Brazīlija ir lielākā Dienvidamerikas valsts. Latvijas ceļotāju grupa no "Vides Fakti" šopavasar devās atklāt šo košo valsti, kur Dienvidamerikā sastopams visvairāk latviešu. "Tūrismagids" varēsiet noskatīties spilgtākos fragmentus no latviešu ceļotāju piedzīvotā. Šoreiz stāsts par kapoeiru (capoeira), kas ir Brazīlijas nacionālā māksla.

Iepriekšējo stāstu par Ipanemas pludmali, kur radies bikini, lasiet šeit.

Tā sevī apvieno deju, cīņu, mūziku un filozofiju. Par šo valsti nevarot runāt, neredzot un nemēģinot izprast kapoeiru. Interesanti, ka kapoeiras treniņā sveši ļaudis ātri vien sajūtas kā draugi un piederīgie.

Kapoeira nozīmē, ka mūzikas ritmā tiek izpildītas visdažādākās kustības – no vienkāršiem pietupieniem līdz pat sarežģītiem, akrobātiskiem trikiem, imitējot cīņu. Sižetā Karlos Arājs, kura saknes meklējamas arī Latvijā, stāsta par savu mīlestību uz enerģisko kapoeiru. "Mūzikas instrumentu skaņas manī izraisa spēcīgu enerģiju," saka Arājs. Viņš arī, smejoties saka, ka ar šo cīņas mākslu it labi var nodarboties arī latvieši, jo tajā svarīga deja un mūzika, kas arī latviešiem ir nozīmīga.

Izrādās, kapoeiras dzimtene ir Āfrika, bet Brazīlijā tā nonākusi, pateicoties vergiem 17. gadsimtā cukurniedru plantācijās. Šī cīņas māksla palīdzējusi viņiem, cīnoties par brīvību un saglabājot svabadu garu. Nu jau pilnveidojusies un ieguvusi jaunus elementus, kapoeira kļuvusi par neatņemamu Brazīlijas kultūras sastāvdaļu. Treniņi esot ļoti dažādi, jo tajos jāmācās gan kustības, gan mūzika, gan dažādas filozofiskas gudrības, turklāt tie piemēroti arī bērniem, jo attīsta motoriku un līdzsvaru.

Vairāk par eksotiskās Dienvidamerikas īstās garšas meklējumiem piedzīvojumu ekspedīcijā "Brazīlija. Latviešiem pa pēdām" var uzzināt Latvijas Televīzijā, sešās sērijās kopā ar Sandru Kropu. Raidījumu Latvijas televīzijas 1. kanālā var vērot sestdienās pulksten 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!