Sācies adventa laiks, kad daudzi jūt aicinājumu svētdienās apmeklēt baznīcu vai pievērsties garīgākām lietām. Tādēļ piedāvājam neparastas un pat dievišķi skaistas celtnes no visas pasaules, kuras, vismaz sākotnēji, veltītas kristīgajam Dievam un tā slavināšanai.

Dzīvās baznīcas ar koku šalkoņu

Foto: Publicitātes foto
Cattedrale Vegetale veidota (un turpina "tapt") no dzīviem kokiem un to zariem, kas kalna pakājē tiek audzēti baznīcas formā. Piecu eju bazilika veidota no 42 kolonnām, ap kurām vijas vairāk nekā 600 kastaņu un lazdu, bet tās balsta 1800 egļu stabi – dzīvo koku zari stiepjas uz augšu un sāniem, veidojot arkas. Paredzams, ka pēc aptuveni 10-15 gadiem baznīca būs "izaugusi".

Tā kā šīs kolonas ir cilvēku roku darbs, tās ar laiku sāks bojāties, tādēļ to vidū ir iestādīta koku rinda, kas kalpos kā dzīvā siena. Jau pēc dažiem gadiem koki pāraugs cilvēku veidoto režģi un to zari veidos pilnīgi dabīgu jumtu un sienas. Rāmis un stādīšana tika pabeigta 2010. gadā kā viens no Apvienoto nāciju organizācijas starptautiskā biodaudzveidības gada notikumiem, bet, tā kā koki turpina augt lēnām, 650 kvadrātmetrus lielā katedrāle izveidosies pamazām.

Cattedrale Vegetal ir viena no iespaidīgākajām un precīzākajām koku katedrālēm pasaulē, bet tā nav pirmā vai vienīgā. Tās autors un arhitekts Džuliano Mauri (Giuliano Mauri) līdzīgu "dzīvo" celtni jau bija uzbūvējis Valsuganā, Itālijā, 2002. gadā kā laikmetīgās mākslas, vides un dzīvās mākslas brīvdabas izstādes Arte Sella daļu (tajā ir vēl citi augu veidoti objekti). Plānots, ka tā būs pilnībā "izaugusi" 2017. gadā, bet jau tagad to var apmeklēt ik dienu, dodoties pastaigā pa dabas mākslas ceļu.

Savukārt Lielbritānijā Vaipsnedas koku katedrāle (Whipsnade Tree Cathedral) Bedfordšīrā tika iestādīta jau 1932. gadā, lai pieminētu Pirmā pasaules kara upurus. Tā mūsdienās gan tikai simboliski atgādina celtni, bet Miltonas Kīnsas apkaimē katedrāle no kokiem tika izveidota, par paraugu ņemot Britu salu austrumos esošo Norvičas katedrāli, un tās biezais lapu vainags izskatās tiešām iespaidīgi.

Arī Jaunzēlandē "izaugusi" baznīca. Tā slejas Braiena Koksa (Brian Cox) piemājas dārzā. Tās "izaudzēšana" autoram aizņēmusi četrus gadus.

Kokss rūpīgi izvēlējies dažādus savvaļas kokus, lai varētu izveidot īpaši skaistu baznīcu. Dažiem no tiem ir akmens krāsas stumbri, savukārt citi var lepoties ar reti skaistu un vieglu lapotni, kas nodrošina, ka baznīcā vienmēr ieplūst gaiši saules stari.

Baznīca pieejama apmeklētājiem, tāpat apskatāms arī Koksa brīnišķīgais dārzs. Ieeja šajā kompleksā pieaugušajam izmaksās 10 Jaunzēlandes dolārus jeb aptuveni sešus eiro. Tas atvērts svētdienās un otrdienās no pulksten 10 līdz 16. Grupām iepriekš jāpiesakās. Savukārt, ja vēlaties to noīrēt kāzām vai kristībām, šis pakalpojums maksās 150 dolārus stundā. Vairāk par šo zaļo baznīcu lasiet šeit.

Grāmatnīca 'Selexyz Dominicanen' Māstrihtā, Holandē

Kapela tūkstošgadīgā ozolā

Foto: Vida Press

Vecākais ozols Francijā atrodas neliela zemnieku ciemata Aluvillas - Belefosas (Allouville-Bellefosse) centrā, Normandijā. To parasti apmeklē gan tūristi, gan svētceļnieki, jo lielā koka dobumos ierīkota neparasta kapela.

Šis tiek uzskatīts par Francijas vecāko zināmo koku, un tiek lēsts, ka ozols ir aptuveni 1000 līdz pat 1200 gadu vecs, teikts ciema mājaslapā Allouvillebellefosse.com. Tas piedzīvojis gan krusta karagājienu sākšanos, gan Saules karaļa laikus, gan Franču revolūciju, Napoleona slavu un norietu, abus pasaules karus un vēl daudz ko citu, bet joprojām ir dzīvs un aug savā vietā. Ir gan arī zinātnieki, kas apgalvo, ka ozols ir daudz jaunāks – aptuveni 800 gadu vecs.

Ozola dobumā atrodas kapela ar divām telpām - Miera Dievmātes (Notre Dame de la Paix) un Vientuļnieka celle (Chambre de l'Ermite). Tās abas izbūvētas 1669. gadā, kad pusmūža vecuma ozolā (aptuveni 400 – 500 gadu vecā) iespēris zibens, izveidojot milzīgu dobumu tā centrā. Koks tomēr pēc trieciena izdzīvojis, un vietējie mācītāji nolēmuši tajā izveidot citādu, nekur neredzētu svētvietu. Interesanti, ka Franču revolūcijas karstumā koks gandrīz ņēmis nelabu galu, jo bariņš aizgrābtu franču revolucionāru jūtu uzplūdā gribējuši iznīcināt visu pagātnes varu simbolizējošo un jau bija sataisījušies nodedzināt un nocirst arī sirmo ozolu. Tomēr vietējie aši apķēruši, ka tā tomēr nav laba doma, jo koks glabā arī senas leģendas un pavisam citas idejas, ne tikai monarhijas vēsturi, teikts Atlasobscura.com.


