Līdz ar tumšākiem vakariem klāt arī laiks, kad vislabāk vērot zvaigznes. Daži jau paspēja ko ievēlēties augustā, kad bija vērojams zvaigžņu lietus, tomēr arī tagad nekas nav nokavēts. Viss, kas jādara - jāatrod pēc iespējas tumšāka vieta, tāda, kuru nepiesārņo gaisma. Lūk, desmit izcilas vietas, kas zvaigžņu vērošanai ir kā radītas.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no www.placestoseeinyourlifetime.com

Čerijspringsas Valsts parks ASV

Šajā parkā (Cherry Springs State Park), kas atrodas Pensilvānijā un ko augstu vērtē zvaigžņu vērotāji, redzams iespaidīgs skats uz Piena ceļa centru. Vērošanas punkts atrodas 701 metru augsta kalna virsotnē, no kā uz visām pusēm paveras panorāma bez gaismas piesārņojuma un elektrolīnijām.

Kāpēc turp doties?

Parka piedāvājumā ir dažādas programmas apmeklētājiem un lielāki pasākumi, piemēram, Perseīdas zvaigžņu lietus vērošana augustā. Daudz noderīgas informācijas atrodama parka oficiālajā interneta vietnē: www.dcnr.state.pa.us.

Konnemāra Īrijā

Viena no Eiropas rietumu tālākajām vietām – Konnemāra (Connemara) – ir pazīstama ar neskarto dabu un vēstures mantojumu, tomēr tā ir arī lieliska vieta, kurp doties vērot zvaigznes, jo tuvumā nav gana lielu pilsētu, kas pārlieku izgaismotu debesis. Tieši tāpēc Konnemāras reģionu apmeklē daudzi astronomi - amatieri. Daudzo zvaigžņu vērotāju dēļ naktsmāju atrašana kādā nelielā, jaukā reģiona ciematiņā nebūs problēma – vietējie jūs jau gaida.

Kāpēc turp doties?

Konnemāra ir pārsteidzoši skaista, un arī dienas laikā tur ir pietiekami daudz apskates vērtu objektu. Tomēr svarīgākais zvaigžņu vērotājiem ir naksnīgā debess, un tā Konnemārā ir skaidra un vērojama no vairākiem iespaidīgiem punktiem.

Ko vēl apskatīt Īrijā, lasiet šeit.

Viruna Austrālijā

Virunā (Wiruna) ir īpaši zvaigžņu vērotājiem izveidots laukums, norobežots ar eikalipta kokiem. Katru gadu astronomi un citi zvaigžņu cienītāji šeit pulcējas uz zvaigžņu vērošanas ballīti. Profesionāļiem un amatieriem tas dod iespēju apmainīties ar informāciju, parunāt par saviem mīļākajiem debesu spīdekļiem, un, protams, vērot debesis. Pasākumā tiek izmantota sarkanā gaisma baltās vietā, lai acis neapžilbtu un jebkurā brīdī būtu iespējams paraudzīties augšup un izbaudīt naksnīgās debess skaistumu.

Kāpēc turp doties?

Zeme pieder astronomu biedrībai, kura zvaigžņu vērotājiem piedāvā ne tikai kempinga vietu ar visām ērtībām, bet arī naktsmājas. Piesakieties uz nākamo zvaigžņu vērošanas ballīti – tās notiek katru gadu maijā. Nākamā Klusā okeāna zvaigžņu vērošanas ballīte (24th Annual South Pacific Star Party) notiks 2016. gadā no 5. līdz 8. maijam.

Tenerife Spānijā

Sala ir pazīstama ar tās neskartajām pludmalēm un aktīvo naktsdzīvi, tomēr to uzskata arī par vienu no labākajām zvaigžņu vērošanas vietām Eiropā. Īpaši izceļas Teides Nacionālais parks – tas saņēmis tādus apbalvojumus, kā "Starlight Tourist Destination" un "Starlight Reserve" par zemu gaismas piesārņojuma līmeni un izciliem apstākļiem zvaigžņu vērošanai. Tikai paskatieties uz zodiakālo gaismu – spīdošo trijstūri pie apvāršņa!

Kāpēc turp doties?

Uz kalna ir izveidots restorāns, kur var nokļūt ar Teides gaisa vagoniņu. Iedomājieties tikai – jūs varat apbrīnot skaisto saulrietu un naksnīgās debesis, vienlaikus baudot romantiskas, gardas vakariņas!

Skotija Lielbritānijā

Skotijā esot vistumšākās debesis šajā pasaules daļā. Tā kā valsts atrodas Apvienotās Karalistes pašos ziemeļos, ik pa laikam redzama pat ziemeļblāzma. Karaliskajā Edinburgas observatorijā piedāvā profesionālas ekskursijas un visiem pieejamus astronomijas vakarus. Tomēr ar savu aprīkojumu zvaigžņotās debesis var baudīt arī daudzviet citur, jo Skotijā netrūkst parku ar tumšām, gaismas nepiesārņotām debesīm.

Kāpēc turp doties?

Foto: Shutterstock

Skotijā ir gan tumšas debesis, gan vairākas īpaši paredzētas vietas zvaigžņu apbrīnošanai. Karaliskā observatorija pieņem apmeklētājus gan grupās, gan atsevišķi. Rīkotie pasākumi gan ir ļoti pieprasīti, tāpēc neaizmirstiet biļetes rezervēt jau iepriekš.

