Foto: DELFI
Pavisam netālu, aptuveni divu stundu brauciena attālumā no Rīgas iespējams nokļūt tuvajās ārzemēs – Lietuvā un aplūkot lielāko muižas kompleksu visā kaimiņzemē – Pakrojas muižu. Tieši šobrīd tur norisinās ziedu skulptūru festivāls, tāpēc šis būs īstais laiks skaistam un interesantam izbraukumam. Arī "Tūrisma Gidam" bija iespēja tur paviesoties, tāpēc turpinājumā vairāk par to, ko tur iespējams izbaudīt un apskatīt.

Pakrojas muižas vārds pirmo reizi rakstos pieminēts 1531. gadā. Laiku no laika tās saimnieki mainījušies, līdz muižas groži nonākuši Ropu dzimtas īpašumā, kuri tajā valdījuši vairākās paaudzēs.

Sākotnēji muižas kompleksā bija koka ēkas, taču laika gaitā tās attīstījušās līdz veidolam, kādu to iespējams redzēt tagad. Laikam ritot, tā pildījusi arī dažās funkcijas, piemēram, kalpojusi gan kā dižciltīgo rezidence, gan arī kā izglītības iestādes telpas.

Muiža ir visai varena. Īpaša atmosfēra jūtama gan publiskajās telpās, kuru interjers ataino tā laika modi, gan arī istabās, kurās var nakšņot. Muižas viesi var apmesties dažādos tematiskos numuriņos. Savukārt tā kā galvenā muižas ēka galvenokārt piedāvā naktsmājas siltajā gada sezonā, tie, kas turp brauc vēlāk, var palikt arī dzirnavu mājas viesnīcā.
Foto: DELFI

Muižā ikviens tik tiešām var sajusties kā barona vai baroneses viesis, jo šie tēli sastopami staigājam pa muižas teritoriju. Turklāt, ja arī pašam ir vēlme atgriezties laikā, iespējams uzģērbt īpašos tērpus un izmantot tā laika aksesuārus. Diezgan vilinoša iespēja!

Foto: DELFI

Arī apkārtējās ēkās notiek rosība. Interesenti var pieteikties dažādām meistarklasēm un uzzināt daudz jauna par sveču liešanu un medu, smaržu un māla trauku veidošanu, dažādu dzērienu brūvēšanu un citām jomām. Īpaši jāizceļ arī alus brūzis, kur aldaris pacienās ar gardu miestiņu un tā laikā klasiskajām uzkodām, kā arī nodziedās "Kur tu teci, gailīti mans" vai "Pie dzintara jūras". Gluži tāpat teritorijā atrodas, piemēram, senās tehnikas kolekcija un arī mini zoo. Vārdsakot, izklaides iespēju noteikti netrūkst, un ja vēlme ir izmēģināt visu, ar vienu dienu var būt pat par maz.

Foto: DELFI

Vēl viens no iemesliem, kādēļ šajā vasarā un arī siltajā rudenī ļaudis dodas uz muižu, ir ziedu skulptūru festivāls, kas iekārtojies milzīgajā angļu stila dārzā, kas iekopts no 19. gadsimta. Šobrīd tur pilnā plaukumā atrodamas dažādas ziedu ekspozīcijas, kas tiešām pārsteidz. Gan ēzelis, kas muižas apmeklētājus uzrunā skaidrā latviešu valodā, gan bruņurupucis ar nebēdnīgu velnu mugurā, gan arī romantiskās ziedu arkas un daudzi citi objekti.

Foto: DELFI

Kopskaitā divdesmit seši mākslinieki–dārznieki iestādījuši vairāk nekā pusmiljons daudzkrāsainu puķu, kas krāšņi zied vēl joprojām. Kā "Tūrisma Gidam" pastāstīja muižas pārstāvji, ziedu festivāls ilgs līdz oktobra sākumam vai pirmajām salnām.

Plašāk par aktivitātes iespējām muižā lasi šeit, bet turpinājumā neliels foto ieskats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!