Foto: Andra Briekmane

Mēs no Pērnavas braucām uz Somā dabas parku, bet, tā kā telefonam bija beigusies baterija, nedaudz nomaldījāmies, nogriezāmies nepareizi un piestājām Tori pilsētiņā pie informācijas stenda, lai izpētītu karti. Liels bija pārsteigums, kad no stāvlaukuma ieraudzījām turpat blakus esošu, pilnīgi tukšu, labiekārtotu peldvietu un tai pretī brīnišķīgu upes Pērnavas stāvkrastu, kas spoguļojās mierīgajā ūdenī.

Foto: Andra Briekmane

Protams, nolēmām šajā vietā uzkavēties. Tori piekraste nedaudz atgādināja Kuldīgu pie Ventas rumbas. Izpeldējāmies, baudot skaisto skatu, un tad pārbraucām uz pretējo upes pusi, kur pie kapsētas ir uzstādītas arī norādes un apraksts, kas vēsta, ka šeit ir Tori stāvkrasts, kur atrodas ala ar nosaukumu Tori Elle. Par to esot daudz nostāstu un teiku. Caur alu it kā varot pat nokļūt dziļi zemes dzīlēs.

Foto: Andra Briekmane

Tomēr mūsdienās to gan nevar apskatīt, tikai pieiet pie tās. Tā radusies, Pērnavas upei izskalojot Devona laikmeta smilšakmens krastu. Alas mutes diametrs bijis seši metri, un, kā vēsta daži avoti, tās garums bijis 32 metri. Alas griesti iebrukuši 1908. gadā, bet tās ieeja aizbirusi 1974. gadā, teikts "Visitestonia".

Foto: Andra Briekmane

Šobrīd vairs nav iespējams ieiet alā, bet pa kāpnēm, kas sākas pie kapsētas, ar, šķiet, skaistāko skatu, kāds redzēts pie mūžamājām, var nokāpt līdz pat upes krastam un pa taku doties gar smilšakmens stāvkrastu, ielīst nelielās alās un izpētīt simtiem dažādu uzrakstu, kas atgādina Gūtmaņalas sienas.

Foto: Andra Briekmane

Pie kāpņu sākuma novietota arī jocīga skulptūra ar mošķi, kas, kā mēs nospriedām, droši vien nav ticis atpakaļ Elles alā un palicis virszemē.

Foto: Andra Briekmane

Turpat pie stāvlaukuma ir arī pļava, kur tiek trenēti sporta zirgi – izbaudījām skaistu izrādi, skatoties, kā staltie dzīvnieki ar jātniekiem lec pāri šķēršļiem un izpilda dažādus trikus.

Foto: Andra Briekmane

Ko vēl apskatīt?


Netālu, aptuveni 15 kilometru attālumā ir Somā parks, kur var izstaigāt skaistu dabas taku un sastapt savvaļas govis.

Savukārt, ja vēlaties baudīt kūrorta burvību, Pērnava ir nepilnu 25 kilometru attālumā. Ko tur apskatīt, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!