Foto: Sandra Zilberte
Esmu bijusi Ņujorkā sešas reizes un katru reizi atklāju sev citas interesantas vietas, kurām iepriekš nemaz nebiju pievērsusi uzmanību. Kopumā Ņujorka ir viena no manām mīļākajām pilsētām, kurā ir ļoti daudz ko redzēt, skatīt un dzirdēt.

Šoreiz neminēšu Ņujorkas ievērojamākās vietas, bet kādu citu – īpašu un (man) jaunatklātu – "High Line Park", kuru pamanīju kādā pēcpusdienā, kopā ar vīru klīstot pa Čelsiju un pavisam nejauši paceļot acis augšup. Es skatījos un nespēju novērsties – jādodas turp!

Ne katrā vietā var tik augšā uz parka līnijas, tā nu nācās mums paiet pāris blokus zem tās, kamēr bija pieejamas trepes.

"High Line Parks" – izbijušas metro dzelzceļa sliedes, kas pārveidotas par 2,33 kilometru garu, šauru un zaļu parku. Drīzāk – dārzu ar mākslas darbiem, kokiem, krūmiem, ziediem, pāris kafejnīcām, koka guļamkrēsliem un nelieliem baseiniem, kur iemērkt un atpūtināt no pastaigas nogurušās kājas. Parks stiepjas no 34. ielas un 11. avēnijas stūra (34th/11.ave) līdz pat 14. ielas un Gensavorta ielas krustojumam (14th/Gansewoort st).Tas izveidots pēc "Promenade Plantée" līdzības Parīzē.

Pēdējais metro, pirms tā pārnešanas uz pazemi, pa šīm sliedēm aiztraucās astoņdesmitajos gados. Daļa no vecajām sliedēm ir redzamas, daļa nav. Daudzi posmi ir nojaukti, bet brīžiem sliedes ir pavisam aizaugušas.

Pārvietošanās pa parku trīsstāvu mājas augstumā ir ļoti patīkama. Nākas plūst diezgan lielā cilvēku straumē, tomēr skats uz pilsētu un Hudzonas upi nudien ir ievērojami citādāks.

Ja ir laiks, tad iesaku pavisam lēnām izbaudīt šo parku. Apsēsties uz soliņiem un pavērot apkārtējos cilvēkus. Lai viss būtu vēl ērtāk, ir iespējams ielādēt savā telefonā aplikāciju "The High Line" un dot navigācijai iespēju izvest caur visām ievērojamajām vietām pēc kārtas.

Ejot cauri šim parkam, apkārtne ir ļoti sakopta un varētu teikt – pat kārtīga. Ēkas renovētas, notiek lērums iespaidīgu celtniecības darbu. Noteikti jāpievērš uzmanība slavenās arhitektes Zahas Hadidas projektētajai ēkai. Skats uz ēku ir elpu aizraujošs. Neko tādu vēl redzējusi nebiju!

Foto: Shutterstock
Tas ir absolūts kosmoss – stikls un metāls. Pāris vārdos to nemaz nevaru aprakstīt. Ēka atrodas uz 520W/28 st.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!