Foto: Shutterstock
"Baobabu avēnija" ir viena no skaistākajām un varenākajām vietām Āfrikā, kas paver iespaidīgu skatu uz senajiem kokiem. Baobabi šeit "izkārtojušies" gar putekļaina ceļa malu, taču tas nemazina ceļotāju interesi un to īpatnējo skaistumu.

Savdabīgā vieta atrodas Madagskarā, netālu no Morondavas, un ir viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem šajā salā. Lai gan varētu šķist, ka varenie, aptuveni 30 metrus augstie baobabi jeb dzīvības koki kā vientuļnieki šeit stāvējuši mūžību, tā gluži nav – senāk te pletušies lietusmeži, bet, kad teritoriju nolemts apstrādāt, pieņemts lēmums ļaut tiem augt un priecēt, kā līdz tam.

Šim tropu kokam raksturīgs resns, kails stumbrs un kupla lapotne, kas pēc skata kādam var atgādināt pat tā saknes. Starp citu, spocīgo koku resnais stumbrs ir īsta ūdens cisterna, jo var uzkrāt līdz 300 litriem ūdens, kas ir vērtīgi Āfrikai raksturīgajos apstākļos.

Daži šeit esošie koki ir pat 800 gadus veci, taču tiek vēstīts, ka tie var nodzīvot līdz 3000 gadu. Šeit gan jāpiebilst, ka pašreiz tiek novērota to bojāeja, vēsta "The Guardian" – lai gan koku izmiršanas cēlonis ir neskaidrs, pētniekiem ir aizdomas, ka baobabu izzušana var būt saistīta ar būtiskām klimata izmaiņām, kas ir skārušas Dienvidāfriku.

Lai gan baobabi lieliski izskatās fotogrāfijās un priecē acis ar saviem iespaidīgajiem izmēriem un savdabīgo izskatu, tiem ir arī praktisks pielietojumus. Precīzāk – to lapām, kas ir bagātas ar C vitamīnu, tāpēc tiek izmantotas gan gastronomijā, gan arī farmācijā.

Ar vēl citiem kokiem, kas ierindojami pasaules iespaidīgāko sarakstā, iepazīsties šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!