Foto: Shutterstock
Mēs visi esam dzirdējuši par gadījumiem, kad cilvēka iejaukšanās dabā ir izraisījusi neatgriezeniskas sekas. Un reizēm šīs sekas bijušas ne tikai nepatīkamas, bet pat katastrofālas. Šoreiz stāsts ir pilnīgi pretējs. Zilais ezers Japānā radies, pateicoties cilvēkiem, un tas ir fantastiski skaists un tūristu iecienīts.

Šī skaistā vieta, kuras nosaukums tulkojumā no japāņu valodas ir "Zilais dīķis", atrodas Bijē (Biei), Hokaido salā, kas slavena ar saviem vulkāniem, ezeriem un fantastiskajiem dabas skatiem.

View this post on Instagram

A post shared by Liubov From Russia✌🏼️ (@dream_love_travel_) on Nov 23, 2015 at 2:58am PST

Bijē dīķis ir 30 gadus vecs. 1988. gadā Hokaido salā notika Tokati vulkāna izvirdums, un valsts iestādes nolēma uz salas uzbūvēt dambi, lai pasargātu pilsētu no nogruvumiem. Rezultātā vietā, kur notika rakšanas darbi, tika izveidota ūdens tilpne, kas nosaukta tuvējās Bijē pilsētas vārdā.

View this post on Instagram

A post shared by just do it global (@justdoit_global) on Jan 30, 2017 at 9:02pm PST

Bet tas, kas padara šo dīķi īpašu, ir tā ūdens krāsa, kas atkarībā no sezonas var kļūt tirkīzzila, duļķaini pelēcīga vai noslēpumaini tumši zila. Tiek uzskatīts, ka alumīnija hidroksīds, kas nonāk dīķī no tuvumā esošiem karstajiem avotiem, ir atbildīgs par ūdens krāsu un tās izmaiņām. Bet ir vēl citas minerālvielas, kas nonāk ūdenī, upei, kas ietek dīķī, plūstot no kalniem. Minerālvielas balina ūdenstilpnes dibenā esošos akmeņus, padarot tos gandrīz baltus, un arī tas palīdz izcelt košo ūdens zilumu, raksta vietējā interneta vietne "Hokkaido-labo".

View this post on Instagram

A post shared by ROB DUNNE (@robdunneit) on Dec 11, 2016 at 3:55pm PST

Skaistā ūdenstilpne ir ļoti iecienīta arī fotogrāfu vidū un regulāri redzama prestižu dabas fotogrāfu izstādēs un portfolio.

Dīķis pasaules slavu ieguva 2012. gadā, kad fotogrāfs Kents Širaiši nosūtīja tā attēlus “National Geographic” starptautiskajam fotokonkursam. Kopš tā laika vieta nevar sūdzēties par uzmanības trūkumu, un apskatīt unikālo dīķi brauc interesenti no visas pasaules.

View this post on Instagram

A post shared by Sherman Koh (@kohsherman) on Dec 3, 2018 at 5:13am PST

Agrā pavasarī, kad naktis vēl mēdz būt aukstas, zilo ūdeni var pārklāt plāna ledus kārtiņa, reizēm ar baltu sniegu uz tās, kas veido brīnišķīgas baltā un zilā krāsu spēles, bet jau pēc dažām nedēļām, iestājoties siltākam laikam, apkārtesošais mežs sāk salapot un maigi zaļās lapiņas kokos rada jau pavisam citu atmosfēru un krāsu rotaļas. Vasarā, kad ir daudz skaistu, saulainu dienu, ūdenstilpnes mierīgais klajs ir kā spogulis, savukārt rudenī mežs iekrāsojas koši dzeltenos un oranžos toņos, kas šķiet gluži pārpasaulīgi spilgti – kā zināms, rudens Japānā ir kas pavisam īpašs. Sniegs te mēdz uzsnigt jau oktobrī, bet kopš 2014. gada aizsākta tradīcija ziemā Zilo dīķi izgaismot, raksta "Hokkaido-labo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!