Ja šovasar esat iecerējuši doties uz kaimiņzemi Igauniju, ieplānojiet savā maršrutā arī atpūtu pie kāda no Igaunijas ezeriem. Tie ļaus ne tikai atveldzēties karstā vasaras dienā, bet arī iepazīt Igaunijas daudzveidīgo dabu.

Igaunijas lielākais ezers – Peipuss


Peipuss ir lielākais Igaunijas ezers, turklāt arī piektais lielākais ezers Eiropā. Nereti to dēvē pat par jūru, jo nav iespējams saskatīt tā otru krastu. Ezeram ir pašam savas straumes un vētras. Peipusa krastos atrodamas ne tikai peldvietas, bet arī atpūtas bāzes, kas paredzētas gan aktīvās atpūtas cienītājiem, gan arī tiem, kam tuva makšķerēšana.

Turklāt Peipusa krastos iespējams apskatīt arī vecticībnieku ciematus un svētvietas, kā arī doties tūrē pa Sīpolu ceļu. Vairāk par šo seno maršrutu un tā atdzimšanu lasiet šeit.

Igaunijas dziļākais ezers – Reuge Sūrjerve jeb Raganu ezers

Reuges Sūrjerves (Rõuge Suurjärv) ezera jeb Raganu ezera dziļums ir 11,9 metru, bet dziļākajā vietā – pat 38 metri. Ezeru apvij pārgājienu taka. Netālu ir vēl vairāki citi ezeri.

Te iekārtota arī ērta pludmale. Tāpat ezerā var makšķerēt un izbraukt ar laivu. Netālu no tā atrodas arī Ledus laikmeta centrs.

Gleznainais Pihajerva ezers

Viena no gleznainākajām Dienvidigaunijas pilsētām ir Otepē, kur atrodas arī Pihajerves ezers. Šis ir apkaimes lielākais ezers, kurā ir piecas salas. Tā ziemeļu krastā atrodas oficiālā peldvieta, bet līkumotais krasts ļauj atrast arī kādu klusāku peldvietu. Tur ir arī spēļu laukumi, laivu piestātne un pastaigu taka, kas vijas ap ezeru.

Ezera apkaimē ir arī daudz avotu (zināmākais ir Miera avots Poslovitsas ielokā), bet no dienvidu gala iztek Mazā Emajegi upe.

Interesanti, ka ezeru pirms 25 gadiem iesvētījis dalailama Tendzins Gjatso, un par godu šim notikumam uzstādīta koka skulptūra Pihajerva ezera krastā parka pusē.

Košie Entu ezeri

Neparasti skaista ir Igaunijas vidienes Entu ezeru grupa. Te vienuviet atrodami septiņi ezeri, kam nosaukumi doti atbilstoši to dzidrā ūdens nokrāsai, piemēram, Baltais ezers (Valgejerv), Zaļais jeb Starpezers (Vahejerv) un Zilais ezers (Sinijerv).

Divi pēdējie izceļas ar īpašo zilgani zaļgano nokrāsu un dzidro ūdeni. To skaisto krāsu efektu rada ezeru dibenu veidojošais gaišais krīta slānis un apkārtējās dabas atspīdums. Nedaudz atstatu izvietoti pārējie Entu ezeri: Linaleo, Mētaguse, Kānjerv un Umbjerv.

Vairāk par šo neparasto vietu lasiet šeit.

Vanameizas ezera pludmale

Dienvidigaunijas pilsētas Tervas (Tõrva) pilsētas nomalē atrodas Vanameizas (Vanamõisa) ezers, kas kļuvis par populāru vasaras atpūtas vietu kā vietējiem, tā arī tālākiem viesiem. Ezera lepnums ir Igaunijas visaugstākais lēkšanas tornis (aptuveni 11 metri).

Ezera pludmalē dežūrē glābēji. Tur iespējams nopirkt arī atspirdzinošus dzērienus un saldējumu.
Automašīnu stāvvieta ir pie Tervas ģimnāzijas, bet no turienes līdz ezeram ir aptuveni 200 metri.

Purvu ezeri

Ja šovasar esat ieplānojuši doties ekspedīcijā pa kādu no Igaunijas purviem, visticamāk tur uzdursieties arī purvu ezeriem. Lai gan purvu ezeros ūdens var būt tumšs, tie ir piemēroti atsvaidzinošai peldei.

Purvu ezeri ir, piemēram, vienā no vecākajiem Igaunijas purviem Mukri, arī Kakerdajas purvā atrodas tāda paša nosaukuma ezers, peldēties var arī Somā nacionālā parka baseinos (par parku ar pieciem gadalaikiem lasiet šeit). Arī Kobru purvs slēpj 1,7 hektārus lielo Vibujerves ezeru.

Jāpiebilst, ka pārgājieni pa purviem Igaunijā ir ļoti iecienīts aktīvās atpūtas veids – tiek piedāvātas īpašas tūres to atklāšanai gan ziemā, gan vasarā.

Paides mākslīgais ezers

Paides mākslīgais ezers ir mazs, jauks ezeriņš Jervas apriņķī. Tur ir divas peldvietas un laivu piestātne.

Apkārt ezeram ved celiņš, pa kuru ejot var aplūkot skaistās ūdensrozes. Ezera malā ir iekārtots piknika laukums ar ugunskura vietu un bumbu spēļu laukumu. Pludmalē darbojas glābēju patruļa.

