Foto: Shutterstock

Ķīle ir vairāk nekā lielisks brīvdienu galamērķis, jo te ir iespēja iepazīt dažādas kultūras mantojumus, kas rotā pilsētu, turklāt tā paver pasakainas ainavas un izsmalcinātas vietas, kur baudīt gardas maltītes. Lai arī šo Vācijas pilsētu raksturo senas kuģu būves un jūrniecības tradīcijas, mūsdienās to izkrāso rosīgā studentu dzīve, nesteidzīgs dzīvesveids un pilsētnieciska noskaņa, norāda prāmju kompānija "DFDS".

Jūras muzejs, kas atklāj Ķīles burvību

Ceļojumu pa Ķīli ieteicams sākt ar "Schifffahrtsmuseum" jeb Jūras muzeja apskati, kas reiz bijusi vecā zivju izsoļu zāle. Šis muzejs atklāj pilsētas jūrniecības vēsturi un atspoguļo tās būtību. Viena no izstādēm stāsta par Ķīles kanāla būvniecību, kas pabeigts 1895. gadā un savienoja Ziemeļjūru ar Baltijas jūru. Citā izstādē apskatāmi kuģu žurnāli, kartes, kuģu modeļi, navigācijas instrumenti un Otrā pasaules kara zemūdenes "Seehund" šķērsgriezums.

Muzejam ir sava piestātne. Ārā, netālu no muzeja tiltiņa, noenkurojas vairāki vēsturiski bojas tenderi, prāmji un ugunsdzēsēju laiva, kas rada īstu jūrniecības gaisotni.

Muzejs atvērts katru nedēļu no otrdienas līdz svētdienai no pulksten 10 līdz 18. Ieeja muzejā ir bez maksas un vienīgais, par ko jāmaksā, ir gida pakalpojums, ja tādu vēlies.

Foto: Shutterstock

Kuģu dzīvība un Ķīles gardumi

Pēc muzeja apskates jādodas pastaigā pa Ķīles populārāko krastmalas promenādi, kas stiepjas teju četru kilometru garumā. Vietējie iedzīvotāji šeit ierodas, lai uzelpotu un vērotu garāmbraucošos kruīza kuģus un buru laivas. Restorāni, kafejnīcas un laivu namiņi izvietojušies gar promenādi, no kurienes paveras skats uz kuģu būvētavām.

Ja reiz esi vienā no skaistākajām vietām, kur apskatīt kuģu rosību jūrā, tad noteikt jāiegriežas kādā no promenādes restorāniem, kur nobaudīt tradicionālo Ķīles maltīti. Ķīles slavenākais zivju gardums ir tā sauktā Ķīles šprote (Kieler Sprotte). Šīs nelielās, siļķēm līdzīgās zivis parasti sastopamas Baltijas jūras ūdeņos un tiek zvejotas uz vietas, pirms tās tiek kūpinātas un iepakotas koka kastēs.

Dabas burvība – Ķīles botāniskais dārzs un zvēri

Ķīlē ir daudz skaistu zaļo zonu, ko apskatīt. Ķīles Botāniskais dārzs pieder Ķīles Universitātes Botāniskajam institūtam un var lepoties ar 350 gadus senu vēsturi.

Ķīles Botāniskajā dārzā apmeklētāji var apskatīt neticamas Āzijas, Amerikas un Eiropas koku kolekcijas, kas atrodas brīvā dabā. Visa gada garumā var apskatīt arī dažādus biotopus, piemēram, kāpas, alkšņu purvus, dīķus, virsājus un purvus. Mūsdienās tajā var apskatīt vairāk nekā 14 tūkstošu sugu augus, kas izvietoti gan brīvā dabā, gan septiņās siltumnīcās. No paviljona kalna virsotnē paveras skats līdz pat fjordiem. Tā kā tas nu jau ir publiskais parks, tad apmeklētājiem tas apskatāms visu cauru gadu.

Turpat blakus atrodas arī Ķīles Zooloģiskais muzejs. Ja kādreiz esi vēlējies redzēt, kā izskatās vaļa skelets, tad Zooloģiskajā muzejā atrodas Vācijas plašākā vaļu sugu ekspozīcija ar 13 iespaidīgiem vaļu skeletiem no ūdeņiem pie Šlēsvigas–Holšteinas krastiem.

Izsmalcināta maltīte jūras krastā

Ja vēlies nobaudīt vācu ēdienus, izmanto iespēju un apmeklē skaisto un izsmalcināto "Flygge" restorānu, kurā rosās draudzīgs personāls.

"Flygge" restorānā tiek gatavoti mūsdienīgi ēdieni, liekot uzsvaru uz reģionālām izejvielām no rūpīgi izraudzītiem ražotājiem. Restorāna pievienotā vērtība viennozīmīgi ir lieliskā lokācija, jo no tā terases paveras skaists skats uz Ķīles fjordu.

Foto: Shutterstock

Piemērotākais ceļošanas veids jūras pilsētai

Ja reiz dodies uz jūras pilsētu Ķīli, tad apsver tematisku ceļošanas veidu – ar prāmi. Klaipēdas–Ķīles prāmju maršruts ir laba alternatīva ceļotājiem no Baltijas valstīm uz Vāciju vai citām Rietumeiropas valstīm. Tā ir iespēja doties ar savu transportlīdzekli ceļojumā un ņemt līdzi neierobežotu bagāžas apjomu.

Prāmju pārvadātāja "DFDS" prāmis no Klaipēdas ostas ceļā dodas pulksten 22 un nākamās dienas pulksten 17 sasniedz Vācijas krastus. Prāmis kursē katru dienu septiņas dienas nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!