Foto: Shutterstock

Parīze saukta par romantiskāko pilsētu un daudzu tūristu iekārojamāko galamērķi. Nevar noliegt Parīzes šarmu, tās elegantos cilvēkus, dārzus, mākslas galerijas un ēdienu, taču tā ir arī visai dārga pilsēta. Mums bieži gribas ceļot, bet dažreiz maciņš to neatļauj. Pēc 2021. gada "The Economist Intelligence Unit" pētījuma datiem, Parīze ierindojas otrajā vietā kā dārgākā pilsēta dzīvošanai. Šie dati pamudināja "Tūrisma Gidu" apkopot vietas Parīzē, kas būs katram pa kabatai.

Apburošajā Parīze ir 20 pilsētas apgabali, aptuveni divi miljoni iedzīvotāju un 37 brīnišķīgi tilti pāri Sēnas upei, kur vērot pilsētas kustību. Šeit ir daudz slavenu apskates vietu, kas regulāri rādītas filmās, žurnālos un mākslas darbos. Kas ir Parīzes atslēga uz mūsu sirdīm, ka cilvēki no visām pasaules malām vismaz reizi mūžā vēlas šeit paviesoties? Vajadzētu būt kaut kam vairāk par Eifeļa torni. Aplūko, ko vēl vērtīgu un tieši maciņam draudzīgu piedāvā pilsēta!

Kas jāzina, pirms dodies uz Parīzi?

Parīze ir daudzveidīga un izsmalcināta pilsēta, kas patīk bagātajiem, taču to var baudīt arī ar nelielu budžetu. Pirmais noteikums ierobežota budžeta ceļojumam ir pārvietoties ar metro, kas maksās 1,90 eiro par braucienu, taču iespējams iegādāties arī dienas biļeti. Lai izbaudītu Parīzi pilnībā, ir svarīgi daudz staigāt ar kājām vai pārvietoties ar riteni, šeit ir ļoti pārdomāta velosatiksmes infrastruktūra.

Ja vēlies doties uz slaveno Eifeļa torni, vislabāk iegādāties biļetes iepriekš, jo rinda būs diezgan gara. Biļeti vari iegādāties šeit.

Parīzē ir ļoti daudz atlaižu jauniešiem,piemēram, Eifeļa torņa biļetes līdz 24 gadiem maksā 10,20 eiro, taču, pārsniedzot šo vecumu, biļete ir uz pusi dārgāka.

Esi ieplānojis doties uz kādu restorānu vakariņās? Noteikti rezervē galdiņu iepriekš, pretējā gadījumā paliksi bez maltītes. Kā arī, ja esi ieradies pilsētā valsts svētkos vai kādā no sezonas svētkiem, atceries apskatīties ēdināšanas vietu darba laikus. Ļoti apsveicama prakse kafejnīcās un restorānos ir ūdens pieejamība, lielākoties visur ir pieejams bezmaksas dzeramais ūdens, tāpēc to atsevišķi nevajadzēs pasūtīt.

Manieres šeit ir ļoti būtiskas, un francūži ir slaveni ar savu nepatiku sarunāties angļu valodā, tāpēc būtiski ir iemācīties vismaz klasiskos vārdiņus franciski – "bonjour", "bonsoir", "merci", pretējā gadījumā tiksi uzskatīts par ļoti rupju un necienīgu tūristu.

Galerija "Lafayette"

Foto: Shutterstock

Atgriežoties pie draudzīgo cenu apskates vietām, viena no tām būs galerija "Lafayette" – lielākā universālveikala ķēde Eiropā, kas atrodas Parīzes centrā. Kā teikts galerijas mājaslapā, tā ir neizsakāmi grezna jūgendstila emblēma un arhitektūras varoņdarbs. Pateicoties kupolam, ēka kļuvusi par Parīzes arhitektūras pieminekli. Vēsturiski izturējusi pārbaudījumus un piedzīvojusi īpatnēju notikumu, proti, kupola noņemšanu Otrā pasaules kara laikā, kad tas tika izjaukts, lai sprādziena laikā nesaplīstu un neapbērtu garāmgājējus ar stikla lauskām. Daži vitrāžu paneļi nekad netika atrasti, neskatoties uz to, ka tie bija rūpīgi numurēti. Tā trūkstošās daļas tika aizstātas ar jaunām – pilnīgi baltu stiklu. Kupols šobrīd nav gluži tāds pats kā sākotnēji.

Šī ir arī labākā vieta, lai baudītu skaisto pilsētu no augšas, jo galerijai ir jumta terase, kur par apmeklējumu nebūs jāmaksā. Jumta terase atrodas septītajā stāvā ar panorāmas skatu uz pilsētas apburošākajām ēkām, piemēram, "Garnier" operu un Eifeļa torni.

Parīzes muzeju apmeklējums

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirms plāno muzeju apmeklējumus, ir ļoti daudz vietu, kas piedāvā apmeklējumu bezmaksas, tikai nedaudz jāizpēta piedāvājums. Piemēram, Luvru pirmajā mēneša svētdienā no oktobra līdz martam var apmeklēt bezmaksas. Plašāku informāciju par Luvras bezmaksas apmeklējumu lasi šeit.

Jauniešiem, kuri ir Eiropas pilsoņi un nepārsniedz 26 gadu slieksni, valsts muzeju pastāvīgās kolekcijas apmeklējums ir bez maksas.

Parīzes svētā sirds bazilika

Foto: Shutterstock

Sacré-Cœur Basilica jeb Svētā Sirds bazilika ir Romas Katoļu baznīca, kas atrodas augstākajā punktā Parīzē un pazīstama ar slavenajiem kupoliem. Tā atrodas Monmartras rajonā, kas ir burvīga vēstures un mākslas pilna teritorija. Bazilika ir salīdzinoši jauns orientieris Parīzē, jo tās celtniecība sākās 1876. gadā un tika pabeigta 1914. gadā. Ieeja baznīcā ir bez maksas, lai gan, ja vēlies tikt līdz pašai augšai, būs jāmaksā pieci eiro.

Piecu eiro brokastis "Maison Bayat"


Vēlies gardas bulciņas un īstu franču kafiju par nelielām naudiņām? Dodies uz de Magenta bulvāri 112, kur atrodas omulīga kafejnīca Maison Bayat. Iegādājies šokolādes bulciņu, kuras cena ir 1,20 eiro, kā arī kafiju un nepārsniedz piecu eiro budžetu.

Makarūnu cienītāji var priecāties, jo salīdzinoši draudzīgā cenā tos var nobaudīt kādā no 14 Ladurée veikaliem, kas veltīti tikai šiem slavenajiem gardumiem, ko tik ļoti iecienījuši franči. Lai gan šī saldā ēdiena izcelsmes vieta ir strīdīga, droši var teikt, ka populāri tie kļuvi, pateicoties frančiem.

Labākās vietas "Instagram" bildēm


Lai arī visa Parīze ir "Instagram" cienīga, īpašu slavu iemantojusi iela Rue de l'Université, kas ir viena no skaistākajām vietām Parīzē bilžu uzņemšanai, jo blakus, caur koku zariem redzams Eifeļa tornis. Skaistie koki un ēkas rada īpaši gaumīgu bildi.

Portāls "Travel Destinations" savā rakstā par "Instagram" bildēm iesaka vēl kādu ievērības cienīgu vietu – Pont Alexandre III tiltu. Iespaidīgas skulptūras un jūgendstila arhitektūras elementi, kopā ar nakts izgaismoju būs brīnumaina kombinācija.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!