ierastajam dienas ritumam. Ksante (Xanthi) un Kavala ir ļoti skaistas un atmiņā paliekošas pilsētas, kurās noteikti ir vērts paviesoties, – vērā ņemama aritektūra, kultūras un vēstures pieminekļi, kā arī unikāls dabas skaistums.

Tradicionālā grieķu deja sirtaki, ko vislabāk var apgūt, dejojot roku rokā ar vietējiem kādā no daudzajiem festivāliem, gardākās zivis pie ostas pilsētu pārdevējiem, vecpilsētu rāmais šarms un neizsakāmi liela vēsturiska bagātība. Tā ir Grieķija, kuru var izjust, atkāpjoties no tradicionāliem ceļojumu maršrutiem. 

Ksante (Xanthi)

Ksante ir pilsēta Grieķijas ziemeļaustrumu daļā, ko kā lieli mūri ieskauj vareni kalnu masīvi. Tā glabā senas tautas tradīcijas, neatpaliekot savā attīstībā un izaugsmē.

Viesojoties pilsētā, noteikti ir jāatvēl laiks nesteidzīgai pastaigai pa vecpilsētu, lai gūtu patieso ieskatu pilsētas arhitektūras iezīmēs. Krāšņās celtnes būvētas, osmaņu impērijas arhitektūras iezīmēm saplūstot ar grieķu neoklasicismu. Pilsētas ainavu papildina gleznainie lauki un bizantiešu baznīcas. Mākslas baudījums ielās ir tik izteikts, ka pastaiga pa ielām var šķist gluži kā muzeja vai galerijas apmeklējums.

Labākais laiks, kad turp doties, ir pavasaris, kad notiek ikgadējais pavasara karnevāls. Grieķi ir plaši pazīstami ar savām tradicionālajām dejām, kas sākumā var izskatīties šķietami vieglas un ātri apgūstamas, tomēr pirmais iespaids ir maldīgs. Lai izmēģinātu savas dejotprasmes un ļautos citiem priekiem, šis festivāls noteikti ir jāapmeklē. Tas arī ir īstais laiks, kad sajust grieķu mentalitātes spilgtākās šķautnes un nodoties līksmām svinībām kopā ar vietējiem iedzīvotājiem.

Imera

Pēc Ksantes apskates ceļojuma maršrutā var ieplānot nelielu atkāpi Grieķijas unikālās dabas apskatei – kalniem, klajumiem, upēm un ezeriem.

Imera ir ciemats, kas atrodas 352 metrus virs jūras līmeņa, un ir vieta, kas noteikti ir jāapmeklē. Augšup kalnā var nokļūt ar automašīnu. Tā kā ceļš ved gar klinšmalu, satraukums, kas kņudinās vēderu brauciena laikā, būs jāpiecieš, jo galamērķis ir tā vērts. Pa ceļam uz virsotni drosmīgākie var uzmest skatienu ainavai aiz loga – tur varēs manīt nedaudzo ciemata iedzīvotāju namus un arīdzan pašus ciemata ļaudis. 

Foto: Privātais arhīvs

Sasniedzot virsotni, acīm paveras elpu aizraujošs skats – akmeņainas un nedaudz biedējošas kraujas, bet tālumā cita aiz citas kā noslēpušās slejas kalnu virsotnes. Augstums ir tik varens, ka tikai pacenšoties var saskatīt smalkākas klajumu un ciematu nianses.

Nestos upe

Turpinot izbraucienu un baudot Grieķijas dabas daiļumu, noteikti ir jāapskata arī Nestos upe, kas atdala Rodopi kalnus to dienvidu daļā, veidojot Nestos šaurumu jeb Stena, no kurienes  paveras skaists skats uz Grieķijā vienu no nozīmīgākajām upēm. Slaidus lokus tā met 140 kilometru garumā pa Grieķiju, bet turpinās arī Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!