Foto: DELFI Aculiecinieks
Madona ir Vidzemes mazpilsēta, kas savus ciemiņus sagaida ar mieru un stabilitātes sajūtu pretstatā lielpilsētu trauksmei un burzmai. Tam priekšnoteikums ir daba, kas pilsētu apveltījusi ar gleznainu reljefu. Vasarā Madonu varam dēvēt par zaļu pilsētu, koku un parku ieskautu, savukārt ziemā – par baltāko pilsētu, jo parasti Madonā ir visilgākā un sniegotākā ziema Latvijā. Madonieši pat lepni saka, ka viņu pilsēta ir Latvijas ziemas galvaspilsēta.
Foto: DELFI Aculiecinieks

Kā nokļūt?

Uz Vidzemes mazpilsētu Madonu ved autobusi no visām Latvijas pusēm. Tomēr visērtāk doties ar savu personīgo auto, lai būtu iespēja apskatīt arī citus Madonas apkaimes tūrisma objektus. Attālums no Rīgas līdz Madonai ir aptuveni 166 kilometru.

Ko apskatīt Madonā?

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs ir viens no nozīmīgākajām kultūrvēstures vērtību krātuvēm Vidzemē, krājumā ir ap 129 tūkstošiem vienību. Muzejs vienlaicīgi piedāvā četras līdz piecas tematiskās un mākslas izstādes.

Vairāk informācijas: www.madonasmuzejs.lv

Madonas saieta laukums ir pilsētas centrālā vieta, kas atrodas līdzās Madonas novada pašvaldības administratīvajai ēkai. Laukums vēsturiski un līdz šim kalpo kā tirgus laukums reizi mēnesī, vasarā šī ir iecienīta satikšanās vieta, atpūtas vieta un pieturvieta gan pilsētas viesiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, jo te ir iespēja laiski pazvilnēt soliņos, baudīt ūdens čalošanu un vērot varavīksni strūklakā.

Jaunumus Madonā un Madonas novadā iespējams uzzināt no laukumā izvietotā vides monitora reklāmām – foto un video veidā. Ziemā laukums pārtop par Ziemassvētku gaidīšanas vietu, šeit tiek iedegta dabīgā pilsētas egle. Laukumā notiek arī dažādi tematiskie pasākumi.

Latvijā atpazīstamais keramiķis Jānis Seiksts Madonā viesmīlīgi izrāda savu podnieka darbnīcu, ikvienam ir iespēja piedalīties māla podu veidošanā un iegādāties māla izstrādājumus. Piemājas dārzā apskatāmas mākslinieka veidotās skulptūras.

Sporta un atpūtas bāze "Smeceres sils" ir populārākā gan dažādu ziemas sportu (distanču slēpošana un biatlons), kā arī vasaras sportu (BMX, orientēšanās, velo) sacensību un nometņu norises vieta Madonā.

Tā ir iecienīta vietējo iedzīvotāju atpūtas, sportisko aktivitāšu un pastaigu vieta, kā arī kompleksa izmantošana dažādu semināru un pasākumu rīkošanai.

"Smeceres sils" - tā ir arī lieliska vieta naktsmītnēm (pieci kempinga namiņi), kā arī atpūtai saunā.
Ekskursija sporta bāzes iepazīšanai iepriekš jāpiesaka, tā ir bez maksas.

Vairāk informācijas: www.smeceressils.lv

Ko apskatīt Madonas apkaimē?

Foto: DELFI

Ja vēlaties baudīt ziedēšanu, redzēt augšanu, saskatīt ikdienā neieraudzīto – jādodas uz Kalsnavas Arborētumu! Šeit atrodama viena no lielākajām un skaistākajām dekoratīvo koku un krūmu kolekcijām (140 hektāru, ap 2500 dažādu augu). Piedāvājumā dārza apskates ekskursijas, pastaigu takas, 25 metrus augsts skatu tornis, praktiskas darbošanās un piknika vietas.

Īpaši skaists ir ceriņu ziedēšanas laiks maija beigās un ikgadējie Peoniju svētki, kad zied ap 170 dažādu šķirņu peonijas. Šogad tie notiks 18. jūnijā. Savukārt rudenī daiļdārzs ir brīnišķīgs lapu krāsošanās laikā – oktobrī.

Ļoti omulīgu un izglītojošu ekskursiju par ārstniecības augiem, iešanu dabā, augu atpazīšanu, gardu tēju degustāciju un to iegādi piedāvā uzņēmums "55 mārītes".

