Foto: Reuters/Scanpix
Slavenais spa kūrorts Epekuena, kas atradās pie saulainā ezera Buenosairesas provincē, pasaules spokaināko vietu sarakstā nokļuvis neskaitāmas reizes. Šo skaisto vietu iznīcināja, ja tā var teikt, dabas untumi un spēks.

Šo Argentīnas reģionu atpūtnieki iecienīja jau pirms simts gadiem. Pirmās viesnīcas tuvējā ezera krastā parādījās jau 20. gadsimta 20. gados. Turp regulāri kursēja vilciens, atvedot atpūtniekus. Tika uzskatīts, ka vietējie dziednieciskie ūdeņi labvēlīgi ietekmē veselību cilvēkiem, kuri sirgst ar artrītu, osteoartrītu un psoriāzi. Epekuenas ūdeņu dziednieciskās īpašības tika salīdzinātas ar Nāves jūras ūdeņu labvēlīgo ietekmi. Saprotams, šāda slava Epekuenai un sanatorijai ezera krastā piesaistīja tūristus no visas Dienvidamerikas un vēl tālākām vietām.

60. gados kūrorts ik gadu uzņēma ap 25 tūkstošiem viesu. Te tika uzceltas vairākas pasaules klases viesnīcas, un uz dziednieciskajām procedūrām visbiežāk sāka braukt Holivudas zvaigznes. Savu zenītu kūrorts "Villa Epekuena" sasniedza 70. gadu sākumā. Viesnīcu un restorānu īpašniekiem tūristu pieplūdums nesa milzīgu peļņu. Spa viesnīcā "Villā Epekeuena" bija visaugstākais dzīves līmenis visā kontinentā.

Foto: AP/Scanpix

Taču klimata izmaiņas noveda pie tā, ka "Villā Epekuenā" 1985. gadā sākās nemitīgas lietusgāzes. Nokrišņu daudzums vairākkārtīgi pārsniedza desmitgades normu. Plūdu ūdeņi pārpildīja ezeru, un milzīga ūdens straume iešļācās pilsētā. Pāris stundu laikā kūrorta lielāko daļu pārpludināja sāļais ūdens, kas bija cēlies par aptuveni 10 metriem. Tas, cik strauji cēlies ūdens līmenis, pārsteidzis visus, un vietējie iedzīvotāji knapi paspējuši savākt savas mantas, lai bēgtu no dabas stihijas, raksta "The Daily Mail". Protams, daudz kas tā arī palicis zem ūdens, un tagad, tam atkāpjoties, atklājas gluži kā dīvaina, sarūsējusi pasaule.

Lietusgāzes mitējās tikai 2008. gadā. Drīz vien sāļajā ūdenī nogrimušās ielas sāka iznirt. Viss nogrimušais bija ieguvis varavīksnes krāsās zaigojošu kristālisku sāls apvalku. Epekuena bija kļuvusi līdzīga dekorācijām no filmām par apokalipsi, un tieši šo kūrorta savdabību arī izmanto kino veidotāji. Tieši šos Argentīnas "nogrimušās pilsētas" skatus arī mūsdienās brauc lūkoties ziņkārīgākie ceļotāji, un turp tiek piedāvāts doties arī organizētās ekskursijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!