Foto: Vida Press
Pagājušā gadsimta 50. gados Beirā, Mozambikā, tika uzcelta luksusa viesnīca "Grande Hotel", kas tolaik bija viena no greznākajām un lielākajām visā Āfrikas kontinentā. Mūsdienās tā kļuvusi par lielāko skvoteru jeb bezpajumtnieku mājvietu.

Mozambika ir valsts Āfrikas dienvidaustrumos. To no austrumiem apskalo Indijas okeāns un tā robežojas ar Tanzāniju, Malāviju, Zambiju, Zimbabvi, bet dienvidos ar Dienvidāfriku un Svazilendu. Šo teritoriju pirmais no eiropiešiem jau 1498. gadā atklāja slavenais jūrasbraucējs, portugālis Vasko da Gama. Tādēļ likumsakarīgi, ka to 1505. gadā kolonizēja Portugāle. Mozambika ieguva neatkarību tikai 1975. gadā, bet tam sekoja pilsoņu karš no 1977. līdz 1992. gadam. Pašlaik tā ir demokrātiska republika. Mozambika ir droša ceļotājiem un iecienīta kā atpūtas vieta pie ūdeņiem.

Foto: Vida Press

Iedzīvotāji lielākoties tur nav pārņēmuši musulmaņu tirgotāju un eiropiešu kolonistu tradīcijas, bet saglabājuši savu kultūru, kas balstās uz nelielām lauku saimniecībām, vietējo koktēlniecību, mūziku un deju.

Viens no Mozambikas interesantākajiem alternatīvajiem apskates objektiem ir "Grande Hotel" Beirā, Indijas okeāna kūrortā.

Milzīgo viesnīcu sāka būvēt 1954. gadā, bet atklāja 1955. gadā. Tajā bija viss, ko tolaik viesnīcu nozare varēja piedāvāt – olimpiskajām prasībām atbilstošs peldbaseins, veikali, skaistumkopšanas saloni, kino, pasta kantoris, 122 smalki numuriņi un daudz kas cits. Viesnīcā bija paredzēts ierīkot arī kazino, bet tās īpašnieki tā arī nesaņēma atļauju no Portugāles koloniālistu varas iestādēm, lai to atvērtu, raksta "BBC".

Tā kā Beira ir populārs Indijas okeāna kūrorts, viesnīcas attīstītāji cerēja, ka uz to brauks gan briti, kas uzturējās kaimiņos esošajā Rodēzijā, Apvienotās Karalistes kolonijas ostās, gan arī ceļotāji no Eiropas, jo valsts taču bija Portugāles kolonija. Diemžēl šie plāni nepiepildījās.

Foto: Vida Press

Viesu trūkuma dēļ viesnīca pastāvēja vien nepilnus 10 gadus, līdz 1963. gadam. Pēc tam to izmantoja tikai dažos svinīgos gadījumos un lielās svinībās. Vēlāk milzīgajā ēkā tika ierīkota arī militārā bāze, kas darbojās Mozambikas pilsoņu kara laikā. Tur bijis arī cietums politiski ieslodzītajiem.

Foto: Vida Press

80. gados viesnīca pamesta pavisam, un tajā ievākušies bezpajumtnieki, lielākoties tie, kas cietuši pilsoņu kara dēļ, raksta "BBC". Ironiskā kārtā šī bija pirmā reize, kad viesnīca bija tiešām pilna ļaužu.

Mūsdienās tur mitinās vairāk nekā 1000 iedzīvotāju, daži no tiem veco viesnīcu par mājām sauc jau trešajā paaudzē. Tur iekārtots gan improvizēts kino, gan apstādījumi, dzīvokļi un daudz kas cits. Lielākā problēma te ir higiēnas trūkums, netīrība un gadiem krātie atkritumi.

BBC veidotajā materiālā par "Grande Hotel" teikts, ka, lai arī viesnīcas rezidenti nemaksā īri, tur ir strikti noteikumi, un jauni iedzīvotāji tur nevar apmesties, jo viss ir aizņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!