Vācijas galvaspilsēta Berlīne ir viena no visradošākajām un mūsdienīgākajām pilsētām, kur, šķiet, ikviens ir gaidīts un jūtas labi. Rudens ir īstais laiks, kad turp doties. Lūk, daži ieteikumi, ko tur apskatīt, pirmo reizi apmeklējot šo pilsētu!

Rīgu un Berlīni savieno tiešie lidojumi. Uz Tegel lidostu trīs reizes dienā var aizlidot ar airBaltic, bet no oktobra uz Šonefeldes (Schönefeld) lidostu varēs aizlidot ar Ryanair lidmašīnām. Tāpat abas pilsētas savieno autobusu satiksme.

No lidostas uz Centrālo staciju (Berlin Hauptbahnhof) visērtāk nokļūt ar sabiedrisko transportu – no Tegel lidostas ar autobusu, bet no Šonefeldes lidostas ar metro jeb U-Bahn vai pilsētas vilcienu jeb S-Bahn.

Pati Centrālā stacija ir apskates vērts objekts, no kuras visērtāk sākt pilsētas apskati. Šķērsojot plašo laukumu tās priekšā un dodoties pār Šprē upei, kas caurvij Berlīni, nokļūsiet pie Reihstāga – viena no Berlīnes simboliem. Ieeja Reihstāgā ir bez maksas, vien atcerieties paņemt līdzi pasi. No Reihstāga stikla kupola un jumta paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vien dažu simtu metru attālumā ir arī slavenie Brandenburgas vārti, gar kuriem kādreiz gājis Berlīnes mūris – par to mūsdienās liecina šaura svītra uz ietves.

Tālāk iespējams doties divos virzienos – uz Austrumu vai Rietumu centru.

Austrumberlīne

Lai nokļūtu Austrumu centrā, dodieties pa Unter den Linden aleju. Pa ceļam atkal šķērsosiet Špre upi. Labajā pusē redzama Opera un laukums, kur nacisti dedzināja grāmatas. Turpat blakus jau slejas Berlīnes pils mūri – pili gan atklās tikai 2016. gadā.

Šprē upes vidū ir slavenā Muzeju sala ar ievērojamām vēstures un mākslas bagātību krātuvēm, piemēram, Pergamona muzejs, kur apskatāmi skolas mācību grāmatās redzētais Pergamona altāris, Milētas Tirgus vārti un Ištaras vārti. Savukārt brīnišķīgais valdnieces Nefertiti krūšutēls apskatāms Ēģiptes muzejā. Turpat slejas arī Berlīnes doms.

Pats Austrumu centrs ir Aleksandra laukumā, kur atrodas arī slavenais TV tornis, ko paši berlīnieši mīļi dēvē par zobu bakstāmo. Ziemassvētku laikā te ir pilsētas galvenais tirdziņš ar atrakcijām, karstvīnu un slidotavu, savukārt vasarā laukumā zied rozes, darbojas strūklakas un notiek dažādi pasākumi.

Rietumberlīne

Ja izvēlaties doties Rietumu centra virzienā, ejiet gar Brandenburgas vārtiem un Berlīnes lielākā parka Tiergarten, kas kādreiz bija ķeizara medību lauki, malu uz moderno Potsdamas laukumu (Porsdammer Platz).

Foto: DELFI

Pa ceļam kreisajā pusē var redzēt arī iespaidīgo holokausta piemiņas memoriālu. Potsdamas laukumā apskatāmi arī vēsturiskā Berlīnes mūra fragmenti.

Tālāk, cauri parkam dodoties garākā pastaigā, aplūkojiet brīnišķīgos pieminekļus un apstādījumus, līdz nokļūsiet Rietumu centrā. Kūrfurstenstdamm (Kurfürstendamm) ir populāra iepirkšanās iela jau vairāk nekā 200 gadus - tur atradīsiet gan mūsdienīgus un visai lētus veikalus, gan universālveikalus, kur durvis ver šveicars un kuri tapuši jau pirms vairāk nekā 100 gadiem.

Savukārt Ķeizara Vilhelma baznīca (mīļi iesaukta par "Cauro zobu") būs emocionāls apskates objekts. Tikai dažu simtu metru attālumā atrodas arī slavenais Berlīnes zoodārzs – viens no labākajiem pasaulē.

Ekskursiju pa Berlīni var noslēgt, apskatot Šarlotenburgas pili un brīnišķīgo dārzu, kas atrodas trīs metro pieturu attālumā no Zoostacijas.

Der zināt

Valūta – eiro

Sabiedriskā transporta dienas biļetes cena – 6, 50 eiro

Plaša informācija par pasākumiem un apskates objektiem: visitberlin.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!