Dabisko tiltu nacionālais parks ASV

Dienas laikā šī vieta (Natural Bridges National Monument) Jūtas štatā ir brīnišķīgs apskates objekts, pilns ar apbrīnojamiem dabīgiem klinšu veidojumiem: arkām, tiltiem, īpatnēja paskata akmens formām. Toties naktī paveras pavisam citāda aina – virs galvām redzams Piena ceļš visā tā krāšņumā, turklāt nebūt nav nepieciešams nekāds papildu aprīkojums, lai šo zvaigžņu kopumu novērtētu. Arī zodiakālā gaisma šeit ir ļoti spilgta.

Kāpēc turp doties?

Pētījumi liecina, ka šis parks ir pats tumšākais ASV – tātad ideāla vieta, kur doties vērot debesu spīdekļus. Astronomi debesu tumšumu pie klinšu arkām vērtē kā 2. pakāpes pēc Bortla skalas.

Dienvidāfrikas Astronomiskā observatorija Keiptaunā, Dienvidāfrika

Šeit ir ļoti labi redzams pazīstamais Dienvidu Krusta zvaigznājs. Nezinātājiem jāpaskaidro, ka Dienvidu Krusts ir vismazākais zvaigznājs. Dienvidu puslodē, atšķirībā no ziemeļu puslodes, nav izteiktas polārās zvaigznes, tādēļ par debesjuma dienvidpolu tuvināti uzskata tieši Dienvidu Krustu. Dienvidu Krustu pirmais kartēja Amerigo Vespuči 1501. gadā.

Interesants fakts – Dienvidāfrikas Astronomiskā Observatorija (SAAO) ir pati senākā pastāvīgā ēka visā Keiptaunā. Zinātnieki un gidi apmeklētājiem vada ekskursijas caur muzejiem, kurās pastāsta par kosmosu un teleskopiem.

Kāpēc turp doties?

Observatorija laipni aicina apmeklētājus un piedāvā pat nakts pasākumus, kuros zinātnieki stāsta interesantus stāstus par Visumu. Apmeklētajiem observatorija ir atvērta katra mēneša otrajā un ceturtajā sestdienā pulksten 20.

Toskānas reģions Itālijā

Šī vieta tepat Eiropā ir viena no skaistākajām visā Itālijā. Ielejas un villas ir neatņemama vietējo ainavu sastāvdaļa, savukārt pilsētu vēsturiskā arhitektūra ir gana skaista, lai pievilinātu miljoniem tūristu. Tieši te, Toskānas kalnos, Galileo Galilejs 17. gadsimtā pilnveidoja savu teleskopu, tādējādi aizsākot revolūciju astronomijā. Reģions ir īpaši veiksmīga izvēle, ja mērķis ir vērot Mēness krāterus, Saules plankumus un Jupitera pavadoņus.

Kāpēc turp doties?

Toskānas reģionu uzskata par vienu no labākajām debess spīdekļu vērošanas vietām pasaulē. Astronomi - amatieri var savu aprīkojumu uzstādīt kā ielejās, tā kalnu virsotnēs, tālu no pilsētu gaismām, un apbrīnot kosmosa skaistumu ar Itālijas idilliskajām ainavām fonā.

Ko apskatīt Toskānā, lasiet šeit.

Atakamas tuksnesis Čīlē

Gadā šajā tuksnesī nolīst tikai milimetrs lietus, kas padara to par vienu no sausākajām vietām pasaulē un tādējādi arī rada ideālus apstākļus zvaigžņu vērošanai. Skaidra debess, absolūti nekāda gaismas piesārņojuma un atrašanās vieta augstu virs jūras līmeņa – tas nozīmē, ka skats uz dienvidu puslodes zvaigznēm ir pavisam skaidrs. Ne velti tieši šeit Paranālas observatorija lepojas ar vienu no lielākajiem teleskopiem pasaulē.

Kāpēc turp doties?

Piedāvājumā ir vairākas interesantas astronomijas ekskursijas, kuru ietvaros apmeklētājus tuksnesī ved pieredzējuši gidi.

Ķemeru tīreļa taka Latvijā

Ja neviena no iepriekš minētajām iespējām nešķiet piemērota vai reāla, visai interesanta un pat nedaudz ekstrēma varētu būt Lielā Ķemeru tīreļa laipa tepat Latvijā, kas noderēs tiem, kuri vēl grib paspēt vērot rudenīgās debesis tepat Latvijā. Tā ir izcila vieta rudens krāšņuma izjušanai, bet nakts un tumsa tur ir baudāma pilnīgi netraucēti, turklāt bez maksas.

Lielais Ķemeru tīrelis ir viens no lielākajiem sūnu purviem Latvijas piekrastē. Tā platība ir 5000 hektāri, turklāt tā ir lieliska vieta zvaigžņu vērošanai, jo netraucēs augstie koki. Tomēr, dodoties šādā naksnīgā gājienā, noteikti jāņem līdzi lukturītis un jāuzmanās, skatoties, kur liek kāju – purvs pilns maziem ezeriņiem un atvariem.

Visdrošāk ir turēties uz Tīreļa laipas, kas būvēta no koka dēļiem. Tās kopējais garums ir 3,4 kilometri. Taku veido divi apļi, kas izvietoti līdzīgi kā astotniekā. Līdz ar to ir iespēja izvēlēties tuvāko, "mazo" apli 1,4 kilometrus, vai iet visu maršrutu. Lielākajā aplī ir izbūvēts skatu tornis, kur var iekārtoties, un ar tējas termosu un maizītēm baudīt naksnīgās debesis.

Protams, vislabāk doties turp jau gaišā laikā, lai izbaudītu purva unikalitāti un skaistumu.

Kā atrast laipu?

Laipas atrašanās vietu var noteikt, piemēram, izmantojot mājaslapu balticmaps.eu, ievadot koordinātas Lat:56.9125261, Lon:23.4590061. Koordinātes norāda takas sākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!