Smiltenes novads atrodas gleznainā vietā, pašā Vidzemes reģiona centrā, kur satek daudz ceļu un stāstu. Mainīgais Smiltenes novada reljefs, kur pauguri mijas ar līdzenumiem, kā arī plašie meži un rāmie ezeri ieskauj šo mierīgo mazpilsētu. Tās rāmais miers un klusums ļauj atpūsties pēc darbu steigas, tādēļ visjaukāk Smilteni un tās apkaimi iepazīt, dodoties pārgājienā vai izbraucot interesantākas vietas ar velosipēdu.

Šogad Smiltenes pusē ir iespēja iemēģināt jaunu velomaršrutu "Apriteņo Smiltenes ezerus" un, izbraucot to, arī šo vietu pazinēji atklās ko jaunu. Tas ir 29 kilometrus garš, vidējas grūtības apļveida velomaršruts, kas lielākoties ved pa labas kvalitātes grants un meža ceļiem. Piemērots braukšanai laikā no maija līdz oktobrim. Šis ir vietējas nozīmes velomaršruts, bet nelielā posmā pārklājas ar nacionālās nozīmes velomaršrutu Nr.6 ("Tour de Lat Est") un Smiltenes apkārtnē tas vietām krustojas vai pārklājas ar kādu no trīs dažāda garuma un sarežģītības pakāpes Latvijas Valsts mežu Smiltenes velotakām.

Maršruts ļauj izbaudīt šai pusei raksturīgās reljefa formas, skaistās ainavas, veldzēties septiņos meža ezeros, iepazīt dabas un kultūrvēsturisko mantojumu, vietējos iedzīvotājus, tradīcijas un kultūru.

Maršruts vijas gar Smiltenes Evaņģēliski luterisko baznīcu, kas ir unikāla ar izteikto krusta būves formu. Baznīcā ir iekārtota arī Kārļa Kundziņa piemiņas istaba, taču, ja gadījumā apmeklējuma laikā baznīca ir slēgta, ikvienam iespēja iepazīties ar tās vēsturi, piestājot pie informācijas stendiem, kas uzstādīti turpat pie baznīcas sētas galvenajām ieejām.

Tāpat, velomaršruts ved gar vēsturisko Kalnamuižas kompleksu, kur 20.gadsimta sākumā saimniekoja firsts Pauls Līvens (šogad viņam atzīmējama 150 dzimšanas diena) un, pateicoties tieši viņa aktīvajai un saimnieciskajai darbībai, sākās Smiltenes pilsētas uzplaukums. Bet tas ir cits stāsts, kuru vislabāk iespēja izzināt kopā ar gidu, iepriekš piesakot ekskursiju Smiltenes novada tūrisma informācijas centrā. Turpat Kalnamuižā iespēja pieteikt ekskursiju arī uz firsta beķereju vai uz firsta madāmas kārumu degustāciju.

Velomaršruts ved gar Niedrāja ezeru un tā apkārtni. Šī ir iecienīta atpūtas vieta ne tikai vietējo iedzīvotāju vidū, bet patīk arī viesiem. Labiekārtotas peldvietas, piknika vietas, bērnu rotaļu laukums, labiekārtoti celiņi, marķētas takas velobraucējiem, nūjotājiem rada vēlmi šeit uzturēties pēc iespējas ilgāk, jo dabas sniegtais miers, klusums ir gluži kā vitamīna deva pēc ziemas kā lielam, tā mazam. Niedrāja apkārtnē atrodas vēl seši meža ezeri, kas savienoti ar kanāliem. Turpat iespēja nakšņot teltīs, ja vien nekārojas pēc labāka komforta.

Foto: F64

Viens no ezeriem ir Salanis, kas nu jau pazīstams kā ezers Latvijas kontūras formā. Esot Smiltenē, noteikti jāizmanto iespēja pacelties augstāk par zemi, lai kopā ar lidmašīnas pilotu no zemnieku saimniecības "Rožkalni" dotos nelielā lidojumā un pārliecinātos par to, ka Latvijā ir Smiltene un Smiltenē ir Latvija – īpatnējās formas ezers.

