Foto: Alise Lūse
Ja meklē neparastas ainavas tuvākajās ārzemēs, jādodas uz Salantu reģionālo parku, kur meklējama Šaukļu dabas taka. Tā ir īpaša ar unikālo, tundrai līdzīgo ainavu, kas ir visai neierasta Lietuvai.

Šaukļu dabas taka ("Šauklių riedulynas") ir 2,7 kilometrus gara un lokveida, kas paredz, ka nebūs jāatgriežas pa to pašu ceļu, no kurienes esi nācis, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse, kas nesen tur pati arī paviesojusies.

Interesanti var baudīt dabu, dodoties gan pa pašu taku, gan aplūkot apkārtni no augšas, jo blakus takai ierīkots skatu tornis apkārtnes ainavas, floras un faunas vērošanai. Kā skaidro Lūse, kopskats šajā vietā ir visai unikāls, jo tundrai līdzīgā ainava nav raksturīga šai vietai.

Šaukļu laukakmeņi ir vieni no lielākajiem Lietuvā un ietilpst Šaukļu ainavas liegumā. Šī teritorija aizņem 79 hektāru lielu platību un ir izveidojusies pēdējā leduslaikmeta periodā. Tā pazīstama arī kā Lietuvas tundra, kurā diezgan vienmērīgi izvietoti akmeņi ar diametru 0,3-1 metri vai pat trīs metri, kā arī dažāda veida kadiķi, kas sasniedz pat 6 metru garumu.

Daļa teritorijas ir nožogota, jo šeit klejo arī muflonu ganāmpulks, kas tiek turēts teritorijas apsaimniekošanas nolūkā. Ja iesiet lēnām un būsiet klusi, tad, iespējams, izdosies kādu arī ieraudzīt.

Informāciju par šo un vēl vairāk nekā 80 dabas takām Kurzemē un Lietuvā iespējams uzzināt arī jaunajā Kurzemes plānošanas reģiona sagatavotajā Dabas taku ceļvedī, kas atrodams šeit vai pieejams visos Kurzemes novadu tūrisma informācijas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!