Foto: Publicitātes foto
Ja, plānojot rudens atvaļinājumu, ir vēlme apmeklēt vietas, kas pārsteigs pat pieredzējušos ceļotājus, tad Zviedrijas dienvidi ir īstā vieta, kur doties. Zviedrijas neskarto dabas skaistumu un mierīgo dzīves plūdumu īpaši labi var izbaudīt rudens sezonā, kad atpūtu netraucē tūristu pūļi, bet iecienītos apskates objektus iespējams apskatīt nestāvot rindās, atklāj "DFDS" pārstāve Liene Torstere.

Pārgājiens UNESCO dabas rezervātā

Zviedrijas dienvidi (sasniedzami no Karlshamnas ostas) aptver Blekinges arhipelāga teritoriju, ko UNESCO pasludinājis par biosfēras rezervātu, pateicoties tā unikālajam dabas un kultūras mantojumam. Savukārt, lai tūristiem būtu ērtāk orientēties Blekinges arhipelāga takās un ceļos, izveidota īpaša mobilā lietone un tīmekļa vietne ARK56, kas ļauj ceļotājiem orientēties maršrutos, kā arī izpētīt dažādus veidus, kā apceļot unikālo dabas rezervātu.

Rezervātā ceļotājiem ir iespēja baudīt lauku ainavas un ūdens tūrismu, kā arī apskatīt vēsturiskas celtnes. Starp citu, rezervāta izveidoto ceļu tīklu savieno 13 pieturas vietas, kas piedāvā ceļotājiem dažādas ērtības – ēdināšanu, naktsmītnes un dažādas izklaides iespējas, kas noteikti patiks gan tiem, kas meklē komfortu, gan tiem, kam patīk doties garākos pārgājienos un izaicināt sevi. Šis ceļš kļūst īpaši gleznains rudenī, kad sārtos un dzeltenos toņos iekrāsojas koku lapas.

View this post on Instagram

A post shared by ARK56 (@ark56sweden)

Baudi īstu zviedru Fika pauzi

Viena no zviedru iecienītākajām tradīcijām ir Fika. Tā apvieno kafijas un smalkmaizīšu baudīšanu ikdienas darba dunas laikā. Šo tradīciju Zviedrijā piekopj visi. Pat biroja darbiniekiem ir īpašas Fika pauzes, kad dienas vidū ļauties atpūtas mirklim ar tasi gardas kafijas un kanēļmaizīti. Starp citu, kanēļmaizītes ir populārākais konditorejas izstrādājums, ar ko zviedri bauda kafiju. Nav pārsteigums, ka, galu galā, zviedri atzīti par vieniem no lielākajiem kafijas mīļiem pasaulē.

Tādēļ, dodoties uz Zviedriju, visiem kafijas cienītājiem noteikti jāapmeklē kāda no daudzajām, omulīgajām zviedru kafejnīcām, kas piedāvā ne vien lielisku kafiju, bet arī pārsteigs ar svaigi ceptām smalkmaizītēm.

Ikoniski dizaini "Ikea" muzejā

Ja ceļojuma laikā gadās kāda lietaina diena, tad tikai stundas braucienā no ostas pilsētas Karlshamnas atrodas leģendārā mājas preču zīmola "Ikea" muzejs. Tas atrodas "Ikea" dzimtajā pilsētiņā Elmhultā. Pasaulslavenā zīmola pirmsākumi meklējami 1958. gadā, bet muzejs veidots pēc paša pirmā "Ikea" veikala modeļa. Muzejā var iepazīties ar mājas preču zīmola vēsturi, kā arī apskatīt vairākas modernās mākslas izstādes.

Pēc muzeja apmeklējuma nākamais pieturas punkts var būt turpat esošais suvenīru veikaliņš, kur var iegādāties unikālus zīmola suvenīrus un pat miniatūru veikala modeli, ko paņemt līdzi uz mājām. Taču, ja suvenīru pirkšana nav prātā, tad ir iespēja nobaudīt leģendārās "Ikea" bumbiņas, kas šeit tiek gatavotas ar dažādiem pildījumiem – gaļas, laša vai dārzeņu.

Foto: Publicitātes foto

Pirts rituāls Baltijas jūras krasta otrajā pusē

Rudens pēcpusdiena būs īstais laiks, lai apmeklētu pavisam unikālu vietu Zviedrijas pilsētiņā Karlshamnā. Prom no ziņķārīgo acīm paveras unikāla arhitektūras pērle, kas gluži kā laipa sniedzas iekšā Baltijas jūrā. Laipas galā atrodas tradicionāla sauna, kur viesi pēc kārtīgas karsēšanās pirtī var baudīt atvēsinošu peldi Baltijas jūras ūdeņos.

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!