Foto: DELFI

Birži ir sena Lietuvas pilsētiņa, pavisam netālu no Latvijas robežas un nieka 92 kilometru attālumā no Rīgas. Tur ir gan divas tradīcijām bagātas alusdarītavas, gan brīnišķīgs ezers ar gulbjiem, gan Radivilu pils un mistiskas kritenes. Vienvārdsakot, Birži ir laba vieta, kurp doties īsās brīvdienās.

Kā nokļūt Biržos?

Birži atrodas 22 kilometru attālumā no Skaistkalnes, tāpēc jaukākais un ātrākais ceļš turp no Rīgas būs, braucot pa Bauskas šoseju un nogriežoties uz Skaistkalni. Pa ceļam var piestāt un apskatīt tās skaisto baznīcu kalna galā, bet pēc tam līdz Biržiem būs atlicis pavisam maz. Atceļam var ieplānot braucienu caur Bausku, kas būs nedaudz ilgāk, bet nevajadzēs divreiz braukt pa vienu un to pašu ceļu.

Ko apskatīt Biržos?

Biržu pils - leģendas, vēsture un interesanta atrašanās vieta

Foto: DELFI

Biržu pili noteikti var saukt par pilsētiņas galveno apskates objektu. To apjož seno mūru vaļņi un grāvis, bet pašā baltajā pilī iespējams nokļūt, ejot pa senatnīga izskata tiltiņu. Pils atrodas Širvēnas ezera krastots, kas vasarā ir laba atpūtas un peldvieta, bet arī pavasarī tur varēs sarīkot jauku pikniku. 

Senajā kunigaišu Radivilu cietoksnī mūsdienās ierīkots Biržu novada muzejs. Pati pils ir atjaunota un kopš pērnā gada atkal uzņem apmeklētājus. 

Pilī var apskatīt arī interesantu ekspozīciju "Vecā brūvēšana" par "Žaldoko alus" pagatavošanu un vēsturi. 

Pilī iespējams atī organizēt kāzas un reģistrēt laulības. Savukārt tās pagrabā ir arī mājīgs restorāns.

Vairāk informācijas: www.birzumuzejus.lt

Alus darītavas

Kā nu bez alus baudīšanas! Ne velti šīs vietas moto ir "Te, kur alus upes plūst...". 

Miestiņu te gatavo pat divās vietās. SIA "Biržu alus" piedāvā ekskursijas un degustācijas vienā no Lietuvas vecākajām alus darītavām, kas dibināta tālajā 1686. gadā. Ekskursijā var uzzināt par alus darīšanas tradīcijām kaimiņzemē, bet degustācija notiek darītavas pagrabā.

Vairāk informācijas: www.birzualus.lt

Otra alus darītava ir "Rinkuškiu alus darītava", kas piedāvā ekskursiju "Alus ceļš" ar sešām dažādām alus degustāciju programmām. Turpat ir arī restorāns "Alus ceļš", kur nobaudīt dažādus interesantus un tradicionālus ēdienus, kā arī veikaliņš, kur iegādāties ko gardu līdzņemšanai. Vairāk informācijas: www.rinkuskiai.lt

Astravas pils

Šī aristokrātiskā vieta ir mazāka nekā lielā Radivilu pils, tomēr arī tā ir ļoti skaista, kopta un apskates vērta. Tā atrodas Širvenas ezera otrā krastā - apburoši viegla, rotaļīga un skaista.

Astravas pili uzbūvēja Jons Tiškēvics 19. gadsimtā sešdesmitajos gados. Viņa dzimtai piederēja arī Palangas pils, kurā tagad atrodas slavenais Dzintara muzejs, kā arī īpašumi daudzās Lietuvas pilsētās un novados, un šīs ļoti bagātās, veiksmīgās, mākslinieciski un progresīvi noskaņoto intelektuāļu dzimtas pārstāvji daudzviet uzbūvēja apbrīnojami skaistas pilis un arī deva ieguldījumu apkārtnes ekonomiskajā attīstībā.

Netālu no pils ir arī garākais koka tilts Lietuvā (525 metri), kas pāri ezeram aizved uz Biržu pilsētu.

Karsta kritenes

Biržos apskatāma īpatnēja dabas parādība - karsta kritenes jeb zemes nogruvumi. Biržus mēdz dēvēt arī par grimstošās zemes novadu, un kritenes ik pa laikam veidojas arī no jauna. 

Gruntsūdens izskalo dziļākos ģipša slāņus, tādēļ zeme nogrūst. Dažas no noslēpumainajām kritenēm ir sausas un tajās var novērot zemes slāņu struktūru, citas pārvērtušās par maziem ezeriņiem. 

Biržu reģionālais parks plešas aptuveni 14, 5 tūkstošu hektāru liela platībā un tajā saskaitītas ap 6500 karsta kriteņu.

Vairāk par šiem īpatnējajiem veidojumiem var uzzināt Biržu reģiona dabas parka direkcijā: www.birzuparkas.lt.

Aktīvā atpūta

Biržos un to apkaimē ir visai plašas iespējas izbaudīt arī atpūtu pie dabas krūts - laivas un velosipēdus iznomāt iespējams, piemēram, V.Undzēna uzņēmumā (www.kaseliskiai.lt) vai  V. Veskūna ūdenstūrisma centrā (www.nemunelis.lt). 

Tāpat Biržu apkaimē ir vairākas lauku saimniecības, kurās var apskatīt arī zvēriņus, piemēram, zemnieka Jūra Milišūna saimniecībā, kur tiek audzētas aitas (tel. +37061593181) vai Ales Podēnienes lauku tūrisma saimniecībā Vinkšniņu ciemā (www.atostogoskaime.lt).

Savukārt Biržu aeroklubs piedāvā novadu iepazīt no gaisa. Vairāk informācijas: www.birzuaeroklubas.lt.

Biržu tūrisma informācijas centrs atrodas J.Janoņa laukumā 2, Biržu centrā. www.visitbirzai.lt

http://wptiger.com/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!