Foto: Diāna Nemme

Nejaušas sakritības vai apzināta lēmuma dēļ nereti Latvijas vārds pasaulē izskan pasaulslavenos seriālos un filmās, tiek piesaukts kādā grāmatā vai amizantā topā. Un ikreiz, to pamanot, neviļus sejā iezogas priekpilns smaids. Šoreiz amerikāņu medijs CNN izveidojis savu Top 20 ar Eiropas skaistākajiem galamērķiem, kuru starpā iekļauts arī Jūrkalnes stāvkrasts.

Jūrkalnes stāvkrasts ir viena no gleznainākajām Baltijas jūras piekrastēm Latvijā ar klusu, civilizācijas neskartu pludmali un iespaidīgu līdz 20 metriem augstu stāvkrastu, vēstī Kurzemes tūrisma asociācija. No krasta kraujas uz pludmali ved speciāli veidotas kāpnes, kas jau vairākkārt atjaunotas, jo spēcīgu vētru laikā krasts atkāpjas par vairākiem metriem gadā. Jāpiebilst, ka tieši pie Jūrkalnes novērojama vislielākā krasta erozija Latvijā. "Tūrismagids" jau pērnā gada februārī rakstīja, ka posmā Pāvilosta–Jūrkalne konstatēts līdz šim lielākais krasta nogruvums.

Pēc Otrā pasaules kara, Jūrkalnes pludmale un dižais stāvkrasts, kas iezīmēja Padomju Savienības rietumu robežu, bija pieejami tikai ar īpašām atļaujām, bet nu jau pāris gadu desmitus Jūrkalne atkal ir ļoti iemīļots vasaras galamērķis, stāstīts Jūrkalnei veltītā mājaslapā. Smilšainā pludmale ir izcila sauļošanās vieta, bet jūra kā magnēts pievelk ūdenssporta cienītājus. Jūrkalni ir iemīļojuši vindsērfinga, kaitborda, stāvairēšanas entuziasti. Šī ir lieliski piemērota vieta paraplanierismam.

Foto: Privātais arhīvs
Savukārt CNN par Jūrkalnes stāvkrastu raksta – tā ir lieliska vieta, kur aizbēgt no visa un visiem. Medijs arī pievienojas apgalvojumam, ka Jūrkalnes pludmale īpaši patiks vindsērfinga un kaitošanas entuziastiem. Tāpat izcelts stāvkrasta mežonīgums un erozija, kuras dēļ ik gadu krasts atkāpjas par vairākiem metriem. Kā arī medijs Jūrkalnes stāvkrastu nodēvē par lielisku vietu saulrietu vērošanai, it īpaši vasaras sezonā.

CNN savā Eiropas skaistāko galamērķu Top 20 arī ierindojis Inari ezeru Somijā, kas visu cauru gadu ir paradīze zemes virsū, un Lofotu salas Norvēģijā, kuras raksturo augstas virsotnes, elpu aizraujoši fjordi un ciemati kā no pasaku grāmatas. Topā iekļautas arī Šetlendas salas Skotijā, kuru iemīļojuši putnu vērotāji un arheologi (tie šeit atraduši senas vikingu mītnes), Zagori Grieķijā, kur atrodama viena no iespaidīgākajām kalnu grēdām Eiropā – Epīras perifērija, un Jorkšīras gravas Anglijā, kas plaši pazīstamas ar savām iespaidīgajām ainavām.

Medija atzinību ieguvuši arī Apuseni kalni Rumānijā – tos klāj senie meži, un šeit atrodamas kaļķakmens alas, kuru dzīlēs plūst pazemes upes, Luāras ieleja Francijā, kas Francijas vidienei piešķir tās varenību, un kalnu grēda Spānijā ''Picos de Europa'', kas arī pazīstami kā ''Spānijas dolomīti'' un ies pie sirds pārgājienu cienītājiem. Pieminēta arī Adelbodena Šveicē – ciemats, kas izceļas ar savu teju pārdabisko šarmu, Hennes pludmale Dānijā, kur vietiņu laiskai atpūtai spēs atrast ikviens, un Bavārijas Meža nacionālais parks Vācijā, cauri kuram stiepjas teju 300 kilometrus gara pārgājienu taka un teju 200 kilometrus garš velo maršruts.

Tāpat uzmanību izpelnījies Hoge Veluve nacionālais parks Nīderlandē, kas tiek dēvēts par savvaļas dzīvnieku paradīzi, ''Union Hall'' zvejnieku ciemats Īrijā un Barmuta Velsā, kas tiek saukta arī par Velsas dārgakmeni. CNN savā topā ierindojis arī Bohinja ezeru Slovēnijā, kas arī būs lielisks galamērķis pārgājienu cienītājiem, jo tam blakus atrodas Triglava nacionālais parks, Susaku Horvātijā, kas būs piemērota laiskiem atpūtniekiem, un Hortobāgas nacionālo parku Ungārijā, kurā mitinās ūdens bifeļi, dzērves un lielās sīgas.

Ievērību iemantojis arī Belovežas nacionālais parks Polijā, kurā mitinās lielākā Eiropas bizoņa populācija pasaulē. Kā arī CNN savā Eiropas skaistāko vietu Top 20 pieminējis Vatternas ezeru Zviedrijā, kas ir Skandināvijas arhetipiskais ezers un stiepjas aptuveni 135 kilometru garumā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!