Foto: Shutterstock

Ceļotājus parasti piesaista tās apskates vietas un objekti, kuras sniedz vēl neredzētu pieredzi. Austrālijas Karidžīnī nacionālā parka (Karijini National Park) robežās mūsu platuma grādos dzīvojošajiem noteikti būs ko redzēt, sākot ar masīvajiem kanjoniem, dabīgajiem baseiniem un beidzot ar kāpienu vienā no augstākajām Austrālijas rietumu daļas virsotnēm.

Karidžīnī nacionālais parks atrodas Austrālijas rietumu daļā, Pilbara reģionā. Tas ir otrs vecākais parks šajā kontinentā un atrodas aptuveni 1400 kilometru attālumā no Pērtas. Starp citu, tieši Pērta tiek saukta par vienu no 2018. gada aktuālākajiem ceļotāju galamērķiem – pilsēta piedāvā kvalitatīvu atpūtu ikvienam, taču tūristu skaits tur ir salīdzinoši mazāks kā Melburnā vai Sidnejā.

  • Te izlasi plašāk, ko īsti darīt Pērtā, kā arī iepazīsties ar šī gada galamērķu aktualitātēm.

A post shared by Krisse Rintanen (@missrintanen) on Dec 30, 2017 at 11:40pm PST

Visātrākais veids, kā nokļūt parkā, ir izvēlēties lidojumu no Pērtas uz tuvajām pilsētām – Paraburdo (Paraburdoo) un Ņūmenu (Newman). No Paraburdo lidostas var doties uz gleznaino pilsētiņu ar nosaukumu Tom Price un tur pievienoties kādai vienas dienas ekskursiju grupiņai.

Jau pie pašas parka ieejas paveras viss krāšņums pilnā godībā – daudzveidīgā ainava, pārsteidzošie ūdens tuneļi, masīvie kanjoni, smaragdzaļie, dabīgie baseini, baisās aizas u.c. Vienalga, lai arī kuru maršrutu izvēlēsies veikt ekskursijas laikā, ieteicams kājās vilkt zābakus, lai staigāšana nebūtu apgrūtināta. Tāpat nedrīkst aizmirst par peldkostīmiem un peldbiksēm!

Šajā plašajā dabas parkā katrs var atrast sev piemērotāko maršrutu, jo takām, kuras ved uz konkrētiem kanjoniem, ir atšķirīgi garumi un grūtības pakāpes.

A post shared by PlacesWeSwim (@placesweswim) on Dec 26, 2017 at 1:06pm PST

  • Par vienu no skaistākajiem Eiropas kanjoniem – Verdonas aizu Francijā – lasi šeit.

Ko darīt Karidžīnī?

Tūristu ceļvežos iesaka noteikti izpeldēties pie Fortescue ūdenskrituma. Tas atrodas austrumu pusē, un, lai līdz tam tiktu, var mērot ceļu gan pa kāpnēm, gan arī kāpt pa akmeņainu taciņu. Atceries, ka parka teritorija ir tik plaša, ka ieteicams izvēlēties konkrētu maršrutu, kas gan ietver tikai daļu apskates vietu.

Lai nokļūtu no vienas uz otru vietu, var paiet pat vairākas stundas, tāpēc varētu šķist, ka ar vienas dienas pavadīšanu tur nepietiek. Un tiešām – parkā iespējams palikt arī pa nakti un atpūsties pēc garas dienas, iekārtojoties nelielās, teltīm līdzīgās mājiņās (Karijini Eco Retreat).

Parkā ir ārkārtīgi daudz vietu, kurās ļauties ūdens relaksācijai, jūtoties kā brīvdabas spa centrā. Daudzi dodas uz Hamerslejas (Hamersley) kanjonu, jo šeit vilinošajam ūdenim ir salīdzinoši viegla piekļuve, taču līdz tam jāmēro garāks ceļš. Lai varētu "atvilkt elpu", pie daudzām vietām ir izveidotas skatu platformas, taču asāku izjūtu cienītāji noteikti var doties tuvāk ūdenim.

A post shared by Nick Wright (@nickwright44) on Dec 21, 2017 at 1:35am PST

Populārāko kanjonu vidū minami arī Veāno (Weano), Sarkanais (Red), Hankokas (Hancock) un Džofres (Joffre).

Arī par virsotņu cienītājiem šeit ir padomāts – viņiem ir iespēja doties 10 kilometru garajā pārgājienā uz Brūsa kalna (Mount Bruce) virsotni, šim kāpienam atvēlot sešas stundas. Šo maršrutu ieteicams izvēlēties tikai fiziski sagatavotiem cilvēkiem, un, dodoties ceļā, vajadzētu atrast kādu kompanjonu. Kāpiens ilgs, taču rezultātā skats gan patiesi iespaidīgs!

Tāpat parkā ir ārkārtīgi liela savvaļas puķu daudzveidība, kuras visspilgtāk krāšņo ainavu vasaras mēnešos (no jūnija līdz septembrim). Ja gribas atvilkt elpu, var apsēsties uz kāda akmens un apskatīt gan skaistos ziedus, gan pārsteidzošo Karidžīnī parka putnu daudzveidību.

Arī populārajā padomu un viedokļu mājaslapā "TripAdvisor" par šo vietu izskan pozitīvas atsauksmes. "Te ir viss, ko var vēlēties," raksta kāds ceļotājs. "Karidžīnī parks ir mana mīļākā vieta Austrālijas rietumu daļā. Ainava ir burvīga un te var gan rāpties, gan lēnām staigāt, gan nopeldēties. Taču pats labākais, ka parkā nav zirnekļu!"

Izvēloties brauciena laiku, vēlams konsultēties ar vietējiem par situāciju parkā – var gadīties, ka sausajā sezonā ūdenim nav patīkama smarža, un šāds pārsteigums nelāgi ietekmē visu ekskursiju.

Foto: Shutterstock

Arī Austrālijas Haidenas dabas parkā (Hyden Wildlife Park) atrodams pārsteidzošs objekts – 14 metrus augsta un ap 110 metrus gara viļņa klints. Plašāk par to lasi te.

Rakstā izmantota informācija no "Tourism Australia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!