Foto: DELFI

Plānojot atvaļinājumu vai īsos izbraucienus ārpus valsts, parasti izvēlamies tūristu pārbaudītos un populārākos ceļojumu galamērķus. To vidū bieži vien ir Vācijas galvaspilsēta Berlīne. Ja šķiet, ka par šo pilsētu jau esi dzirdējis visu, ceļojumu eksperti aicina attālināties no miljoniem ceļotāju izstaigātām takām. Ticams, ka, klaiņojot pa vietējo iecienītām vietām, pietiks ar nedēļas nogali, lai Berlīne kļūtu par vienu no iemīļotākajiem ceļojumu galamērķiem.

Jauniem iespaidiem pietiks ar trīs dienām

Par Berlīni daudz varētu pastāstīt pat tie, kas šajā pilsētā nekad nav bijuši. Ceļotāji, kas ir iemīlējuši Vācijas galvaspilsētu, uzskata, ka uz Berlīni vērts doties pat desmit un vairāk reižu, jo apmeklējamo vietu un izklaižu dažādības dēļ, šķiet, vienmēr ir vēl kas, ko redzēt.

Par kultūras šūpuli, ēdienu galvaspilsētu un vietu, kurā tiek silti uzņemts ikviens atbraucējs, dēvētā pilsēta tiek uzskatīta par vienu no piemērotākajiem ceļojumu galamērķiem īsai nedēļas nogalei. Pat tad, ja ir tikai trīs brīvdienas, to laikā patiešām pagūsiet apmeklēt vietas, kas atklāj autentisko pilsētas seju, vai nogaršot tradicionālos vācu un citu valstu virtuves šedevrus.

Pa tūristu neiemītajām takām

Ja nevēlaties doties tradicionālajās apskates tūrēs, ir noderīgi pievienoties nelielajām ekskursiju grupām, lai apmeklētu attālākus Berlīnes rajonus. Tajos var dzirdēt ne mazāk interesantus stāstus, kā arī ieplūst vietējo ikdienas dzīvē.

Foto: DELFI

Piemēram, dodieties pastaigā pa tā dēvēto "Mazo Stambulu". Tās laikā apmeklēsiet gaismas ātrumā atdzimstošo Neiķelnes (Neukölln) rajonu, būs iespēja apmeklēt autentiskas turku maizes ceptuves un veikalus, pakomunicēt ar to īpašniekiem. Bet varbūt jums, braucot ar īrētu retro stila velosipēdu, būtu interesanti izpētīt arī kontrastiem bagāto Kroicbergas (Kreuzberg) rajonu?

Foto: DELFI

Mākslas un fotogrāfijas cienītājiem vai vienkārši ikvienam ziņkārīgajam neaizmirstamu un iztēli rosinošu iespaidu atstās Berlīnes nolaistās un aizmirstās vietas. Ja no pilsētas centra pagriezīsieties uz dienvidaustrumiem, nonāksiet Treptovas rajonā, kurā kādreiz darbojās "Spreepark" atrakciju parks.

Panorāmas ratu un jautros kalniņus jau gandrīz ir apsedzis mežs, bet parks joprojām mulsina, tāpēc to aplūkot ierodas nelielas ekskursiju grupas un individuāli ceļotāji. Savukārt pilsētas rietumu daļā var apskatīt saglabājušos CIP noklausīšanās staciju "Teufelsberg". Tie, kas vēlas doties vēl neparastākā Berlīnes aizmirsto vietu apskatē, var apmeklēt olimpisko ciematiņu vai nolaisto "Beelitz Heilstätten" slimnīcu. Vairāk informācijas meklē šeit.

Ko Berlīnē dara vācieši?

Berlīnē ir daudz un dažādas ēdināšanas iestādes, kas ir apmeklēšanas vērtas vietas, – no kafejnīcām, kurās tiek piedāvāti tradicionālie ēdieni, līdz modernām un stilīgām uzkodu vietām ar izsmalcinātām ēdienkartēm.

Ja ekskursijā pa pilsētu dosieties ar vietējiem vāciešiem, viņi neatlaidīgi vēlēsies, lai izmēģināt ielu ēdienu, kas ir slavens ar lielisko kvalitāti un ko Vācijā dēvē par "döner". Esot Berlīnē, noteikti jāapmeklē turku kebabu vai mutē kūstošo hamburgeru ēstuves.

Foto: DELFI

Populārākā ir nelielā Mustafas kebabnīca (Mustafa's Gemuse Kebap), kur gan vienmēr būs jāpastāv rindā, bet ēdiens būs izcils un porcijas lielums ļauj pabarot nelielu ģimeni.

Foto: DELFI

Visdrīzāk saņemsiet arī piedāvājumu apmeklēt vācu tirgu, bet tur aukslējas varēsiet palutināt ne tikai ar tradicionālo desiņu ēdienu karija garšvielu maisījumā, bet arī ar meksikāņu tortiljām vai pēc speciālas vācu receptes vārītiem makaroniem. Viens no omulīgākajiem Berlīnes tirgiem – "Markthalle 9" – pircējus gaida katru piektdienu un sestdienu.

Vēl viena vietējo iecienīta izklaide, ko būtu žēl neizmēģināt, dodoties uz nedēļas nogali Berlīnē, ir dejas. 1913. gadā atklātajā restorānā "Clärchens", ko precīzāk varētu dēvēt par deju klubu, vairākas šīs pilsētas paaudzes ir nodejošas ne vienas vien kurpes.

Ja meklēsiet patīkamu un autentisku vietu vakara pavadīšanai, vietējie ieteiks doties uz "Clärchens" – nav svarīgi, vai ir deju partneris, vai nav. Runā, ka tas ir pēdējais autentiskais deju laukums pilsētā, kurā darba dienās bez maksas var nokļūt tango, salsas vai fokstrota virpulī, bet nedēļas nogalēs iekļauties trokšņainajā pilsētnieku ballītē un dzīvās mūzikas pavadībā dejot līdz pat rīta gaismai.

Lidojums – īsāks par kino seansu

Tiem, kas jau gatavi griezties dejā un vēlas ietaupīt laiku – pēc iespējas ātrāk un ērtāk no Rīgas aizceļot uz Berlīni – vērts izvēlēties pusotru stundu ilgo lidojumu ar aviokompāniju "airBaltic", kas lido uz Berlīnes Tēgelas lidostu, vai "Ryanair", kas lido uz attālāko Šonefeldes lidostu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!