Dienvidamerikas lielākajā valstī Brazīlijā ir, ko redzēt. Par to varam pārliecināties Latvijas ceļotāju grupas no "Vides Fakti" šopavasar uzņemtajos video. "Tūrismagids" turpina ieskatu spilgtākajos fragmentos no krāšņā ceļojuma pa Brazīliju. Šoreiz stāsts par Riodežaneiro jeb Rio graustu rajoniem, ko dēvē par "favelām", kas izvietojušies lielās pilsētas atsevišķos kalnos.

Iepriekšējo stāstu par kapoeiru, Brazīlijas nacionālo mākslu, lasiet šeit.

Favelas, kas ir atsevišķi pilsētas rajoni, tiek dēvēti par graustu rajoniem, jo tajos valda nabadzība, kriminālas bandas un savi noteikumi. Tomēr velns nav tik melns, kā viņu mālē – no Vidigal (latviski varētu tulkot kā Vidigalu) favelas paveras skaists skats uz pilsētu un līci. Tā kā klīst nostāsti par šausmu lietām, kas favelās notiek ar ieklīdušiem tūristiem, uz tām jādodas kāda vietējā cilvēka pavadībā.

Vietējais favelas iedzīvotājs Marcelo, ar ko kopā favelā devās raidījuma komanda, stāsta, ka uz necilo pilsētas daļu pārcēlies 2012. gada nemieru laikā, kad trauksmainajā rajonā iestājies miera periods. Vidigala ir īpaša ar to, ka vietējai pašvaldībai to vistiešākajā nozīmē izdevies atkarot no vietējiem narkobaroniem.

"Favelas ir nabadzīgas pilsētas daļas, kas veidojas ne īpaši plānotā veidā. Cilvēki vienkārši sāk būvēt paši savas mājas vēl pirms infrastruktūras. Tikai tad parasti tiek pieslēgts ūdens vai elektrība," par īpatnējo pilsētvidi stāsta brazīlis Marcelo. Taču favelām ir arī savs šarms – aiz graustiem paveras interesantas kafejnīcas, kurās iespējams iegādāties autentiskus gardumus, piemēram, no akai ogām gatavotu saldējumu, ko neatrast nekur citur pilsētā.

Vidigala izceļas ne tikai ar savu salīdzinošo mieru, atšķirībā no citām favelām, bet arī ļaudīm, kas šeit apmetušies. Marcelo stāsta, ka šeit dienas aizvada daudz mākslinieku – literāti, muzikanti, teātra mākslinieki. Līdz ar to visa informācija cirkulējot citādākā veidā. Favela lēnām atklājas Riodežaneiro viesiem, arvien vairāk ieplūst cilvēki, kam interesē redzēt autentisko pilsētas dzīvi, kas varbūt nav grezna, bet ir skaista.

Vairāk par eksotiskās Dienvidamerikas īstās garšas meklējumiem piedzīvojumu ekspedīcijā "Brazīlija. Latviešiem pa pēdām" var uzzināt Latvijas Televīzijā, sešās sērijās kopā ar Sandru Kropu. Raidījumu LTV 1. kanālā var vērot sestdienās pulksten 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!