Mūsdienās ik gadu šajā kapelā notiekot divas mesas. Svētnīcā var nokļūt pa vītņu kāpnēm, kas aptinušās vecā ozola stumbram. Tā kā kapela veltīta svētajai Dievmātei, tad visvairāk svētceļnieku pie tās pulcējas 15. augustā, Marijas debesbraukšanas dienā.

Eiropas spocīgākā baznīca

Lukova ir sena pilsēta Čehijā, kurā jau kopš viduslaikiem bijusi liela baznīca. 1968. gadā šai Svētā Jura baznīcai bēru ceremonijas laikā iebrucis jumts. Vietējie sprieduši, ka tas bijis lāsts. Tādēļ pārstājuši iet šajā baznīcā, portālā Roadtrippers.com raksta Tatiāna Dangere.

30 gadus baznīca bijusi pamesta, un, laika zoba grauzta, jau sākusi brukt. Kad tās izskats jau draudīgi sācis atgādināt drupas, jauns mākslinieks vārdā Džeims Hadrava nolēmis savu bakalaura darba "Mans prāts" skulptūru kolekciju izvietot "reālā vidē". Proti, vairāki desmiti spocīgu, ar baltiem palagiem, halātiem un mežģīnēm klātu figūru izvietotas baznīcas solos, it kā veļi vai spoki apmeklētu dievkalpojumu pussagruvušajā un noplukušajā baznīcā. Ekspozīcijas nosaukums ir "Ticīgie".

Ekspozīcija atvērta katru dienu pēc pulksten 13, bet svētdienās tā ir slēgta.

Vairāk par baznīcu lasiet šeit.

Ledus baznīca Rumānijā

Foto: Reuters/Scanpix

Svētās Sofijas baznīca Stambulā, Turcijā

Šī patiesi brīnišķīgā celtne no sākuma bija baznīca, vēlāk Osmaņu impērijas laikā, pārveidota par mošeju, bet šobrīd te ir muzejs (kaut gan zvani, kas sauc uz lūgšanām vairākas reizes dienā, minaretos joprojām tiek zvanīti).

Iekštelpas veidotas no mirdzošām bizantiešu mozaīkām un Korāna rindām elegantā arābu kaligrāfijā, un tajās apskatāmi musulmaņu dievnamiem raksturīgie minbārs un mihrābs. Niks Trends, izdevuma Telegraph Travel redaktora vietas izpildītājs, par Svētās Sofijas katedrāli saka: "Īsumā sakot, Svētā Sofija ir viens no lieliskākajiem arhitektūras sasniegumiem pasaules vēsturē. Celtnes apmeklējums ir dziļi aizkustinošs."

Kad pēc kultūras mantojuma baudīšanas vēlēsieties ienirt Stambulas izgaršošanā, noteikti jādodas uz tās Lielo tirgu jeb Grand Bazaar. Par Turcijas garšām un to, kurp doties tās meklēt, lasiet šeit.

"Santa Maria dei Frari" baznīca romantiskajā Venēcijā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Baznīca nosaukta par godu Jezuītu ordenim, kurš to uzdeva būvēt 1715. gadā. Ceļotājiem patiks, ka par ieeju baznīcā nav jāmaksā, turklāt tur glabājas ievērojama gleznu un skulptūru kolekcija. Baznīcā aplūkojami ievērojamā Resensanses gleznotāja Ticiāna (1473 - 1576) un Tintoreto darbi. Abi izcilie gleznotāji dzīvoja netālu no šīs baznīcas. Sakristejā ir arī 20 Jakobo Palmas darbi.

Ejot pa blakus durvīm, nonāksiet kādreizējā jezuītu klosterī, kas pēc tam ir ticis pārvērsts gan par skolu, gan slimnīcu un arī par militārajām barakām, bet nesen "atdzīvināts" kā studentu naktsmītnes ar kafejnīcu. Tagad klosteris atvērts publiskai apskatei.

Adrese: Campo dei Gesuiti, Cannaregio, atvērta ikdienas no plkst.10.00 lidz 12.00, un no 16.00 līdz 18.00.

Sanmišela majestātiskais kalns un baznīca Normandijas krastā

Foto: AFP/Scanpix

Normandijas Sanmišela ciemats ir viens no atpazīstamākajiem Francijas simboliem. Tas atrodas aptuveni kilometru no krasta, uz mazas klinšainas saliņas, ko apskalo Atlantijas okeāna ūdeņi, un uz tās mīt vien 44 cilvēki. Interesanti, ka šeit novērojami paisumi un bēgumi, tāpēc atkarībā no diennakts laika - ūdens ap kalnu var būt visai augsts vai arī atklāt skaistu pludmali.

Salas jeb kalna virsotnē atrodas baznīca un klosteris, kas veido tik atpazīstamo siluetu un Sanmišela kalnam liek izskatīties kā no pasaku grāmatas. Šo vietu ik gadu apciemo ap trīs miljoniem cilvēku un tā ir iekļauta arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Vairāk par Sanmišela salu un baznīcu lasiet šeit.

Laslajas katedrāle, kas atgādina pasaku pili

Pasaulē šķībākā baznīca

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!