Foto: Shutterstock
Dažu dienu ceļojums jau sen vairs nenozīmē došanos uz tālākajām Latvijas pilsētām vai ceļošanu uz Lietuvu vai Igauniju. Tagad, kad lidmašīnu biļetes ir lētas, nelielu, trīs dienu garu atvaļinājumu var pavadīt arī kādā tuvējā Eiropas valstī. Lielisks galamērķis garākai nedēļas nogalei būs Zēlandes salas ziemeļi Dānijā, kuru nu jau dēvē par dāņu Rivjēru.

Vēsturiskas pilis, viena no tām slavenā Kronborga jeb Hamleta pils, kas slavenajā Šekspīra lugā tiek saukta par Elsinoru, zaļi un neskarti meži un baltu smilšu pludmales pie zilās Baltijas jūras – to visu var apskatīt Ziemeļzēlandē. Šis salas reģions atrodas pavisam tuvu Kopenhāgenai, kas atrodas Zēlandes salas austrumos. Helsingēra (Helsingør), Horsholma (Hørsholm), Hilleroda, Birkeroda (Birkerød) un Faruma ir piecas lielākās ziemeļu Zēlandes pilsētas, katra ar savu vēsturisko šarmu un apskates objektiem.

Helsingēra un slavenā Kronborgas jeb Hamleta pils

Foto: Shutterstock


Pirmā apskates vieta, kur vērts doties, apskatot Zēlandes ziemeļus, pavisam noteikti ir Helsingēra. Lielākā šī reģiona pilsēta izceļas ne vien ar Kronborgas pili, bet arī ostas pilsētas atmosfēru. Helsingēra atrodas 49 kilometru attālumā no Dānijas galvaspilsētas – 40 minūšu brauciens ar auto un 44 minūšu brauciens ar vilcienu. Pirmais apskates objekts pilsētā – Kronborgas pils – atrodas pašos pilsētas austrumos un ir vārti uz turpat pāri līcim esošo Zviedrijas pilsētu Helsingborgu. Pilī virmo drāmas aura, un ne velti – kvadrāta formā būvētos pils mūrus ieskauj skaistas formas grāvji, bet teritorija atrodas pašā Baltijas jūras krastā.

Pils celta 1420. gadā, kad valdījis karalis Ēriks VII. 16. gadsimtā tā piedzīvojusi atdzimšanu un no viduslaiku cietokšņa pārtapusi skaistā Renesanses pilī. Vēsture gan to nav žēlojusi – pils līdz pat 20. gadsimta 20. gadiem atradusies armijas pārziņā un tajā bijušas barakas. Pēc tam pils nonākusi valsts pārziņā un tikusi renovēta, lai varētu to padarīt pieejamu tūristiem un citiem interesentiem.

Kronborgas pils mūsdienās ir daļa no UNESCO Pasaules mantojuma. Tūristiem tā ir atvērta visu cauru gadu, bet lielāko viesu pieplūdumu tā piedzīvo katru gadu augustā, kad pilī notiek Šekspīra festivāls. 2016. gadā tas solās būt īpašs, jo tiks svinēta 400. gadadiena kopš Šekspīra nāves. Festivāls ilgs trīs nedēļas un tā apmeklētājiem būs iespēja pils pagalmā vērot Hamleta izrādi, baudot vīnu un šekspīrisko atmosfēru.

Vairāk par Kronborgas pili var uzzināt šeit.

Aptuvenās biļešu cenas: pieaugušajiem 12 eiro, studentiem 10 eiro, bērniem 6 eiro.

Dāņu Rivjēras sajūta Hornbaekas pludmalē


Virzoties uz salas pašiem dienvidiem, tās krastus ieskauj vairāk nekā 200 kilometrus gara pludmale, kuru paši dāņi nesen sākuši tūristiem reklamēt kā Dānijas Rivjēru. Lai gan tā ir nedaudz vēsāka, nekā slavenā franču Rivjēra, arī gar Zēlandes salas krastiem ir ko darīt. Viens no populārākajiem tūristu galamērķiem, kura skaistumu var baudīt ne vien vasarā, bet arī citos gadalaikos, ir Hornbaekas pludmale pašos salas dienvidos, netālu no Helsingēras, 12 kilometrus uz rietumiem – tātad, pa ceļam, ja plānojat apmeklēt Kronborgas pili.

Hornbaekas pludmale ir viens no populārākajiem galamērķiem, jo pludmale ir ne tikai liela, bet arī izteikti tīra un skaista. Gar krastu iespējams izīrēt arī nelielas vasaras mājiņas, kur pavadīt pāris jaukas dienas jūras krastā.

Modernā māksla muzejā "Luiziāna"


Ja nu pludmales un vēsturiskas celtnes nav gluži tas, ko meklējat, lielisks pieturpunkts, apceļojot Zēlandes ziemeļus, būs Modernās mākslas muzejs "Luiziāna", kas atrodas Humblebaekā, 35 kilometru attālumā no Kopenhāgenas. Tas ir viens no apmeklētākajiem mākslas muzejiem pasaulē, un daudzi tūrisma ceļveži to iekļāvuši kā vienu no pieturpunktiem, kas obligāti jāredz katra kaislīga ceļotāja dzīvē.

Kā jau Zēlandē ierasts, arī šis tūrisma objekts atrodas jūras krastā. Muzeja ēka pati par sevi ir viens no ievērojamākajiem dāņu modernās arhitektūras paraugiem, bet tajā izvietotās ekspozīcijas – vēl ievērojamākas. Regulāri muzejā tiek izstādīti slavenu impresionistu un citu moderno mākslinieku darbi, bet pastāvīgajā ekspozīcijā ir arī Pablo Pikaso, Vasīlija Kandinska, Endija Varhola un citu ģēniju mākslas darbi. Muzejam ir arī plašs skulptūru dārzs, pa kuru ikviens interesents var nesteidzīgi pastaigāties un baudīt atmosfēru.

Vairāk par muzeju šeit.

Karaļa ģimenes pavasara rezidence – Frēdensborgas pils

Foto: Shutterstock


Tā kā Zēlandes ziemeļus, ja laiks ir ierobežots, var apskatīt vien divās dienās, sarakstā nedrīkst neiekļaut arī karaliskās ģimenes pavasara un rudens rezidenci – Frēdenborgas pili. Šis vēsturiskais piemineklis ir daudz jaunāks par slaveno Hamleta pili – Frēdenborga pabeigta vien 1753. gadā. Pils ir holandiešu baroka un rokoko stila piemērs.

Kāpēc paviesoties vēsturiskajā celtnē? Bez skaistā interjera un senatnes elpas, pilij pieguļ arī skaisti un plaši dārzi, kā arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautie briežu pilnie meži. Īpaši iecienīts pils teritorijā ir skulptūru dārzs, kurā apskatāmas 70 norvēģu un Fēru salu iedzīvotāju – zvejnieku, lauksaimnieku – skulptūras. Pils teritorijā apskatāma arī iespaidīga oranžērija.

Uz Frēdensborgu var nokļūt, braucot ar auto no Kopenhāgenas (40 kilometri) vai vilcienu, pēc tam pārsēžoties autobusā (šādā gadījumā brauciens aizņems stundu).

Par pili vairāk var uzzināt tās mājaslapā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Visitnorthsealand.com, Visitdenmark.com un Kronborg.dk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!