Foto: Shutterstock
Mūsdienās Frederiksborgas pils ir kļuvusi par vienu no populārākajiem tūrisma galamērķiem Dānijā – tā ir vienlaikus gan grezna, gan lakoniska, bet tās skaistie dārzi nebeidz pārsteigt ar krāšņumu. Arī pils vēsture ir interesanta un bagāta – no izpriecu pils tā savulaik pārtapa par karaļu rezidenci, kuras kapelā tika kronēti Dānijas monarhi.

Frederiksborgas pils ir viena no iespaidīgākajām celtnēm Dānijā. Tā nosaukta par godu Frederikam II, kurš uzbūvēja pils vecāko daļu. Savukārt pils lielāko daļu 17. gadsimta sākumā uzbūvēja viņa dēls Kristiāns IV. Bet mūsdienu veidolu pils ieguva 19. gadsimta vidū, kad tajā ievācās karalis Frederiks VII ar sievu Luīzi Rasmuseni jeb grāfieni Danneri. Jaunais pāris atjaunoja pili un padarīja to mājīgāku.


Pilī var apskatīt vairāk nekā 80 istabas, kuru interjeri ir iekārtoti atbilstoši renesanses stilam – mēbeles, gleznas un dekori, viss atgādina par eleganto aristokrātijas laikmetu. Mūsdienās pilī ir pieejams arī audio gids deviņās valodās, kas ik dienu tūristiem no visas pasaules palīdz orientēties pils plašajās un majestātiskajās telpās.

Viena no greznākajām vietām pilī ir kapela, kurā no 1671. līdz 1840. gadam tika kronēti visi Dānijas monarhi. Kapelā ir saglabājies autentisks interjers – tas ir pārcietis pat 1859. gada ugunsgrēku, kura laikā tika izpostīta lielākā daļa sākotnējās pils. Kapelu rotā zelta un sarkani ornamenti, bet altāris un kancele ir dekorēti ar elegantām sudraba detaļām. Taču iespaidīgākais objekts kapelā ir ērģeles, kuras saglabājušās kopš 1610. gada, turklāt tās joprojām katru ceturtdienu tiek spēlētas.

Foto: Shutterstock

Ne mazāk brīnišķīga ir "Skatītāju" zāle, kura greznota ar milzum daudzām smalkām detaļām un kristāla lustru. Šeit ir novietots arī pašapmierinātā Kristiāna V portrets, kurš tajā attēlots kā Romas imperators. Tomēr interesantākais zāles objekts ir 17. gadsimta lifta krēsls ar kura palīdzību karalis spēja pārvietoties starp stāviem.

Pārējās pils telpas tika renovētas, saglabājot 19. gadsimta iekārtojumu un šarmu. Īpašs darbs tika paveikts "Riddershalen" zālē, kurā tika atjaunoti apbrīnojami griestu grebumi, kā arī iekārtota gleznu galerija.

Savukārt pils pirmajā un otrajā stāvā ir izveidots Dānijas Nacionālais vēstures muzejs. Tajā atrodas valstij svarīgu personu un karaļu portretu galerija, dažādas neparastas mēbeles, kā arī citi interesanti vēstures artefakti.

Foto: Shutterstock

Savulaik tieši dārzi, kas ieskauj milzīgo pils kompleksu, kļuva par pēdējo niansi, lai pils kļūtu par vienu no iespaidīgākajām pilīm Dānijā. Šī dāņu renesanses stila pils atrodas Slotso ezera vidū. Bet pašu ezeru ieskauj iekopts baroka dārzs, kurš apmeklētājiem ir atvērts par brīvu.

1720. gadā tika pavēlēts izveidot jaunu pils dārzu, tādēļ nojauca veco un radīja satriecošu baroka dārzu. Tas tika veidots atbilstoši laikmeta estētikai – ar dzīvžogiem un perfektu simetriju. Vēlāk skaistais dārzs tika nolaists, taču 20. gadsimta beigās to atjaunoja ar jaunu spozmi. Dārza apakšējos plato ir izveidotas karaliskās monogrammas Frederikam IV, Frederikam V, Kristiānam VI un Margrētai II, kas darinātas no dzīvžogiem. Tie ir monarhi, kuru laikā dārzs tika iekopts un attīstīts.

Foto: Shutterstock

Ja baroka dārza taisnās līnijas un asie leņķi parāda skaistumu, kas rodas no cilvēces kontroles pār dabu, tad romantiskais angļu dārzs tika veidots, lai godinātu dabas neskarto skaistumu. Tajā ir iekārtoti mazi dīķi un iestādīti kupli krūmi, kā arī uzbūvēta Pirts pils. Parkā var pavadīt vairākas stundas, pastaigājoties par krāšņajiem dārziem un ozolu mežu, bet vēlāk var doties braucienā ar mazo Frederiksborgas prāmi.

Izmantotie informācijas avoti:

Lonely Planet
Museum of National History at Frederiksborg

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!