Foto: VisitEstonia

Kopš 2009. gadā Igaunijas rudens galvaspilsētas titulu ieņem Narva, un arī 2019. gads nav izņēmums, vēstī "Visit Estonia". Līdz pat decembra vidum tur norisināsies dažādi aizraujoši pasākumi, kuru apmeklēšanu iespējams apvienot ar pilsētas populārāko objektu apmeklēšanu.

Narva atrodas Igaunijas tālākajā austrumu punktā, kur vēsturiski saplūst igauņu un krievu kultūra. Šajā pilsētā atrodas vecākais un lielākais cietoksnis Igaunijā, kas būvēts 13.–17. gadsimtā, un kopā ar Ivangorodas cietoksni varenās Narvas upes pretējā krastā tas veido unikālu arhitektūras ansambli, kas ir viens no Ziemeļeiropas ievērojamākajiem šāda veida vēstures pieminekļiem. Apmeklētājiem atvērti ir cietokšņa trīs spārni un Hermaņa tornis.

Taču tiem, kuri ceļojumos meklē asākas izjūtas, vērts apmeklēt Krēnholmas manufaktūru, kas nereti tiek dēvēta par vienu no interesantākajām un neparastākajām vietām ne tikai Narvā, bet visā Igaunijā. Starp citu, kādreizējā manufaktūras teritorijā atrodas arī Narvas ūdenskritumi.

  • Kādi bija latviešu ceļotāju iespaidi, apmeklējot pamesto vietu, izklāstīts šajā rakstā.


Turpinot par Krēnholmas manufaktūru, tās luterticīgajiem strādniekiem 1881. –1884. gadā tika celta Narvas Aleksandra baznīca. Mūsdienās baznīcas zālē iespējams apskatīt instalāciju "Debesis virs Narvas", kas tiek attēlota tieši uz velvēm. Instalāciju var vērot no speciāli pielāgotiem krēsliem.

Ja tiek meklēta vieta pastaigām, apsverams variants ir Narvas upes promenāde, kas ir aptuveni kilometru gara.

Vēl viena interesanta vieta ir Narvas Viktorijas (latīniski – uzvara) bastions. Tas savas 300 gadu ilgās pastāvēšanas laikā ir nonācis daudzu karu virpuļos. 21. gadsimta sākumā Viktorijas bastions vēlreiz attaisnojis savu nosaukumu – pēc pilnīgas restaurācijas tas atkal kļuvis par vienu no galvenajiem apkārtnes tūristu piesaistes magnētiem, teikts "Visit Estonia". Bastiona velvju pagrabos un šaujampulvera pagrabā ir apskatāma ekspozīcija – tā iepazīstina ar aizsardzības sistēmu, kas sastāvēja no bastioniem, vēsturi.

Ja vēsajā laikā gribas sasildīties un nesteigt atpakaļ uz mājām, var doties uz Narva-Jēsū kūrortu, kur atrodamas dažādas spa viesnīcas. Starp citu, pirmais spa Narva-Jēsū atvērts jau 19. gadsimtā.

Vairāk informācijas par interesantākajām vietām meklē "Visit Estonia" mājaslapā.

Pasākumi Narvā

Kā portālu "Tūrisma Gids" informēja "Visit Estonia" pārstāve Tūli Elstroka, Narva ir Igaunijas rudens galvaspilsēta no 23. septembra līdz 21. decembrim. Šo trīs mēnešu garumā pilsēta piedāvā interesentiem ceļojumus gan klasiskajā, gan arī modernajā pasaulē, piemēram, galvenajās vietās notiks dažādi pasākumi, ieskandinot vairākus mūzikas stilus – sākot no klasikas un folka, beidzot ar roku un džezu.

Lūk, daži pasākumi, kurus iespējams apmeklēt!

  • 7.-9.11. "IdeeJazz" festivāls, kurā iespējams klausīties džeza mūzikas ritmos, aizmirstot par bieži vien pelēcīgo novembri aiz loga. Vairāk informācijas šeit.
  • Dažādi koncerti un pasākumi jaunajā teātra centrā "Vaba Lava". Plašāk par tiem uzzini šeit.
  • 15.-17.11. un 22.-24.11 – "KinoFF" filmu festivāls, kas attiecīgi norisinās Narvas "Apollo" kinoteātrī un Kohtla-Järve kultūras centrā.
  • 10.11. Narvas simfoniskā orķestra jubilejas koncerts. Plašāku informāciju meklē šeit.
  • 3.-8.11. Starptautiskais šaha turnīrs, kas kļuvis par rudens tradīciju Narvā. Vairāk informācijas meklē šeit.
  • 07.12. Ziemassvētku tirdziņš Narvā – tajā piedalās tirgotāji un amatnieki no Igaunijas un visas Baltijas, piedāvājot savu veikumus. Tajā iespējams arī iegādāties Ziemassvētku dāvanas, kā arī piedalīties dažādās meistarklases pašiem. Vairāk informācijas šeit.
  • 15.12. Ziemassvētku labdarības skrējiens, kurā piedalās interesenti, tērpušies svētkiem atbilstošos tērpos. Vairāk informācijas šeit.


Tūli Elstroka iesaka paviesoties arī "Äkkeküla" sporta un atpūtas teritorijā, izstaigāt Narvas vecāko parku (vairāk lasi šeit), kā arī izmantot audiogida pakalpojumus, par kuriem vairāk vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!