Foto: Vida Press
Ieskatoties kalendārā, redzams, ka trīs vasaras mēneši ir beigušies, tātad laiks domāt par ceļojumiem un piedzīvojumiem, ko izbaudīt atvasarā un zelta rudenī. Lūk, ieteikumi lieliskiem tuvākiem un tālākiem galamērķiem šajā krāsainajā gadalaikā.

Viļņa Lietuvā

Foto: DELFI

Mēdz teikt, ka Rīga ir zaļākā Austrumeiropas pilsēta, tomēr arī Viļņa varētu pretendēt uz šo titulu. Kad rudenī šis zaļums Ģedemina kalnā vai radošajā Užupis republikā pārvēršas sārtā zeltā, Viļņa ir tiešām skaista vieta, ko apmeklēt. Tikai trīs līdz četru stundu brauciena attālumā no Latvijas - tā ir ideāls galamērķis īsām rudens brīvdienām. Septembrī un oktobrī Lietuvā vēl ir relatīvi silts, un bieži rudens saulīte dienas laikā lutina.

Viļņas vecpilsētā noteikti vērts apskatīt gan veco universitātes kompleksu, gan brīnišķīgās baznīcas, bet pēc tam doties pastaigā un uzkāpt visos trijos kalnos, kas pilsētu padara tik ļoti atšķirīgu no Rīgas.

Ko apskatīt Viļņā?

Štutgarte Vācijā

Gorbea Dabas parks Basku zemē

Gorbea atrodas Spānijas ziemeļos. Tas ir milzīgs dabas parks, kura sirdī slejas brīnišķīga kalnu smaile – 1482 metrus augstais Gorbea kalns. Tajā uzkāpt iespējams bez īpaša aprīkojuma – šī būs lieliska izklaide ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

Parkā ir arī gleznaini ūdenskritumi, pārgājienu takas, interesanta augu valsts, brīnišķīgas ainavas un meži, kas izskatās pēc pasaku valstības.

Ap aizsargājamo dabas teritoriju izvietojušies vairāki ciemi un nelielas pilsētas, kur varēsiet atrast naktsmājas, ja nevēlaties nakšņot teltī.

Daidžodži Japānā

Daidžodži (Daigo-ji) atrodas Kioto provincē un ir ļoti iecienīts pavasara galamērķis, kas slavens ar saviem ziedošajiem ķiršu kokiem, kas redzami it visos parkos un dārzos.

Tomēr rudenī šajā vietā nav mazāk skaisti – koki iekrāsojas spilgti sarkanos un zelta toņos, bet slavenais tempļu komplekss Kioto ir ideāla vieta, kur meditējot atrast sirdsmieru un iekšēju labsajūtu.

Labākais veids, kā apceļot Japānu, ir izmantojot vilcienu – tas ļaus ātri un ērti nokļūt galamērķī, pa ceļam izbaudot skaistos skatus un ainavas aiz loga.

Otago Jaunzēlandē

Foto: Shutterstock

Nevēlies teikt ardievas vasarai, bet izdzīvot to otrreiz? Lūdzu! Zeme ir lieliska ar to, ka otrā tās pusē tuvojas pavasaris. Otago Jaunzēlandē šajā laikā ir īpaši skaista vieta. Tur ir rosīgas un interesantas pilsētas, kā arī daba, kas tik ļoti atšķiras no Eiropā redzamās, ka liks elpai aizrauties – kalni, ezeri, neskarti meži un gleznaini ceļi.

Turklāt šis ir Jaunzēlandes lielākais vīna ražošanas reģions. Tomēr, ja vēlaties doties turp vīnogu ražas laikā, ceļojums jāieplāno martā, kad Jaunzēlandē ir rudens.

Par šo un citām vīna tūrēm piemērotām vietām, lasiet šeit.

Skajas sala Skotijā

Ņūhempšīra ASV

Jaunanglijas daļa Ņūhempšīra atrodas klimata zonā, kurā līdzīgi kā Latvijā ir visi četri gadalaiki. Rudens ir īstais laiks, lai izbaudītu tās dabu – gleznainos kalnus un krāsainos mežus, makšķerētu foreles upēs vai atpūstos pie ezeriem. Jauka vieta ir arī Ņūhempšīras galvaspilsēta Konkorda. Savukārt gleznainais Vašingtona kalnu ceļš ved cauri visam reģionam un ļauj izbaudīt ainavas un skatus.

Jaunanglija ir viens no ASV demokrātijas šūpuļiem. Mūsdienās tradicionālās vaļu zvejas un apstrādes rūpniecības vietā nākušas augstās tehnoloģijas, tomēr aizgājušo laiku atmiņas tiek rūpīgi glabātas un redzams ik uz soļa – koloniālā stila ēkās un baltām smailēm rotātajās baznīcās. Šis reģions slavens ar piekrastes skaistumu, ko izrobo līči un smilšu pludmales, kas ieskauj Keipkodas (Cape Cod) pussalu. Savukārt tiem, kam interesē dzīvā daba, jādodas uz Vērmontas Zaļajiem kalniem, kur arī mūsdienās sastopami tādi reti dzīvnieki kā aļņi un melnie lāči.

Karpati Rumānijā

Foto: Vida Press

Karpatu kalnu reģions Rumānijā atrodas valsts ziemeļrietumu daļā, pie Ukrainas robežas. Tur ir vairākas ielejas un pilis, kas iekļautas UNESCO mantojuma sarakstā. Tās ieskauj kalni un meži, kuru skaistumu apbrīno visā pasaulē.

Arī vietējie vīni un virtuve ir lietas, ko vērts izbaudīt.

Nesen pasaules lielāko mediju ceļojumu sadaļas ieteica doties uz šo reģionu, pēc tam, kad kāds fotogrāfs amatieris to vairāku gadu garumā bija iemūžinājis pasakainās fotogrāfijās.

Centrālparks Ņujorkā ASV

Tas atklāts 1857. gadā un kopš tā laika ir viena no slavenākajām zaļajām teritorijām pasaulē. Jāsaka gan, ka rudenī tas iekrāsojas visās iespējamajās krāsās, un dabas krāšņums tur spītē pilsētvidei. Centrālparks atrodas Manhetenas sirdī un piedāvā iespēju metropoles iedzīvotājiem un viesiem debesskrāpju pakājē izbaudīt atpūtu pie dabas.

Centrālparkā var izbaudīt arī dažādas aktīvās atpūtas iespējas – braukšanu ar kajakiem vai laivām ezerā, putnu vērošanu, klinšu kāpšanu, vēlākā rudenī arī slidošanu, bet jebkurā gadalaikā pikniku ar draugiem vai vienkāršu pastaigu.

Ko apskatīt Ņujorkā?

Sardīnija Itālijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!