Pārdesmit kilometrus no Rīgas iespējams nokļūt ziemas pasakā, jo Cenas tīrelis šogad brīnumainās drēbēs ietērpts. Saules apspīdētā ainava rada zeltainu un krāšņu skatu, tāpēc dabas mīļotāji steidzas iemūžināt šo skaistumu un notvert mierpilnas un bezrūpīgas sajūtas.

Cenas tīrelis atrodas starp Babītes ezeru un Olaini, aptuveni 30 kilometru attālumā no Rīgas centra. Lai tur nokļūtu, jābrauc pa Rīgas–Liepājas šoseju un jānogriežas pie norādes "Purva laipa". Savulaik Cenas tīrelis bijis otrais lielākais purvs Latvijā tūlīt aiz Teiču purva, taču cilvēka darbības rezultātā tā kopplatība šobrīd ir sarukusi līdz 6000 hektāriem, teikts Rīgas mežu mājaslapā.

Senāk cilvēki ir baidījušies no purviem, jo šeit ir viltīgi akači, maldugunis, reibinošas smaržas, īpatnējas skaņas un pat racionāli neizskaidrojamas parādības, kas radīja bažas. Taču ziņkārīgie devās izaicinājumos pētīt noslēpumaino pasauli, lai šodien varam iepazīt bagātīgo augu klāstu un priecāties par dabas dažādību.

Pastaigas laikā atradīsiet informatīvus stendus, kur var iepazīt dažādus aizsargājamos augus un putnu sugas. Dodoties pa 6 kilometrus garo purva taku, atklājiet brīnišķīgo ezeriņu kompleksu un iespaidīgā sūnu purva ainavas. Takas pusceļā ir apmēram 12 metrus augsts skatu tornis, kur paveras skats uz apkārtni un uz pavisam negaidītu objektu – sena ceļa aprisēm. Cenas tīreli šķērso pirmā pasaules kara laikā izbūvēts ceļš kara tehnikas un armijas transportēšanas vajadzībām. Savulaik tas saukts par Novgorodas ceļu, taču to joprojām dēvē par "kara" jeb "strēlnieku ceļu". Iekārtojot purva dabas taku, tika nolemts daļēji atjaunot arī nelielu šī ceļa fragmentu 20-30 metru garumā, lai interesentiem būtu iespēja iepazīties ar militārās būvniecības specifiku.

Taka savā ziņā ir līdzīga Ķemeru purva laipai, bet ir daudz garāka un biotopiem bagātāka. Cenas tīrelis ir dabas liegums – īpaši aizsargājama teritorija, tāpēc, dodoties pastaigā, esi saudzīgs pret apkārtējo vidi.

Ar foto galeriju no brīnumainās pastaigas Cenas tīrelī padalījās Ilva Vanaga – dabas cienītāja, kurai šī vieta ir īpaši tuva un mīļa. Dodies foto pastaigā un tver šīs ziemas mierpilnās sajūtas!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!