Foto: Kadrs no video
Atrakcijas un dažādas izklaides iespējas nebūt nav piemērotas tikai bērniem. Ļoti daudzas no tām saista arī gados pieredzējušākus ļaudis. Turpinājumā piedāvājam deviņas aizraujošas atrakcijas, ko noteikti vērts izmēģināt. Vai tev pa spēkam ir tās visas?

Neparasts sliežu ceļš caur Kambodžas rīsu laukiem

Bambusa vilcieniņš jeb "nori", kā to dēvē vietējie, ir slavena tūristu atrakcija Kambodžā, Batambangas pilsētā. Plakanā platforma, uz kuras var sakāpt vairāku cilvēku kompānija ar visām mantām, pa sliežu ceļu traucas cauri varenajai Kambodžas dabai.

Foto: Shutterstock

Šis slēptais sliežu ceļš, kuru savulaik apkaimes iedzīvotāji izbūvēja paši saviem spēkiem, savieno divus vietējos ciemus un piedāvā apskatīt Kambodžas dabas bagātības, kādas lielajās pilsētās neizdosies atrast. Platforma ir gatavota no bambusa, bet tai pievienots neliels motoriņš, kas palīdz neparastajam transportlīdzeklim sasniegt aptuveni 40 kilometru stundā ātrumu.

Svarīgi piebilst, ka sliedes ir tikai vienas – tātad gan turp, gan atpakaļ ceļotāji brauc pa vienu un to pašu ceļu. Reizēs, kad no abām pusēm brauc neparastais transportlīdzeklis ar zinātkāriem tūristiem, tā kompānija, kurā ir mazāk cilvēku, piekāpjas – viņu "nori" tiek nocelts no sliedēm, lai dotu iespēju otram pabraukt garām, vēstīts "Trip Advisor".

Lasīt vairāk

Trīs stundu nobrauciens pa senu apūdeņošanas sistēmu


Foto: Kadrs no video

Visai interesantu un aizraujošu aktivitāti piedāvā Havaju salas – tur iespējams paķert piepūšamo riņķi un mesties lejup pa īpaši izveidotu sistēmu, kam reiz bijusi pavisam cita funkcija. Kā skaidrots oficiālajā izklaižu parka "Kauai Backcountry Adventures" mājaslapā, interesantā atrakcija izveidota senā plantācijā, kas kalpoja cukura ražošanai. Plantācijas apūdeņošanas sistēma veidota 1870. gadā un līdz šī parka atklāšanai nav bijusi pieejama publiskai apskatei.

Plūstot pa izveidotajiem kanāliem, iespējams vērot gan apkārtesošos skaistos kalnus, gan arī īstenu zaļu paradīzi, kas ieskauj atrakciju baudītājus. Kas interesanti – šī aktivitāte ne vien ļaus lēni plūst pa lēzenām cauruļu sistēmām, bet arī nedaudz liks asinīm riņķot, kad būs pienākusi kāda mutuļojoša nogāze vai tunelis, kas ievedīs savā tumšajā valstībā. Te gan jāpiemin, ka garākais no šiem tuneļiem ir pat 1,2 kilometrus garš.

Šī ir visai unikāla izklaide, kas kopumā aizņems aptuveni trīs stundas. Paralēli aizraujošajam notikumam, atrakcijas veidotāji parūpējušies par dažādām aktivitātēm dalībnieku izklaidēšanai, tostarp arī dzīvajai mūzikai un dziesmām.

Lasīt vairāk

Ainavisks trošu nobrauciens, kas aizved līdz pludmalei

Foto: Shutterstock

Trošu atrakcijas vienmēr liek asinīm riņķot straujāk ievērojamo augstumu un nobraucienu garumu dēļ, taču lielākoties tās tiek iekārtotas arī patiesi ainaviskās vietās. Neparastu pieredzi iespējams gūt kādā Brazīlijas piekrastē, kur trošu nobrauciens aizved tieši līdz pludmalei. Ja ir vēlēšanās izmantot šo iespēju, jāmeklē izklaide ar nosaukumu "Morro de São Paulo".

Nobrauciens atrodas 70 metru augstumā un traucas uz priekšu nedaudz vairāk nekā 300 metrus. Tā kā citas trošu atrakcijas nereti atrodas lielākos augstumos un piedāvā laišanos, piemēram, pāri aizai, šajā nobraucienā trakgalvji izmēģina arī dažādus ekstrēmākus lēcienus un akrobātiskas kustības, tomēr netrūkst arī tādu, kuriem nepieciešams draudzīgs grūdiens.