Paide ir viena no mazākajām Igaunijas pilsētām, kas atrodas pašā Igaunijas sirdī. Tajā atrodas arī iespaidīgs cietoksnis, kura aizsargtorni sauc par Garo Hermani. Tajā ir izveidots laika centrs "Wittenstein", kurā lifts kā laika mašīnas aizved no viena stāva nākamajā – no viena laikmeta citā.

Jeugas ezeri

Jeugas ezeri ir ezeru grupa, kas atrodas Ida-Verumā Jeugas ciemā, no Jehvi-Tartu šosejas. Grupu veido Jeugas Pesujerves (Veļas), Jeugas Linajerves (Linu), Jeugas Līvajerves (Smilšu) un Armises ezeri. Ezerus par savu mājvietu ir izvēlējušās vairākas retas augu un dzīvnieku sugas, piemēram, zaļā varde.

Pesujerves ezers ir populāra peldvieta. Līdz ezeram var nokļūt pa dēļu celiņu, bet ērtākai ieiešanai ūdenī ir izbūvēta laipiņa. Te var atrast sešas ugunskura vietas, aku, telšu vietas, sauso tualeti, kā arī stāvlaukumu 15 automašīnām.

Korastes ezeru grupa

Korastes ezeru grupa apvieno 11 ezerus (Vidrike, Voki, Lambahanna, Nahajerves, Sinikjerves, Lubjaahju, Līnujerves, Korastes Pikkjerves, Vābas, Hatsikes, Korastes Sūrjerves ezers), kurus savieno šaurā un līkumainā Sillaotsas upe - tā ir lieliska vieta laivošanai.

Iespaidīga senleja, bebru aizsprosti un mežonīga daba ir tikai daži atslēgvārdi, kas raksturo apkārtējo dabu. Vasarās ūdens ezeros ir parasti silts un tur ir lieliskas peldēšanas iespējas.

Sādjerves ezers

Sādjerves ezers ir vienīgais ezers, kas ietilpst gan 10 Igaunijas lielāko, gan 10 dziļāko ezeru sarakstā.

Tas ir Voremā apriņķa lielākais ezers, kas atrodas Voremā ainavas aizsardzības zonā uz Tartu un Jegevas apriņķu robežas. Te darbojas Sādjerves jahtklubs, kas piedāvā dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas – izbraucienus ar laivām, kanoe un jahtu.

Lāču ezers Sāremā salā

Igaunijas bagātība ir arī tās salas. Karujärv jeb Lāču ezers atrodas Igaunijas lielākajā salā – Sāremā. Arī šajā ezerā ir piecas salas.

Teika stāsta, ka ezers savu vārdu iemantojis, jo šajā vietā reiz strīdējušies septiņi lāči. Lai tos izšķirtu, Dievs lika līt lietum tik stipri, ka šeit radies ezers. Lāči aizgājuši katrs uz savu pusi, tāpēc ezers ir septiņstūrains.

Turi mākslīgais ezers

Turi gleznainā dabas ainavā esošās atpūtas zonas mākslīgā ezera izveide tika uzsākta 1990. gadā.
Turi mākslīgā ezera pludmales pievilcīgākā atrakcija ir lēkšanas tornis.

Pludmalē ir āra baseins, volejbola laukumi, rotaļu laukums bērniem un piknika vietas. Ezerā ir arī mākslīgā sala.

Vīlandes ezers

Vīlandes ezers atrodas senlejā, kuras dziļums ir 11 metri, platums - 450 metri, bet garums - 4600 metri. Vīlandes ezers Igaunijā ir labi pazīstams, pateicoties dziesmai, kas stāsta par Vīlandes laivinieku (latviešiem pazīstama kā dziesma par Gaujas laivinieku). Tas sapņo par jaunībā sastaptu meiteni ar brīnišķi zilām acīm.

Apkārt ezeram vijas pārgājienu taka, pa kuru var nokļūt līdz ezera pretējā krastā esošajam skatu laukumam, no kura paveras skats uz gleznainu un savdabīgu pilsētas siluetu. Vīlandes vecpilsēta slavena ar seno koka apbūvi, pils vietas nocietinājumiem, kā arī pilsētas simbolu – kājāmgājēju tiltiņu.

Pērnavas apriņķa ezeri

Ermistu ezers ir Pērnavas un arī Rietumigaunijas lielākais ezers. Zivīm bagātais ezers ir kļuvis par iemīļotu makšķerēšanas vietu. Īpašu vērtību ezeram piešķir dūņas, kas ir atzītas par ārstējošām. Tās tiek izmantotas vairākās ārstniecības iestādēs. Pie ezera ir ierīkots atpūtas stūrītis, volejbola laukums, darbojas laivu noma un skatu tornis.

Vieta ir lieliski piemērota pikniku rīkošanai, atpūtai un dabas baudīšanai. Netālu no Pērnavas atrodas arī Tehelas ezers, kas tiek uzskatīts par vienu no skaistākajiem ezeriem Igaunijā. Ezera ziemeļrietumu daļā sākas viena no reģiona slavenākajām vēžu upēm – Pādremā upe. Ezers ir bagāts ar zivīm, tādēļ tas ir kļuvis par iecienītu vietu tieši hobija makšķerniekiem. Tā austrumu krastā ir izveidota publiskā pludmale, kas ideāli ir piemērota peldēšanai un ģimenes atpūtai. Šeit nodarbi sev atradīs gan jauni, gan arī vecāki apmeklētāji.

Pludmalē ir izveidots atpūtas stūrītis, volejbola laukums, bērnu rotaļlaukums un skatu tornis. Vieta ir ideāli piemērota piknikiem, atpūtai un vienkārši dabas baudīšanai.

Raksts tapis sadarbībā ar "Visitestonia.com"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!