Trešā lielākā sala Eiropā – Īrija – ir patiesi skaista zeme, par spīti politiskajai sašķeltībai un nereti sliktam laikam. Tā var lepoties ar kalniem, zaļām ielejām un dzidriem ūdeņiem, kas spēcīgos viļņos triecas pret iespaidīgajiem krastiem, jo, lai arī Dublina ir jauka pilsēta, tomēr lielākie salas dārgumi slēpjas ārpus tās. Par godu Svētā Patrika dienai, ko tradicionāli 17. martā svin Īrijā, piedāvājam ieskatu 11 brīnišķīgās vietās, ko vērts šajā, arī latviešu iecienītajā salā apskatīt. Izvēlieties savējo un dodieties ceļā!

Informācijai! Šajā ceļojumā variet pabūt abās Īrijās - gan Īrijas Republikā, gan Lielbritānijai piederošajā Ziemeļīrijā - paši to pat nemanot, jo robežpunktu vai robežu tur nav. Arī pase nav jāņem līdzi. Īpaši skaisti ir skati vēju plosītajos, mežonīgajos kalnos, kas ardala abas valstis.

Tumšā aleja

Šī Stjuartu ģimenes 18. gadsimtā iestādītā aleja kādam varētu pat likt sākt ticēt brīnumu valstībai – tik teiksmaina tā izskatās. Kaut arī gatve šķiet visai drūma, tai ir skaista vēsture. Stjuartu ģimene kokus iestādījusi gar ceļu, kas veda uz viņu ģimenes māju "Greishilu", ar mērķi atstāt neaizmirstamu iespaidu uz viesiem. Un patiesi – zaru "griesti" alejā veido pasakainu tuneli.

Kā turp nokļūt?

Brauciet apmēram 80 kilometrus ziemeļrietumu virzienā no Belfāstas. Tumšā aleja stiepjas gar Bregagh Road.

'Carrick-a-Rede' virvju tilts

Fanadas pussala

Milža dambis

Maršruts 'Mežonīgais Atlantijas okeāna ceļš'

Kūlija pussala

Ģeoloģiski daudzveidīgā Īrijas pussala ar kalniem, mežainiem pakalniem un viduslaiku ciematiem plešas no Lautas grāfistes līdz Īrijas jūras šaurumam. Kūlija (Cooley Peninsula) pussalu aptver mīkstas, smilšainas pludmales, savukārt pa sauszemi vijas vietēja mēroga ceļš. Papildu šarmu vietai piešķir arī daudzviet redzamās viduslaiku ēkas.

Kāpēc turp doties?

Pussala ir tūristu iecienītākā apskates vieta grāfistē. Izcilās ainavas un iespējas doties pārgājienos ļauj iepazīt un izpētīt Īrijas patieso dabas skaistumu.

Kašelas pils komplekss

Slī rags

Iespaidīgā krasta līnija Dinglas pussalā sniedz elpu aizraujošas ainavas pie Atlantijas okeāna. Stāvas kraujas, asi zemesragi, smilšainas pludmales un smaragdzaļš ūdens – šī vieta patiešām ir zīmīga un atstāj neaizmirstamu iespaidu. Turklāt turpat ir arī Īrijas un Eiropas tālākais Rietumu punkts.

Kāpēc turp doties?

Zemesragu var sasniegt pa Slī raga (Slea Head) ceļu – 30 kilometru gleznaina brauciena.

Kilārnijas nacionālais parks


Parka apmeklētāji var apbrīnot skaistāko, ko sniedz Īrijas daba – no kalniem, ezeriem, ūdenskritumiem un mežiem līdz retiem dzīvniekiem un augiem – parkā ir vairāki apskates objekti. Un, ja ar to vēl nav gana, parka viesu acis mielo arī viduslaiku tilti, klosteri, viktoriāņu savrupmājas un pat pilis.

Mohēras klintis

Katru gadu Mohēras klintis pulcē vairāk nekā miljonu apmeklētāju, padarot to par populārāko dabas apskates vietu visā Īrijā. Apmēram 214 metrus augstās klinšu sienas stiepjas gar Atlantijas okeāna krastu astoņu kilometru garumā. Augstākais punkts, 1835. gadā celtais Obraiena tornis, ir lieliska skatu platforma, no kuras paveras elpu aizraujoša ainava.

Kāpēc turp doties?

Mohēras klintis sniedz neticamu ainavu, tur ir lieliskas pārgājienu takas un vēsturiskus skatu punktus. Vienam no visiecienītākajiem apskates objektiem valstī tomēr būtu jābūt jebkura tūrista apskatāmo vietu sarakstā, bet ņemiet vērā, ka vasarā tur ir ļoti daudz tūristu.

'Tayto' atrakciju parks

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!