Foto: Shutterstock
Ja ceļi veduši uz Slovākiju, nevar izsprukt no pazemes valstības apskates, kas šajā valstī ir visai diža. Atliek vien izvēlēties – dosies pastaigā vai laivu braucienā, un ļauties šim pazemes piedzīvojumam.

Nacionālais parks "Slovenský kras" atrodas Slovākijas dienvidos pie robežas ar Ungāriju. Kā skaidrots ceļvedī "Slovakia Travel", parks ir viena no lielākajām karsta teritorijām vidus Eiropā.

Pats parks ir 346 kvadrātkilometrus plašs (neskaitot aizsargājamo teritoriju 117 kvadrātkilometru plašumā). Lai arī teritorija tika uzraudzīta kopš 1973. gada, tikai 2002. gadā to pasludināja par nacionālo parku, iemantojot otra jaunākā nacionālā dabas parka statusu visā Slovākijā.

View this post on Instagram

A post shared by Tabitha Doherty (@typitab) on Oct 1, 2016 at 8:57am PDT


Pazemes pasaule tur nudien ir burvīga. Tur atrodamas aptuveni 1000 alas, kas iekļautas arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

View this post on Instagram

A post shared by Cestuj Slovenskom (@cestuj_slovenskom) on Aug 6, 2016 at 1:19pm PDT


Uz pārējo fona izceļas vairākas interesantas alas. Noteikti jāpiemin "Domica Cave", kas interesentiem pieejama kopš 1932. gada. Tā ir vislabāk zināmā un arī lielākā ala visā parkā. No šīs alas iespējams apskatīt 1315 metrus garu posmu, bet, izvēloties doties tūrē ar laivu, apmeklētājiem iespējams apskatīt 140 metrus no šīs pazemes varenības, skaidrots Slovākijas alu administrācijas mājaslapā.

Vērts pieminēt arī alu sistēmas ar nosaukumiem, piemēram, "Gombasecká jaskyňa", ala "Krásnohorská", kur atrodami pazemes ūdeņi, kā arī "Hrušovská", kas atklāta 1978. gadā.


Slovākijas karsta alas savienojas arī ar pazemes alām Ungārijā. Agtelekas karstos meklējamas aptuveni 280 alas, kas radušās pirms diviem miljoniem gadu, un, pateicoties pilošajam ūdenim, tajās veidojušies arī stalaktīti un stalagmīti. Plašāk par netālu esošajām alām Ungārijā lasi te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!