Velomaršruts tālāk ved gar ievērojamo Pārkalņu naudas akmeni, kas iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, tāpat, un gar Silvas dendroloģisko parku, dižo Cērtenes pilskalnu, kas ir vissenākais Smiltenes vēstures pagātnes liecinieks. Pilskalnā jūtams sevišķi spēcīgs enerģētiskais starojums, tāpēc noguruma brīžos cilvēki šeit dodas nesteidzīgās pastaigās, lai uzņemtu jaunus spēkus. Šeit izveidotas labiekārtotas dabas takas pastaigām un velo braukšanai, kā arī Veselības taka ar dažādiem koka un trošu elementiem. Iespēja piestāt kādā no objektiem - dziedinātavā, Priesterkalnā, amfiteātrī, uzkāpt stāvajā Cērtenes pilskalnā un pavērties pār koku galotnēm uz plašo apkārtni vai atpūsties labiekārtotā piknika vietā. Arī šeit iespēja nakšņot teltī.

Ja ir vēlme izzināt Cērtenes pilskalna seno vēsturi, iespēja pieteikt ekskursijas kopā ar gidu vai ļauties piedzīvojumam ekstrēmā izbraucienā ar armijas tipa auto.

Velomaršrutā iespēja piestāt pie vēl citiem dabas un kultūrvēstures objektiem, baudīt pilsētas ainavas, iepazīt vietējo kultūrvidi un sastapt viesmīlīgus, sirsnīgus un darbīgus vietējos iedzīvotājus.

Velo maršruta karte izdrukai pieejama šeit.

Apmeklējot Smilteni, nav jābēdā, ja nav līdzi pašam savs velosipēds, jo pieejama arī velo noma, bet, ja kas ceļā atgadījies ar velosipēdu, pieejami arī velo servisa pakalpojumi.

Ja spēki ceļā izsīkuši, noteikti tos var atjaunot, ieturot maltīti kādā no daudzajām Smiltenes kafejnīcām, kā arī pārnakšņot kādā no naktsmītnēm.

Uz citām Smiltenes novada tūrisma vietām noteikti labāk doties ar auto, jo mazākiem "ķipariem" ar velosipēdu var nebūt pa spēkam, bet palaist garām ciemošanos nevar. Noteikti jāapmeklē netradicionālo lauksaimniecības dzīvnieku audzētavā "Ezerlejas", kur saimnieki ekskursijas laikā ļaus iepazīties ar dažādiem eksotiskajiem putniem un zvēriņiem, atpūtas komplekss "Trīssaliņas", kur iespēja iziet dabas taku "Meža draugu birztaliņa" un uzkāpt augstajā skatu tornī vai izvizināties ar "Zebrēnu". Jāizbauda pelde Lizdoles ezerā un turpat, izbrauciens ar katamarānu atpūtas bāzē "Silmači", jāizcep savs kukulītis un jāietur kārtīga latviešu maltīte lauku mājā "Donas" vai lauku mājā "Kalbakas" jānoskaidro, kas ir "Piena upe pankūku krastos". Ja vēl ir pa spēkam, jāizkaļ savs laimes pakaviņš pie metālkalēja Jāņa Keiseļa, jāapmeklē Mīlestības skvēriņš un jādodas ciemos pie bitēm, jo "Kur ir bites, tur ir medus"!

Smiltenes novada Tūrisma Informācijas Centrs

Dārza iela 3, Smiltene, Smiltenes novads, LV-4729
T: +37164707575
Mob: +37129395200
Mob: +37126584237
tourism@smiltene.lv
visitsmiltene@gmail.com
www.smiltene.lv

Raksts tapis kopā ar Smiltenes novada tūrisma informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!