Foto: instagram.com/saini_sherry

Neparastais akmens veidojumu dārzs (Rock Garden of Chandigarh) atrodas Indijas ziemeļos, Čandīgarhā – tajā izvietotas apmēram divi tūkstoši dažādas statujas, ūdenskritumi un amfiteātri. Sākotnēji šis dārzs tika veidots slepenībā, un tā aizsācējs bija mākslinieks Neks Čands (Nek Chand), kurš šo arodu apguvis pašmācības ceļā.

Savdabīgo vietu dienā apmeklē vairāki tūkstoši cilvēku, raksta "Culture Trip". To varētu dēvēt arī par brīvdabas muzeju, kurā ir gan dažādi arhitektūras veidojumu un skulptūras, gan arī speciāli izbūvēti laukumu un ūdenstilpes.

Dārza veidošanas stāsts aizsākās 1950. gadā, kad Čands slepenībā izcirta nelielā Čandīgarhas mežu teritorijā kokus un mēģināja veidot pavisam necilu dārziņu no dažādiem akmeņiem. Skulptūru veidošanai viņš sākotnēji izmantoja cilvēku izmestas virtuves iekārtas, piederumus un citus otrreizējai pārstrādei "norakstītus" priekšmetus.

A post shared by Niyati (@iamniyu23) on Sep 4, 2017 at 5:31am PDT

Svarīgi piebilst, ka toreiz šādas viņa darbības bija uzskatāmas par nelegālām – nevienam nav atļauts patvaļīgi nocirst kokus, nemaz nerunājot par sava "dārza" izveidi. Tieši šī iemesla dēļ Čands vietas labiekārtošanu realizēja naktīs un nevienam par to nestāstīja.

A post shared by Tejas Mhatre (@tejas_m321) on Mar 6, 2018 at 11:15pm PST

Čands nekad nebija apguvis mākslas vai tēlniecības pamatus, savu izpratni par to bija izkopis pašmācības ceļā. Pēc kāda laika viņš bija izcirtis prāvu meža gabalu un izveidojis parku ar 100 dažādām skulptūrām. Arī materiāli izvēle kļuva daudzveidīgāka – viņš izmantoja saplēstus šķīvjus, čaumalas, pudeles, māla podus un dažādas caurules, lai radītu dažādu dzimumu un statusu personāžus.

A post shared by Mani Dixit (@mani_dixit) on Mar 18, 2018 at 12:04am PDT

Tikai pēc 15 gadiem vietējas varas iestādes atklāja šo pasakai līdzīgo vietu. Tā kā dārzs tika izveidots nelegāli, Čands domāja, ka sekos milzu nepatikšanas un problēmas, taču rezultāts bija pavisam pretējs – varas iestādes nolēma nevis viņu sodīt, bet gan atbalstīt dārza turpmāko izveidi. Viņi piešķīra Čandam darba algu, kā arī nodrošināja palīgu komandu, ar kuru kopā dārzs tika pilnveidots.

A post shared by Avni Sharma (@zul.eikh.a) on Dec 15, 2017 at 6:42am PST

2015. gadā Neks Čands mira, sasniedzot 90 gadu vecumu, taču neparastās skulptūras, dažādas figūras un takas iespējams izstaigāt Čandīgarhā vēl joprojām.

Par Indiju plašāk lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!