Vācijas pilsēta Lībeka (Lübeck) ir iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā kopš 1987. gada. Tā bija dižena Hanzas pilsēta viduslaikos, un joprojām tajā ir jūtama to laiku atmosfēra un apskatāmi kultūrvēsturiski objekti.

Pavisam nesen uz Lībeku no rīgas lidojumus atklāja zemo cenu aviosabiedrība "Wizzair", bet no Rīgas turp kursē arī autobusi. No Ventspils uz Lībeku (Travemundi) var nokļūt ar prāmi. Tāpat daudzi no Latvijas uz šo seno tirgotāju pilsētu dodas ar personīgo auto vai pat ar velosipēdiem, jo tās apkārtnē ir daudz burvīgu velomaršrutu.

Pilsētas īpašo burvību veido Traves upe ar kanāliem, kā arī baznīcas, klosteri, tirgoņu mājas, pagalmiņi un šauras ieliņas. Labākais veids, kā apskatīt Lībeku, ir dodoties caur pilsētas ieliņām ar kājām. Mājas ir būvētas viena otrai cieši blakus, katra no tām ir aptuveni sešus stāvus augsta, ar stāvu jumtu un ķieģeļu mūri, kas pārsvarā ir sarkanā krāsā.

Lībeka pārsteidz tūristus gan ar viduslaiku, gan baroka arhitektūru, kā arī ar 13. un 14. gadsimta grandiozajām baznīcām.

Holštentora (Holstentor) vārti

Lībekas skaistie sarkano ķieģeļu vārti ir ne tikai pilsētas ikona, bet arī visas valsts ikona. Vārti ir ieeja vecpilsētā un viena no relikvijām, kas saglabājusies kopš viduslaikiem. Vārtu iekšienē ir muzejs, kurā var apskatīt vēsturiskus kuģu modeļus, bruņas, ieročus, kā arī dažādas preces un instrumentus, kas saistās ar Hanzas laikiem.

Vecpilsēta

Lībekas vecpilsēta ir kā maza sala – to ieskauj ūdens no visām pusēm. Vecpilsētā ir ļoti viegli orientēties, jo, lai kurp arī ietu, turpat blakus būs upe vai kanāls. Visskaistākās ieliņas ir salas dienvidrietumu un austrumu pusē, kur vēl joprojām ir iespēja redzēt 1600. gadu sākumā būvētās rozā mājas, kas bija paredzētas jūrnieku, tirgotāju un amatnieku atraitnēm.

Rātslaukums

Mājīgais rātslaukums ir diezgan iespaidīgs – plašais rātslaukums ir bieža tirdziņu un āra kafejnīcu vieta, tam apkārt paceļas viduslaiku izskata ēkas, kā arī skaistais rātsnams, un no laukuma uz visām pusēm iziet ārā šauras ieliņas.

Pētera baznīcas (Petrikirche) tornis

Lai baudītu lielisku skatu uz pilsētu, jādodas uz Pētera baznīcas torni. Rīdziniekiem tā noteikti šķitīs "pazīstama" - vizuāli atgādinot mūsu pašu Pēterbaznīcu. Vēsturiskajā baznīcā notiek dažādas izstādes, koncerti un pat ballītes, jo telpas ir plašas un tumsā iegūst maģisku gaisotni.

Marijas baznīca (Marienkirche)

Baznīca piesaista tūristus ar neparasti skaisto altāri – tas cirsts no akmens un attēlo Svēto vakarēdienu. Šī ir lieliska vieta mieram un pārdomām.

Sāls noliktavas (Salzspeicher)

Sāls noliktavas jeb spīķeri ir sešas vēsturiskas mājas, kas atrodas blakus Holštentora vārtiem. Tās celtas 16. – 18. gadsimtā un sākotnēji tajās uzglabāja sāli, ko ieveda no netālu esošās Lineburgas (Lüneburg).

Sāls tika sūtīts uz vairākām Baltijas reģiona ostām, protams, arī uz Rīgu – tā bija ļoti reta, bet pieprasīta prece. Gadiem ejot, šīs mājas tika pielāgotas dažādu preču uzglabāšanai, piemēram, audumu, graudu, koka, siļķu un kažokādu glabāšanai.

Ostas muzejs

Lībekas vecpilsētā esošajā ostas muzejā var apskatīt vēsturiskos kuģus, kā arī ir iespēja ar tiem doties izbraucienā. Vecie buru kuģi ir atjaunoti un gleznainajā upes krastā gaida ikvienu, kurš vēlas uzkāpt uz kuģa klāja un izjust viduslaiku atmosfēru.

Travemunde (Travemünde)

Lībeka nav iedomājama bez netālu esošās ostas pilsētas Travemundes. Šī pilsēta būs lieliska dabas baudīšanai un atpūtai svaigā gaisā – vari doties garās pastaigās gar jūras piekrasti, vērot kuģu un prāmju ienākšanu un atiešanu no ostas, izklāt sedziņu pludmales smiltīs un lasīt grāmatu vai nodoties dabas vērošanai, malkot dzērienu kādā no promenādes kafejnīcām vai izbraukt ar riteni pa pilsētas ieliņām.

Uz Travemundi ērti var nokļūt ar vilcienu no Lībekas.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāliem www.cntraveller.com, www.lonelyplanet.com un www.virtualtourist.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!