Foto: Publicitātes foto
Jau izsenis kapsētas nav tikai mirušo piemiņas vieta, bet arī interesants apskates objekts, kas sevī glabā valsts vēstures un kultūras nozīmi. Tāpēc ielūkosimies skaistākajās un interesantākajās kapsētās Čehijā, kuras iesaka tūrisma aģentūra "CzechTourism".

Apmeklējot Prāgu, nepalaid garām iespēju apmeklēt Olšanu kapsētu un Vinohradu kapsētu. Tās abas atrodas tuvu un veido veselu nekropoles kompleksu – miera un atmiņu oāzi netālu no pilsētas centra, Vinohradu un Žižkova rajonu robežā.

Pirmās bēres tur notika 17. gadsimta beigās, un tagad nekropoļu kompleksā apglabāti aptuveni divi miljoni cilvēku, tostarp bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels (Vinohradu kapsētā) un čehu students Jans Palahs, kurš 1969. gadā pašaizdedzinājās, protestējot pret Čehoslovākijas okupāciju un tā sauktā Prāgas pavasara apspiešanu (Olšanu kapsētā). Kapsētā var apbrīnot vairākas interesantas celtnes: pieminekļus, kapelas, ceremoniju zāles, kolumbāriju un mazu pareizticīgo baznīcu.

View this post on Instagram

A post shared by jjj (@tintincai1968)

Atsevišķa nodaļa ir Jaunie ebreju kapi, kas atrodas kompleksa austrumu daļā. Izmēra un kapu skaita dēļ, tā ir lielākā ebreju kapsēta Čehijā, kur savu pēdējo atdusu radušas daudzas izcilas personības no politikas, kultūras, zinātnes un rūpniecības jomām. Rakstnieku Franča Kafkas un Arnošta Lustiga kapakmeņi, iespējams, ir populārākās Jauno ebreju kapu vietas.

Vecā ebreju kapsēta Prāgas centrā ir pasaulslavens piemineklis. Tā tika dibināta 15. gadsimta pirmajā pusē un kopā ar Veco jauno sinagogu ir viens no svarīgākajiem Prāgas ebreju rajona saglabātajiem pieminekļiem. Vairāk nekā 300 gadu vecajā kapsētā aptuveni 40 000 mirušo raduši savu pēdējo atdusas vietu. Tiek uzskatīts, ka kapsētā ir vairāki apbedījumu slāņi, viens virs otra. Slavenākā persona, kas apbedīta Vecājā ebreju kapsētā, ir ebreju zinātnieks un skolotājs, rabīns Jūda Lēvs ben Becalels, pazīstams kā rabīns Lēvs.

Višehrada, Vltavas upes labajā krastā, ir viena no visilgāk apdzīvotajām vietām Prāgā, un ar šo vietu saistītas daudzas leģendas, tādēļ arī te atrodas kapsēta, kurā apglabāti izcilākie čehu tautas pārstāvji: rakstnieki, komponisti, aktieri, mākslinieki, sportisti un politiķi. Piemēram, Višehradas kapsētā guļ komponisti Bedrihs Smetana, Antonīns Dvoržāks un rakstnieks Karels Čapeks.

Foto: Publicitātes foto

Cita pieminēšanas vērta kapsēta atrodas Prāgas Malastranas rajonā. Tā tika dibināta 17. gadsimtā mēra epidēmijas laikā un nesen tika atjaunota. Malastranas kapsētas šarms galvenokārt slēpjas vietējo skulptūru, kapakmeņu un statuju augstajā mākslinieciskajā kvalitātē. Tur ir apglabātas daudzas nozīmīgas personības, piemēram, čehu baroka galvenie arhitekti – tēvs un dēls Dincenhoferi un romantisma stila gleznotājs Antonīns Manešs.

Unikāla baroka stila kapsēta no 18. gadsimta vidus atrodas Stržilkos (Střílky) – Morāvijas pilsētiņā, uz austrumiem no Brno. Tā ir unikāla tās vienotā arhitektūras stila dēļ. Baroka dekorācijas ir bagātīgi rotātas ar eņģeļu skulptūrām, tikumu, labo darbu un grēku alegorijām. Eksperti to uzskata par unikālu baroka mākslas dārgakmeni Eiropas mērogā.

Foto: Publicitātes foto

Boskovices ebreju kapsēta, uz ziemeļiem no Brno, ir viena no lielākajām Čehijā. Kapsētā ir aptuveni 2500 kapakmeņu, no kuriem vecākais datēts ar 1670. gadu. Izcilākie ir baroka kapu pieminekļi, kas tiek dēvēti par Mikulova stila kapiem un tika izrotāti ar lauku mākslas elementiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!