Cēsis ir viens no Latvijas kultūras dzīves šūpuļiem, ar bagātu vēsturi un nrīnišķīgu dabu. Rudenī, kad Cēsu Pils parka diženie koki birdina košās lapas, tā zeltītās takas rādīs ceļu pilsētas viesiem uz parka kuģīti "Kārlis", no kura iespējams izbaudīt lielisku panorāmas skatu uz Cēsu Pils parka majestātiskumu.

Nokļūšana

Līdz Cēsīm ir iespējams nokļūt gan ar autobusu, gan ar vilcienu.Tāpat ērti atbraukt arī ar personīgo auto vai velosipēdu. Kamēr Gauja nav aizsalusi, iespējams atbraukt arī ar laivu.

Ierodoties pilsētā, topēr ieteikums auto novietot stāvvietā un izstaigāt vienu no skaistākajām un senākajām Latvijas pilsētām kājām, lai no sirds izspārdītos lapas parkā un varētu pieskarties ar plaukstu vecajiem mūriem.

Cēsu Pils

Cēsu Pils dārzā, kuram ir īpaša simboliska nozīme un kas ir kā tilts starp pagātni un nākotni, Livonijas pils varenie mūri atklās pagātnes notikumus, bet Jaunās Pils elegantums vēstīs par Cēsu vēsturi aizraujošā un interaktīvā muzeja ekspozīcijā, kuru papildina restaurētas grāfu fon Zīversu dzimtas dzīvojamās telpas.

Elpa aizrausies uzkāpjot Jaunās pils Lademahera tornī vai Viduslaiku pils Rietumu tornī, no kuriem pavērsies īsta dabas veidota glezna. Cēsu panorāma, kas rudenīgajās dienās krāsota spilgtās krāsu gammās, atklās maz zināmu faktu – Cēsis ir īpašas ar to, ka vecpilsētas ielu sistēma gandrīz nav mainījusies kopš viduslaikiem.

Gaujas senleja un dabas takas

Aktīvākai pastaigai cēsnieki iesaka doties pārgājienā uz Gaujas senleju un Cīrulīšu dabas takām. Tur vienuviet apskatāma līkumotā upe, noslēpumainas, dabas veidotas alas, avoti un majestātiskas klintis. Piedzīvojumu kārākiem dabas mīļotājiem ieteicams apmeklēt Ozolkalnu, kas parūpēsies par asām izjūtām, aicinot izmēģināt spēkus dažādu grūtības pakāpju virvju trasēs, kas iekārtas kokos.

Cēsis ir viena no ainaviskākajām un apskates objektu bagātākajām pilsētām Latvijā. Cēsu rudens krāšņums skatāms gan Cēsu apkārtnē, baudot Gaujas senlejas ainavu, gan arī pilsētas centrā, aplūkojot dabas izrotātos parkus. Ja lietus iztraucē ieplānoto Cēsu kultūrvēsturisko objektu apskati vai atpūtu dabā, Cēsīm ir ko piedāvāt arī telpās!

Cēsu izstāžu nams

Oktobris Cēsīs paiet fotogrāfijas zīmē, jo iespējams skatīt gan latviešu fotogrāfijas meistares Intas Rukas un francūža Žeralda Asulini izstādes Cēsu Izstāžu namā, gan augsti novērtēto Marka Šova fotogrāfiju kolekciju Vidzemes reģionālajā koncertzālē "Cēsis" par ASV pirmo ģimeni – "Kenediji".

Zinātkāres centrs "Z(in)oo"

Cēsis ir lieliska vieta atpūtai ar ģimeni jebkurā gadalaikā! Košus piedzīvojumus un neaizmirstamus iespaidus Cēsu mazākie apmeklētāji varēs rast bērnu zinātnes centrā "Z(in)oo". Centrs māca uzdot jautājumus, meklēt atbildes, izprast tās un baudīt izziņas prieku dažādās interaktīvās ekspozīcijās, kurās iespējams pašiem izmēģināt tehnoloģiju sasniegumus un dabas likumus. Te var mācīties matemātiku lēkājot, kustināt priekšmetus ar domu spēku, redzēt skaņu, veidot zobratu pārnesumus, būvēt un vadīt robotus, izprast berzi, braucot ar speciāli aprīkotiem kartingiem, redzēt zibeni, saprast katapultas darbības principus un daudz ko citu.

Vairāk informācijas: www.zinoo.lv

Koncertzāle "Cēsis"

Jaunā reģionālā pērle – Vidzemes koncertzāle “Cēsis” ne tikai nodrošina pilsētniekus un viesus ar augstvērtīgu kultūras piedāvājumu mūzikas, teātra, deju uzvedumu un citu pasākumu jomā, bet tā arī ir lieliska vieta, kur atpūsties kopā ar ģimeni. Iepriekš piesakoties, iespējams doties ekskursijā pa jauno ēku, ielūkojoties aizskatuvē, mākslinieku telpās, un paraudzīties uz Cēsīm no pavisam neierasta skatupunkta, kā arī ieturēt maltīti restorānā “Bohēma” un apmeklēt kādu kino seansu Latvijas jaunākajā kinoteātrī.

Vairāk informācijas: cesukoncertzale.lv

Kur pārnakšņot?

Cēsīs ir dažādu kategoriju naktsmājas, kuras pilsētas viesi var izvēlēties pēc vajadzības un iespējām – viesnīcas, kempingi, apartamenti, viesu nami, brīvdienu mājas un hosteļi.

Plašāk par nakšņošanas iespējās Cēsīs un tās apkārtnē informāciju meklējiet mājaslapā:
www.tourism.cesis.lv

Kur paēst?

Cēsīs ir pieejams plašs, dažādām gaumēm piemērots ēdināšanas iestāžu klāsts – gaumīgi restorāni un kafejnīcas, kvalitatīvi bistro un kārdinoši smaržojošas picērijas.

Par Cēsu galveno "kūkotavu" kļuvusi Vinetas un Allas Kārumlāde. Tā ar savu īpašo piedāvājumu apbūrusi ne vienu vien pilsētas viesi un rosinājusi te atgriezties vēl un vēl.

Iepazīties ar ēšanas iespējām Cēsīs var mājaslapā: tourism.cesis.lv

Noderīga informācija tūristiem:

Cēsu Tūrisma informācijas centrs
Pils laukums 9, Cēsis
Tel. +371 64121815, +371 28318318
info@cesis.lv
www.tourism.cesis.lv

Darba laiks no 1.oktobra līdz 30.aprīlim:

Pirmdiena - slēgts;
Otrdiena-Sestdiena plkst. 10.00 - 17.00
Svētdiena plkst. 10.00-16.00

Materiāls tapis sadarbībā ar Aleksandru Abramovu no Cēsu novada pašvaldības

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!