Neskatoties uz to, ka lejā var tikt aptuveni 15 sekunžu laikā, šis ir viens no garākajiem trošu nobraucieniem pasaulē, kas savu finiša līniju sasniedz ūdenī.

Lasīt vairāk

'Ekskaliburs' Nīderlandē – iespaidīgākais alpīnisma tornis pasaulē

Foto: Kadrs no video

Izaicinājums tikai drosmīgākajiem – tieši tā varētu raksturot alpīnisma torni Nīderlandē, kas vilina asu izjūtu tīkotājus.

Šo kāpelēšanas sienu plašāk pazīst kā "Ekskaliburu". Sienu dēvē šādi, pateicoties karaļa Artura izslavētajam zobenam ar tādu pašu nosaukumu, skaidrots "Atlas Obscura"."Ekskaliburs" atrodas alpīnisma trenēšanās teritorijā "Klimcentrum Bjoeks", un pa spēkam būs tikai drosmīgākajiem. Tornis slejas 38 metru augstumā. Kā skaidro "Culture Trip", tā ir augstākā kāpelēšanās siena pasaulē, ko neatstutē kādas papildu sastatnes. Noteikti jāizceļ arī sienas dizains – tornim ir īpatnējs līkums, kas veidots, lai kāpelētāji sajustu līdzību ar īstiem kalniem.

Kā skaidro "Culture Trip", vien ar vēlēšanos nokļūt virsotnē nepietiks. Ja šajā jomā nav nekādas pieredzes, vispirms būs jāpastrādā kopā ar instruktoru, bet tikai pēc tam var pārbaudīt savus spēkus.

Lasīt vairāk

Trošu atrakcija Filipīnās, kas pielīdzināma brīvajam kritienam

Foto: Kadrs no video

Ja lēciens ar gumiju vairs nešķiet gana adrenalīna raisošs, šī atrakcija, kuru varētu dēvēt teju par brīvo kritienu, dažbrīd dūšai var likt saskriet papēžos – īpaši tad, kad saproti – atpakaļ ceļa vairs nav. Tā atrodas Boholas salā, Filipīnās, "Danao" atrakciju parkā.

Šī atrakcija noteikti nav domāta tiem, kurus biedē augstums. Tā paredz, ka galvā tiek uzvilkta ķivere, bet cilvēks pats tiek saslēgts trosēs. Princips pielīdzināms lēcienam ar gumiju, taču šajā gadījumā kritiens lejup nesākas brīdī, kad tiek sperts solis pāri malai – cilvēks vēl kādu brīdi tiek turēts gaisā, karājoties virs aizas.

Platforma, no kuras ekstrēmais lēciens sākas, atrodas aptuveni 200 metru augstumā, taču pats kritiens sasniedz aptuveni 75 metrus. Kad veiktas visas drošības pārbaudes, asu izjūtu cienītājs apsēžas platformas galā, kas lēnām tiek nolaista. Šo atrakciju ekstrēmāku padara fakts, ka sākumā, kad cilvēks vienkārši tiek turēts virs aizas, izjūtas tiek vēl vairāk sakāpinātas. Iespējams, kādam drosmīgajam tajā brīdī pat dūša saskrien papēžos, taču atpakaļ ceļa vairs nav.

Lasīt vairāk

Ekstrēmas šūpoles, kas ierīkotas 55 metru augstumā

Foto: Kadrs no video

Ekstrēmākā aktivitāte gaisā visā Dienvidaustrumāzijā – tā par iespaidīgajām šūpolēm stāsta atrakciju parka "Hollow mountain" pārstāvji. Un viņiem, iespējams, ir taisnība! Šo ekstrēmo izklaides veidu var pamēģināt Taizemē, kur iesietas troses drosminiekiem. Šīs tiek uzskatītas par lielākajām virvju šūpolēm Dienvidaustrumāzijā, min "Culture Trip". Un ne velti – adrenalīna meklētājiem savs piedzīvojums jāsāk no platformas, kas ierīkota aptuveni 55 metru augstumā.

Lai liegi šūpotos starp klinšu sienām, vispirms būs jāsadūšojas un jānolec no platformas, ļaujoties brīvajam kritienam. Ja daži ar sažmiegtām acīm spēj vien spert soli nezināmajā, tad citi izmanto šo kritienu, lai parādītu savas akrobātikas spējas. Tiesa, pirmais variants, gan ir novērojams biežāk. Kā minēts atrakciju parka mājaslapā, daudzi interesenti, nokļūstot līdz augšai, ir satraukušies un paspējuši pārdomāt savu izvēli, tomēr tā neesot problēma un darbinieki palīdz nokļūt līdz zemākai platformai, no kuras izbaudīt šīs interesantās šūpoles.

