Foto: Shutterstock
Pasaulē ir daudz neticami skaistas ēkas, bet tikai dažas kļūst par konkrētās valsts ikonu, kuru zina un apbrīno ikviens. Plānojot maršrutu uz kādu valsti, kā pirmais apskates objekts gandrīz katram ir kāda no šīm apbrīnojamajām būvēm.

Portālā www.lonelyplanet.com ir apkopoti visievērojamākie pasaules brīnumi, kurus ikkatrs labprāt iekļautu savā ceļojumu "must see" sarakstā.

Tadžmahāls, Indija

Foto: Shutterstock

Šis skaistums tika celts 23 gadus (1630. – 1653.) un ir ievērojams tā perfektās simetrijas dēļ, kā arī tāpēc, ka tas ir divu cilvēku mīlestības iemūžinājums. Majestātiskā celtne stāv uz kvadrātveida platformas, un tai pāri paceļas īpašs skaistums – milzu kupols.

Tadžmahāls (Taj Mahal) ir izgatavots no balta marmora, kuru rītausmā skaisti izstaro saules stari, un tas spīd zelta krāsā. Turklāt krēslā, mēness apspīdēts, tas izskatās kā milzu dimants.

Gīzas piramīdas, Ēģipte

Foto: Shutterstock

Gīzas piramīdas (Great Pyramid of Giza) sākotnēji tika būvētas kā faraona kapenes. Lai nocietinātu mirušā ķermeni, apkārt tika celti milzīgi akmens bloki – katrs svēra aptuveni 2 tonnas. Piramīdas simbolizēja uz debesīm vedošas kāpnes un tika kārtīgi nocietinātas, lai tajās neiekļūst laupītāji.

Mūsdienās Gīzas piramīdas ir ļoti populārs tūristu objekts, ikviens ir ieinteresēts apskatīt neaprakstāmi skaistās piramīdas un apbrīnojamo Sfinksu.

Lielais Ķīnas mūris, Ķīna

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielais Ķīnas mūris (Great Wall) ir viens no lielākajiem pasaules brīnumiem, kurš tika uzbūvēts kā nocietinājums pret iebrucējiem. Mūris celts no ķieģeļiem un akmeņiem, un tas stiepjas augšup un lejup pāri tuksnešiem, pļavām un kalniem 6350 km garumā.

Mūra sienas, gadiem ejot, vairākās vietās ir sabrukušas, taču tās cenšas atjaunot un uzturēt labā stāvoklī, lai tūristi tās varētu apskatīt. Lielais Ķīnas mūris joprojām ir viens no apbrīnojamākajiem un tūristu iecienītākajiem objektiem visā pasaulē, jo tas ir nozīmīgs gan ar savu vēsturi, gan ar arhitektūras varenību.

Eifeļa tornis, Francija

Foto: Shutterstock

Gustava Eifeļa radītais Eifeļa tornis (Eiffel Tower) ir ne tikai kļuvis par Parīzes simbolu, bet arī par atpazīstamu un neaizvietojamu pieminekli visā pasaulē. Jau kopš atvēršanas brīža, 1889. gadā neparasto pieminekli ik gadu dodas apmeklēt cilvēki no visām pasaules malām.

Eifeļa tornis gadu desmitiem ir piedzīvojis ievērojamus sasniegumus, neparastus gaismas šovus, kā arī iedvesmojis fotogrāfus un māksliniekus dažādiem izaicinājumiem.

Kraislera celtne, ASV

77 stāvus augstā Kraislera celtne (Chrysler Building) daudziem citiem debesskrāpjiem liek izskatīties maziem un niecīgiem. Tā celta 1930. gadā un piesaista lielu uzmanību ar neparasto torni, tērauda ērgļiem un garo smaili, kas stiepjas debesīs.

Ēka celta kā galvenā mītne Kraislera auto impērijai un ar savu neparasto izskatu ir kļuvusi par vienu no Ņujorkas spilgtākajiem simboliem.

Big Bens, Anglija

Big Bens (Big Ben) tautā tiek dēvēts kā kopējs apzīmējums Vestminsteras pilij, lielajam pulkstenim un zvanu tornim Londonā. Vestminsteras pili 1834. gadā nopostīja ugunsgrēks un 1844. gadā tika nolemts, ka jaunajai parlamenta ēkai jāietver gan tornis, gan arī pulkstenis.

Pulkstenis ir neiedomājami milzīgs un skaists – katra pulksteņa diska diametrs ir 7 metri, pulkstenī esošie skaitļi ir aptuveni 60 cm gari, un katrā ciparnīcā ir 312 stikla gabaliņi.

Maču Pikču, Peru

Maču Pikču (Machu Picchu) atrodas tropu kalnu meža vidū, 2430 metrus virs jūras līmeņa. Arheologi uzskata, ka šis ir bijis patvērums inku impērijas valdniekiem. Augstā virsotne, milzīgās klinšu sienas, terases un rampas padara Maču Pikču par apbrīnojami skaistu vietu. 

Ikvienam, kas dodas ceļojumā uz Peru, obligāti jādodas apskatīt Maču Pikču, jo apburošā kalnu nogāze pati par sevi liek justies kā zaļā un sulīgā paradīzē.

Rašmora kalns, ASV

Melnajos Dakotas kalnos iekaltās četru ASV bijušo prezidentu sejas – Vašingtona, Džefersona, Linkolna un Rūzvelta, ir vēsturisks piemineklis, jo iezīmē pirmos 150 gadus ASV vēsturē. Tēlnieks Gatsons Borglums (Gutzon Borglum) savu meistardarbu sāka 1927. gadā, un tas tika pabeigts pēc 14 gadiem.

Aptuveni seši ar pus gadi tika pavadīti kalšanai, pārējais laiks tika veltīts finansējuma meklējumiem, jo kopējās projekta izmaksas bija 900 tūkstoši dolāri. 

Uz Rašmora kalnu (Mount Rushmore) tūristiem iesaka doties vakarpusē, kad ir jau tumšs, jo kalnā iekaltās sejas ir izgaismotas, un mākslas darbs izskatās vienkārši fantastiski.

Stounhendža, Anglija

Stounhendža (Stonehenge) iespējams ir visnozīmīgākais vēstures piemineklis Lielbritānijā, un jau gadiem ilgi tā ir piesaistījusi apmeklētāju uzmanību. Stounhendža, kādu mēs redzam šobrīd, tika pabeigta aptuveni pirms 3500 gadiem.

Neviens precīzi nezina, kāpēc šie aplī izkārtotie 50 tonnu smagie akmeņi tika vilkti uz šejieni no Velsas dienvidiem. Taču pēc zinātnieku un astronomu domām, Stounhendža tika radīta astroloģiskiem un reliģiskiem mērķiem.

Angkoras tempļi, Kambodžija

Angkoras (Angkor Wat) tempļu komplekss būvēts 12. gs. sākumā par godu hindu dievam Višnu, un tā kopējā platība, iekļaujot mežus, ir aptuveni 400 kvadrātkilometri. 15. gs. tempļu komplekss tika pamests, un kopš tā laika daudzi tempļa akmens elementi ir pārklāti ar apkārt esošā meža biezokni vai ievīti koku saknēs.

UNESCO ir izveidojusi visaptverošu programmu, lai aizsargātu šo krāšņo un simbolisko vietu, kā arī tās apkārtni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!