Vairāk informācijas: www.marites.biz

Viens no lielākajiem kazu ganāmpulkiem Latvijā (ap 300 kazu) apskatāms kazu fermā un siera ražotnē "Līvi". Ekskursijā humora pilnie saimnieka stāsti, kazu vērošana, siera ražotnes apskate, siera degustācija un to iegāde būs laba izklaide visai ģimenei.

Bez "Līviem" Madonas novadā vēl ir citas saimniecības, kurās iespējams vērot gan dažādus mājdzīvniekus ("Gretes", "Zīles", "Celmiņi), gan mājputnus ("Aparēni"), gan arī pavisam netradicionālus mājdzīvniekus ("Bieles", "Vītolu strausi").

Dodoties uz Gaiziņkalna pusi un īpaši domājot par aktivitātēm bērniem, vērts pieteikties uz radošajām darbnīcām meža apmācību centrā "Pakalnieši". Piedāvājumā dažādas izglītojošas un izzinošas programmas, interaktīvās dabas takas dzīvnieku un meža iepazīšanā, atraktīvas lomu spēles, kā arī darbnīcas skaistu suvenīru izgatavošanā no dabas materiāliem.

Lubāna ezers, kas ir lielākais Latvijā, ir iecienīta putnu vērošanas vieta pavasaros un rudeņos to migrācijas laikā, gan ļoti populāra makšķerēšanas vieta. No 2014. gada vasaras Lubānas mitrāja informācijas centrs (attēlā) ir ieguvis jaunus saimniekus, kas aktīvi iesaistās vides sakārtošanā, jauna piedāvājuma veidošanā un dabas tūrisma attīstīšanā. Šeit iespējams gan organizēt laivu braucienus pa ezeru vai Aiviekstes upi, gan pieteikt Lubāna ezera zivju degustācijas, zivju piknikus, kā arī zivis iegādāties.

Biedrība "Pie Kraujas" te visos gadalaikos organizē pārgājienus. Namiņš piedāvā arī nakšņošanas iespējas. Jaunums 2015.gadā – ziemā iespējams noīrēt Latvijā pirmo oficiāli pieejamo mobilo zemledus makšķerēšanas sniega būdu.

Kur pārnakšņot?

Madonā un Madonas apkārtnē viesiem tiek piedāvātas dažādu kategoriju naktsmājas, kuras pilsētas viesi var izvēlēties pēc vajadzības un iespējām – viesnīcas un pat viens SPA komplekss, klusākai un relaksētākai atpūtai viesu mājas, savukārt izbaudīt mieru un klusumu iespējams mājīgās brīvdienu mājas un lauku mājas.

TOP naktsmītnes:

SPA kūrorts "Mārcienas muiža", kas ierīkots bijušās Mārcienas muižas "Lejas Patmalnieku" mājas teritorijā, atpūtas komplekss "Smeceres krogs" pavisam netālu no Madonas celts 17.gadsimtā, kur iespējams nobaudīt latvisku virtuvi un medījumus, viesu mājā "Kučuru dzirnavas", kur var doties arī ekskursijā pa dzirnavām.

Vairāk informācijas: Madonas novada tūrisma mājaslapā sadaļā Naktsmītnes, pirtis.

Kur paēst Madonā?

Madonā ir pieejams plašs un dažādām gaumēm piemērots ēdināšanas iestāžu klāsts:

• gaumīgi iekārtots restorāns "Efeja",
• neliels omulīgs krodziņš "Šlāgeris",
• "Beķereja" ar vienmēr svaigām, kārdinoši smaržojošām bulciņām,
• bistro "Rudzons",
• guļbūves stila krodziņš "Bura H", kas pārsteigs ar lielām, sātīgām porcijām,
• vieglu, veselīgu maltīti, svaigi spiestas sulas un kokteiļus iespējams nobaudīt kafejnīcā "Sports",
• īstu itāļu picu piedāvā picērija "Neapole",
• kafejnīcā "Stūrītis" iespējams nobaudīt latviskās virtuves ēdienus un dažādus pankūku veidus.

Lai izvēlētos, kur ieturēt maltīti, ieskatieties Madonas novada tūrisma mājaslapā sadaļā Ēdināšana.

Noderīga informācija tūristiem

Madonas novada pašvaldības Tūrisma Informācijas centrs

Adrese: Skolas iela 10a
Tel.: 64823844, 29130437
Darba laiks: P: 9.00-17.00; O-Pk: 9.00–18.00; S,Sv: 10.00-16.00.
E-pasts: tic@madona.lv
Mājaslapa: http://www.madona.lv/turisms/lv/

Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa, Madonas novada Tūrisma informācijas centra speciāliste

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!