Ja šajā piedzīvojumā bailes nav aizmālējušas acis, šūpojoties acīm paveras brīnišķīgi skati. No iespaidīga augstuma var apskatīt zaļo meža biezokni, kā arī klinšainās sienas.
Lasīt vairāk

Viens no stāvākajiem nobraucieniem ar funikulieri Eiropā

Foto: Shutterstock

Tiem, kam patīk nedaudz asas izjūtas, patiks brauciens ar funikulieri "Gelmer", kas meklējams Šveicē. Šis ir viens no stāvākajiem šāda veida funikulieriem Eiropā. Kā minēts tūrisma ceļvedī "Grimselwelt", dažviet slīpums sasniedz pat 106 procentus, bet augstākajās vietās tiek atzīmēts 1860 metru augstums virs jūras līmeņa.

Pirms funikulieris, kas tagad vienā braucienā spēj vest 24 interesentus, pārtapa tūristu iecienītā izklaidē, tas pildīja pavisam citas funkcijas. Oriģināli tas tika veidots, lai pārvadātu smagus materiālus dambim, bet tagad dzīvo otro mūžu un iepriecina aktīvākos atpūtniekus.

Šis brauciens, kas ilgst aptuveni 12 minūtes, nudien ir īpašs, jo, atrodoties funikulierī, iespējams aplūkot staltos kalnus un turpat netālu esošo ezeru ar tirkīzzilo ezeru, minēts "Daily Mail". Tūristiem šī izklaide tiek piedāvāta gada siltajā sezonā, kas parasti ilgst no maija līdz oktobrim.
Lasīt vairāk

Lidot kā putnam: ekstrēma cilvēku katapulta Jaunzēlandē

Foto: Kadrs no video

Iemācīties lidot kā putnam vairs nav tikai sapnis. Pavisam līdzīgas sajūtas un laišanos pāri aizai iespaidīgā augstumā tagad var arī Jaunzēlandē, izmēģinot cilvēku katapultu.

Šī ekstrēmā aktivitāte pieejama Jaunzēlandē, par ko atkal parūpējies uzņēmums "AJ Hackett Bungy", kas iepriekš ļaudīm jau piedāvāja lēkšanu ar gumiju, kā arī vienas no pasaulē lielākajām šūpolēm, skaidro "Insider". Tomēr jaunatklātā katapulta ir kaut kas nedaudz citāds un patiesi liek asinīm riņķot straujāk.

Trakulīgie adrenalīna ķērāji tiek iesieti īpašās stiprinājuma saitēs un tad pacelti supermena pozā, gaidot atskaiti un mirkli, kad ātrumā trieksies pāri aizai vairāk nekā 150 metru augstumā. Kā minēts uzņēmuma mājaslapā, 1,5 sekundēs ātrums, kādu ļaudis uzņem, sasniedz aptuveni 100 kilometrus stundā.
Lasīt vairāk

Bobsleja trase Jamaikas džungļos ar skatu uz Karību jūru

Foto: Publicitātes foto

Tiem, kam netīk aukstums, bet bobslejs tomēr šķiet aizraujošs, vērts doties uz Jamaiku, kur ir ne vien fantastiskas pludmales, neparastas ainavas un izcili kokteiļi, bet arī bobsleja trase džungļos. Trases nosaukums ir "Mystic Mountain Bobsled", un pa to, braucot diezgan lielā ātrumā, var pagūt pabaudīt gan džungļus, gan lielisku skatu uz ostu un tajā esošajiem milzu kruīza kuģiem, kas dodas atpūtas izbraucienos pa Karību jūru.

Vasaras bobsleja trase, kas atgādina arī pie mums iecienītos rodeļus, ir dabas parka un Očoriosas apkaimes iecienītākā atrakcija, raksta "Trip Advisor".

Lai nokļūtu trases sākuma punktā, ar trošu pacēlāju jāuzbrauc kalnā, bet tur jāiesēžas nelielā, īpaši pielāgotā braucamajā uz sliedēm, kas atgādina boba un kamanu apvienojumu. Sliedes krustu šķērsu vijas pa kalnu un ļauj apmeklētājiem lielā ātrumā traukties lejā. Viduspunktā ir viens posms, kurā kamanas tiek nobremzētas, tad var pievērst skatu skaistai ainavai, kas paveras jūras pusē, un pēc tam atkal traukties cauri kokiem.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!