Foto: Shutterstock

Īrija ir skaists ceļojuma galamērķis – tā pārsteigs gan ar rosību pilsētās, gan vēsturi, gan varenajiem dabas brīnumiem, kas apbrīnā liks elpai aizrauties. Kas vilinoši – uz Īrijas galvaspilsētu no Rīgas ar tiešo reisu var aizlidot gan ar lidsabiedrību "airBaltic", gan "Rynair". Ko tad šajā valstī aplūkot? Padomos dalās Īrijas vēstniecības Latvijā pārstāvji.

Dublina un tās dzīvīgā atmosfēra

Ik viens, kas pabijis Īrijas galvaspilsētā, var apgalvot, ka pilsētā nemitīgi kūsā dzīvība. Mazliet vairāk kā trīs stundu lidojumā no Rīgas varēsi izbaudīt bagātīgu izklaides iespēju klāstu – iespaidīgu pilsētas arhitektūru, muzejus, kultūras pasākumus, kā arī iepazīties ar īriem raksturīgo bāru kultūru.

Apmeklējot pilsētu, ieteicams iegādāties "Dublin Pass" jeb pilsētas karti, kas ļaus tās īpašniekiem bez maksas iekļūt vairāk nekā 30 apskates vietās, kā arī sniegs atlaides sabiedriskajam transportam, vairākos restorānos, veikalos, un pat teātrī. Pēc kārtīgas pilsētas iepazīšanas ar īriem raksturīgo viesmīlību var apciemot kādu no Dublinas krodziņiem, dzīvās mūzikas pavadījumā, nobaudot vietējā alus glāzi. Leģendārais "Tempļa bārs" Dublinas vecpilsētas kultūras kvartālā neatstās jūs vienaldzīgu.

Vēsture – ik uz stūra

Trešajai lielākai Eiropas salai – Īrijai – ir sena un iespaidīga vēsture. Par vienu no mītiem apvītākajām vietām tiek uzskatīta "Brú na Bóinne" jeb Boina ieleja valsts austrumos. Pierādīts, ka šīs antīkās apbedījumu vietas (aptuveni 3200 pirms mūsu ēras) ir senākas par Stounhedžu un Gīzas piramīdām. Šie senie veidojumi īpašu popularitāti no tūristiem ieguvuši ziemas saulgriežu laikā. Ik decembri saules stari "ielaužas" noslēpumainajā Ņūgreindžas pilskalnā, un uz dažām minūtēm apgaismo apbedījumu vietas.

Visā valsts teritorijā sajust vēstures elpu palīdzēs noslēpumiem apvītās pilis. Kā populārākās no tām ir Dublinas, Trimas, Enniskillenas, Blernija, Poverskortas muiža ar tai piederošo dārzu kompleksu, Karaļa Džordža pils Limerikā, Korkas pils un Malahaidas pils, kā arī daudzas citas. Vēstures elpu sajust ļaus Kailmoras abatijas apmeklējums, kā arī Donegālas tuvumā esošais un ar īru folkloru apvītais Glencolumbkilles ciematiņš.

Tradīcijām pilna ir arī Īrijas viskija vēsture – tūristu vienas no iemīļotākajām ir "Kilbeggan" viskija darītava, kas dibināta 1757. gadā, kā arī "Old Bushmills" viskija darītava.

Izdzīvo festivālus

Foto: AP/Scanpix

Īstu festivālu noskaņu piedzīvosi, viesojoties Īrijā marta vidū, līdz ar Svētā Patrika dienas svinībām. 2020. gadā Dublinā slavenā Sv. Patrika dienas parāde, kā arī virkne citu aktivitāšu pilsētas ielās un lielākajās pasākumu norises vietās, pilsētā norisināsies no 13. līdz 17. martam. Ar detalizētāku pasākumu programmu var iepazīties šeit.

Elektroniskās mūzikas mīļotājiem der zināt, ka lielākais šī mūzikas žanra pasākums "Electric Picnic" šogad norisināsies no 4. līdz 6. septembrim. Savukārt desmitgadi šogad Dublinā 30.–31. maijā atzīmēs pilsētas festivāls "Forbidden Fruit". Pašā vasaras vidū no 13. līdz 26. jūlijam norisināsies Galvejas mūzikas festivāls. Gardēžiem varētu šķist interesants Galvejas austeru festivāls, kas norisinās no 25. līdz 27. septembrim. Savukārt lauksaimniekus ik gadus kopā saved Nacionālais aršanas festivāls, kas ik gadu maina atrašanās vietu.

Dabas mīļotāju galamērķis – labiekārtoti pārgājienu maršruti

Īrija pavisam noteikti ir galamērķis tiem, kas vēlas doties pārgājienos un meklēt piedzīvojumus. Neskartā daba liks aizrauties elpai – mūžzaļos Īrijas kalnus un vējaino klinšu virsotnes "National Geographic" atzinis par vienu no skaistākajām pārgājienu vietām pasaulē.

Labiekārtotā infrastruktūra ļauj daudzos maršrutos doties arī ar velosipēdu, kā arī, iepazīstot dabu, pārbaudīt spēkus klinšu kāpšanā, sērfošanā vai pat izmēģināt jūras kajaku un paraplānu.

Foto: Shutterstock

Populārākie dabas objekti, kas nereti kļūst par ceļotāju galamērķiem: Mohēras klintis, UNESCO pasaules mantojumā iekļautais "Milža dambis", Konemāra nacionālais parks, kā arī "Slieve League" klintis.

Mežonīgais Atlantijas ceļš

Foto: Shutterstock

2600 kilometrus garā piekraste gar Atlantijas okeānu tiek uzskatīta par vienu no gleznainākajām vietām Eiropā. Maršruts "The Wild Atlantic Way" jeb Atlantijas ceļš ir iecienīts un tūristiem pielāgots galamērķis: ar virkni daudz un dažādu pārgājienu maršrutu, naktsmītņu, kempingu un piknika vietu.

Atkarībā no plānotā brīvdienu garuma, iespējams mērot 1000, 100 vai mazāk kilometru garu maršruta posmu, jebkurā brīdī apstājoties un izbaudot skaistās ainavas, ko sniedz pludmale un stāvkrasts. Labā ziņa – pārgājienu maršrutus iespējams izmēģināt jebkurā gadalaikā.

Ar informāciju par mūžzaļo zemi Īriju būs iespējams iepazīties notiekošajā tūrisma izstādē "Balttour 2020", Ķīpsalā. Tās laikā Īrijas vēstniecības Latvijā, "Tourism Ireland", kā arī Īrijas-Latvijas Tirdzniecības kameras pārstāvji atbildēs uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!